VEM TAR VEM?

I en radioutfrågning vägrar Åkesson att välja mellan Macron och Putin. I min värld är valet enkelt, trots att jag inte är speciellt förtjust i Frankrike eller de presidenter som skakats fram de senaste decennierna – i landet som vill lajva stormakt. Men Åkessons ovilja att välja fortsätter att skapa rubriker, texter och åsikter. Oviljan att välja skall diskuteras till valdagen, minst.

Även om jag är halvest – och ser Putin som Satans förlängda arm på Jorden – kan jag förstå vad Åkesson menade. Det är inte så svårt, om man bara försöker. Det är lite som om någon skulle bjuda mig på middag, och med hänsyn till den kräsmagade gästen erbjuda två alternativ – och bara två. Bloddpudding eller fiskbullar. Jag kräks nästan bara jag tänker på maträtterna, men fiskbullarna kan jag möjligtvis och eventuellt tvinga i mig om jag vet att min överlevnad hänger på det. Annars skulle jag inte välja något på bordet.

Men Macron är demokratiskt vald. I Frankrike mördas inte journalister. I Frankrike fungerar demokratin. Så är det ju, men det brukar ju inte alltid vara ett plus i kanten när Svensson skall jämföra ruttna äpplen med skadad fallfrukt. Hade någon vänstervriden svensk journalis frågat Åkesson om han inte kunde välja mellan Trump och Putin, och Åkesson hade svarat Trump så hade den perfekta skitstormen blåst upp ändå. Trots att Trump är demokratiskt vald. Trots att man i USA inte mördar journalister. Trots att USA är ett demokratiskt land…

Vi har haft partiledare tidigare, som faktiskt har valt diktatorn framför demokraten. Lars Ohly skulle välja både Castro och Chavez framför George W Bush. Det blev en notis. Ohly hade kunnat göra en ”Åkesson” och sagt ”Ingen av dem”, men det gjorde han inte. Gudrun Schyman gjorde precis samma val. Castro framför Bush, och inte en ”Åkesson” – ”Ingen av dem”. Det blev en notis då med.

Själv skulle jag välja Bohman framför Reinfeldt, Thatcher före Theresa May och Reagan framför Obama, Trump och Bush. Men ibland så ställs man inför val där man känner att man inte måste välja. Hade Åkesson gjort en Ohly eller en Schyman, och valt Putin framför Macron – då hade jag förstått skitstormen. Nu blir allt bara ytterligare ett bevis på hur vänstervriden den svenska debatten och journalistkåren är…

9 svar på “VEM TAR VEM?”

 1. Putin sägs mörda journalister,Macrons företrädare den demokratiskt valda Sarkozy mördade via sin krigsmakt/terrorister Libyens ledare ,jämnade landet till grus stal deras guldreserv,skeppade vapen till Syrien! det är demokrati?Macron fortsätter nu under olika förevändningar att bomba Syrien för obevisad användning av kemiska vapen mot befolkningen.

 2. Har aldrig testat ”blodDpudding!
  Estnisk specialitet?
  Annars tycker jag att all mat jag ej själv lagar är OK.
  Jag skulle svarat: ”Är inte intresserad av grabbar!!!”
  Annars Tegners ”Axel” tände ju på ryska.
  Jag gillar Jean d,Arc skarpt.
  För övrigt har jag till och med som utlandssvensk lyckats rösta i Sverige…
  Ej helt lätt.

 3. Men i Frankrike, visserligen inte under Macrons ledning men ändå, så mördades en hel tidningsredaktion. Vad blev reaktionen? Är muslimerna kvar?

 4. Hej.

  ”I Frankrike mördas inte journalister.”

  Inte av statens agenter, nej.

  Utan av representanter för fredens religion.

  Säg, kan det vara så att det är en gradskillnad numera, mellan västeuropeiska länder och Ryssland, snarare än en artskillnad som den som förelåg mellan just Västeuropa och Sovjetimperiet?

  Åsiktsförbud, yrkesförbud, förbjudna ord, (över)statlig övervakning av kommunikationsmedier, censur, korporativism, patron/klient-system mellan politisk makt och mediabolag – säg mig, är det Sovjet, De Gaulles Frankrike eller EU jag beskriver?

  Skillnaden är mindre än vi vill erkänna.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 5. Sjöstedt passade när han blev tillfrågad 2017 om han skulle välja Castro eller Trump.
  Löfvin passade när hon blev tillfrågad i juli om hon skulle välja Putin eller Trump.
  Löfven passade när han blev tillfrågad får någon vecka sedan om han skulle välja Putin eller Trump.

 6. Jag tycker att Åkesson gav ett bra svar. Om man tycker att blodpudding och fiskbullar är lika äckligt finns det ingen anledning att välja det ena.
  Det finns inte heller någon anledning för svensk media att skapa en ”nyhet” (drev) av denna icke-händelse.
  Frågan i sig är infantil och saknar helt relevans eftersom SDs politik inte går ut på att välja mellan Putin och Macron.

  Jag erkänner att jag själv inte skulle kunna välja mellan Macron och Putin.
  Om valet däremot stod mellan Löfven och Putin skulle jag inte behöva någon längre betänketid…

 7. ”I Frankrike mördas inte journalister. I Frankrike fungerar demokratin. ” Nja, nog har vissa diskussioner efter mördandet av redaktionen på Charlie Hebdo tystnat i Frankrike. Fast i och för sig har vissa diskussioner tystnat även i övriga Europa.

 8. Frankrike har vätebomber. Så nog är det en stormakt hur illa man än tycker om den stroppiga, dumdryga arrogansen som landets statschefer är välkända för genom åren. Stormakt som beteckning börjar dock kännas lite mossigt i största allmänhet.

 9. SVT Rapports skulle för några år sedan lätta upp de ofta allvarliga nyhetsinslagen.

  Nyhetsankaret Claes Elfsberg avslutade vid ett tillfälle en intervju i studion genom att ställa några enkla frågor till personen:

  – ”Senap eller ketchup?”

  Dessa infantila enkla frågor rubbade redan då mitt förtroende för SVT.

  Frågor om Macron och Putin under valrörelsen 2018 visar att Public Service underskattar medborgarna i Sverige.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *