I DE OÄNDLIGA SKOGARNA…

Det var hade kunnat vara den perfekta vinterdagen, om det inte hade varit svinhalt överallt. Solen sken från en klarblå himmel, snön var vackert vit och temperaturen perfekt för den som gillar en perfekt vinterdag. Men så har vi det där med upplopp, kravaller och kaos i och runt Gamla Stan i Stockholm.

Några hundra nazister demonstrerar – bland annat under parollen ”För ett vitt Sverige – året om”. De syftar inte på snön om nu någon tror det. De står där vid Mynttorget och demonstrerar, bakom en mänsklig mur av poliser och en riktig mur av kravallstaket. De skriker efter uppmärksamhet, och de får den.

Några tusen motdemonstranter skapar nyheter och uppmärksamhet – precis det nazisterna på Mynttorget vill ha. Motdemonstranterna gör som så många gånger tidigare sitt absolut bästa för att vanligt folk som passerar skall tycka att ”…de där kortklippta gossarna i Nordfront är minsann skötsamma iallafall” medan ”den maskerade mobben på andra sidan kravallstaketen är spritt språngande galen”. Sympatierna hamnar hos dem som inga sympatier skall ha, och ingen uppmärksamhet heller för den delen.

Några timmar av kaos och kravaller, en massiv polisinsats och ett Stockholm som trots det vackra vädret – trots den bildsköna inramningen – visar sig från sin sämsta sida. Jag skulle kunna fortsätta gnälla, men jag skall försöka anamma någon sorts konstruktivitet här och nu. Kanske kan det bli ett tema, den konstruktiva söndagstexten med mindre gnäll och åtminstone några tankar om hur man löser ett eller flera problem.

På de oändliga fälten? I de oändliga skogarna?

Från sitt flygplan såg Fredrik Reinfeldt oändliga fält och oändliga skogar i Sverige. Varför måste man låta extremister demonstrera i stadsmiljön? Varför måste motdemonstranterna ges möjligheten att kvadda några kvarter under några timmar av kaos och kravaller? Varför kan man inte låta de konfliktsökande träffas över lite slagord, stenar och slagsmål ute i en av de oändliga skogarna? Där kan de få visa hur mycket de hatar varandra, medan vi som iallafall försöker hitta några skäl att älska medmänniskorna kan få ha en lugn lördag i Gamla Stan.

Man kan ju tycka att det inte anstår ett rättssamhälle att låta folk ur olika politiska läger att slå ihjäl och skada varandra obehindrat ute i en skog. Så är det. Det anstår inte ett rättssamhälle. Men samtidigt sker det i våra utanförskapsområden redan idag, att kriminella gäng dödar och skadar varandra i det närmaste obehindrat. Om nu nazisterna känner att de vill ha uppmärksamhet och trigga igång en motreaktion. Ge dem det, men ute i den oändliga skogen. De skulle säkert må lika bra som vänsterextremisten i sin svarta balaklava av att stå ansikte mot ansikte med varandra för att göra upp. Varför annars håller de på som de gör?

Fotbollsligorna med de mest våldsamma ”supportrarna” har redan anammat en liknande variant, där de möts i en avlägsen miljö bara för att göra varandra illa. Oftast är miljön långt borta från polis och medmänniskor, ibland ett oändligt fält någonstans…

Låt extremister ur alla led förenas i det gemensamma intresset att misshandla oliktänkande. Vi andra, som inte är extrema mer än ibland kommer i det långa loppet att få det lugnare. Det tror jag rätt många av oss andra skulle uppskatta.

10 svar på “I DE OÄNDLIGA SKOGARNA…”

 1. Hej.

  Jag tror det kommer, det du filosoferar om.

  ’Free speech zones’ kommer nog hit också – först via polisen och sedan via kommuner och stat.

  Beroende på värdegrund, förstås.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

   1. Hej.

    Hah, nej. Det är områden iordningställda av ordningsmakt där demonstranter får hålla sina protestmöten – i Davos exempelvis. Ofta är zonerna placerade så att endast särskilt intresserade journalister åker dit; de är alltså inte i närheten av det som det protesteras mot, detta i syfte att minska risken för kravaller men även för uppmärksamhet.

    Zonen läggs med fördel bortom kollektivtrafik eller lätt-tillgängliga vägar, då de flesta proffsdemonstranter då saknar medel att bege sig dit – blir det för jobbigt stannar de hemma och protesterar via FB, twitter och diverse forum – som jag ungefär.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, lärare

 2. Båda sidor beter sig bedrövligt åt och för en fredlig hederlig skötsam skattebetalande tvåbarnsfar så förfäras jag över hur våldsamt samhället har blivit.

  De som förstör och krossar samt brukar våld, oavsett om de är vita, gröna , bruna, svarta eller turkos skall buras in för lång tid framöver. Dessa skall inte få vistas ute bland allmänheten.

  Dock är jag lite konfunderad över polisens agerande. Polisen backar alltid i förortskravallerna. Aldrig några gripna.
  Exakt samma gäller när den skrikande mobben från våldsvänstern visar upp sina destruktionskonster. De låter dem, gång på gång, störa ut fredliga torgmöten så att vanliga människor inte vågar besöka dessa demokratiska torgmöten.

  När andra sidan visar sig, många ggr bara med plakat (läs pridefestivalen), så lämnas ingen pardon av polisen som gladeligen vevar loss med batongerna vilket polisen också tillämpar på div fotbollsligister.

  Här måste polisen bestämma sig för att behandla alla lika oavsett var våldet kommer ifrån. För min del så önskar jag inlåsning utan våld men skall polisen nu veva och banka med batongerna skall man också göra detta i förortskravallerna.

  Tack för ordet

  1. Måste korrigera mitt tidigare påstående något. I sammanstötningen i Sthlm i helgen så buntades äntligen ca 20st vänsterdemonstranter (läs våldsamma extremister) ihop av polisen. Om batongerna gick är dock oklart i skrivandets stund

   Bra om denna linje hålls konsekvent framöver oavsett vilken gruppering som bryter mot lagen.

  2. Precis => Apropå -“Man behöver inte sympatisera med deras politik för att lägga märke till att mönstret alltid är som följer”…etc.

   Hbtq-certifierade bögpoliser med pride-batonger under KRÄ(n)KANDE 291- korrupte Eliassons ledning, var de som – först – gick till attack mot de fredliga(re) lugna(re) obeväpnade lagliga(re) demonstranterna.

   Så sluta läsa Dagens lögnNyheter (DN) så kanske ni kastrerade velournissar, som hellre synes försvara dekadenta bögar, än era egna utsatta (oftast gruppvåldtagna så utsatta WT-) kvinnor, fattar vad som egentligen pågår, i ert eget invaderade land.

   Tacka vet jag våra Nordiska grannar – de har, även historiskt sett, oftast visat mer st-ke än vissa hbtq-certifierade PK-veloursvaga patetiska PK-svennar.
   http://www.friatider.se/polisen-anklagas-for-overvald-mot-nmr-demonstranter
   /Ha det!

  1. Hej.

   Ladda en brandbil, den modellen med rejäl tank, med avrinning från ett grisahus istället.

   Ingen ’kravallar’ eller ’kaosar’ efter den duschen.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, lärare

  2. Bitterpitten,

   Ryssen? Bah. Tar ryssen oss så låter han möjligen polisen stå med vattenkanon vid anläggningar som är viktiga för hans krigföring och infrastruktur. Han struntar väl i vad svenskar och ”svenskar” sysslar med i övrigt, under fortsatt vis ledning av den älskade svetsfeministern.

   Det var när Sovjet fanns som ryssen var intresserad av ”internationell solidaritet” och att ändra på styrelseskick och ideologi hos de ”befriade”.

 3. Nej, det är tråkigt att vissa får härja fritt. Dottern ville till SF-bokhandeln i Gamla stan och då måste man om igen förklara att nu är det demon på gång igen varpå hon direkt frågar om det är ”idioterna med megafoner och sjalar runt skallen.” Det spelar inte längre någon roll om det är nynassar, folkets demonstration eller en tunnelbanekampanj mot organiserat tiggeri det handlar om, det enda alla tänker på och vill undvika till varje pris är denna förb..stenkastarvänster.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *