YXSKAFTET OCH YGEMAN

Anders Ygeman har länge betraktats som en av de skarpaste knivarna i sosseriets besticklåda, och så är det nog. Medan statsminister Löfven är smörkniven i trä i den där lådan så har Ygeman alltid varit trancherkniven.

I sin ambition att stå upp för och försvara rikspolischefen Dan Eliasson blir Ygemans egg lite slöare och slöare för varje försvarstal. Men det är väl så det fungerar. Ansvarigt statsråd har förtroende för sin underhuggare tills något annat meddelas. Det meddelandet låter vänta på sig…

Är man en skarpsynt inrikesminister borde man kunna försvara sin rikspolischef på ett mer begåvat sätt. När Expressen frågar ger Ygeman svar som han borde ha arbetat igenom lite bättre.

”Jag tror man ska akta sig för att göra myndighetsutnämningar till en politisk fråga. Det riskerar att urgröpa förtroendet för våra myndigheter” – svarar Ygeman på oppositionens kritik mot rikspolischefen. Utnämningen av Dan Eliasson till rikspolischef av regeringen Löfven var myndighetsutnämning som skrek ut politisk tillsättning. Utnämningen av Dan Eliasson till rikspolischef har urgröpt förtroendet för landets polis och dess ledning. Det märker fotfolket varje dag, kväll och natt. Men Ygeman orkar inte förstå.

Eliasson har en bakgrund som politiskt sakkunnig hos den före detta socialdemokratiska justitieministern Laila Freivalds under mitten och slutet av 90-talet. Eliasson var statssekreterare hos den före detta socialdemokratiska justitieministern Thomas Bodström under början och mitten av 00-talet. Eliasson försvann från regeringskvarteren när regeringen Persson fick pisk 2006. Men Ygeman säger sig inte veta om Eliasson är socialdemokrat eller inte. Ett ”Goddag Yxskaft”-svar. Anders Ygeman kan bättre, eller borde kunna parera bättre…

Två månader efter det att Löfven hade bildat regering utsågs Dan Eliasson till rikspolischef. En av de mest frekventa medarbetarna på socialdemokratiska regeringars justitiedepartement blev högsta chef för landets polis. När man gör myndighetsutnämningar till politik så gör man myndighetsutnämningen till en politisk fråga.

Eliasson hade kunnat klara sig undan kritikstormen genom att vara en fantastisk chef trots sin röda kulör. Eliasson hade säkert fått betydligt mindre kritik från opposition, poliser och medborgare om han hade varit en kompetent rikspolischef. Men det är han inte. Dan Eliasson är allt annat än fantastisk och kompetent. Rikspolischefen är en politiskt tillsatt pajas som Anders Ygeman inte orkar göra sig av med på egen hand. Inrikesministern får hoppas på att Eliasson själv får en uppenbarelse om sin egen otillräcklighet och lämnar sin post. Det är så en handlingskraftig regering fungerar. Eller inte.

5 svar på “YXSKAFTET OCH YGEMAN”

 1. Precis som Ygeman, vet heller inte jag huruvida Eliasson är socialdemokrat eller ej.
  Hans dysfunktionalitet i allmänhet, och hans bakgrund i synnerhet, ger vid handen att så är fallet. Dessa två indikatorer skulle jag lite blint på, om det inte var för att hen samtidigt är SDs genom tiderna enskilt bästa röstmagnet. Han bara MÅSTE stå på SDs lönelista.

 2. Hej.

  Kan vi inte lotta ut jobbet som RPC?

  Eller utlysa tjänsten hos Af?

  Jag hade lätt tagit det kneget ett par år – första beslutet hade låtit ungefär såhär:

  ”phone ringing”
  -”Guiliani residence, with whom am I speaking?”
  -”Hello Mr Guiliani, I am Chief of Police for the nation of Sweden, and I have an offer for you. Would you like to know more?”
  -”This is the butler speaking. I shall enquire if sir is available, please hold.”

  Eller nåt åt det hållet.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 3. Ygeman har ju seglat fram som en väldigt duktig och trovärdig politiker relativt de flesta andra och det han begagnar sig av är ett mycket simpelt trick.

  Enbart genom att avstå från att bräka ’människosyn’ eller ’människors lika värde’ så fort han får chansen så framstår han som ett geni.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *