NYHETSVÄRDERINGEN

Man kan titta på ett hemskt filmklipp – där någon misshandlas och förnedras grovt – och dra olika slutsatser av filmen. Utan att ha några som helst belägg för mina gissningar inbillar jag mig att en överväldigande majoritet av de som ser filmen blir upprörda över våldet och förnedringen. Sitter man som generaldirektör på MSB och före detta rikspolischef är man sannolikt mer upprörd över vilka hemskheter den där misshandlande, förnedrande och hånskrattande unga mannen måste ha varit med om för att bli så där. Men är man verksam inom nyhetsvärderingen på statstelevisionen blir man däremot mer upprörd över att filmen sprids. På ett annat sätt är det svårt att tolka SVT:s enda text om misshandelsfilmen från Kil.

Filmen slutar med att den misshandlade och förnedrade killen rullar i väg så fort det bara går med sin EPA-traktor. Han har fått ta emot slag, sparkar och förnedrats. Den sista sparken träffar honom i huvudet när han sitter vid ratten och är på väg att fly. Då vet ni hur filmen slutar…

Filmen börjar med att den misshandlade killen är i underläge, med en annan ung kille bakom sig – som tycks ha ett strypgrepp på sitt offer. Killen faller till marken, sparkas och förnedras på en nysvensk dialekt, som inte har det minsta med den mysiga värmländskan att göra. Killen flyr in i sin EPA-traktor och sedan tar filmen slut enligt ovan.

Det är en upprörande film. Någon som har suttit bakom en EPA-traktor i köerna under rusningstrafiken kanske tycker att det där våldet, det var väl rimligt trots allt? Den någon kan ju skämmas. Det är en upprörande film för den visar det råa vardagsvåldet i en svensk byhåla, som Kil. Det är en upprörande film, som tycks ha två kameramän – som har svårt att hålla sig för skratt när den ena huvudrollsinnehavaren misshandlar den andra.

Men när det kommer till SVT och nyhetsvärderingen är det tydligen inte våldet eller förnedringen som är det hemska. Det är att filmklippet från vardagens verklighet sprids på sociala medier. Det är den fokus som SVT lägger på filmklippet. SVT-journalistens enda och viktigaste fråga är ”Kan det vara brottsligt att sprida den här typen av film?” Är inte det ett bevis på hur skruvad nyhetsrapporteringen är i Sverige, från statstelevisionens sida.

Det står ju ingenting om själva misshandeln, noll om förnedringen. Bara en undran om det inte kan vara brottsligt att sprida den här typen av film. Själv tycker jag filmen är hemsk. Hade det varit min son som rullade iväg skändad i sin EPA-traktor hade min egen topplockspackning gått. Inte över att misshandeln filmades, utan för att det är så här vardagen och verkligheten ser ut på alldeles för många ställen och alldeles för ofta.

Men det tycker inte SVT när de ger sig på nyhetsvärderingen. De tycker att en film som visar en vidrig del av vardagen och verkligheten nog är brottslig att sprida. Medborgarna kan ju gudbevars bli ännu mer förbannade på den verklighet de lever i…

 

Vill du stötta denna sida så tas stöd tacksamt emot via Swish – 0721-868783. Märk eventuellt stöd med ”Stöd Iotakt”. Tack!

16 svar på “NYHETSVÄRDERINGEN”

 1. Inget nytt under solen. Så här har det sett ut i åtminstone ett par decennier inom svensk mainstream-media. ”Narrativet” (för att använda ett modeord) ska alltid vinklas på ett sådant sätt att personer med utomvästlig/asylrelaterad invandrarbakgrund framställs som offer.

  Om filmen visat hur en invandrarkille blivit misshandlad av ett par svenska grabbar, så hade mainstream-media vinklat inslaget så att tonvikten lagts på rasistiskt våld gentemot invandrare, och huruvida detta ökar. Nu var det fråga om en svensk yngling som misshandlades av invandrare (sannolikt ett långt mer vanligt scenario än det omvända). Då gör man ett inslag där tonvikten läggs på huruvida det kan vara brottsligt att sprida filmklipp med verkligt våld.

 2. Om jag hade kört EPA-traktorn. Så hade jag efter att köra fram 20 meter backat upp på trottoaren och buset hade fallit som käglor. Sen hade jag samlat in mobiltelefonerna så inga bildbevis funnits.

 3. Precis samma värdering och frågeställning som när två skandinaviska tjejer blev halshuggna (’sårskador på halsarna’ på SVT-språk) i Marocko. Det viktiga för SVT var inte händelsen utan att tysta ner den.

 4. Det finns tyvärr bara ett parti som vill återvandra Sveriges problem. – Alternativ för Sverige. Sitt inte och oja er om ni inte ens i anonyma val har stake att rösta på det parti som bäst motsvarar era åsikter.

  1. Helt rätt! Dessutom har Sverige bara strax över 2% av rösterna i Bryssel så vi kan ändå inte påverka. Däremot kan vi ge AFS en plattform att verka från och därifrån kan de förhoppningsvis även ta sig in i riksdagen.

 5. Märkligt fokus, Fredrik, i ett före detta hyperciviliserat land där införandet av en så kallad civilkuragelag, i syfte att tvinga fram heroisk dådkraft mot våldsbrottslingar…

  … torde innebära, att vanliga, hederliga, skötsamma och intuitivt laglydiga gammelsvenska medborgare skulle kunna utrotas ännu snabbare av hitresta aggressorer…

  … som inte kunde bry sig mindre om vad vi svenskar uppfattar som normalt och någorlunda anständigt beteende mot andra levande varelser här i vårt otrygga land.

 6. En ung EPA-luv uti Kil
  som tar sig en tur med sin ”bil”
  kan åka på spö
  med risk för att dö
  av en hop MENA-”män” med mobil

 7. Vad göra? Svenska ungdomar misshandlas rasistiskt. Etablissemanget har tittat på i decennier. Så här kommer det att se ut decennier framåt, troligtvis värre.

 8. Hej.

  Den som röstar för att araber, afghaner, zigenare, negrer och dylikt skall få kolonisera Sverige, har ingen rätt att förvånas eller förfäras över att dessa typer beter sig på ett sätt som är just typiskt för dem.

  Detta är inte avvikande beteende för den sortens utlänningar, utan normalt: den svage har att passa sig, och skall visa respekt, intet annat.

  Det har en majoritet av svenskarna röstat för, även den här bloggens läsare – om det sedan har skett för att man inte tagit reda på hur sagda folkgrupper faktiskt beter sig, eller för att man har något slags tro på det ena eller det andra goda med att förpesta landet med dessa kreatur är egalt – en rak jämförelse är när folk släpper ut minkar eller köper och inplanterar främmande växter, och sedan förfasas över konsekvenserna.

  ”Säng: bäddad. Ligg!”

  Rösta skickar två miljoner utlänningar över gränsen: att erkänna, om så bara för sig själv, sin egen skuld är det enda sättet att själv sluta synda och börja kämpa.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 9. Det implicita budskapet är helt uppenbart att det borde vara brottsligt att sprida en film från verkligheten. Det är svenska journalisters självuppfattning på Statsmedia att det är av synnerlig vikt att de får kontrollera och manipulera- ”så att det blir rätt”.

  Vanligt folk kan inte hantera information. ”Vanligt folk”, som i många fall är mer utbildade än journalisterna själva och som tvärtom ser igenom journalisternas oblyga agendajournalistik.
  Så mycket för den föregivna konsekvensneutralitet som journalistskrået påstår sig omfatta.

  Svt påminner alltmer om ett Orwellskt Informationsministerium.

 10. Journalistkåren av idag ser som sin funktion att förhindra att väljarna får reda på det i samhällsutvecklingen som är viktigt. Därför fyller stör de ut alla konventionella kanaler med meningslöst brus, som genustrams och sankta Greta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *