SKAMMENS TID

I historieböckerna som våra barnbarnsbarn kommer att läsa måste den tid vi lever i kallas för skammens tid. Det kan inte finnas någon annan beskrivning för de svek som riktas mot några av landets mest utsatta här och nu. Det är svekfullt. Det är skamligt. Grupp ställs mot grupp, och de svagaste – de som inte har högröstade aktivister bakom sig – drar nitlotten.

Vi har hört landets statsminister stå i talarstolen och vara tydlig med att man i Löfvens Sverige minsann inte ställer grupp mot grupp. Vi har det, och om man trodde att Löfven menade allvar då så vet vi nu att det där bara var skitsnack. Grupp ställs mot grupp hela tiden i ett samhällsbygge som inte längre tycks hålla ihop. Patientgrupp ställs mot patientgrupp. Multisjukas och handikappades assistenter dras in för att budgeten skall gå ihop när Löfvens finansminister behöver få ihop plus och minus.

Jag vaknade, lätt oinspirerade. Hade inte en aning om vad jag skulle skriva om, tills dess den sedvanliga nyhetsscanningen nådde Sydsvenskan och en text om den totalförlamade och cancersjuka Anders. Anders assistans skall dras ner till ett minimum. En tidigare dubbelassistans reduceras till ett minimum. Det svenska rättssystemet gav Försäkringskassan rätt. Den nya synen på hur mycket hjälp och vilken hjälp som de skall få stöd av samhället skall kunna få slår igenom i all sin brutalitet. Det handlar om konsekvenserna när grupp ställs mot grupp.

Anders har med sin totalförlamning extremt svårt att svälja. Flera gånger har Anders varit nära att kvävas till döds när svalgparesen och maten får för sig att ställa till det samtidigt. Anders har räddats till livet av sina personliga assistenter. Nu skall Anders assistenter dras in. En redan utsatt människa skall få dras med en ännu större utsatthet när regeringens riktlinjer till Försäkringskassan får fullt genomslag. Grupp ställs mot grupp, och ett modernt ättestup slår igenom. Vi lever i skammens tid.

Det är ett svek av enorma dimensioner. De i vårt land som behöver mest och bäst stöd får mindre och sämre stöd. Grupp ställs mot grupp, och de svagaste grupperna – de som inte är mediernas kelgrisar drabbas. Medmänniskor i behov av massor av stöd blir av med mycket stöd medan de grymtas och stönas över andra orättvisor. Regeringen visar i praktisk handling att det Löfven stod och käbblade om bara var tomma ord. Grupp mot grupp.

Vi lever i skammens tid. Totalförlamade och cancersjuka Anders är bara ett av alla offer när grupp ställs mot grupp…

19 svar på “SKAMMENS TID”

 1. Fuskande MENA-människor har alltid förtur till allt. De är en svag grupp. Anders här ovan är ju svensk och tillhör per definition en stark grupp.

 2. Man blir fan i mig tokig på hur det går till i det här landet .
  Allt ska vridas o vändas på för att spara pengar det enda regeringen inte sparar på är kostnaderna för asylinvandringen.
  Hade Anders hetat Ahmed och nyligen kommit hit med sina föräldrar som asylsökande
  då hade det nog inte sparats in på varken personlig assistans till Ahmed eller ekonomisk assistans till föräldrarna.

  1. Då hade det räckt med en sladdrig papperslapp på arabiska. ”Läkarintyg”. Försäkringskassan har järnkoll på infödda svenskar, de har journaler sedan födseln. Och som i Anders fall hjälper det inte att vara konstaterat mycket sjuk. Mena-iter har det lättare.

 3. ”Sverige är ett rikt land” – och ett tecken på denna oerhörda rikedom är förstås…att vi inte har råd att ge assistans till totalförlamade personer …? 🙁

  Och samtidigt skriver media snyftreportage efter snyftreportage om hur synd vi ska tycka om migranter som är ”trångbodda” i den bostaden som skattebetalarna till 100 % finansierar åt dom.

  Som tidigare personlig assistent känner jag en hel del assistenter och brukare och jag kan bara säga att jag inte ens skulle fundera på att rösta på något av de blårödgröna partierna ens under pistolhot.
  Eventuellt kan jag tänka mig att förlåta dom för deras gigantiska svek år 2100.

 4. Socialdemokraterna är ett funkofobiskt parti med rötter i läran om rashygien. Under 42 år och åtta socialdemokratiskt ledda regeringar mellan 1934 fram till det borgerliga maktskiftet 1976 så steriliserade man cirka 63 000 människor på Statens institut för rasbiologi samt lobotomerade cirka 4 500 personer under perioden 1947-1966, i vissa fall utan anhörigas medgivande vilket stred mot reglerna redan då.

  ”De som steriliserades var så kallat imbecilla individer, undermåliga, idioter, fallandesjuka(epileptiker), tattare, sinnesslöa, personer med lösaktigt sexualliv, homosexuella mfl för att skydda den svenska folkstammen från degenerering”.

  ”De statsministrar som såg till att driva på steriliseringarna under alla dessa år var främst Per Albin Hansson(12 år) och Tage Erlander(22 år). Men även Olof Palme såg till att driva institutet och steriliseringarna under sina första sju år som statsminister mellan 1969-1976. Nazityskland var det enda land som steriliserat fler människor än Sverige.” (http://politikfakta.se/2013/04/atta-socialdemokratiska-regeringar-godkande-63-000-steriliseringar-pa-rasbiologiska-institutet/)

  http://anybodys-place.blogspot.se/2018/02/socialdemokraterna-ar-ett-funkofobiskt.html

  1. ”Sinnesslöa”. Ja, då Löfven inte legat bra till. Men barnlös som han är kanske han är steriliserad. Fast slug är han, det kan man inte ta ifrån honom.

 5. Hej.

  Sju av riksdagens åtta partier anser att Fatemeh Kavari är värd mer än Anders.

  Att rösta på dem är att anse detsamma.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 6. Helt grotesk er dette! Forstår ikke hvordan mennesker som forsvarer slikt, kan se seg selv i speilet.

  ”[…] bakom står den onde og hoster så smått.”

 7. Detta är verkligen skam, skamligt och skamligast! Att Anders inte får den hjälp han behöver! Alla dessa varianter på indragen assistans är bara ett utdraget folkmord, dolt av administrativa beslut. Nazisterna var effektivare om än brutalare men i detta land ställer man åtminstone officiellt grupp emot grupp. Hade Anders hetat Achmed eller liknande hade han redan haft en skock av HBV-tanter omkring för att sköta honom. Men nu är han bara svensk och inte så spännande. Jag tror också att ett av argumenten från försäkringskassan i ett fall av lika dignitet som Anders var det oslagbara ”att det är inte livsnödvändigt att andas”. Slå det den som kan!

 8. Jag finner inga ord ,jag skäms, å mitt rika lands vägnar ,att de ens kan tänka tanken ??? Tanken om att göra livet ännu mer jävligt, för denna stackars människa !!! VET HUT VET SJUFALDIGT HUT!!!!!!!!!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *