MISSTAG

Min egen fotbollskarriär dog på Skillingavallen i Gnesta en vårdag 1975. Det var några veckor efter Bosse Holmström hade stått och skrikit ”Lägg ut! Lägg ut!” utanför den sprängda västtyska ambassaden ute vid Gärdet. Själv lade jag av när jag fick en stenhård boll på pungen. Mer än så krävdes inte för att knäcka mig. Sannolikt hade mina väldigt begränsade kunskaper i fotboll också en hel del med det abrupta slutet att göra. Det var ett misstag att ens köpa ett par fotbollsskor till mina okänsliga fötter. Det var ett misstag att låta den ideellt slitande kriminalvårdaren Gunnar försöka få mig att klara något jag aldrig skulle klara av…

När jag satt i en varm sommarstuga och såg Jimmy Durmaz fälla en tysk längs med straffområdesgränsen skrek jag rakt ut. Jag såg synen framför mig, som en sport-Saida. I min syn skulle ett perfekt, övermänskligt inlägg från en tysk fot landa på en tysk panna och hamna rakt i krysset. Jag såg det. Allt var upplagt för en tragedi, en mindre katastrof – och det var Durmaz fot som hade fixat scenariot för en sportslig apokalyps. Nu hamnade bollen förvisso i krysset direkt, utan en tysk panna. Jag tror jag skrek ”Idiotjävel!” och kollar man på Sebastian Larssons flaxande någon sekund efter kapningen så tror jag faktiskt att lagkamraten tänkte något sådant också. Där och då.

Larsson fanns ju där som en helgardering innanför Durmaz. Skulle Durmaz släppa tysken så skulle Larsson styra bort fanskapet i de 10-15 sekunder som återstod av matchen.  Hade rollerna varit de omvända så hade jag skrikit ”Idiotjävel!” åt Sebastian Larsson istället, bara för att jag såg vad som skulle komma. Men nu var det Durmaz som gjorde ett obegåvat, korkat och matchavgörande felbeslut. Det var ett jobbigt misstag att se på TV, och det måste ha varit ännu jobbigare för Jimmy Durmaz och alla i det svenska fotbollslandslaget när det blev som det blev.

Alla kan göra misstag. Alla kan göra fel. Ibland innebär det en plåtskada på en bil, ett fullt ärr eller att man köper pizza på fel pizzeria. Den här gången gjorde Tyskland 2-1 och sänkte Sverige. Jag är övertygad om att Durmaz inte kapade tysken för att ställa till det. Kanske – men bara kanske – hann Durmaz tänka på icke-reaktionen från domaren och domarna när Berg kapades inne i straffområdet. Hade det funnits någon rättvisa hade ju domaren missat Durmaz kapning. Nu gjorde inte domaren det.

Nu var det Durmaz som slog till med ett matchavgörande misstag. Det räckte för att nätets lågpannor skulle växla upp i hat, hot och elände. Durmaz skägg, namn, utseende blev den viktigaste angreppspunkten. Inte Durmaz – faktiskt – matchavgörande misstag, sådant som vi måste kunna få diskutera när det handlar om välavlönade fotbollsstjärnor – oavsett om de heter Jimmy Durmaz, Marcus Berg eller Staffan Tapper.

Men nu har idioterna satt Sverige på kartan med sina hot mot Durmaz, mot Durmaz familj och mot Durmaz barn. Vill man vara kritisk mot Sveriges migrationspolitik och integrationsproblem kan man med fördel ge fan i att hoppa på en svensk landslagspelare, född i Örebro och skolad i den svenska fotbollen. Det var ett misstag att ge de där figurerna en väg ut på nätet, ett tangentbord eller en smartphone. Man ger inte en vapenlicens till en dåre. Man ger inte ett körkort till en blind. Man ger inte ett par fotbollsskor till en Fredrik Antonsson. Allt sådant är ett stort misstag. Tycker jag…

20 svar på “MISSTAG”

 1. Alla gör misstag. Även de som skrev otrevliga kommentarer på nätet. Men, varför ska detta uppmärksammas så mycket? Intervju med statsministern, förstasidan i MSM flera minuter i nyhetssändningarna. Hade man inte kunnat förbigå dessa kommentarer med tystnad som man gör med våldtäkter, bilbränder, misshandel, stölder m.m.? Snacka om att välja ut nyheter.

  1. Haha, Arne Nilsson, blev det lite jobbigt att din och dina kompisars eviga rasism för en gångs skull drogs fram i ljuset? Sådant här pågår dag efter dag, varenda dag på året, utan att det uppmärksammas det allra minsta när det gäller mindre kända personer än Durmaz. Har du hört talas om begreppet nyhetsvärde?

   1. @NIsse ;

    Ja.
    Naturligtvis skrivs det rasistiska kommentarer på nätet varje dag.
    Det vore väldigt konstigt om det inte gjorde det i ett land med 10 miljoner invånare och som dessutom är det mest uppkopplade landet i världen.

    Det handlar inte om ”nyhetsvärde” – det handlar om en kombination av propaganda och klickjakt.

  2. tänkte precis så därav sket jag fullständigt i att kommentera fotbollen helt. Vi kommenterar inte våldtäkter, som är så bisarra att de som blir utsatta för det tar sitt liv, eller rent av dör till 99,9% utav dessa. Men när det går åt helvete i en sport då jävlar. Vilket nyckfullt folk och land de galna politikerna skapat.

  3. Lika mycket som media förtiger sådant som man tror kan gynna ett visst parti lyfter man fram det man tror kan missgynna samma parti.

   Jag tror man ska vara lite försiktig med att peka finger åt något håll innan det står klart varifrån hotet kommer, om nu någon kan eller vill gräva i det.

   Självklart är hot och hat alltid förkastligt, i detta fall så riktade det sig mot en spelare som gjorde en tabbe i en fotbollsmatch. Fotboll – en lek. Jag fattar inte att folk kan ta det på så stort allvar. Jag menar, det handlar ju inte om liv och död…

   Det finns mycket viktigare saker att bli upprörd över, utan att för den skull förfalla till hot och hat, om man vill få utlopp för sin frustration.

  4. Ja, groggnyllet Löfven uttalade sig om det hemska som hade hänt i TV såg jag. Såg inte till honom i någon nyhetssändning förra veckan när 4 personer sköts ihjäl i Malmö(förstås). Hoten mot Durmaz var förstås mycket värre än 4 mord. Eller kan det vara så att man skiter i hoten mot Durmaz egentligen, men att det finns politiska poänger att plocka som inte finns efter 4 mord i Malmö på öppen gata?

  5. ”Men, varför ska detta uppmärksammas så mycket?”

   Fredrik Antonsson klarar tyvärr inte av att INTE springa på de bollar som vänsteryttern yttervänstern sparkar mot honom. Han spelar snällt med i deras spel, följer deras regler, deras spelsystem, vägrar spela samma fulspel som motståndaren har satt i system, och tackar efter ännu en förlust naturligvis motståndarlaget för en god match med både tre starka HEJ och en varm applåd.

   Vilka fler tycker ni kommentatorer ska ingå i högerns elva? Fyll gärna på och med motivering!

   Högerns elva:

   Antonsson – för dagens inlägg
   Sadé – för gårdagens Expo-pudel

  6. Svar: för att det var en kulturmarxistisk
   fake news-kampanj där några dåliga kommentarer blåses upp till tusentals.
   Alltså precis som vanligt i den politiskt korrupta Svenska staten.

 2. Naturligtvis är det idiotiskt och oacceptabelt med invandrarfientliga/rasistiska påhopp mot Durmaz för hans agerande i VM-matchen mot Tyskland. Jag försvarar absolut inte de dumskallar som i sociala medier attackerat Durmaz p.g.a. hans etnicitet/invandrarbakgrund.

  Samtidigt kan jag på något sätt förstå (märk väl: förstå, inte försvara) att det finns ett jäsande missnöje över invandringsrelaterade samhällsproblem i Sverige, och att detta missnöje nu växt sig så starkt att det ibland kan ta sig uttryck i rasistiska attityder gentemot vem som helst som har utomvästlig invandrarbakgrund. Det är inte rätt, men det är på något vis förståeligt.

  Under den senaste veckan har minst sju skottdåd på offentliga platser rapporterats i media. Fyra personer har avlidit, åtminstone fem har skadats. Vi vet att både offer och gärningsmän i gängrelaterade skottdåd på offentliga platser i så gott som 100% av fallen är unga män med utomvästlig, asylrelaterad invandrarbakgrund. Den grova gängkriminaliteten är numera nästan helt och hållet ett invandrarfenomen.

  Måndag 25 juni dömdes tre asylinvandrare vid Göteborgs tingsrätt för att de utförde en brandattack mot Göteborgs synagoga i vintras. Tingsrätten ansåg att samtliga tre dömda borde utvisas från Sverige. Två av dem kommer dock att få stanna här, eftersom de är syriska medborgare, och inte anses kunna utvisas p.g.a. säkerhetsläget i Syrien. Endast en av de tre dömda kommer att utvisas. Alltså kommer två personer som beviljats en fristad i Sverige, och som tackat för detta genom att begå ett grovt, rasistiskt hatbrott, att få stanna kvar här.

  Midsommarhelgen betraktas av många svenskar som en mycket stark symbol för svenskhet och svensk kultur. Ibland omtalas midsommarafton t.o.m. som ”vår egentliga nationaldag”. På midsommardagen valde man i TV4:s ”Nyhetsmorgon” att uppmärksamma storhelgen genom att bjuda in en invandrad muslimsk matbloggare som, iförd slöja, visade olika sätt att tillaga kebab.

  Enligt uppgifter som spridits på olika bloggar (https://tobiastankar.wordpress.com/2018/06/22/sundsvalls-kommun-firade-nationaldagen-med-palestinsk-nationalism/, https://petterssonsblogg.se/2018/06/24/sundsvalls-kommun-firade-den-svenska-nationaldagen-med-valdsbejakande-palestinsk-nationalism/) utgjordes en stor del av årets officiella nationaldagsfirande i Sundsvalls kommun av ett framträdande av en palestinsk danstrupp. Danstruppen ska bl.a. ha dansat till sånger med aggressiva , våldsbejakande texter som hyllar palestinsk nationalism (och naturligtvis – underförstått – är anti-israeliska).

  Ovanstående är bara några exempel på sådant som dykt upp i nyhetsflödet under den senaste veckan. Det är inte svårt att förstå att allt fler svenskar är dödligt trötta på massinvandring och islamisering. Och det är inte heller svårt att förstå att dessa känslor ibland kan ta sig uttryck i rasistiska attityder gentemot vem som helst som har utomvästlig invandrarbakgrund. Det är inte okej, men det är förståeligt.

 3. Det stora misstaget var huvuddomaren i matchen. Mitt intryck är att han verkade i tysk favör:

  1. Han valde att varken blåsa för straff , eller ens titta på videon vid första halvlekens straffincidens. Det borde ha varit straff för Sverige.
  2. Då Tyskland hade ett ofantligt spelövertag gentemot Sverige i andra halvlek lade han till omotiverat 5 långa tilläggsminuter. Det fanns enligt mitt förmenande inga avbrott som motiverade detta långa tidstillägg.

  Durmaz, som är född i Sverige, sa att han känner sig som en svensk vid den hastigt påkomna presskonferensen vid fotbollsplanen dagen efter. Då förutsätter jag också att han sjunger med i nationalsången ”Du gamla, du fria” före matchstart varje gång han spelar i den svenska landslagsdressen. Det gör hans lagkompisar!

 4. Jag förmodar att de flesta kommentarerna kommit till för att utgjuta sin besvikelse, efter ett stort intag av rusmedel i midsommartid. Bara vanlig fyllesvammel. Där alkoholen rinner in går omdömet ut. Visst finns det fullblods rasister, men de är försvinnande lite. StaffanTapper fick också mycket skit på den tiden, men efteråt var det ingen hyckleri om rasister, fascister och nazister. Att ropa ut sin besvikelse är en mänskligt kvarleva från urtiden.

 5. Bedrövligt, Fredrik, att några enstaka stolpskotts okvädningsord ska behöva få ett sådant oproportionerligt stort genomslag i medierna…

  … MEN jag tycker inte ens att sportidioter ska berövas sina tangentbord och möjligheten att via internet sprida sina tankar och åsikter.

  Enligt min åsikt leder en provocerande ansiktsbehåring osökt tankarna till osvenskt hypermaskulin avsaknad av normalt konsekvenstänk.

 6. Nu har ju misstanken framkommit att ”hatstormen” skapats av vänsterextremister som önskar pusta liv i RasistSvenneKomplexet. En välplanerad konstgjord andning på det nyss avlidna rasistinvektivet.
  Stackars Löfven svalde agn-krok-sänke-rev och hela spötoppen i rena förtjusningen.

 7. Ilskan borde riktas mot Janne Andersson. Hur kan man sätta in en offensiv mittfältare i försvaret när det är en minut kvar av matchen och allt det handlar om är att skjuta iväg bollen?
  För övrigt förstår jag inte intresset för Facebook och Twitter. Skulle aldrig beblanda mig med packet där.

 8. Förutsättningarna är kanske inte de bästa…;
  En match som är extremt viktig ( i de som gillar fotbolls ögon ) och avgörs när det är typ 10 sekunder kvar.
  Som om detta inte skulle vara nog går matchen även på en lördagskväll….
  Med dessa förutsättningar sker det naturligtvis några ganska så kraftiga övertramp på nätet.

  Om ”Svensson” hade fällt tysken skulle även det ha genererat en hel del hatiska kommentarer på nätet. Skillnaden är att dessa kommentarer inte hade fokuserat på ”Svenssons” etnicitet.
  Ja, sen finns det förstås en skillnad till ;
  Expressen och Aftonbladet skulle ha hängt på i drevet mot ”Svensson”.

  Det påstås ( källa saknas ) att det ska ha skrivits 3000 rasistiska kommentarer om Durmaz efter matchen.
  Detta är , om det skulle visa sig vara sant , naturligtvis förkastligt. Fotbollsspelare gör misstag – och detta oavsett var deras föräldrar är födda eller om dom har skägg.
  Men att , som vissa har gjort , döma ut Sverige som ”ett rasistiskt land” på grund av dessa 3000 kommentarer är ungefär som…. att döma ut Islam som en våldsam religion baserat på de 300 muslimerna som har åkt från Sverige för att gå med i IS…

  Tyvärr är det väl även så att Durmaz får det som svenska journalister har skapat ;
  Svenska sportjournalister ( och även en hel del andra journalister ) har ägnat de senaste 15 åren åt att poängtera Zlatans etniska bakgrund.
  Inför VM , när förbundskaptenen presentera truppen på en presskonferens, handlade den allra första frågan som ställdes ( av SR-journalisten Ivar Ekman ) om spelarnas etnicitet.
  Frågan är varför sådana som Ekman , som uppenbarligen lägger stor vikt vid spelarnas etniska bakgrund , blir förvånade när andra också gör detta ?
  Antingen är Durmaz etniska bakgrund viktig- eller också är den inte viktig. Det kan och får inte vara så att den är viktig när Ekman tycker det, men oviktig när ”näthatarna” tycker det.

  Det finns fakta och statistik som man kan använda som argument mot massinvandring och mångkultur , så det finns ingen som helst anledning att använda en fotbollsspelares misslyckade glidtackling som argument.
  De som har använt hans dåliga insats mot Tyskland som ett argument mot invandring & mångkultur är idioter.
  Och idioterna kan ju fundera på var dom och deras resonemang hamnar om Durmaz gör det avgörande målet mot Mexiko imorgon.

  Själv håller jag på Island i fotboll eftersom Zlatan fick mig att sluta hålla på Sverige.

  1. @weasel 10:16

   Det är nu mycket trevligare att titta på det svenska herrlandslaget i fotboll, när jag inte hela tiden behöver påminnas av PK-iter om den förmenta förträffligheten över att landslaget har en skönhetsopererad primadonna som trippar runt i gröngräset, som lagkapten. Hen hade noll ledaregenskaper. Hen blev lagkapten genom positiv särbehandling och som en hommâge till den destruktiva massinvandringspolitiken. Är man lagkapten för ett landslag ska man åtminstone sjunga nationalsången, vilket hen aldrig gjorde. Hen spelade aldrig för Sverige, utan för sig själv och sitt varumärke och för pengarna.

   Därför gick det bättre för det svenska fotbollslandslaget när hen inte spelade, än när hen spelade.

   ”Granen” är då en mycket bättre lagkapten. Han har ledaregenskaper, jobbar hårt över hela planen och sjunger nationalsången. Kort sagt han spelar för Sverige.

 9. Det finns ytterligare en aspekt på det här, Syrianska som även Jimmy Durmaz spelat med har varit inblandade i matchfixning, skulle inte bli förvånad om en och annan Södertäljebo fick det på näthinnan tillsammans med fotbollsölen.

 10. Med ”lagmaskinen” Sverige i kvartsfinal efter seger med 1-0 mot Schweiz i åttondelen, är Durmaz misstag nu definitivt överspelat.

  Det svenska fotbollslandslaget samlade sig på ett professionellt sett och blickade framåt efter Tysklandsmatchen. Det har gett resultat.

  Jag hävdar, med risk för att reta upp Mona Sahlin och andra multikultianhängare, att vi hade aldrig nått så här långt om vi hade haft den egocentrerade lagspelsförstöraren Zlatan i laget!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *