TANKEVURPAN

Stockholm växer, och Stockholm växer snabbt. Stockholmarna blir allt fler, och med det så blir det allt fler människor som behöver sjukvård. Man bygger ett nytt sjukhus, en av de dyraste byggnaderna i världen faktiskt. Men det nya sjukhuset, Nya Karolinska, är redan från början alldeles för litet. Det nya sjukhuset ersätter inte ens det gamla sjukhuset – vad avser bristvaran vårdplatser. Det nya sjukhusets nya akutmottagning kommer bara att ta emot 15 000 patienter per år, cirka 40 patienter per dygn. Den gamla akutmottagningen, på det gamla Karolinska, tar emot över 85 000 patienter per år. Tankevurpan är total.

Eftersom det nya sjukhuset, Nya Karolinska, redan från början är för litet behöver Stockholms andra, äldre sjukhus byggas om och ut. Eftersom den nya akutmottagningen på Nya Karolinska skall ta emot 70 000 patienter färre behöver man bygga ut akutmottagningarna på de andra sjukhusen i huvudstaden. Problemet är att ingenting av detta är gjort eller klart när det nya sjukhuset, med sin nya akutmottagning och sitt nya arbetssätt kör igång. Tankevurpan kommer att skapa ett ännu större kaos.

Akutmottagningarna på Södersjukhuset och Danderyd är redan idag kraftigt överbelastade. Patienternas säkerhet hotas av platsbrist, trängsel och personalbrist. Det enda som det inte är brist på är patienter, och det är inte så konstigt eftersom Stockholm växer. Nya, större men redan nu alldeles för underdimensionerade akutmottagningar för Södersjukhuset och Danderyd är på gång – men kraftigt försenade. De nya och större akutmottagningarna kommer kanske klara av det tryck som finns på de akutmottagningarna idag.  Trycket innan det skall tryckas in 70 000 patienter som inte får komma till Nya Karolinska nya akutmottagning. Dessutom ligger invigningarna av nya akutmottagningar på Södersjukhuset och Danderyd några år bort i tiden. Tills dess får stockholmarna stå ut med effekterna av den där tankevurpan…

Ibland förstår man inte hur folk tänker. I fallet med Stockholms akutsjukvård går det inte alls att förstå. Om allt fler människor behöver resa med en båt från plats A till plats B bygger rederiet sannolikt en större båt, inte en mindre. Man kan välja att bygga flera båtar som delar på ökningen. Men man ser till att den stora båt man har kör sina passagerare tills dess den nya eller de nya är i drift. Hade Stockholms läns landsting, med sina politiker och tjänstemän, drivit det där rederiet hade man tagit den stora båten ur trafik innan någon ersättningstrafik fanns. Möjligtvis hade det funnit en livbåt och några flytvästar i vattnet.

Så ser tankevurpan ut i Stockholms akutsjukvård, och de som knäcker vårdens anställda och patienter borde skämmas…

11 svar på “TANKEVURPAN”

 1. Det är solklart att politiker inte kan räkna. Så är det inte bara i Stockholm.

  Upptagningsområde för vissa Umeå specialister är hela Norrland från Sundsvall upp, Jämtland, Örebro, Vasa (ja det ligger i Finland) vissa Lundpatienter mm specialfall.
  När specialisten klagade till Landstingspolitiker på sin kö på 750 patienter sa de: du får arbeta lördag och söndag också men tappa inte bort bakjourerna.

  Jag misstänker tankevurpor i hela landet.

 2. Hej.

  Logistik är en skön konst som kräver ödmjukhet och vilja att göra om tills det blir rätt – och att inse att rätt inte är vad jag tycker alla gånger.

  Hur patientlogistiken skall skötas tar ingen hänsyn till handlingsplaner eller -ismer – det är en mekanisk fråga och skall lösas på sådant vis.

  Däremot skall personalen inte ses som robotar.

  Vi upplevde det inom skolan när vi fick direktiv om att ägna varje elev individuell tid varje lektion, samt att vi skulle dokumentera vad varje elev gjort varje lektion.

  Vad politikern jag diskuterade med då inte begrep var att jag har X antal minuter lektionstid per termin vilket i så fall skall divideras med Y antal elever, för att få fram antal minuter/elev, och att det inte blir någon meningsfull undervisning – för att inte tala om dokumentationen: säg en klass på bara tjugo elever, där jag skall lägga fem minuter per elev för dokumentation, med låt säga fyra sådana pass per dag.

  20 elever multiplicerat med 5 minuter multiplicerat med 4 ger… vadå, när man räknar om det till timmar?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare
  PS Politiker skall nöja sig med att säga vad som skall göras – yrkesmännen/-kvinnorna skall sedan säga vad som behövs och hur man gör! DS

 3. Vilka personer är ansvariga? Tjära och fjädrar – avsked utan vederlag. Skam och förnedring.

 4. Hej

  En stilla undran bara…

  Är det kanske inte en ”tankevurpa” eller ”naivt” (det nya modeordet i svensk politik) utan precis som med invandringen en medveten handling av dem ”ställande och styrande”?

  Man har helt enkelt byggt ett toppenmodernt sjukhus ”åt sig själv”?
  Finns fler länder där det går till så vilka åtminstone ha en gemensam nämnare som i vanligt språkbruk kallas: diktatur.

  Och enligt min uppfattning av det som sker i landet, så ligger det ”i tangentens riktning”…eller enklare uttryckt så närmar vi oss den med stormsteg…

 5. Det här är inte någon tankevurpa. Detta är fullständigt medvetna politiska ställningstaganden främst syftande till att befrämja de idiotliberala beslutsfattarnas ego. De har inbillat sig att de är förträffliga genom att de beslutat genomföra OPS (offentligprivat samverkan).
  Det märkliga är att partifärg har ingen betydelse. Tydligare kan det väl inte åskådliggöras att politiker är ett eget frälse, helt skiljt från folket i övrigt.
  I september 2018 ger jag igen.

 6. Flyttat ut på sörmländska landsbygden, känns bra att slippa allt strul i och runt huvudstaden, kan rekommenderas.

 7. I åratal har politiker i Stockholm babblat om hur ”fantastiskt” det är att Stockholm växer så det knakar. Skrytet och flosklerna har stått som spön i backen. Vad idioterna inte har tänkt på/gett blanka fan i är att sjukvård, vägnät, kollektivtrafik o.s.v naturligtvis måste hänga med i befolkningsexplosionen. T.o.m en normalbegåvad sjuåring begriper detta. Mitt förakt över dessa sopor till makthavare är bottenlöst!

 8. Bygget av Nya Karolinska sjukhuset till en kostnad av ca 60 miljarder kronor, som var ett högprioriterat prestigeprojekt av bl.a. nyliberalen Filippa Reinfeldt, där man sket i upphandlingsprocedurerna, ska också ses i ljuset av att Stockholm har färst (minst antal) sjukhusbäddar per 100000 invånare i hela Sverige.

  Det extremt nyliberala Sverige hade också 2011 färst sjukhusbäddar per 100000 invånare (=270,6 jämfört med Tysklands 822,2) i hela EU-28. I EU-28 (genomsnittet) var antalet 534,9 sjukhusbäddar per 100000 invånare.
  http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/File:Hospital_beds,_2011_YB15-de.png

  Att vi har så få sjukhusbäddar i Sverige ligger helt i linje med den nyliberala ideologin och bristen på krismedvetande som har infiltrerat vårt politiska etablissemang sedan Bildtregimen 1991-94. Att vi har så få sjukhusbäddar i Sverige borgar för förödande konsekvenser. Det inser var och en som har sin analytiska förmåga intakt.

  I det nyliberala Sveriges krisberedskap ingår följdriktigt inte någon egen inhemsk vaccinproduktionskapacitet. Inför en pandemi, som kan tänkas komma till Sverige och som kan kräva att en relativt stor andel av befolkningen måste få sjukhusvård, så har man istället förlitat sig på oftast dyra och ogynnsamma vaccinupphandlingskontrakt med utländska läkemedelsbolag, såsom GlaxoKlineSmith (GKS) samt på massvaccinering av den svenska befolkningen.

  Detta var exakt vad som hände vid svininfluensahysterin 2009 när man hade beställt 18 miljoner doser av svininfluensavaccinet Pandemrix från GKS och startade den statsunderstödda massvaccineringen av det svenska folket. Även barnen skulle massvaccineras. Problemet var att Pandemrix inte var utprovat för barn under 18 år, varför drygt 190 barn fick narkolepsi till följd av biverkningar av det inte fullt utprovade Pandemrixvaccinet.

  Bakgrunden till Narkolepsiskandalen är ett stycke sorglig svensk samtidshistoria, och säger rätt mycket om hur vanskött Sverige har blivit på senare tid!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *