KALLA FAKTA OCH HETA RYKTEN

Julhelgen är fortfarande TV-tittandets högtid. Är det inte Kalle Anka så är det Svensson, Svensson, Tomten är far till alla barnen eller slutavsnittet av en patriarkal adventskalender där killar och män hörs så mycket mer än tjejer och kvinnor. Samma kväll som ungarna öppnade lucka 6 i sina adventskalendrar så öppnade TV4:s samhällsgranskande program Kalla Fakta sin egen fallucka. Den 6 december visade TV4 Kalla fakta och heta rykten om skotten i Bagarmossen. Det var ett program som var uppseendeväckande av en orsak när det sändes, men som är uppseendeväckande av andra orsaker idag.

Sockenvägen är den enda – lagliga – bilvägen till förorten Bagarmossen. Det finns ingen annan väg in eller ut om man följer förbudsskyltarna och skiter i Fogdevägen. När någon ringer från Bagarmossen om pågående brottslighet, oavsett om det handlar om stöld, rån eller en människa som viftar med ett vapen är den naturliga vägen ut via Sockenvägen. Det var på Sockenvägen polisen fick stopp på den man som flera larmande vittnen hade sett vifta med ett vapen vid korvkiosken i Bagarmossens sunkiga centrum. Det var strax efter den tvära kurvan ut från Bagarmossen den mannen fick möte med polisen. Det var på Sockenvägen skotten i Bagarmossen avfyrades och Kalla Fakta trodde att de hade hitta sin story. Det blev en berättelse som faktiskt suddade ut all trovärdighet som Kalla Fakta kanske har haft…

”Några dagar innan midsommar sköts småbarnspappan Christopher ihjäl av en polis…” Ur Kalla Faktas intro.

Ord som att polisen mörklägger, att polisen döljer sanningen hinner Kalla Fakta krysta ur sig innan det ens har gått en och en halv minut av programmet. Alla som Kalla Fakta pratar med är skeptiska till polisens bild och version av händelseförloppet. Sambon. Mamman. Den bästa kompisen. Ingen ville tro på polisen, om att polisen hade agerat i nödvärn.

Småbarnspappan mötte polisen, hoppade ur sin bil och siktade med sin naturtrogna låtsaspistol mot polisen. Det är omöjligt att skjuta med det vapnet, men har det överhuvudtaget någon betydelse? Kan vi kräva av våra poliser att de skall kunna skilja en riktig pistol från ett låtsasvapen på några tiotals meter och i en stressad situation? Skall vi begära att de låter en motståndare få första skottet i en duell för att visa att vapnet är på riktigt? Skall de behöva se kollegan falla ihop, höra kulan vina förbi eller känna hur det bränner till i kroppen innan de agerar? I alla dessa fall är det enda svaret nej. Polismorden i Malexander skapade nya förutsättningar för landets poliser. Utvecklingen rörande grova våldsbrott i Sverige förstärker dessa förutsättningar varje dag, kväll och natt.

”Polisen är skyldig att alltid söka den minst våldsamma lösningen vid ett ingripande. Men under de senaste åren har antalet dödande polisskott ökat kraftigt i Sverige.” – Kalla Fakta 6 december 2016.

Kalla Fakta intervjuar två vittnen som säger sig vara säkra på vad de har sett. De har sett småbarnspappan bli stoppad av polisen, kliva ur bilen – allt annat än hotfull. Han har till och med hållit upp sina händer, typ ”Hands Up” och ett av vittnena är helt säker på att han inte håller i någonting alls. Efter det hör vittnet fyra eller fem skott och småbarnspappan faller ihop.

Om Kalla Fakta hade sina frågor har jag mina efter att ha sett filmen från polisens helikopter och händelsen. Var Kalla Faktas vittne ens där? Vad har hon får synfel? Eller finns det några kända problem med minne eller fantasi? Ingenting av det Kalla Faktas ”huvudvittne” säger stämmer ju med verkligheten men Kalla Fakta kvalitetssäkrar inte uppgifterna alls. Sedan får Kalla Fakta en käftsmäll av polisens egen film.

Kan någon tro på Kalla Faktas reportage hädanefter när programmet slänger fram heta rykten och vittnesmål som inte stämmer med verkligheten? Kan någon ta Kalla Fakta på allvar framöver när de åker på en råsop när de försöker få ett korrekt polisingripande och en tragisk händelse – som andas mer av ”suicide by cop” än tjänstefel – till en variant av en utomrättslig avrättning?

Polisens första uppgifter i kvällstidningars låtsas-TV-program om att småbarnspappan Christopher hade öppnat eld mot polisen stämde inte. Tydligen stämde inte heller uppgiften om att de anhöriga var underrättade om att Christopher hade skjutits till döds av polisen när media basunerade ut dödsbudet. Det första felet kan med till visshet gränsande sannolikhet hänföras till tidspress och ett informationsflöde med olika uppgifter. Så kan det bli, det är inte bra. Det är ännu sämre att anhöriga får dödsbud genom media, riktigt illa faktiskt…

Kalla Fakta gör bort sig totalt, och visar att redaktionen fungerar ungefär lika bra som svensk psykiatri – som misslyckades totalt med att rädda småbarnspappan från sig själv när det behövdes som bäst. Det var polisen som sköt killen med låtsaspistolen på Sockenvägen, men om nu TV4 skall leta efter syndabockar så var det inte polisen som gjorde fel där och då.

Att tro och insinuera att vi har poliser som åker omkring och skjuter ihjäl folk bara för att de kan är magstarkt värre och lär inte kamma hem Stora Journalistpriset. Att ge sig på en granskning av en alltför grovmaskig svensk psykiatri skulle nog funka bättre. När öppenvården och slutenvården i psykiatrin tävlar om att hålla för öronen när folk skriker efter hjälp så skapas situationer som polisen sedan får att hantera. Inte sällan med tragisk utgång. Har vi hört den förut?

 

Länkar till  Kalla Faktas program och Polisens/Aftonbladets helikopterfilm hittar Du HÄR och HÄR

6 svar på “KALLA FAKTA OCH HETA RYKTEN”

 1. Hej.

  Det finns kända problem med minnesfunktionen, inte hos den specifika individen nödvändigtvis, men hos neurotypa personer i allmänhet. vittnesuppgifter kommer att ändras när vittnet kommer i kontakt med ny information om den bevittnade händelsen, vare sig det är i form av frågor, påståenden, andra vittnesmål eller social konsensus i vittnets normala sociala miljö. Denna process sker automatiskt, autonomt och utan personens medvetna manipulation, även om effekten kan vara stegrad när det rör sig en händelse som kontrasterar starkt mot vittnets normala verklighetsperception.

  Det är inga större problem för en erfaren person med rätt kunskaper att inte så mycket plantera falska minnen (vilket är i princip omöjligt) som att stimulera vittnet till att själv förändra sin minnesbild.

  Lägg där till att vi tränar minnet allt mindre och memorerar allt färre saker, och bilden av oss som allt mer lättmanipulerade (vilket gäller manipulatören också – framtidens sanning är nutidens lögn, och sanning är valbar) torde stå klar.

  En god tumregel för all kontakt med journalister är att betrakta journalisten som en fiende vilken inte vill en väl, utan som söker efter största möjliga sannolikhet att förtjäna på vad man har att säga.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 2. Jag har samma uppfattning som du om Kalla Fakta och andra s k granskande dokumentärer. Man får den bild som reportrarna vill förmedla, och det blir närmast övertydligt att syftet är att tittaren ska tycka samma sak som reportrarna. Det är därför många år sedan jag slutade att titta på den sortens program. I den här aktuella dokumentären betvivlar jag inte (utan att ha sett den) att syftet varit att framställa poliserna som skjutglada, och att dödsfallet är ett rättsövergrepp.

  Men den film från Aftonbladet som du länkar till skapar ingen klarhet i hur det gick till de sista sekunderna innan det dödande skottet. Filmen är uppenbarligen klippt i det avgörande momentet. Det jag ser är en person (den skjutne Christofer) som kliver ur bilen med en pistol i handen (i det läget kan ju inte poliserna veta att det är en atrapp), samtidigt som poliserna tar skydd bakom polisbilen. Christofer rör sig in bakom sin egen bil samtidigt som poliserna uppenbart börjar skjuta, eftersom man ser hur Christofer duckar flera gånger. Samtidigt sträcker han tydligt upp händerna i luften, dock utan att släppa pistolen/atrappen. Sedan är filmen klippt, och nästa scen man ser är från kanske 100-150 m höjd, där man kan se en ambulans och ett antal personer runtom denna. Några detaljer går inte att urskilja. Eftersom hela händelseförloppet uppges ha tagit drygt 16 sek, från det att Christofer stigit ur bilen, tills det dödande skottet faller, innebär det att ca 10 sek är bortklippta. Det är väl sannolikt så att man inte vill visa en människa dödas, men filmen ger ju inte några som helst möjligheter att bedöma vad som skedde de sista sekunderna. Så länge Christofer visas i bild ser man ju att han sträcker upp händerna, och inte gör några ansatser att rikta vapnet mot poliserna. Det skulle ju tala för påståendet att poliserna inte behövt skjuta i nödvärn, utan kunnat avvakta. Men, som sagt, eftersom den avgörande delen av filmen är bortklippt är det omöjligt för en utomstående att veta.

  Om man nu ska spekulera, kan man undra över hur morden i Malexander, och den ökande grova våldsbrottsligheten, har påverkat svensk polis när det gäller uppträdandet i hotfulla situationer. Jag tror inte att svensk polis skjuter folk ”i onödan”, men kan det vara så att man idag är mer benägna att skjuta i pressade situationer?

  1. Förundersökningsprotokollet visar att Christopher höll uppe med händerna och blev nedskjuten.
   Polismannen (Anders Karlen 28 år Globen) sköt 7 skott inifrån sin egen polisbil när han inte fick upp sitt bilbälte.
   Enligt förhöret säger han:
   Mannen hade en ursäktande ansiktsuttryck och höll händerna uppe.Anders Karlen siktade aldrig mot ben utan säger att jag siktade först mot bröstet och när mannen inte ramlade siktade jag endast mot huvudet!!
   Detta kallas ”avrättning” tycker många av oss.
   Polismannen Gustavsson sprang och kurade ihop sig bakom polisbilen och såg inget.Han tänkte på sin blivande fru.
   Sedan ringer han och informerar att de blivit skjutna eftersom det fanns 7 hål i rutan. Ljugandet började här!!
   Anders Karlen rättade honom inte på platsen.
   Anders Karlen hade sedan fullt upp att stoppa tillbaka Christophers hjärnsubstanser som hade vällt ut enligt förhörs protokollet.

   Polisen Anders Karlen skrev historia tillsammans med Göteborg åklagaren Maria Sterup att som polis får du skjuta 7 gånger igenom din egen bilruta mot någon som håller uppe med händerna utan någon staff.
   Alla dessa är skåningar.
   Anders Karlen kommer från Lomma. Inom familjen finns polis, åklagare, jurist inom rättsväsendet.Detta säger mycket hur domen sedan faller!!

   Polisaspirant Claesson tänkte på det kommande midsommar firandet i Kalmar.
   Alla dessa 3 poliser arbetade mycket märkligt!! De gömde sig ,de såg inget. Vem vågar man lita på.

 3. En länk till programmet för oss som inte vill registrera oss hos TV4: https://youtube.com/watch?v=bb_ueS-GxYE

  Sedan en kommentar om Johannes Knutsson och hans statistik på polisskjutningen. I Norden ligger Danmark och Sverige i topp när det gäller polisskjutningar, Norge och Finland har båda färre. Regelverket är ungefär detsamma i Danmark, Sverige och Finland medan Norge har ett helt annat. Orsaken till att Finland ligger i botten när det gäller polisskjutningar säga vara två, finländsk polis har både förtroende och respekt bland allmänheten och finländsk polis tar fram tjänstevapen INNAN situationen har urartat och en vettig människa försöker sig inte på dumheter mot en insatsberedd polis.

 4. Att svensk MSM friserar och skönmålar den svenska bistra verkligheten, särskilt i fråga om den av det journalistiska etablissemanget söndergullade muslimska minoriteten, visades bl.a. i samband med Husbykravallerna.

  Så här skildrar utländsk media (Dagbladet 20 maj 2013) i ett videoklipp hur en ensam polisman blir attackerad och misshandlad av 4-6 män under Husbykravallerna.

  http://www.dagbladet.no/2013/05/20/nyheter/husby/stockholm/opptoyer/27267831/

  Så här väljer svensk MSM (Expressen 20 maj 2013) att presentera samma videoklipp.

  http://www.expressen.se/nyheter/har-misshandlas-en-ensam-polis-i-husby/

  Vad vi hör i det ocensurerade videoklippet är en skrattande flickröst som ropar allah akbar medan en polis springer och blir misshandlad av 4-6 män. Hon tycker uppenbarligen att hela situationen är underhållning. Det råder inga tvivel om var hon har sina sympatier och antipatier i videoklippet.

  I det censurerade, PK-filtrerade videoklippet, förmedlad av svensk MSM, hörs inte flickrösten förrän i slutet av videoklippet då man hör henne säga – ”Oh my God!”. Det finns inga spår av islamisk radikalisering. Istället har man en pålagd speakerröst.

 5. De flesta journalister är stöpta i samma form som ”kakan” hermansson om det förklarar varför Kalla fakta har den utgångspunkt som de har.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *