TRE DÅRARS FÖRSVARSTAL

Tio miljarder och tre dårars försvarstal. Det är så det är, i verkligheten. Som undersköterska i Stockholms läns landstings sold vet jag vad jag skriver om när det handlar om det senaste utspelet från Löfven, från Fridolin och från Sjöstedt. De tre har trollat fram tio miljarder till välfärden för att anställa fler kollegor till mig, fler lärare och fler vårdbiträden. Jag borde vara glad, rentav tacksam, men det är jag inte. För problemet är att de där nya kollegorna inte finns i verkligheten. Inte nu och inte imorgon. Det är tio miljarder och tre dårars försvarstal…

När jag var ny i vårdsvängen så var jag helt vilse i min roll. Jag frågade en gravt dement tant på sal 3, avdelning 56 och Södersjukhusets ortopediska klinik ifall hon behövde en blöja och hon skrattade glatt och frågade om hon såg ut som en bäbis innan hon tackade nej till en vuxenblöja. En kvart senare gick oerfarna jag i korridoren och fick både onda ögat och syrliga kommentarer av de mer erfarna kollegorna som fick ta hand om en nedpissad tant inne på trean. Men jag lärde mig, och jag hade ändå språket med mig.

Allteftersom jag blev mer erfaren i vårdsvängen så blev jag naturligt mer hemtam i min roll. Landstinget hade fostrat mig och utbildat mig till till underskötare. Det hade tagit sina år men jag var äntligen rätt person på rätt plats. Då kom det en ny kollega till avdelningen, snarlik mig i vårderfarenhet när jag var ny i vården men underlägsen i språket. En underbar kille från Gambia som kunde en handfull ord på svenska, men rätt bra engelska, Problemet var att våra patienter inte var några hejare på engelska, och att min färska gambiska kollega sprang omkring om trodde att ett bäcken hette ”staket”. Idag är samma kille en del av Sverige, egenföretagare i databranschen och en hejare på svenska. Han är en framgångssaga, ett bevis för att integrationen på 90-talet funkade bättre än idag. Problemet var att samhället, makten och härligheten, tyckte att vem som helst kunde vårda våra sjuka, våra äldre – oavsett språkkunskaper. Patienterna som mötte min kollega från Gambia var och blev ännu mer förvirrade än den vårdande gambiern…

Det är där vi är nu igen, där de som styr landet tror att vem som helst är lämpad att kliva in i vården av våra gamla, äldre och sjuka trots att de knappt kan språket, inte kommer ha mer än en basal omvårdnadsutbildning från Komvux i bagaget när det skall tryckas in i vården. Det dagens politiker gör när de säger att vem som helst kan kliva in och göra mitt jobb efter en kort introduktion och lite SFI är att pissa på mig, på mina kollegor och på det vi gör för välfärd varje dag, kväll och natt. Det vi gör är det som vemsomhelst kan göra bara staten skjuter till tio miljarder. Inget kunde vara mer fel.

När Stefan Löfven gjorde något han var bättre på än det han gör idag så gjorde han allt i sin makt för att trycka ner välfärdsarbetarnas lönekrav och prioritera de avsevärt mer välavlönade snubbarna i IF Metall som han då bossade för som fackpamp. Idag när Löfven är den svagaste statsminister det här landet har haft sedan livet klev upp på land från vattnet. Nu skriver Löfven en debattare med Fridolin och Sjöstedt där de säger att de äntligen ser att det varenda dag är 1,3 miljoner svenskar som går till ett jobb i välfärden – en skola, ett äldreboende, en förskola eller ett sjukhus. De ser oss som utbildar våra barn, tar hand om oss när vi blir sjuka, och ger våra äldre vård och livskvalitet. De säger att det är vi som utgör välfärdens stolta ryggrad. Men de säger att vemsomhelst kan göra mitt jobb närsomhelst, bara regeringen skjuter till 10 miljarder lånade eller skatteindrivna kronor. Det är tre dårars försvarstal, inget annat.

Stefan Löfven, Gustav Fridolin och Jonas Sjöstedt tror att de kan trolla fram nya kollegor till mig, till mina söners lärare eller som ersättare till de där socialsekreterarna i Ljusnarsberg som sagt upp sig i drivor bara genom att säga att de skjuter till tio miljarder. Om de menade allvar skulle de tre dårarna ödmjukt ha inlett med att det borde dröja åratal innan det blir färdiga undersköterskor, vårdbiträden, sjuksköterskor, lärare, socialsekreterare, poliser, brandmän av dagens flyktingar – oavsett om de är skolade eller analfabeter, Men det säger de inte. De låtsas att vem som helst kan göra mitt jobb. De pissar på mig, och de andra välfärdsarbetarna med detta utspel. De säger att vem som helst kan göra mitt jobb imorgon.

Men vad bra. Då kan vi som är trötta på tomma ord, en låg lön och arbetstiderna som Gud glömde söka oss någon annanstans – från välfärden till någonstans där man uppskattas även i handling, där man fattar att det vi kan är något som inte vem som helst kan. Å andra sidan kan man bli statsminister med Löfvens bakgrund så kan väl en getherde från Buurdhuubo bli neurokirurg efter några veckors SFI och en termin Komvux…

 

 

Vill DU stötta den här färska bloggens framtid och visioner? Tack! Titta HÄR.

8 svar på “TRE DÅRARS FÖRSVARSTAL”

 1. Ursvenskt är barbariet,det var faktiskt invandrare som byggde landet,Romer byggde landet,vi har töntiga seder som att dansa små grodor runt en lövad stång .Landet tillhör de som kommer nu, inte de med generationers anförvanter bakåt i tiden.allas lika värde,du skall inte tro att du är bättre än en annan,kommunistiska internationalen alla är utbytbara!

  1. Landet tillhör de som är medborgare i Sverige.
   Alla andra får göra sitt bästa för att bli medborgare.
   Vi skall inte släppa in en hum hum som inte är värdig.

 2. Så är det när alla simmar i en socialistisk ankdamm. 70% av lönen går till politiker att bestämma över, och för att bli politiker finns inga som helst krav på utbildning eller kompetens.
  En anställning med ensamkommande barn/ungdomar ger en ingångslön på 26000kr. Tror att det är hit 10 miljarder går. Kompetens är språkkunskap, som redan gäller inom nya Brandkåren. Rekrytering till nya Polisen pågår.
  År 2018 på hösten kan en omröstning ske till riksdag, enligt decembermörkret som hedras av 87%.
  Tillräckligt många idioter bildar en majoritet.

 3. Fredrik, roligt att du är tillbaka med full swing igen.

  Det var ju ett liknande påbrå från Morgan Johansson (S) att kommuner som inte klarar skolgång och kommunal service behöver bygga ut. Kommunalrådet (S) i Årjäng sa då att : ”Han är ju så dum att klockorna stannar och blommorna vissnar! Han får det att låta som om det är tegel och plankor vi saknar när det är behöriga lärare. Det är otroligt naivt av honom”.
  Otroligt Naivt är orden som passar in på alltför många beslutsfattare högt upp i hierarkin idag.

 4. Det finns en märklig tro hos våra makthavare att jobb som har mindre eller kanske ingen formell utbildning inte skulle behöva träning och erfarenhet för att utföras väl och effektivt.
  Men märkligt nog kan jobb som formellt kräver lång utbildning ibland ”fungera” utan detta. T.ex. avslöjas det emellanåt hur folk utan läkarutbildning arbetat som just läkare i flera år.

 5. Alla kommuner med mycket immigranter har stora underskott i budgeten för socialbidrag. Det är naturligtvis dit pengarna går men det kan man ju inte säga rakt ut. Det låter bättre med dessa nyanställningar.

 6. Bra skrivet! Dessa tre dårar lever i en fantasivärld fylld av floskler och förnekelse. Men så länge vänstermedia inte ställer de avslöjande frågorna kan de fortsätta torgföra dyngan utan konsekvenser. Löfven och gänget lever gott på den generelle svenskens okunnighet och politiska ointresse. När vardagspusslet, schlagerfestivaler och mobilspel är det som upptar folks vakna tid kan den politiska infantiliteten frodas relativt ostört. Vad värre är – en oerhört stor del av svenska folket kan inte ens föreställa sig ett Sverige utan fungerande välfärd. Man tar den för given – likt en naturlag. Många mätta, bekymmerslösa svenskar kommer få ett bryskt uppvaknande den dag samhällsförfallet har gått så långt att det inte längre går att dölja med förljugna floskler och mörkläggning. Jag önskar att magkänslan sade ”nu vänder det”, men det går bara inte att frammana optimism. Verkligheten och förnuftet säger mig att samhällsförfallet numera är ett självspelande piano. Ansvarslösa politiker har helt tappat kontrollen.

 7. Så otroligt bra! Tack från en annan som jobbade så länge i vårdsvängen att jag nästan tappade bort mig själv.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *