GOD OCH OND JOURNALISTIK

En man misshandlas av ordningsvakter och väktare på akutmottagningen i Malmö. Nyheten hamnar högst upp på Aftonbladets hemsida på fredagskvällen. Upprördheten är total, nu när landets ordningsvakter enligt landets samlade journalistkår tycks vara i Satans sold. Aftonbladet ger utrymme åt den misshandlade mannens historia, men ingen annans. Vittnen från akuten, i form av vårdpersonal, andra patienter och anhöriga, bryr man sig inte om att leta rätt på. Man går helt på mannens redogörelse, som låter hemsk. Så gör journalisten när det skall skapas god journalistik. Jag tycker att dagens goda journalistik ofta är ond journalistik.

Jag har mina kontakter på akuten i Malmö. Trevligt folk som alltid har beskrivit sin arbetssituation och arbetsmiljö på ett ärligt sätt. Ofta – eller nästan alltid – känner de sig otillräckliga. Allt oftare – eller nästan jämt – utsätts de för hot och våld på sin arbetsplats. En av mina kontakter hade läst Aftonbladets artikel, och tyckte att den var ett bevis på när de goda är de onda. En källa är ingen källa, men när en läsare som fanns på akuten beskriver situationen på samma sätt som den första källan så finns det väl anledning att ifrågasätta ett och annat i Aftonbladets goda journalistik.

Ur Aftonbladets artikel: ” – Jag uppfattade det som att min mamma blev ignorerad av sjuksköterskorna. Jag bad dem att komma och hjälpa till flera gånger.  Vid ett tillfälle kom en sjuksköterska in i rummet utan att göra någonting. Hon stod bara där. Då blev jag arg och höjde rösten för att få henne att hjälpa till.” 

Aftonbladet bekymrar sig inte om att fråga om hur och med vilka ord mannen ”bad” personalen att hjälpa mamman. Aftonbladet bryr sig inte om att fråga mannen om han har medicinska kunskaper som gör att han kan prioritera vårdarbetet åt de vårdanställda. Aftonbladet frågar inte mannen vad han sade – eller skrek – när han blev arg och höjde rösten. Det hade ju kunnat döda en god snyftartikel…

Att det handlade om svordomar, könsord och hot som var så dåligt inlindade att man såg igenom gasväven lyfter inte Aftonbladet. Att det var ett oacceptabelt beteende berättar man inte. Istället lyfter man mannens berättelse, om hur han och mamman ignorerades av personalen,  hur han misshandlades av ordningsvakterna helt utan anledning.

Polisen i Malmö kom till akuten, tog med sig mannen och utreder nu vad som har hänt. Efter samtal med vittnen så har polisen landat i en första slutsats om att det inte finns något som tyder på att vakterna har brukat övervåld. Polisen konstaterar att mannen har skadats i ett bråk med ordningsvakterna, och att ordningsvakterna har skadats i bråket med mannen. Att ordningsvakterna är sjukskrivna efter holmgången är av noll intresse för Aftonbladets goda journalistik.

Ingen skall behöva misshandlas grovt på en akutmottagning. Men idag är det allt vanligare, och det beror faktiskt inte på att horder av våldsbenägna ordningsvakter har tagit över landets akutmottagningar. Det beror på att vårdpersonalen måste skyddas, ibland med våld. Det våld som ordningsvakter använder skall vara proportionerligt. Två sjukskrivna ordningsvakter, som fått sin beskärda del av det som kallas våldsamt motstånd. De sjuksköterskor och undersköterskor som hotats, förolämpats, kränkts och hånats av den man som Aftonbladet tycker att vi skall känna medkänsla för får noll intresse av medierna. Så funkar goda journalistik i det skruvade landet Sverige…

10 svar på “GOD OCH OND JOURNALISTIK”

 1. Herregud, Fredrik, alla dessa illa dolt aktivistiska snyftartiklar är inget annat än riktigt usel journalistik, som står mig – och andra vuxna svenskar, som lärt sig läsa mellan raderna – upp i halsen…

  … uuuurkkkk!

 2. När jag bodde i US i början på 2000 talet hade jag mycket leveranser till stora sjukhuset i (Riviera Beach. del av West Palm Beach FL) redan på den tiden var det alltid 2 snutar placerade på akuten där. Riviera Beach är inget ställe turister åker till, fanns stadsdelar där det inte ens gick att få en pizza levererad dagtid. I Sverige skulle det väl hetat att det var en liten utmaning där, I US hette det Low income housing troubled area eller som jag till mina anställda, deliver and get the hell out of there, körde själv men skickade aldrig en vit chaffis dit pga riskerna, de färgade killarna skötte det kanonbra men mycket pga att de just det inte va vita, jag var fullt kapabel att hantera situationer själv men skedde inga incidenter under de tre åren jag jobbade där för varken mig eller mina killar, visserligen var jag alltid beväpnad men behövde aldrig användas (Legalt) Men dit är vi på väg, är övertygad om att ifall vanliga ostraffade medborgare hade rätt att va beväpnade skull riskerna minskas betydligt

 3. När jag hamnade på akuten i november så var vi 4 patienter i ett akutrum, kunde jag höra. Jag hörde också att en av patienterna sa att han hade tagit lite heorin den morgonen ( info man blir förstoppad av droger!) Vidare; min man råkade besöka akuten 3 veckor senare och han var då i samma akutrum. Denna gång berättade en patienten att han tagit amfetamin . Alltså 25% ….
  Detta är vad patient och annhörig har hört!
  Som patient kändes det tryggt att ett vaktbolag finns där!

  1. Bara som en liten motvikt: Narkotikamissbruk är en sjukdom. Ganska rimligt att gå till sjukhus då. Dessutom är det oerhört viktig info för undersökande läkare oavsett medicinskt problem. Verkar däremot vara problem med tystnadsplikten där. Det finns verkligen ingen absolut koppling mellan knark och våld. Tvärtom däremot, då 100 % av de ’rapporterade’ knarkpåverkade INTE började slåss. Storyn ovanför skriver inget om nån som var påtänd, utan om nån som var löjligt överaggressiv. Om du visste hur många tablettpåverkade (påtända) människor du passerar en normal dag, skulle det antagligen förvåna dig. Det finns knark i tablettform också, så skillnaden mellan medicin & knark kan vara rätt flytande. De flesta människor är faktiskt kapabla att uppföra sig, utan att skrika, dödshota eller spöa nån, tom när de är påverkade.

 4. Den här händelsen när en invandrare blir grovt misshandlad av 3 väktare trots att han bara vill besöka sin sjuka mamma på sjukhuset påminner om när den gravida invandrarkvinnan på tunnelbanan blir grovt misshandlad av ett halvt dussin väktare när hon bara vill visa sitt färdbevis – och den historien påminner i sin tur om när Feministiskt Initiativs f.d. partiledare blir grovt misshandlad av en rasistisk man när hon bara vill åka tunnelbana.
  Och de tre historierna påminner i sin tur om när två invandrarbarn som bara ville läsa en bok på biblioteket i Kista blir misshandlade av två väktare.

  Vem vet vad som väntar i morgon ?
  Förmodligen hittar Aftonbladet en invandrare som blir skjuten av 10 väktare när han bara vill hjälpa en påkörd stackars kattunge .

  Pedofiler.
  Ja, det är faktiskt ända dit vi är tvungna att gå för att lyckas hitta en grupp som jag föraktar mer än kvällstidningarnas fake news- ”journalister”.

 5. Utan att göra någon knytning till nämnda fall i Malmö så finns självklart direkt olämpliga väktare och vakter som borde syssla med något annat på samma sätt som det finns olämpliga personer inom andra yrkesgrupper.

  Aftonbladets artikel är ett exempel på att det också finns direkt olämpliga personer inom journalistkåren. En ansvarsfull arbetsgivare ser självklart att de olämpliga avskiljes från sitt uppdrag oberoende vilken bransch de må vara.

 6. jag tycker att det är hög tid för oss ”vanliga svenskar” att notera att detta elände med invandrare som inte vet hur man beter sig när man besöker en akut avdelning Gap, skrik och allt möjligt annat elände – inte sällan med halva släkten som supportrar. det är inte att undra på om vi numer, efter invasionen av folkslag som inte har vett att bete sig på ett normalt, anständigt sätt måste sätta in ordningsvakter. Före 2015 års invasion av Sverige var det lugnt och sansat på sjukhusens olika avdelningar. Vad är det för människor som Sverige givit asyl/upphållstillstånd till?

 7. Det vore intressant att se reaktionen på ett gäng bråkstakar OM personalen på i detta fallet akutmotagningen har samlat ihop sina egna mammor till sitt jobb på akuten.

  När sedan ”jag ska knulla din morsa” nämns så kommer de (mammorna) glatt framrusandes till vederbörande och både kramar om honom men framförallt i en stor grupp tar med sig/föser honom till ett närbeläget redan förberett rum. Haha.

  Kommer han utrusande halvnaken eller gör någon illa så får (de förvarnade) väktarna ta hand om honom ordentligt. Ev hemkörning mha polis till RIKTIGA mamman som får höra att sonen inte kan sköta sig.

  Fast i pk SWE kommer nog detta ej kunna ske.
  Mvh Fredrik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *