VAL + VANDALISERING = VÅLD

Valrörelsen har dragit igång på allvar. Valstugorna står där de skall stå. Valaffischerna sitter uppe. Valarbetarna har gått in i sin nya roll, den där övertygande rollen. Om tre veckor och sex dagar är det dags för val, men nu handlar det om våld och vandalisering. Valrörelsen 2018 är färsk, men luktar unket…

Igår passerade vi Liljeholmen och valstugorna. Det var lugnt på platsen. Kanske berodde det på att det fanns en polispatrull på nära håll. När Sverigedemokraterna hade kommit för att öppna sin container till valstuga så var den ”äggad”, med massor av ägg. Ungefär samtidigt som jag stod där och fick höra om äggen gav sig ett gäng ungdomar på Sverigedemokraternas valstuga på Odenplan. En cykel kastades på en valarbetare, av en arg och ung man. Första helgen valstugorna var öppna fanns det redan vandalisering och våld i valrörelsen.

Vid Enskede Gård hade varenda valaffisch slitits ner, utom de som råkade tillhöra ett rött eller grönt parti. I Tyresö var det tvärtom för någon vecka sedan, då varenda sosse-affisch hade slagits sönder under den första natten affischerna satt uppe.

Filmer cirkulerar på hur hotfulla människor skall pissa och slå på valarbetare, på hur demokratin faktiskt är under attack. För mig känns det rätt kul att stå och snacka med en engagerad människa som använder sin fritid för att engagera andra att börja tycka likadant – även om jag absolut inte tycker likadant. Demokrati för mig är att respektera att andra människor inte alls tycker det jag tycker. Livserfarenheter och personligheten kan faktiskt få folk att tycka olika. Ibland förändras åsikterna över tid, ibland landar man någon annanstans efter en tid med fågelperspektiv.

I en demokrati respekterar man det, gillar läget och måste förstå att ens egen världsbild eller Sverige-bild inte alls delas av alla andra. I en demokrati låter man de som tycker annorlunda föra fram sina budskap, oavsett hur mycket man ogillar dem. Man får helt enkelt ha en tilltro till att medborgaren och den som röstar är kapabel att tänka själv och dra sina egna slutsatser – utifrån sin personlighet och sina livserfarenheter.

Vandaliseringen och våldet i den svenska valrörelsen kommer från flera håll. Men allra mest kommer det från vänstern, den extrema och unga vänstern. De som inte tycks tro att du, jag, vi och ni skulle vara kapabla att fatta egna beslut om vilka vi skall rösta på. De funderar på att stå utanför vallokalerna för att få folket att rösta rätt – vilket i deras ögon är rött. De sliter ner valaffischer och de stör valmöten. De vandaliserar och vägrar förstå demokratins verkliga spelregler…

Och vi är bara i början av valrörelsen. Detta blir en jobbig månad.

7 svar på “VAL + VANDALISERING = VÅLD”

 1. Den unga vänstern är våldsam och gapig liksom Fi. De tror att deras budskap går hem ju mer de gapar. Många våldsamma människor vill dölja sig inom extrema grupper för att få verka fritt inom den politiska ramen med våld, stenkastning och hot; dessa omogna figurer skall inte ha det utrymme de tagit till sig bara för att samhället inte reagerar. Men vad kan vi förvänta oss av de i övrigt ointresserad och förlamade styrande?

 2. Hela det politiska etablissemanget – alltså inte bara vänstern, utan även den politiska mitten och större delen av borgerligheten – har ägnat de senaste tio åren åt att oavbrutet hävda att SD är ett rasistiskt/fascistiskt/nazistiskt parti, och att Sverige omgående kommer att bli som 1930-talets Tyskland om SD får minsta politiskt inflytande.

  Samma budskap har gång på gång spridits av flertalet etablerade massmedier, samt av en mängd namnkunniga personer inom kultur- och nöjeslivet. Vi vanliga väljare har så gott som dagligen matats med budskapet att den som ens föreslår att man i något politiskt sammanhang skulle kunna tala med SD i princip kan ses som medskyldig till de nazistiska utrotningslägren under andra världskriget.

  Samtidigt odlas inom stora delar av vänstern en föreställning om att vänsteråsikter alltid per definition är ”goda”, och att vänstermänniskor därmed har rätt att sätta sig över demokratins spelregler. Om personer med högeråsikter t.ex. skulle vandalisera v:s valstugor eller förstöra mp:s och fi:s valmaterial, så skulle det med all rätta ses som både brottsligt och som ett hot mot demokratin. Men när vänstermänniskor agerar på detta sätt gentemot SD uppfattar de antagligen själva sitt agerande som rättfärdigt, och beskriver det förmodligen med eufemismen ”civil olydnad”. De är ju vänster och därmed alltid ”goda”, och i och med detta anser de sig inte behöva efterleva demokratins spelregler.

  Alltså kan man knappast förvånas över den bristande respekt för demokratin som nu uppvisas. Det har länge varit tydligt att årets valrörelse skulle bli den smutsigaste i mannaminne.

 3. Hej.

  Så… alla partier utom den röd-gröna Alliansröran kanske skulle behöva en skyddsavdelning för att vakta sina rättigheter?

  Polisen kan du inte räkna med, om du inte tillhör regimtrogna grupper.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 4. Vänstern är ju numera förstärkt med personer från avlägsna länder. Dessa är inte alls främmande för att tillgripa våld bara för att roa sig. Jag kommer att arbeta för SD på torget i vår stad och vi har valt att ha ett valtält som vi sätter upp varje dag och tar ned när vi går. Lite sorgligt att det är så här. Hade vi haft råd hade vi väl anlita några biffiga figurer som ser till att inget händer. Men gör man det så kommer ju skriket från de små liven.
  Att några antidemokrater får sätta tonen är ju för bedrövligt.

 5. Vojne, vojne, Fredrik, den vansinnigt vulgära och vettlöst verklighetsförnekande, vrålande våldsvänstern verkar varken vilja värna vår viktigaste valfrihet eller värdesätta vida visare och världsvanare vuxnas vett och verkliga vilja. Vämjeligt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *