RÖR INTE MIN KOMPIS

Rör inte min kompis. Det är ingen vild gissning att du har sett den där handen med texten tryckt i handflatan. Idag har handen med texten hunnit fylla 31 år, och handlar om att stå upp för sina kompisar – oavsett vilken färg de har på hudkostymen. Idag skulle jag vilja sno budskapet ”Rör inte min kompis” och använda det för att ge oss i sjukvården en trygg och säker arbetsmiljö. Rör inte min arbetskamrat. Rör inte din sjuksköterska. Rör inte mina kollegor. Rör inte vår doktor.

Det var en gång då Svensson var som han var. Svensson köade tålmodigt, oavsett om det handlade om att vänta på bussen, på att komma fram till kassan på Systembolaget eller på att få träffa doktorn på akuten. Visst kunde Svensson tycka både det ena och det andra om väntetider här och köer där, men det kommenterades oftast bara med en suck. När någon sedan frågade om allt var bra i kön eller för den väntande så blev svaret nästan alltid ett ”javisst” och en glad min. Men det var då och nu är nu.

Skulle någon stackars nutida undersköterska på valfri akutmottagning drabbas av plötslig dödslängtan och fråga de köande i väntrummet om allt var bra så skulle det i bästa fall sluta med könsord och svordomar. I värsta fall skulle det sluta med våld och i normalfallet skulle det handla om hot om våld. Det tålamod som fanns förr finns inte nu. De tillbakatryckta aggressionerna ventileras nu öppet. Rör inte min arbetskamrat.

För några år sedan fanns det inga skyltar på landets vårdinrättningar med budskapet om att inte hota, slå eller kränka vårdpersonal. För några år sedan hade de där skyltarna faktiskt behövts men det var ingen som ville ge sig in i getingboet – och försöka sig på att uppfostra de som hotade sig före i köerna, som skrek oförskämdheter efter vårdpersonal bara för att väntan var lång. Kulturskillnader hette det från någon. Traumatiserade medmänniskor hette det från några andra. Budskapet då var att gilla läget, att allt kommer att bli bättre. Idag är hotbilden på landets vårdinrättningar värre än någonsin, och det beror inte bara på att köerna har växt och väntetiderna har ökat.

För några decennier sedan fanns det inte heller några skyltar på landets sjukhus och vårdcentraler om det där med att inte slå sjuksköterskan, hota undersköterskan eller spotta på doktorn. Då behövdes inte de där skyltarna alls. Ibland hände det naturligtvis att folk spårade ur även då, men då handlade det om sorgereaktioner och chockreaktioner. Inte om en frustration i full frihet, där vårdens kvinnor skall veta sin plats. För det är väldigt mycket så, att jag som man och undersköterska bemöts på ett helt annat sätt än den kvinnliga läkaren. Jag har fått min beskärda del av ovett, men jag har alltid kommit lindrigare undan än mina kvinnliga arbetskamrater. Rör inte mina kollegor.

Tillmälen, svordomar, oförskämdheter accepteras inte. Hot och våld polisanmäles. Skylten sitter i väntrummet, och gör noll nytta. Dels för att rätt många av de som använder sig av tillmälen, svordomar, oförskämdheter, hot och våld inte förstår texten. Förstår man texten och budskapet så skiter man ändå i det som står på skylten. En polisanmälan som läggs ner. En sjuksköterska som inte accepterar att bli kallad hora men som ändå måste göra sitt jobb med den hånflinande patienten som fått lite skäll på vägen in i undersökningsrummet.

Åk till valfri akutmottagning i valfritt storstadsområde och du kommer att möta vårdens verklighet, där ett samhälle med större och tyngre problem tränger sig på – både i form av skador och sjukdomar, men även i sättet vi bemöter varandra. Det behövs mer än skyltar för att komma åt problemen med en allt otryggare vårdpersonal. Det behövs ett annat samhälle. Känslan är att vi har börjat att förstå, men alldeles för sent. Om landets akutmottagningar är en spegelbild av hur samhället mår så mår Svea sämre än de allra flesta av patienterna i väntrummet…

18 svar på “RÖR INTE MIN KOMPIS”

 1. Hej.

  Hur löser vi detta utan att deportera hundratusentals personer vilka aldrig skulle släppts in i landet egentligen?

  Det är den enda frågan just nu.

  Du har gjort värnplikt vad jag förstår. Du har väl stått vakt?

  Hur gör man med en person som inte följer vaktens order om att stanna?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  1. ”Hur gör man med en person som inte följer vaktens order om att stanna?”

   Jag har själv inte gjort lumpen, så jag får dra mina exempel ifrån samhällets stöttepelare.

   Man bjuder på kaffe.
   Man inleder en dialog.
   Man undrar vad den stackarn har varit utsatt för, för att behöva bete sig så där.
   Man inser att allt är den vita kolonialmaktens fel.

  2. Vad som händer när man inte stannar såg vi på polisens fillm från Bagarmossen. Inget som behöver diskuteras om det är rätt eller fel. ALLA vet vad som är rätt.

  3. Det enda alternativ som finns är att gå vidare med privatiseringen av försäkringssystemet. De som har råd går vidare med egna vårdförsäkringar som ger tillgång till privata vårdleverantörer, och när flertalet arbetande är med på det tåget så kan vi dra ner kraftigt på finansieringen av den offentliga vården.

   Det börjar bli lite svårt att se vad man får för den där skatten – när jag ändå får betala privat för vård, övervakning och vaktbolag, skolor, infrastruktur, etc.

   Jaja, om några år kanske man kan betala vaktbolaget för att skydda en mot de kvarvarande resterna av det statliga våldsmonopolet med.

   Synd på det vi ärvde, men lätt fångat lätt förgånget…

  4. @Rickard 15:58
   Återkalla alla sedan 25 år tillbaka utdelade svenska medborgarskap, där den s.k. asylanten:
   * har ljugit om sin identitet eller ålder
   * har inte kunnat styrka sin identitet eller ålder
   * har trollat fram efterfrågade identitetshandlingar efter några år
   * har ett kriminellt beteende i hemlandet eller i Sverige och inte avser att respektera Svea rikes lag
   * reser till hemlandet på semester efter några år trots att hen har sagt sig fly från sagda land för att hen är förföljd e.d.
   * lever på bidrag i Sverige.

   Rättsstaten Danmark kan återkalla danska medborgarskap. Detsamma borde också gälla för Sverige och svenska medborgarskap.

   1. Hej.

    Jag instämmer, och har själv argumenterat för detta några år nu.

    Vad jag söker är ett ’Hur?’ – hur kommer vi politiskt därhän att vi kan genomföra nödvändiga reformer?

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, fd lärare

    1. Svårt problem!
     Det landsförrådande politiska etablissemanget i Sverige parasiterar på skatteintäkter från det svenska folket. Om det blir en politisk gräsrotsströmning mot att betala skatt så kommer detta skaka politikerna. Då kanske politikerna kommer till sans och förstår sin verkliga uppgift; att de har ett förtroendeuppdrag i Sverige för det svenska folket.

     Parallellt måste Sverige gå ur EU och Schengen. UK får bli ett föredöme. Sverige måste också skrota den globalt verkande expeditionskåren under Natobefäl, IO-2014, och i stället återuppta det alliansfria militära försvaret. Gränskontroll med tull och militär ska finnas vid våra gränser. Fosterlandet, svenska språket och traditioner samt Sveriges historia måste få en förhöjd status. Lögn ska inte vara ett medel för att få svenskt medborgarskap eller vinna fördelar.

     Grundlagsändring:
     * ett på falska grunder svenskt medborgarskap ska återkallas
     * Sveriges EU-medlemskap tas bort
     * bortsett från den samiska och finländska kulturen ska senare tids uppkomna etniska, religiösa och kulturella gruppers samfundsliv icke främjas.

     Svenska välfärdsförmåner måste kraftigt reduceras för utrikesfödda. Äldre invandrare som inte har betalat någon skatt i Sverige bör heller inte få något bidrag. Idag får dessa ÄFS.
     I strid med barnkonventionen och individens okränktbarhet, genomförs skattesubventionerad icke-medicinskt motiverad omskärelse på små pojkar. Denna barbariska sedvänja belastar svensk sjukvård och ska förbjudas i Sverige.

  5. Goda Rikard
   Sverige er inte et land længre, det har ingen grenser. Man kan derfør inte skjuta nær invallaren inte går øver en GRENS!
   Fråga Donald Trump om detta. Han har klart svar og derfor ble han valgt!

 2. Jag var nyligen på min gamla arbetsplats och möttes av dessa nya skyltar om att all hot våld mm polisanmäls, i stället den gamla skylten: ”Välkommen till Akuten”. Det var också låst och nu fanns ett slags väntrum, varifrån man hämtades in. Den andra skylten sa att det tilläts endast två anhöriga in med patienten. Det var skäligt, jag hade varit med om att femtio personer ville in och en gång kom det flera hundra för en patients skull.
  Beundrar vårdpersonalen som pallar trycket. Jag skulle inte ha det tålamodet.

 3. Jag läste någonstans om en läkare som var på besök i ett tror jag ryskt sjukhus. När en gangster kom in skottskadad så lades han på en britts och poliserna som eskorterat in honom höll uppsikt. Även fast det var lugnt på akutmottagningen så hade ingen bråttom att undersöka den skottskadade som låg där och förblödde.

  Lite så tycker jag vi att vi ska sköta det. Kan inte patienterna sköta sig, så får de vänta tills alla andra som sköter sig har blivit behandlade. Skulle något slödder stryka med så är det någon man får leva med.

 4. Huga! Ni är modiga som orkar jobba kvar under sådana omständigheter.Att det var så illa hade jag inte begripit. Tror du att det beror på ett ökar dåligt och obehärskat beteende i samhället eller är det kulturellt betingat?

  1. Det dåliga och obehärskade beteendet i samhället är kulturellt betingat eftersom det är afghaner, araber och afrikaner som står för aggressiviteten, hoten och våldet. Vi vita otrogna undermänniskor ska underkasta oss de högstående övermänniskorna som skapar sådana skitsamhällen att inte ens de själva vill bo kvar. Logiken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *