REPORTERN SOM INTE RÄCKTE TILL

Jag satt där i soffan, och funderade på vilken mat som passade bäst för kvällen. Den stora påsen Oxpytt som låg i frysen? Eller kanske en hemkörd pizza? Det var ju fredag trots allt. Fredagen den 7 april 2017. Några timmar senare hade jag tappat all matlust. Jag funderade mindre på mat och mer över terrorismens vanvett – och på den där reportern som inte räckte till.

När något hemskt, stort och dramatiskt händer borde man kunna lita på att landets statstelevision och statsradio gör sitt jobb. Den 7 april gjorde man inte jobbet speciellt bra, inte på SVT iallafall. Det var den kanalen som gick i bakgrunden, medan jag letade nyheter på nätet och försökte hänga med i händelseutvecklingen.

Det var på Facebook som jag först blev varse om terrordådet. En viral vän på vandring i centrala Stockholm såg den där lastbilen dra förbi på Drottninggatan. En snabb status, med samma klockslag som det första SOS-samtalet. Klockan var 14:53, och jag satt där och skakade. Drottninggatan, en fredagseftermiddag och en lastbil i full fart genom folkmassan. Hemska scener spelades upp i min skalle.

Så började jag ta tid. Hur lång tid skulle det ta innan tidningarnas webbsidor flashade? Hur länge skulle det dröja innan SVT bröt sändningarna för att börja rapportera om det terrordåd som alldeles nyss hade hänt? Det tog sin lilla tid. Kvällstidningarna kom först, med en ”flash” efter cirka fem minuter. Något hade hänt på Drottninggatan. Lite senare dök uppgiften upp om att en lastbil hade kört in i Åhléns City. På SVT var det precis som vanligt, och så skulle det vara ytterligare en stund.

Som SVT spelade sina kort den där fredagseftermiddagen kunde en stund gott ha varit ett dygn eller så. I studion hade man inofficiellt SM i förvirring, och de stolpskotten på kvällstidningarnas så kallade TV-redaktioner framstod som fullblodsproffs i jämförelse. En chockad Svensson som tittade på SVT blev inte mindre chockad, eller oroad. Sändningen var under all kritik, och statstelevisionen bidrog till att sprida och förstärka rykten – något som man nu har fått stark kritik för av Granskningsnämnden för Radio och TV…

Men om det var kaotiskt i studion så var det ingenting mot rapporteringen från området runt Drottninggatan. Dit hade SVT – i ett sannolikt helt sinnesförvirrat tillstånd – bestämt sig för att skicka reportern som inte räckte till, Kerstin Holm.

Reportern störde poliser. Reportern skrämde slag på allmänheten. Reportern var inte vuxen sin uppgift överhuvudtaget. Ingen som såg SVT:s rapportering från attentatsplatsen och kvarteren runtomkring kan ha fått något större förtroende för SVT:s förmåga att vara en av huvudkomponenterna när landet behöver krishantera. Att skicka ut reportern som inte räckte till, och komplettera hennes fruktansvärt usla insats med ett gäng studiojournalister i olika grader av upplösningstillstånd ingav noll förtroende. Iallafall i min TV-soffa…

Om inte SVT klarar av att rapportera lugnt och sakligt, tryggt och förtroendeingivande när landet och tittarna behöver det som bäst – behöver då tittarna SVT när krisen, kaoset och katastrofen slår till? Behöver vi SVT överhuvudtaget när kanalen brister i en av sina absolut viktigaste uppgifter?

Den dagen var ett elddop för SVT, en prövning som man inte klarade av eller ut. Reportern som inte räckte till var ett av bevisen på att SVT inte klarade av att ge landets medborgare stöd och information. Det blev nätet som fylla tomrummet. Enskilda människor – utan journalistisk utbildning – mitt  i kaoset gjorde ett bättre jobbän SVT timmarna efter terrorn. Sämre hade det iallafall inte gått att göra det.

9 svar på “REPORTERN SOM INTE RÄCKTE TILL”

 1. Visst… men hela rättegången och uppmärksamheten kring den är orkestrerad för att lura svenskarna att tro att islam (underkastelse) inte är problemet och dölja det faktum att de verkligt skyldiga skall komma undan. Rättegången mot Akilov har medvetet förhalats och eftersom han erkänt och utförandet är känt borde klaras av på kort tid. Istället skulle verkligt skyldiga ställas inför skranket, de som tvingat på svenskarna massinvandring av muslimer, de som lockade Akilov till Sverige, de som inte utvisade Akilov trots att han borde utvisats redan med dagens slappa regelverk. Kanske också de som försörjde honom i Sverige genom att anställa honom svart.
  Känns frustrerande att så få ser verkligheten och istället låter sig hjärntvättas av det kulturmarxistiska etablissemanget.

 2. Är det inte detta ni i sverige instängda snart tvingas betala till på skatten?
  Ännu en sak som gör att man gläder sig åt sitt utlandsboende.
  Var det denna donna som var topp kompetensen i Stockholm denna apeildag?

 3. Själv var vi på Kungsholmen för att hämta barnbarn. Det rapporterades om skottlossning ungefär där vi befann oss. Inte såg eller hörde vi nåt. Däremot mängder av bilar med blåljus som for kors och tvärs. Vi upplevde att det var rätt stor förvirring överallt.

 4. Minns vad som hände efter Tsunamin. Då var det den där stackars kvinnan på Fritidstesor som höll folket uppdaterad om vad som hände i Thailand med omnejd.

  1. Tsunamin avslöjade hur illa ställt det är med hur Sverige agerar i en kris. Jämför med finnarna, ansvarige ministern såg till att inte blanda sig i den akuta verksamheten utan istället fick de advekvata myndigheterna sköta saker och ting i fred, i Sverige var det en minister som inte fick störas osv osv. Typiskt var att finnarna kastade alla småskurna regler i sjön och klarade av att tidigt sända ambulansflyg medan man i Sverige ojjade sig över olika regler och bestämmelser. Nämnas bör att förutom stormakterna var det bara Finland och Italien som klarade av att sända ambulansflyg i ett tidigt skede för att hämta hem skadade medborgare. För övrigt nuvarande finska presidenten överlevde tsunamin, det vore intressant att veta ifall svenska ledare haft den sinnesnärvaro som krävdes …

   Desto mer tokerier som kommer till kännedom i Sverige, desto bättre förstår man varför norrmännen har planerna klara för hur armén vid behov skall stänga gränsen mot Sverige, att danskarna talar öppet om Sverige som en stor säkerhetsrisk och varför finnarna i maktens korridåer viskar om Sverige som en mycket värre säkerhetsrisk än Ryssland ….

  2. Och herren på Torp, herr exelensen Persson, som läxade upp de stackars Thailändarna för att de inte skötte om det den svenska regeringen ( utrikesministern, Lettiska?) borde haft koll på.
   Ack, ja.

 5. Hej.

  Din blogg-kollega Wilderäng presenterade Granskningsnämndens utlåtande igår.

  Ett smakprov ur texten; citatet är från Granskningsnämndens utlåtande:

  ”Nyhetspresentatören förmedlade en osann uppgift genom att medvetet förvanska och felaktigt översätta ett uttalande som Donald Trump gjort. Detta utgjorde falsk nyhetsrapportering vilket inte är tillåtet för SVT.”

  Det är ett ord som verkligen förtjänar att uppmärksammas, och gnidas in i nyllet på statsmedia: ”medvetet”.

  Granskningsnämnden skriver ”medvetet”. Reportern vilseledde med avsikt.

  Behövs det säjas tydligare?

  [https://cornucopia.cornubot.se/2018/03/svt-falls-av-granskningsnamnden-for.html]

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 6. Jag hade inte sett stjärnreportern Kerstin Holms rapportering förut och jag försökte nu titta på hela.
  Jag klarade faktiskt strax över 5 minuter, men sedan gick det helt enkelt inte och jag var tvungen att stänga av.
  Herregud … 🙁

 7. Varför pratar ingen om varför Akilov ens fanns i landet och viar hur han fick svarta kurdpengar? Regeringen borde åtalas

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *