GÖR DIG INTE DUMMARE

Gör dig inte dummare än vad du redan är, Özz. Vad tror du att du skall åstadkomma med alla de där bokstäverna, meningarna, åsikterna som bildar din krönika? Tror du att ditt infantila försök till opinionsbildning fungerar så är det synd om dig. Tror du på det du skriver är du bevisligen dum. Dum. Dummare. Dummast.

Jag hade tänkt skriva om något helt annat idag, men så såg jag Özz Nûjens krönika i Expressen. ’Erkänn att du innerst inne är avundsjuk på tiggarna’ var den alldeles för långa rubriken i en alldeles för lång krönika. Det var en text som skakade om mig, men inte för att den tog med oss på en överlevnadsmarsch i känslosörjan.

Jag kan börja med att erkänna att jag är avundsjuk. Inte på tiggarna. Inte alls. Jag lever inte med vanföreställningen att de skulle leva livet som på en redig räkmacka. Jag har sett deras små kåkstäder i de södra förorterna på alldeles för nära håll. Det finns inget att vara avundsjuk på när det gäller deras livssituation. Inget alls. Det jag är avundsjuk på är att Özz Nûjen får betalt av Expressen för att skriva en krönika som ’Erkänn att du innerst inne är avundsjuk på tiggarna’. Med till visshet gränsande sannolikhet är det inte heller några småslantar Özz får för att tänka fritt på kvällstidningens sidor.  Det kan jag vara avundsjuk på.

Det spelar ingen roll vad vi diskuterar eller debatterar i Sverige nuförtiden så spårar debatten alltid ur, och det rätt fort. I min värld har herrar som Fredrik Virtanen och Lasse Lindström bidragit starkt till den utvecklingen med sin ofta rätt bisarra tyckartexter. Men i jämförelse med Özz Nûjen framstår de två proffstyckarna Lindström och Virtanen som två väldigt balanserade titaner i den svenska tyckarbranschen.

Ur Özz Nûjens krönika: ” – Jag anar att det återigen är den gamla goda svenska avundsjukan som ligger där och lurar. Erkänn att du innerst inne är avundsjuk på dem…

Erkänn att du dessutom är besviken på dig själv, ja till och med arg på att du själv inte kom på en sån briljant och genial och egentligen jätteenkel idé att bara sitta där på sin röv och casha in de stora pengarna, de stora sedelbuntarna som du själv drömt om och trängtat och längtat efter.

Men du… häng inte läpp! Det går att ändra på, än har tåget inte gått.

Vad sägs om att hoppa på guldtåget själv – du och några av dina gelikar som också anklagar och beklagar sig över tiggarna kan ju tillsammans organisera er och bilda en egen liga?”

Gör dig inte dummare än vad du är. När Özz Nûjen spårar ur med full fart och tror att det är den avundsjuka svenskens övertygelse om att de enskilda tiggarna som blir rika gör han sig – förhoppningsvis – dummare än han är. När Özz Nûjen tror att alla i ’ligan’ delar rättvist på ”inkomsterna” så idiotförklarar han sig själv precis lika mycket som sina läsare. Det är som om Özz Nûjen skulle tro att alla slavar på bomullsplantagen i den amerikanska södern i mitten på 1800-talet skulle få dela broderligt med slav- och plantageägaren. Det är som om om 1860-talets Özz skulle skriva av sig i en av de första utgåvorna av The Index – och försvara slaveriet med ungefär samma skärpa och briljans som han nu står upp för de som utnyttjar utsatta människor.

Svensson är inte avundsjuk på tiggaren utanför den lokala matbutiken. Svensson föraktar den som snor det mesta av det bästa av det tiggaren har fått i sin pappmugg. Svensson upprörs över misären, eländet och utnyttjandet. Svensson är i de allra flesta fallen inte det as som Özz Nûjen vill ha oss till, där vi bara måste vara avundsjuka på några av vår kontinents mest utsatta människor. Av alla idiotiska texter jag har läst tror jag att Özz Nûjen alldeles nyss levererade något som ingen idiot eller dumskalle kommer klara av att slå. Eller kommer det mera, något värre?

33 svar på “GÖR DIG INTE DUMMARE”

 1. Tack Fredrik! Jag blev så förb… när jag såg hans krönika i Expressen så jag blev alldeles mållös, känns som att orden kom på plats nu.

  1. Ah. Det tycks finnas tecken på att det skall föreställa satir. Jag har svårt att se dessa tecken med tanke på vad Özz tidigare har presterat.

  2. Missförstått VAD? Denne Özz tycks vara så otroligt korkad att han inbillar sig att de stora pengar som tiggeriverksamhet med vidhängande brottslighet inbringar, går till ALLA tiggare som är inblandade! Eller att han inbillar sig att läsarna är så bottenlöst korkade, vilket dessutom är en grov förolämpning mot oss! Men det är väl det som är hans grej, liksom — att hela tiden förolämpa oss etniska svenskar med rasistiskt skitprat! Jag får lust att spotta på kräket.

  3. På vilket sätt kan man missförstå den i ljuset av det han tidigare skrivit? OM nu Özz Nûjen velat skriva en ironisk text så borde han tänkt på sina tidigare alster som inte var ironiska/satiriska.

  1. Han skvalpade en massa över tiggaren som blev påkörd av en mopedist RASISMLARMET som följde från honom var öronbedövande ..SD gavs skulden dessutom..

   ”Det är just era människofientliga ’förslag’ som ger dessa fega, vidriga och hjärtlösa typer mod och råg i ryggen så att de ger sig på tiggare!! Varenda misshandel, dödsfall, kränkning och överfall är era partier medskyldiga till!”

   Det framkom att rasisten var en landsman till honom själv. Han höll sig ju rent balanserad en kvart efter det http://www.bt.se/boras/korde-pa-tiggare-med-moped-doms/

 2. Din text är hatisk. Özz text är human. Det är en skillnad. Och bortsett från orden, på vilket sätt tror du att de som tigger får det bättre utan förbud eller om du inte ger?

  1. Vi kan inte göra något åt tiggeriverksamheten globalt men vi kan åtminstone se till att få ut den ur Sverige. Du blir inte godare för att vi importerar andras problem.

  2. ”Din text är hatisk. Özz text är human.”
   Är du säker på att du förstått ”I otakt’s” text? Eller Özz text?

  3. Hur tror du barnen till dessa vuxna i sina hemländer mår när de aldrig får ha sina föräldrar nära?
   Hur kul tror du det är för barnen?
   Tänker du på dem ens?
   Förstår du inte att det finns bättre sätt att lösa fattigdom på? Som gynnar familjerna?
   Än att du ska försöka leka god och fin på bekostnad utav någon fattig som måste sova på Sveavägen i minusgrader i en sovsäck medans bilarna kör förbi.

 3. Håller med dig. Kan någon bli mer korkad? Tvivlar. Brukar inte läsa denne s k krönikör. För mig är han beviset på småslug inställsamhet till PK-menageriet.

  Eftersom Bonniersfären nu är som den är så kan man nog inte hoppas på att den lägger/gömmer honom bakom en betalvägg. Han ska väl dra klick skulle jag tro. mvh

 4. Detta fall kan nog lätt göra sig ännu dummare. Det omvända kan man nog utesluta som helt ogenomförbart?

 5. Trolla som i trolling (eng för en fiskemetod).
  Han trollar – vill locka fram stora fula fiskar som kan fastna i det grovmaskiga nät han lägger ut.
  Men om det inte finns några fiskar så står han där med sitt tomma nät och kommer alltid att vara den som fiskar i fel vatten.

  Att svenskar skulle vara avundsjuka än någon annan är väl knappast vetenskapligt fastställt. Tror inte forskare tar det på sådant allvar att de ens lägger ned resurser på det?

  Avundsjuka är vad ett småsyskon kan känna inför det som äldre syskon gör. En enorm viljestyrka gör att en dag kan den lille göra samma sak. Men det är inte en blind önskan. Stor urskillning i vad man går in för att uppfylla. Men det är en superkraft precis som ilska som rätt använd kan föra en dit man vill. Men inga svenska vill sitta orörliga dagarna i ända för att skaka mugg. Så det går ju bort. Svenskar har en annan förmåga att kunna planera över sikt om traditionellt har synts i bl a skolresultat.

  Vad känner denne ”kåsör” själv? Som även ger regi till andra. Dvs han är van att hitta på, helt utan att ha kraven på sig att det han säger har underbyggnad. Har han en längtan efter att stoltsera med storbytet? Och vad har han för kontrakt med tidningen? Vad är det han ska leverera? Är det något unikt eftersom just han är där? Vad vill tidningen locka till sig för läsare? Vad trollar tidningen efter? Som önskar dumförklara den befolkning som förväntas betala för deras överlevnad? De är inte så duktiga med sina muggar? Och vad är ”komikern”? Den tiggare som kan skramla högst och förnedra mest? Det tycks vara gemensamt för några av våra nutida komiker att de saknar elementär ekonomisk utbildning? Jag skulle föreslå media att de i stället för förnedring och trollande satsar på kompetens och undervisning i ekonomi. Det skulle locka helt andra läsare? Eller var det här tidningen försök till ekonomisk analys? I ännu en komikertappning? Shaken not störd?

  Varför är han inte efterfrågad i det land han är född i? Är han dummare än genomsnittet eller är han rädd att tjejerna ska ge honom stryk?

  Tiggarna som är här bidrar ekonomiskt inte så mycket till samhället på plussidan.. De har inte en verksamhet som genererar skatt men däremot konsumerar de diverse skattefinansierad verksamhet.

  De diskrimineras av myndigheter såtillvida att de inte förväntas kunna följa de enklaste regler. Det har aldrig väckt avundsjuka hos någon svensk? Men kanske komikern tolkar in något från sin egen föreställningsvärld?

  1. Raster! Det där tyckte jag var ett bra inlägg. Lite olika vinklar. Snyggt. På riktigt. Nu slipper jag skriva något själv.

  2. Tack raster. Håller med. Sedan har jag en tanke om att tiggarna med närvaro i Sverige dels förminskar möjligheten för förbättring i deras ursprungsländer genom att de inte alls ägna sig åt samhällsbygge. Trots det besvärliga med att ta sig hit och utsätter sig för fysiska krävande villkor, är de passiva inför engagemang för att göra något bättre av livet där de har sitt ursprung. Dessutom, varje samhälle har egna medborgare som ligger på kanten till fattigdom och väldigt lite har sagts eller gjorts på senare tid om Sveriges egna fattiga dvs pensionär, hemlösa, missbrukare etc. Den hårda maffialiknande klimat som råder på grund av tiggare tränger undan inslag som tidningsförsäljare och andra välgörenhetsinsatser som ofta var både certifierade och registrerade. För att inte tala om svenskarnas vilja att bidra med en slant eller sitt engagemang för dessa frågor.

 6. Hej Fredrik,
  Är du förvånad över Özz Nûjens krönika?
  Har du inte hört honom argumentera i TV soffor och i Almedalen ?
  Herr Nûjen innehar inte de vassaste knivarna i lådan – så ingen text från ”komikern” överraskar…..

  Med vänlig hälsning
  Lennart

 7. ”Everybody knows you never go full Virtanen. You went full Virtanen, Özz. Never go full Virtanen.”

  Disclaimer: Min matbudget är 300:- per vecka medan en biljett till Özz på Norra Brunn kostade ca 530:- inkl käk. Det gör mig till en av de där som Özz kallade för ”gnällspikar” i en av hans sparka-neråt-krönikor. Jag antar att just sparka neråt är sådant som kallas ”civilkurage” översittare emellan.

 8. Özz Nuijen blev väl känd och framgångsrik som standupkomiker eller..?
  Han borde inse att det som funkar och lockar till garv på standupscenen inte går hem som inlägg i debatten om ex. tiggeriet.
  Men det här kanske inte var ett seriöst debattinlägg utan bara en ovanligt korkad krönika?!

  Özz, skriv en krönika om hur du anser vi svenskar ska förhålla oss till terrorattacken på Drottninggatan och till hotet från islamisterna och de personer som vistas illegalt i landet, jag tror den kan bli minst lika korkad som den om tiggeriet.

 9. Kurden Özz Nujen är en av Sveriges (och för den delen Kurdistans) största rasister och nationalister som (illa) döljer sin vidriga propaganda bakom sina usla försök till ”humor”.

  I etnonationalisten Özz Nujens Kurdistan finns ingen plats för vare sig irakiska, iranska, syriska eller turkiska folkslag – blott kurdiska kurder i Özz Nujens Kurdistan må leva och bo.

  Zappade f.ö. förbi hans show ”Statsministern” när den gick på TV dagen efter terrordådet på Drottningatan och slogs då av hur gammal och vit publiken var, vilket kan förklaras av majoriteten av Özz publik utgörs av offentligt anställda som skickats dit av chefen. Özz använder sig alltså av samma slags stödköpsfinansiering som bl.a. den insomnade tidningen ”Gringo” om någon minns den.

 10. Varför över huvud taget fästa något avseende vid denna person? Han borde inte vara här och visar väl med all önskvärd tydlighet varför det ser vit som det gör där han kommer ifrån.

 11. Jag tycker det är ”skitroligt”. Jag ser hans belåtna min inom mig när han postar sin, enligt honom själv, högtstående litterära alster.
  Oförmögen att förstå att han visat att kejsaren är naken.
  Saliga äro de, som äro fattiga i anden ty de skola tjäna kovan i PK-pressen.

  Jag tror Expressen toppat laget för att matcha konkurrentens Anders Lindberg ifråga om stupiditet.
  Det var väl på nöjessidorna ”krönikan” var införd?

 12. Haha! Özz driver ju med er! Fattar ni inte det?

  Ett relevant svar på Özz:s krönika hade ju varit ”det handlar inte om att vi tycker att tiggarna har det så bra utan om att […]”, men nu gör ni ju er bara till åtlöjen.

 13. Latmasken sammanträder. Han pratar vind och väder. Han hyvlar inga bräder. Han garvar inget läder. Han sömmar inga kläder. Han bygger inga städer. Han hedrar inga fäder. Han sammanträder.
  Alf Henrikson (1905-1995)

 14. Norsk stats-TV är visst nazistisk igen:

  https://tv.nrk.no/serie/brennpunkt/MDDP11000617/18-04-2017

  Jag upprörs av främmande folkslag som förstör mitt land.
  Det värsta man kan göra är att bryta ner ett samhälles tillit.
  Det gör tiggarna. Svensson tror att ingen som har ett val skulle välja att sitta dag ut och dag in och tigga, för skammen måste ju vara total. Svensson förutsätter att tiggaren är som han själv och har ett moraliskt system som omfattar alla människor och inte bara den egna släkten. Svensson har fel.
  Tilliten i samhället har eroderats av bl.a. tiggarna och andra folk som kommer till Sverige och hittar maskor i vår moral som de utnyttjar. Det är värre än egendomsbrott. En stulen cykel är en stulen cykel, den kan ersättas. Hur ersätter man tillit och trygghet?

  Vad gäller Özz är han bara en inkvoterad narr.
  Men han är dessutom en hycklare!
  Han är kurdisk etnonationalist som hängivet hoppas att hans folk skall få sin alldeles egen nationalstat i mellanöstern, men han är också svensk, för det kan alla bli – du är väl inte rasist?

 15. På tema Klanbaserad Moral:

  Sigtuna apar efter Södertälje och bevisar att det inte enbart är islam som orsakar invandringsrelaterade samhällsproblem:

  https://www.svtplay.se/video/13357956/uppdrag-granskning/uppdrag-granskning-sasong-16-avsnitt-16

  och gamla goa Göteborg visar att det första, andra eller tredje generationen spelar mindre roll:

  http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/polisen-s%C3%A5-byggde-den-stora-sl%C3%A4kten-sin-makt-i-f%C3%B6rorterna-1.4252576

  Ett klanfolk är ett klanfolk är ett klanfolk. Kristet, muslimskt eller tiggskt – det kvittar. Är du inte en del av klanen är du fair game. Låter du dig utnyttjas förtjänar du det som lön för din dumhet.

  Det som faktiskt gör mig avundsjuk gentemot dessa folkslag är att de åtminstone skyddar sina egna.

  När jag utrycker en vilja att skydda svenskar mot övergrepp genom att organisera oss och erkänna att vi är ett distinkt folk som har rätt till vårt arv ses jag av många som en hädare. Bloggägaren, till exempel, ser mig troligen som en obehaglig nazist som utnyttjar samhällsproblem för min mörka agenda…

  Syrien åt syrianerna!
  Libanon åt libaneserna!
  Kurdistan åt kurderna!
  Israel åt israelerna!
  Palestina åt palestinierna!
  Sverige åt sv- NÄNUFÅREVANOG!

  1. Alls icke. Men ett extremt länkande till andra sidor i kommentarer klassas i många fall som spammande.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *