TRAMS OCH KÄBBEL

Ännu en postning, där det var rätt så länge sedan jag kläckte ur mig en text om missnöjesväljaren. Missnöjesväljaren är idag sannolikt ännu mer missnöjd än för någon vecka sedan. Missnöjesväljaren delar med till visshet gränsande sannolikhet mitt omdöme om att svensk politik hösten 2018 är trams och käbbel. Inte ett dugg seriöst. Inte förtroendeingivande för fem öre. Det är ett gäng fjantar med en patologisk beröringsskräck som inte förstår att de ritar in sig själva i framtidens upplagor av kortspelet ”Löjliga familjen”…

Jag orkar inte mer. Det är känslan här och nu, och nog den naturliga förklaringen till varför inläggen här har varit alldeles för sällsynta. Men skulle jag försöka mig på att kommentera händelserna i svensk politik efter valet så skulle jag snart vara suicidal igen.

Politik är ju en förtroendebransch, och politikerna skall vara förtroendevalda. Man bara en debil dåre kan idag ha förtroende för något – så kallat – borgerligt parti. Kanske kan KD klara sig undan mina önskningar om en politisk hädanfärd och en offentlig förnedring på valnatten 2022. Eller när det nu blir val nästa gång.

Borgarna avsatte Löfven i kammaren för några veckor sedan. Man gjorde det tillsammans med Sverigedemokraterna, som hade försökt göra samma sak i fyra års tid. Men då var borgarna helt ointresserade av att avsätta Löfven. Man var helt ointresserade av att få makten och härligheten. Hösten 2018 var man tydligen intresserade av att avsätta Löfven, men fortfarande helt ointresserade av att få ta över styret av landet. På något annat sätt kan man inte se det totalt planlösa trams och käbbel som följde talmannens erbjudande till Ulf Kristersson att försöka sy ihop en alliansregering.

Det fanns tydligen ingen plan. Det fanns kanske några naiva önskedrömmar och infantila förhoppningar om att maktspelarna i sosseriet skulle ge borgerligheten stöd. Nu lär det sluta med att den liberala falangen i Alliansen ger Löfven stöd istället. Alliansen dog och sossarna vann – trots att den svenska vänstern gjorde ett historiskt uselt val. Det är en tydlig bild av hur skruvat det här landet är hösten 2018.

Efter ett val där 6 av 10 väljare röstade för att avsätta Löfven kommer Löfven sannolikt att få styra vidare. Det här kommer bli hösten då Löfven inte föll, tack vare ett annat Lööf. Men politik är en förtroendebransch, och det vi väljare har sett är allt annat förtroendeingivande. Det är trams och käbbel…

22 svar på “TRAMS OCH KÄBBEL”

 1. Det är förmodligen ingen tröst i eländet, men jag känner samma uppgivenhet, förakt och förödmjukelse som du. Ytterligare fyra år med samma politik som de senaste kommer att vara förödande för dem som både du och jag möter dagligen, om än i olika delar av ”omsorgskedjan”.

  Ibland är det svårt att bita ihop, härda ut och försöka uppbåda någon form av hopp.

 2. Föreställningen som sker framför oss behöver dokumenteras noggrannt.
  Hur dessa människor, yrkespolitikerna beter sig mot varandra och mot folket förklarar så tydligt den riktning som svensk utveckling (avveckling) tagit.

  Odugligheten. Oförmågan.

  Annie Lööf. Finns hon ens på riktigt? Vilket jobb hade hon kunnat haft inom näringslivet? Hade hon kunnat jobba mot en marknad? Kunnat vårda en kundkrets? Kunnat lösa problem?

  Dessa har försatt oss i en situation som de långt ifrån begriper. Och utpekar SD som ett hot. Sjukt beteende.

 3. Ja, det har varit uppenbart länge att de partier som låtsas vara liberaler inte har koll på vad ”liberal” är. Å andra sidan så har ju socialisterna (dit hör nu C & L av allt att dömma) länge gjort som Engsoss gjorde 1984, tutat i slavarna nyspråk.

 4. Åjo, visst fanns det en plan alltid. Ulf Kristerssons plan var att inte bli statsminister men låtsas att han ville det. Annie Lööfs plan var att låtsas stödja Allijangsen för att efter dess fall bli minister i en s-regering (det var därför hon drog sig ur misstroendeförklaringen förra sommaren). Då kunde hon låtsas att hon hade gjort allt för Ulf Kristersson skulle bli statsminister, något hon från början visste var omöjligt. Jan Björklund förstod också att borgarna var rökta och också han aspirerade i hemlighet att regera under socialdemokraterna. Den stora förloraren ikväll (förutom vårt kära land då) heter Ulf Kristersson som har förpassat Moderaterna ut i periferin av svensk politik.

 5. Tre frågor :
  1. Är det någon som vet om de 5 rödgröna socialistpartierna tänker hålla fast vid sina gamla namn eller om dom ska byta till Vänsterliberalamiljösocialcenterpartiet (VLMSC) ?

  2. Är det någon som har Annie Lööfs adress ?
  Jag har ett antal skor som jag skulle behöva skicka till henne…

  3. Är det någon som kan hyra ut en lägenhet i Polen, Finland, Ungern, Österike , Tjeckien, Litauen , Estland, Island, Danmark, Irland, Lettland, Slovakien eller Kroatien ?
  Eller helst av allt Svalbard .
  🙁

 6. Det som skett är – som jag tolkar det – att den s.k. gal/tan- dimensionen på allvar slagit igenom i svensk politik, men att borgerligheten inte riktigt hängt med i svängarna.

  Centern och Liberalerna är borgerliga vad gäller ekonomiska frågor, men ligger nära vänsterblocket när det t.ex. gäller synen på invandring, mångkultur, nationalstaten och globalisering. Kd är mera traditionellt borgerliga i dessa frågor, och m verkar på väg att gå tillbaks till traditionellt borgerliga värderingar efter de katastrofala åren med Reinfeldt och hans tronföljare Kinberg-Batra som partiledare .

  Den splittring vi nu ser inom Alliansen var oundviklig. Den naturliga utvecklingen torde bli följande:

  M och kd kommer att släppa beröringsskräcken gentemot sd. M, kd och sd kommer tillsammans att utgöra ett konservativt, borgerligt block. I detta block kommer sd att vara det mest högerorienterade partiet, sett ur ett gal/tan-perspektiv, men samtidigt det minst högerorienterade partiet sett ur ett traditionellt ekonomi- och fördelningspolitiskt perspektiv.

  C och L kommer att bilda ett eget mitten-block, som kan beskrivas som nyliberalt/socialliberalt i ekonomipolitiska frågor, men vänsterorienterat i sociala och kulturella frågor (dvs. att man förespråkar hög invandring och mångkultur, att man är positiv till att mer makt förflyttas från Sverige till EU, att man inte är främmande för att inkorporera extremfeministiska och identitetspolitiska idéer i sin politik m.m.)

  Det förefaller alltså sannolikt att vi på sikt kommer att tala om tre block i svensk politik; högerblocket (m + kd + sd), mittenblocket (c + l), samt vänsterblocket (s + mp + v).

  Det nya mittenblockets agerande och utveckling kommer i stor utsträckning att bli avgörande för hur Sverige kommer att styras under kommande mandatperioder. Kommer ett mitten-samarbete mellan s, mp, c och l att vara möjligt? Och om ett sådant samarbete går att genomföra, kommer s, c och l att anklagas för svek, med följd att s i nästa val tappar många väljare till v, och att c och l tappar många väljare till m, kd och/eller sd? Skulle c- och l-väljares ev. upplevelse av svek rentav kunna resultera i att c och l hamnar under 4%-spärren i nästa val?

  Det är, som jag ser det, inte så märkligt att det ”käbblas” inom svensk rikspolitik. Man kan dock tycka att detta käbbel borde ha varit avklarat långt innan valet, och att allianspartierna redan under valrörelsen borde ha varit tydliga med hur de tänkt agera i olika möjliga parlamentariska situationer.

 7. Så illa att så många inte verkar leva i en jämnställd relation skulle aldrig falla mig in att dra största lasset konstant hela tiden. Svårt att tänka sig att en pappa heller inte vill vara engagerad i sina barn varför då skaffa barn? som du skriver, det är en självklarhet att man hjälps åt, delar på ansvaret och engagerar sig helhjärtat i familjen. Ger varandra tid till intressen eller annat, ställer upp för varandra och familjen, jamen hjälps åt! Vill också bara ruska om alla dessa kvinnor som lever med dessa bortskämda män och få dem att fatta att det inte är rätt och att de förtjänar bättre!

 8. Ibland tänker jag att det finns nog en plan, för så här korkade kan de ju inte vara. Men så hör jag Björklunds och Lööfs presskonferenser….

 9. Håller med, hur kan man rösta bort någon och sedan inte vara villig att göra allt för att ta ansvar för ett annat styre av landet.

 10. Fredrik, ha inga illusioner om att svenska folket straffar det samhällsdestruktiva sandlådegänget i valet 2022. De verklighetsfrånvända och patologiskt konflikträdda svenskarna kommer marschera i takt med det förljugna PK-etablissemanget tills Sverige ligger i ruiner, tro mig.

 11. Dina ord…känns inte helt malplacerade. Nu finns bara religionen kvar. Vad annat än högre makter, ska rädda våran tidigare så stolta o framgångsrika nation!

 12. Ja, nog är det bedrövligt, alltid.

  Resultatet på riksnivå lär bli detsamma som i rikets tredje stad. C och L stödjer fortsatt vänster-styre. Det blir en regering av röd-grön-rosa kulör, för nog ser jag en lätt rosa-färgad socialism hos C och L när de agerar som de gör. Finns snart inga rumsrena ord kvar för att beskriva eländet.

  Unnar inte ens Annie Lööf en välsmakande sko.

  Jag som hade hoppats att höstens vindar skulle blåsa bort Lööf, Löfven och Lövin ur Björklund-en…

  Och om fyra år är det för sent för Sverige. Dystert är bara förnamnet.

 13. Masoschistlandet Sverige fortsätter att plåga sig. Det hade varit rimligt att Sverige, liksom de flesta länderna i Europa, sagt adjö till socialdemokraterna. Nu blev det inte så. Cirka 28 procent av väljarna röstade på det unkna och trötta SAP. Hur kunde det bli så fel? Kanske har flera generationer pottränats så effektivt att inga andra alternativ fanns för dem att rösta på. Sverige ligger dåligt till och sämre riskerar det att gå.

 14. Tyvärr har vi fått en kadrer av politiker som vi inte förtjänar. De pratar om Sveriges väl men är bara intresserad av att få tillhöra ”gruppen” och de goda (ekonomiska) villkor som omfattas. I sanning en bedrövlig gäng som absolut inte skall ha med politik att göra.
  De följer tidsandan med rätt ”värdegrund” men några förebilder är de sannerligen inte! Mellanstadieelever hade klarat situationen mycket bättre. Bedrövligt att låta det gå så är långt. Det finns alldeles för många viktiga frågor för landets väl. De här figurerna är inte vuxna att klara detta! Vad skall våra barnbarn tycka? Sveket mot nationen är gränslöst!!!

 15. Nej, de är inte dumma.
  Dock är de nu trängda och desperata.

  De måste nu se till att Löfven och sjuklöverpolitiken får fortsatt mandat i 4 år till utan att det blir alltför genomskinligt att det handlar just om att de är en sjuklöver; sju separata partier, men ändå sju likadana blad på samma socialistiska stjälk.
  (Precis som de olika ”partierna” under SED i gamla Östtyskland)

  SD´s inträde som nu ger ”oppositionen” chansen att opponera sig på riktigt har ju kullkastat hela den teater som tidigare spelats.

  Folk har låtit sig luras trots två ”borgerliga” mandatperioder med fortsatt socialistiskt styre, Decemberöverenskommelsen, alla möjligheter som med hjälp av SD kunnat genomföra allianspolitiken med den enda ursäkten att SD är ”dumma rasister”; Spelar det någon roll så länge de skulle fått igenom sin politik om de verkligen velat?

  Sanningen är att de ”borgerliga” inte ens vill ha igenom sin politik, de är bara där som en dimridå, en falsk opposition. Hur många indicier behövs innan folk rycker upp huvudet ur sanden?

  Nu försöker de finna en lösning som hjälpligt kan dölja detta i 4 år till. Löfven kommer att få behålla makten genom en politisk krumbukt, väldigt konstitutionellt tveksam. -Media kommer att sjunga lovord för Löfven och hans politiska geni och skicklighet i att förhandla. Alla vallöften är som vanligt bortblåsta i denna medias eufori över den store ledaren. Det som blir lidande är som vanligt folket och demokratin.

  Läs gärna på wikipedia om den politiska uppbyggnaden i DDR, inklusive de politiserade ”folkrörelserna” så är detta inte längre vare sig en gåta eller träskallar inom politiken.

  Det är snarare ganska slugt om man kan få sin vilja igenom om man samtidigt kan ses som en träskalle, varvid man då förutom att få som man vill.

  Att man inte ens hålls ansvarig för sina handlingar enär det inte är ett brott att vara en träskalle då dumhet saknar uppsåt till skillnad mot medvetna beslut…… Det är precis därför de kan hålla på som de gör. -Under tiden de funderar för fullt på hur de skall kunna upprätthålla charaden och sitta vid köttgrytorna i 4 år till…

  Träskallarna är snarare de som låter sig luras år efter år……

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *