SMÅPOTATIS

Regeringen släpper sin sista vårändringsbudget, och den innehåller småpotatis – med ett undantag. Inga stora satsningar. Inga valvinnande satsningar. Bara småpotatis, och nästan fem miljarder kronor till kommunerna för att hantera kostnaderna för migrationen.

Tvåhundra miljoner kronor extra till polisen, och lika mycket för att trolla fram bostäder till de ensamkommande. Etthundrafyrtioen miljoner för att försöka skapa ökad sysselsättning bland utrikes födda., och hundra miljoner för fler sommarjobb till landets ungdomar. Sexhundra miljoner kronor för att öka tillgänglighet och minskade köer i vården, samt tio miljoner vardera till ungdomsidrotten och fritidshemmen.

Sedan kommer regeringen med fyratusenniohundra miljoner för att försöka betala av sina egna skulder till landets kommuner. Det är skulder som kommunerna har fått för sitt arbete efter med migrationsvågen. Allt annat blir småpotatis, eller måste vara småpengar. Regeringen pratar om fokus på välfärden, och inget kunde vara mer fel.

I SVT:s morgonstudio sitter programledarna och jublar över de stora satsningarna på svensk film och svenska biografer på några tiotals miljoner kronor.

Visst är hundra miljoner kronor mycket, och tio miljoner kan också vara en generös summa. Men. Cirka 65% av de svenska ungdomarna sägs vara engagerade i en idrottsklubb eller sportförening. Det blir inte många kronor utslaget på varje idrottande unge, när regeringen satsar ”brett och välfärdsinriktat”. Det blir en en tiokrona ungefär, per år och unge.

År 2019 kommer det sedan inte finnas något reformutrymme överhuvudtaget enligt Konjunkturinstitutet. Politikerna kommer att kunna välja mellan höjda skatter eller sänkta bidrag för att finansiera sådant man vill driva igenom. Eller så kan politikerna fortsätta att låtsas att migrationspolitiken ingenting kostar, och att fyrtiofem miljoner kronor till en premie för fler eldrivna utombordsmotorer är en stor och viktig satsning.

7 svar på “SMÅPOTATIS”

 1. Tack, Fredrik, för att du orkar röra om i den allt mer oaptitliga rödgröna röra, späckad med välstekt valfläsk, vi allt härsknare väljare serveras inför höstens höjdpunkt…

  … när vi – äntligen! – tillåts låta småpotentaterna förstå, att de har satt sin sista småpotatis i den rika, svenska skattemyllan. Moder Sveas söner och döttrar har utvecklat en…

  … kraftig allergi mot lögnaktiga massimmigrationsaktivister, som med enbart sina förment feministiska och humanitära jätteegons bästa för ögonen – till varje pris som helst..

  … är beredda att offra den civiliserade svenska befolkningen, som drabbas av nedskärningar och knivskärningar medan den passeras av en ohemult påkostad, importerad grädda.

  Knölar ska inte smöras för – de ska ut ur småpotatislandet.

 2. Maggan har tydligen också uttryckt att statsskulden kan vara för låg, vilket då skall vara ett problem. Hon undviker med precision ”överrullningseffekterna” som andra får låna pengar till att bekosta. Eller alternativt finansiera med att t ex höja kommunalskatten med 5 kronor.

  Det är väl ganska klart att det blir så när 80% av politiken och ”utspelen” på riksnivå handlar om frågor som skall hanteras och betalas av kommuner och landsting.

  Det är sååå tröttsamt att vår högsta politiska företrädare konstant idiotförklarar ”menighetens” förmåga att tänka.

 3. Uttalande från finansminister Magdalena Andersson (S)
  – Givet att vi har många nyanlända som måste komma i arbete så ser jag inget behov av städpersonal eller diskare från andra kontinenter som arbetskraftsinvandring.
  Centerledaren Annie Lööf blev förtvivlad och skrev.
  – Socialdemokraterna borde skämmas för den bild de sprider av den arbetskraftsinvandring som Sverige och svenska företag så väl behöver.

  Svensk processindustri som kör en slimmad organisation i 5-skift har inget behov av diskare.
  Det är nog asylindustrin som anställer med statliga pengar.
  Därför ser budgeten ut som den gör.

 4. Alltid lika tröttsamma och för människor svårbegripliga ord och begrepp – allt för att kollra bort folket; att inte säga som det är utan glida på sanningen och verkligheten.
  Att cirka hälften av vårbudgeten gick till kommunerna för att finansiera asylkostnader sas det inte något om – inte än i alla fall.
  Det blir inte roligt för den konstellationen som skall regera efter valet!

 5. Är det inte exakt det här Tino Sanadaji prarat om i åratal ? Men han är ju nazist, eller, han har i alla fall åkt i samma buss som en Sverigedemokrat som ju nästan är nazist eller har åtminstonde nazistiska rötter och kan inte litas på. Vänta bara tills alla dessa blir pensionärer. Detta är tiden då det svenska folkhemmet och välfärdsstaten släpades ut bakom containern och sköts. Men avsikterna var goda i alla fall……..

 6. Annie Lööf ser en framtid i att människor baserar en samhällsekonomiska på att diska och städa åt varandra i en ständig jakt på vem som kan göra det billigast i ena änden av skalan och vem som kan leverera mest luxuösa städ- och disktjänst i den andra. I detta framtissscenario ser hon det som en stör möjlighet att Sverige blir det epicentrum utifrån vilket denna ekonomi skall byggas upp. Slitaget på människor och kostnader för den infrastruktur som krävs förväntas en lydig underklassbetala för – de relativt sett högutbildade svenska medborgarna. Rimligtvis har Lööf missbedömt den intelligens hos befolkningen som verkar ha förbigå henne fullständigt. Anammade av hennes ”idéer och framtidsvisioner” förutsätter en bunt dumskallar som okritiskt sluter upp bakom ändlösa uttalanden utan konsekvensanalyser.

  Det kan vara så att hon helt enkelt inte förmår bättre och att de som ser upp till henne förmår inte ens nå upp till hennes något begränsade analytiska förmåga.

  Att låta människor som saknar verklighetsförankring ha positioner i samhället som har påverkan på andra människors liv är utan tvekan olämpligt och direkt skadligt för både samhälle och individer. Vad får ett parti att lyfta fram en så svagbegåvad person? Påminner om hur moderaterna lyfte fram Reinfeldt och sossarna lyfter fram Löfven. Varför är de kompetenta bannlysta inom politiken? Varför saknas de intelligenta samtalen bland politiker?

  ”Samarbetsregeringen” kan inte ens samarbeta med Lagrådet och andra remissinstanser utan väljer i stället galenskapen att föreslå att en grupp män med okänd bakgrund med dokumenterad kostnad för svenska skattebetalare skall särbehandlas. Inger annat än inkompetens kan leda fram till detta övergrepp på både landets lagar och medborgare och dess arbetskapaciter. Ett missbruk av medel, förtroende och intelligens. Bara genom att bannlysa kompetens lyckas en regering formulera sig så verklighetsfrånvänt. En brist på respekt mot alla som någonsin levat i och byggt upp Sverige.

 7. Det är så rätt skrivet, bara småpotatis till välfärden men nästan fem MILJARDER till invandringen. Ändå är det de äldres 340 och polisens 200 miljoner som diskuteras! Ser ingen ELEFANTEN i rummet!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *