INBROTTETS KONSEKVENSER

Inbrottets konsekvenser. Någon kommer hem, och möts av ett hem där någon eller några har ställt till ett kaos. Ett sönderslaget fönster, i vardagsrummet, på den insynsskyddade baksidan mot skogsdungen och skogen. Försvunna föremål, en känsla av det trygga hemmet nu är otryggt. Två barn som inte längre känner sig helt säkra i sitt hem. En familj som har fått vänta i över två dygn på att polisen skall komma för att säkra spår. Ett inbrott i Sverige när november var på väg att bli december…

Det var min ena bror och hans familj som drabbades. Min lilla brorsdotters mobil försvann, precis som familjen Playstation 4. Min svägerskas smycken, vinterjacka och mer därtill. Men det är bara materiella ting. Att tryggheten försvann och otryggheten kom är den värsta av inbrottets konsekvenser. Att inte kunna känna säker i sitt eget hem, att tänka på att någon eller några har rotat igenom hemmet. Det är värre.

År 2016 anmäldes ungefär 22 000 bostadsinbrott i Sverige. Det motsvarar över 60 bostadsinbrott varje dag året om. Det är 22 000 familjer per år som ofta får sin trygghetskänsla kvaddad på samma sätt som bostaden slås sönder av buset. Antalet inbrott där polisen löste fallet, hittade någon som rätten kunde döma handlar om cirka 5% av de anmälda inbrotten. I 95% av fallen hittar inte polisen någon, eller utreder inte brottet överhuvudtaget.

Det tog över tre timmar för min bror att komma fram till polisen för att anmäla brottet. Det tog över två dygn innan polisen dök upp. I två dygn skulle hemmet vara ett kaos, för att polisen skulle kunna säkra spår och dokumentera. I två dygn skulle familjen ständigt påminnas om att tryggheten hade försvunnit ut genom det sönderslagna fönstret på baksidan. Det är det Sverige vi lever i idag, ett Sverige som enligt vissa förstå-sig-påare ur kultureliten är det Sverige som är tryggare än någonsin.

Säg det till min bror och hans familj. Säg det till min bror som kände medlidande med de poliser som till slut dök upp, som var professionella och trevliga trots den närmast overkliga verklighet som landets poliser tvingas jobba i – i dagens Sverige…

11 svar på “INBROTTETS KONSEKVENSER”

 1. Beklagar, Fredrik, att riktiga människor ska behöva hantera de oriktigas – de inte riktigt navlades – hänsynslösa destruktivitet i sina egna hem, eller i sina avgjort samhällsnyttiga yrkesroller…

  … i vårt allt otryggare och ständigt smutsigare, arma land. 🙁

 2. Politikernas allra viktigaste uppgift är att värna sina medborgare, av vilka de erhållit förtroendeuppdraget att styra landet.

  Trots att de har magen att beskatta sina undersåtar med ett av världens högsta skattetryck, bemödar de sig inte ens att leverera ett grundläggande skydd. Tvärtom förslösas bortåt 70% av skatterna på annat än grundläggande samhällsservice.

  Detta hade varit lätt att fixa, om man ville. Resurser finns, med råge. Det är alltså en fullt medveten prioritering 7K gör, när de levererar denna spottloska som tack för inbetald skatt.

  1. Hög tid att låta de totalt indifferenta – på vår bekostnad nogsamt beskyddade – sjuklöverpolitikerna slutligen själva få drabbas av de oändliga, vanvettspolitiskt främjade inbrottens, stöldernas, personrånens, mordens och gruppvåldtäkternas konsekvenser…

   … genom att resolut rösta bort så många av dem som möjligt från sina viktiga och välbetalda förtroendeuppdrag, som i åratal har misskötts å det grövsta, i det ödesmättade valet nästa år.

 3. Hej.

  Funderade på att skriva något slags kåseri om att vi aldrig varit tryggare eller så har det alltid varit, men det känns inte rätt.

  Grannsamverkan mot brott kan vara så mycket mer än att bara promenera omkring och kika.

  Inte för att det hjälper din bror och hans familj, men andra kanske borde fundera över vad de lärt sig under militärtjänsten, om hur man går vakt och skyddar objekt.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 4. Tänk om det funnes ngn journalist med huvudet på skaft som kunde ställa den där Reinfeldt mot väggen ett tag. Och fråga honom:
  1. Var det detta du önskade dig (med hänvisning till Antonssons senaste blogginlägg)?
  2. Vad har du att säga om utvecklingen i Sverige (med hänvisning till alla andra av Antonssons blogginlägg)?
  3. Tycker du att det går åt rätt håll (med hänvisning till alla andra av Antonssons blogginlägg)?
  4. Det där med din fråga om det brann i granen, var det verkligen allvar från din sida? Ångrar du ditt uttalande idag?

  O.s.v.

  Men självklart har vi inga journalister som kan ställa dessa faktiskt ganska simpla frågor till en PK-murre. Bara medhåll och medlöperi från den samlade journalistkåren.

  Har ni tänkt på följande förresten? Under regeringen Reinfeldt 1 blev de i stort sett kölhalade i MSM. Minns alla avgångar p.g.a. obetalda TV-licenser, oskattade barnflickor m.m. Minns PM Nilssons typ halv- eller helårslånga fokusering i Expressen på Bildts engagemang i Lundin Oil (vilken fråga nuförtiden plötsligt blivit begraven; hur går det med förundersökningen förresten, åklagare Magnus Elwing?).

  Minns sjukförsäkringsdebaclet. Med människosyns-diskussionen och allt annat elände som media kastade i ansiktet på regeringen Reinfeldt 1.

  Vad var det som hände egentligen?

  Varför blev plötsligt regeringen Reinfeldt 2 så tjena och kompis med pressen?

  All kritik försvann som genom ett trollslag!

  Det talades om ett möte på kanslihuset med den samlade pressen. Det var tydligen en ordningsvakt som tog livet av sig i anslutning därtill. Efter detta var pressen som bomull i Reinfeldts händer. Och i hans öron.

  Vad f-n var det som hände egentligen?

  V

 5. Jag undrar ofta hur tysta alla de drabbade är och hur de lyckas komma över sånt här. Det är fyra år sedan jag fick mitt hem sönderslaget av tjuvar. Visst, det materiella går att ersätta, men trygghetskänslan får man inte tillbaka så lätt.
  Jag lider med din brors familj och alla som drabbas och jag tycker så vansinnigt illa om politiker som styr det här landet och tillåter de kriminella att härja. Ett heligt vrede är vad jag känner!
  Hoppas att era barn kommer över detta. Kan tänka mig vilket trauma det är för barn och hur det påverkar deras tillit till världen.

 6. Förhoppningsvis drabbas även Betnér, Schyffert, Gardell , Reinfeldt & co snart så att dom kan njuta av det som dom har skapat

 7. Någon gång under 1970-talet ändrades tydligen inriktningen på polisens arbete på så sätt att brott som drabbade privatpersoner, som t.ex. inbrottsstölder skulle nedprioriteras. Mannen bakom denna inriktning ska ha varit justitieminister Lennart Geijer. Naturligtvis var detta uppbackat av Socialdemokraterna. Någon som vet mer?

 8. Bedrövligt, och det jävliga är väl att detta kommer att upprepas under oöverskådlig tid.

  Man förstår att det är svårt att rekrytera folk till polisutbildningen när man sedan som utbildad inte kan utföra sitt arbete på ett tillfredsställande sätt.

 9. .spelar Ingen roll hur mycket bevis som finns heller.. jag drabbades för 2 år sen av inbrott i lägenheten nb bostad. Hund ensam hemma .Vi skulle på kalas några timmar .mellan kl 14 och 17.30 gjorde en person inbrott .stängde in hunden i ett rum ..(med våld) sen fylla en stor väska som han tog i skrubben. Med allt möjligt .dagen efter fick jag reda på att en kille sålde saker ..så jag berättar för polis. 6 veckor går innan dem gör husrannsakan hos han. Tror du det fanns grejer kvar nej .bara neka .blev nerlagt. Jag letar upp saker lämnar in hos polisen .vad händer ingenting. Förra veckan fick jag hämta ut sakerna ..men allt är nerlagt .fast jag har tjuven hälare gods m.m så nej JAG KOMMER ALDRIG MER BLANDA IN POLIS.. saker för 50.000 får ut ca 25.600 kr på försäkringen . Fy fan. Karma kommer ..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *