LÅTSASOPPOSITION

Sven-Erik Bucht må vara statsråd, men visa en bild på Bucht för en vanlig Svensson och det är nog väldigt få som kan säga vem som är avbildad. Sven-Erik Bucht är långtifrån någon tungviktare, vare sig fysiskt eller politiskt men när han stampade oppositionen på tårna så gjorde det lik förbannat ont. Sanningen är ofta smärtsam och när Bucht sade sanningen om oppositionen – som den låtsasopposition oppositionen är – så måste det göra ont…

”…du vet väl att i opposition så är det på låtsas, på låtsas. I regeringsställning, då är det riktigt på riktigt.” – landbygdsminister Bucht arbetsbeskriver oppositionen i kammaren.

Det blev – naturligtvis –  gråt och tandagnisslan från landets låtsasopposition. Statsrådet skulle minsann be om ursäkt för att han inte tog oppositionen på allvar, han heller. Men oppositionen i Sveriges riksdag är faktiskt så mycket på låtsas att den skulle kunna vara en saga av bröderna Grimm eller ett kapitel ur vilken Tolkien-bok som helst. Oppositionen kan vara en riktigt jobbig opposition om man vill, men man vill inte vara mer än en låtsasopposition som inte är ett dugg intresserade av att utmana Sveriges mest dysfunktionella regering på mannaminne. Oppositionen skulle kunna täppa till käften på lättviktaren Bucht och resten av regeringen hur enkelt som helst, men man åker hellre på verbalt smisk än slutar med att vara en låtsasopposition.

Decemberöverenskommelsen var det tydligaste beviset på en låtsasopposition i full färd med att göra så lite som möjligt under så lång tid som möjligt. När oppositionen bakband sig på egen hand var det inte konstigt att den dysfunktionella regeringens statsråd började betrakta oppositionen som en låtsasopposition. När man sedan låtsades bryta med Decemberöverenskommelsen med tomma ord men inte i handling så hade Sverige fortfarande en låtsasopposition som låtsades något annat.

Landsbygdsminister Bucht har rätt om oppositionen är på låtsas men han har fel att det i regeringsställning är på riktigt, att regeringens arbete är riktigt på riktigt. I så fall är vilken Stefan-och-Krister-fars som helst riktigt på riktigt och då är alla gamla Åsa Nisse-rullar på blodigt allvar. Det är förödande för Sverige, för demokratin att vi har en opposition som låtsas samtidigt som vi har en regering som faktiskt inte är på riktigt, ledda av en man som rimligtvis inte kan vara helt riktig.

Det är därför politikerföraktet skenar, och det är därför som det inte finns en enda partiledare som har ett anständigt förtroendekapital hos de väljare som skall gå till valurnorna 2018. Med en riktig opposition skulle det kunna vara annorlunda, men det är det inte. Under mer än två år till skall vi låtsas att politiken fungerar i ett land som skriker efter ett fungerande styre…

Godnatt?

6 svar på “LÅTSASOPPOSITION”

 1. Riksdagen är som en storfamilj. Alla är kompisar med alla, förutom SD (gossen Ruda).
  ”You scratch my back and I’ll scratch yours”
  Man vill ju inte försätta chansen att bli landshövding, ambassadör, EU-byråkrat i framtiden, etc

 2. Jag repeterar, om man frivilligt sätter sig på läktaren istället för att vara med på spelplanen kan man inte gnälla över hur matchen går. Jag bedömer att detta kommer att kosta samtliga allianspartier 2018. Uppenbart att man inte agerar för Sveriges bästa.

 3. Det finns ett ganska stort parti i opposition som vill göra något men inte kan pga att de övriga 7 oppositionspartierna leker i sandlådan och vägrar dela spade med SD. Detta trots att regeringen i många frågor genomfört det som SD talat om i åratal och beskyllts för att vara rasistisk politik.

 4. Hej.

  ”Gollum, gollum, min ssssöte, plaske och förbaske mig!” AK-B?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 5. ””Det är därför politikerföraktet skenar, och det är därför som det inte finns en enda partiledare som har ett anständigt förtroendekapital hos de väljare som skall gå till valurnorna 2018. Med en riktig opposition skulle det kunna vara annorlunda””

  Har du nånsin lyssnat på Jimmie Åkesson? Jag menar verkligen lyssnat. Exakt vad är det som du anser inte vara sunt bondförnuft av det han säger? Är det för att just han säger dessa saker?

  För mig finns det inte tveksamheter och Jimmie har mitt 100%.iga förtroende och jag hoppas av hela mitt hjärta att det sunda förnuftet kommer tillbaka på allvar in i riksdagen igen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *