VALHEMLIGHETEN

I onsdags hämtade jag mitt nya, fina pass och mitt nya, fina nationella identitetskort. Det första jag gjorde med det där identitetskortet var att använda det som legitimation när jag förtidsröstade. Strax efter klockan 14 i onsdags stoppades mina tre kuvert ner i ett större kuvert, för att kunna räknas på rätt plats på valdagen. Jag stod där och tittade på när de fyllde i några siffror, och gjorde sitt jobb. Men jag kunde inte befria mig från känslan av olust. Det kändes som om valhemligheten betydde noll där och då.

Vi var två som skulle rösta där och då i den där lokalen, i ett mindre köpcentrum strax söder om centrala Stockholm. Valhemligheten fanns inte, och den fanns inte för att en av de tre kvinnorna i vallokalen stod och glodde på oss och hur vi plockade på oss våra valsedlar. En tredje person kom in, och först då vände hon bort blicken. Den tredje personen vill bara kontrollera att alla valsedlar fanns där i lokalen. Det gjorde de, jag kollade. Till och med Alternativ för Sverige och Medborgerlig Samling hade sina valsedlar upplagda.

De två tanterna som tog hand om de inlämnade kuverten hade fri insyn i vilka valsedlar den röstande plockade på sig in i båset. Jag som för en gångs skull ville vara miljövänlig ville inte ta med mig mer papper än nödvändigt. Att slita med sig Miljöpartiets, Vänsterpartiets, Socialdemokraternas, Centerpartiets eller Liberalernas valsedlar var ju inte aktuellt. Inte heller Alternativ för Sverige eller Medborgerlig Samling faktiskt. Sedan funderade jag på det där med röstsplittring, och tog med mig nio valsedlar in i båset.

Året var 1988 när jag röstade första gången. Platsen var Bergaskolan i Rönninge, det som nu är Rönninge Gymnasium. Då var det enkelt, och jag brydde mig inte om valhemligheten. Jag tog bara moderaternas valsedlar av de som stod utanför skolan och delade ut valsedlar. Men på den tiden var det väldigt enkelt att bevara valhemligheten, om man ville. Ingen stod och glodde på den eller de som plockade på sig valsedlar i det där stället utanför skolmatsalen. Ingen. Inte 1988, 1991, 1994, 1998, 2002, 2006, 2010 eller 2014 heller.

Nu är det 2018 och känslan var att den där flinande kvinnan verkligen var väldigt intresserad av vilka jag skulle rösta på. Det var en känsla av att bli iakttagen när jag skulle få vara ifred, och en känsla av att vara övervakad. Jag har aldrig någonsin, någon gång eller någonstans känt så när jag har röstat tidigare. Det var något nytt, och det var ingen angenäm känsla – och jag har sett flera förtidsröstare som berättat samma sak på de sociala medierna.

Nyfiken, även du? Klockan 08:00 den 8 september, ett dygn innan vallokalerna öppnar för det ”riktiga” valet så kommer jag att berätta hur jag röstade och varför. Tills dess håller jag faktiskt valhemligheten för mig själv…

20 svar på “VALHEMLIGHETEN”

 1. Men är du stum?
  Varför sade du inte åt damerna att förpassa sig därifrån eller vända sig bort?
  Det skulle jag garanterat ha gjort!

  1. Nej Göran. Jag är inte stum, alls. Jag tycker bara att kroppsspråket borde fungera lika bra som det muntliga språket.

 2. Sekulära väljare tvingas rösta i religiösa vallokaler
  340 av 6 000 vallokaler tillhör religiösa trossamfund

  Val till riksdagen, landstingsfullmäktige och kommunfullmäktige
  9 september 2018

  Vallokaler i religiösa trossamfund:
  arken
  begravningslokal
  efs-lokal
  folkhögskola
  församlingsgård
  församlingshem
  församlingshus
  församlingslokal
  församlingssal
  kapell
  klockargård
  kyrka
  kyrkans allrum
  kyrkans hus
  kyrkcenter
  kyrksal
  kyrkstuga
  missionshus
  missionskyrka
  samlingslokal
  sjömansgård
  småkyrka
  sockenstuga
  träffpunkt

  1. Och?
   En bra plats är en bra plats.
   Förstår inte.
   Tror Du att Du blir religiöst påverkad av en byggnad?
   Inte fn skulle jag bry mig om jag behövde rösta i ett folketshus.
   Nä, jag begriper faktiskt inte problemet.
   Och jag är ’över’ normalbegåvad.

   1. Valet 9 september 2018 är inte ett kyrkoval, utan ett val till riksdag, landstingsfullmäktige och kommunfullmäktige.

    Kyrkovalet skedde 17 september 2017.

    Sekulära väljare har rätt att slippa otillbörlig religiös påverkan av Svenska kyrkan vid valet 9 september 2018.

    Den grundlagsskyddade mänskliga rättigheten – sekulär frihet från religion – skyddas av regeringsformen 2 kap. 2 § och Europakonventionen artikel 9.

    Sedan år 2000 tillhör trossamfundet Svenska kyrkan inte det allmänna och kyrkans normgivningsmakt över medborgarna i Sverige har upphört.

 3. Film?

  Det är enkelt att jaga bort dessa odemokratiska troll. Upp med mobilen och filma dem. Jag tror inte de vill stå och fulstirra om de samtidigt blir filmade.

  MickeP

  1. Det skall inte filmas i vallokaler. En verbal åthutning borde räcka långt. Hmm förtidsrösta kanske man skulle göra?

 4. Det dära är så himla konstigt. Jag är norska och här i Norge existerar inte det problemet alls. Man plockar inte med sej några valsedlar alls. Man går in i båset och där finns redan alla partiernas valsedlar. Svenska systemet på detta är helknäppt … som så mycket i Sverige.

 5. Jag ska ocksa fortidsrosta eftersom jag bor i Finland i vanliga fall och ej aer haer den 9e. Far se om jag blir lika iakttagen.

  PS. De 3 sista bokstaeverna i det svenska alfabetet fungerar inte naer jag kommenterar fran min Android. DS

 6. Hej.

  Vill du verkligen göra dem arga? Ta med tärningar och låtsas slå tärning om vilka partier du skall rösta på.

  Har själv gjort det (2006), och j*vlar i min lilla låda vilket oväsen det blev på batiktanten som spionerade.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 7. Problemet med förtidsröstning är att den person som iakttog dig mycket lätt kan ha bytt ut dina 3 kuvert inuti det större kuvertet mot nya med ”rätt” innehåll, om hon trodde att du kanske röstade ”fel”!!

 8. Råkade ut för detsamma 2014 och det var första gången jag var med om det, mannen reser sig från stolen vid bordet och börjar snurra runt mig där jag står vid valsedlarna, det var fruktansvärt obehagligt och till slut ställde jag mig och bara stirrade tillbaka på honom, då säger han:- Behöver du hjälp?

  Jag gick därifrån men tänkte att jag borde sagt att jag aldrig någonsin behövt ”hjälp” med att rösta.

 9. Vid förtidsröstning finns ingen absolut valhemlighet. Det stora kuvertet med de tre valsedlarna går att koppla till den som röstat. Man kan ju rösta igen på valdagen om man ångrat sig. Noteras det i vallängden att man röstat igen på valdagen så letas kuvertet från förtidsröstningen upp och makuleras. Möjligheten finns alltså att kontrollera vad man förtidsröstade på innan man ångrade sig, likaså när de giltiga förtidsrösterna räknas.

  Det finns säkert regler för hur det ska gå till när förtidsröster makuleras och räknas men med tanke på hur det går till i vallokalerna litar jag inte på att reglerna följs… Jag är också rädd att det fuskas vid den vanliga rösträkningen…

 10. Apropå valhemlighet har jag haft motsatt erfarenhet. Jag är 63 år och detta är första gången jag kunnat ta valsedlar utan att någon tittat på. Inte ens medköande har sett nåt. Tänkte att det måste vara för att OSSE är här och kollar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *