FLEN

Flen. Mitt i det fagra Södermanland ligger kommunen som är sämst att bo i. Flen ligger i de trakter där jag växte upp, och när SCB berättar att Flen är Sveriges sämsta kommun alla kategorier så känns det lika rätt som fel. Hela kommunen Flen är inte lika dåligt som centralorten. Det finns ett skäl till varför Göran Persson byggde sin herrgård i Flens kommun, vid gränsen mot Gnesta och vid Båvens strand. Det finns ett skäl till varför statsministerns officiella sommarresidens Harpsund ligger i Flens kommun. Landsbygden runt Flen är lika vacker som tätorten Flen inte är det…

För några somrar sedan höll jag på att dö, och det var i Flen. I den centralt belägna korvkiosken satte sig en bit grillkorv på tvären i strupen. Det blev några sekunders ångest och andnöd när tunnbrödrullens huvudingrediens ville ta livet av mig. Livet passerade i revy medan paniken eskalerade. Till slut lyckades jag få till något av en hostning och upp kom korvbiten, rostad lök, mos och bostongurka. Personalen hade knappt hunnit reagera. Mitt sällskap vid bordet såg lika skärrad ut som jag kände mig, och brydde sig inte nämnvärt över upphostningen som landade i närheten av hans tallrik. Där och då var jag rädd för döden, men då främst för att jag skulle dö i Flen, på ett sunkigt gatukök.

Flen är en frukstansvärt tråkig håla, och när man rör sig i Flen ser man att väldigt många av de som bor i staden tycker samma sak. Flen är förmodligen en av få platser som skulle bli lite vackrare efter ett bombanfall eller en jordbävning. Tyvärr, för Flen ligger mitt i den vackraste delen av Sverige.

SCB har frågat folk hur de trivs där de bor, och Flen är alltså sämst – på nästan allt. Känslan av trygghet är kass i Flen, och det förstår man om man vet hur polistätheten ser ut i Södermanland. Kultur- och nöjeslivet anses uselt, och har man tillbringat en weekend i Flen så fattar man varför.

I Flens kommun är det de mindre orterna som står för det lilla av charm som finns i kommunen. Malmköping kan vara mysigt, om de yttre förutsättningarna är rätt – solen skiner och man är på gott humör. Sparreholm ligger vackert vid Båven och om man passerar på riksväg 57 västerut så är det första intrycket iallafall okej.

Det här är en så kallad nödtext, ett sätt att hålla liv i bloggen när inspirationen är som Flen. Visst finns det värre platser än Flen, men förutsättningarna för Flen är så mycket bättre än andra sunkplatser runtom i landet. Bara det att kommunens slogan är ”Flen – en kommun” säger rätt mycket om tristessen. Men ta en tur till Flen, vägen dit är alltid vackrare än målet…

 

Originalfoto av centrala Flen ovan – Tompen0000 via Wikipedia.

22 svar på “FLEN”

 1. Grattis, bloggaren!
  Du ligger femma på GOOGLE när jag söker på Flen.
  För mig är Flen starkt förknippat med Ulf P Olrog: ”Allt kan ni begära, av det litterära, ”etc.
  Tydligen har vår revisor gjort ett dumt val med sitt fritidsboende.
  Ser trevligt ut när man, ibland, passerar orten.
  God fortsättning – någon annanstans…

 2. Bra å kul skrivet!

  Måste ju gå att sälja in centralorten Flen som ngt som är värt att besöka för turister:

  Besök Sveriges absolut sämsta och tråkigaste kommun. Resan går genom den kanske vackraste delen av sverige men väl framme i centralorten Flen förändras allt drastiskt.
  Nyfiken?
  Kontakta Flens turistbyrå för mer info.

 3. Som gammal, men utflyttad, Flensbo känner jag mig nästan lite träffad och sårad av det du skriver, det finns trevliga ställen även i Flen. Bl.a. finns det en ganska trevlig bilträff ute på parkeringen vid Flens fina badplats en dag varje vecka under sommarmånaderna:
  http://foton-av-bruno.blogspot.se/2017/08/torsdagstraff-orroflen-108.html

  Å andra sidan har väl även jag reagerat på, jag kan tyvärr inte skriva annat, förfallet de senaste åren i Flen då jag åker dit för att hälsa på släktingar. Reagerat så mycket att jag t.o.m. fotat och skrivit lite om det:
  http://foton-av-bruno.blogspot.se/2014/02/finfina-flen-del-4-infarten-till-salsta.html

  Men samtidigt, är inte det som händer i Flen något som drabbar alla mindre samhällen, köpingar och mindre städer runt om i Sverige? På mina resor runt om i framförallt mellansverige tycker jag nog att det tyvärr känns så.

  1. Kul ide du har med foton av gamla miljöer!
   Varning,
   ,jag tänker följa dig…

   Kommer att tänka på Axel Oxelstiernas gamla citat: An nescis, mi filli, quantilla prudentia mundus regatur..
   (kommunalt, statligt.)

 4. Trots att jag nog besökt nästan samtliga kommuner i Sverige så har jag aldrig varit i Flens centralort. Sparreholm och Malmköping har jag besökt ett antal gånger. Tydligen har jag inte missat något väsentligt.

  1. Jo Arne, du har missat något mycket väsentligt. Nämligen den dåliga stadsplaneringens och tristessens epicentrum. En enda gata genom orten där man bara får köra 20 eller 30 och med fotgängare kors och tvärs vandrande över denna gata med obehagliga trafiksituationer som följd.
   Urinvånarna försöker mest bara uträtta sina ärenden medan nytillskotten enligt egen sed fördriver tiden på olika serveringar.
   Flen kan ses som ett utmärkt exempel på socialdemokratiskt styrd kommun där stadsplaneringen estetiskt misslyckats allt medan ortens industrier lagts ner eller försvunnit någon annanstans.

   1. Flen är ett typexempel på (s) politik. Inga bidragande människor kommer vilja bo där men väl bidragstagande. Blir självgående åt det hållet. till slut. Vi kollar utvecklingen säg om 8 år bara. Spännande : / Först förstör de en f d vacker villastad sedan ändrar de etniciteten, bort med svenskar el 50 / 50 i framtiden. Så där som ett konstprojekt bara.. Socialism. Det har tyvärr skett på fler ställen. (s) politik kommer drenera Sverige på pengar, driftiga människor och skönhet. Det går fort nu. Bara kolla styret i de olika kommunerna o se hur d ser ut. Vem ska betala till slut? Gå mot vänsterns ideologier med full kraft.

   2. Flen är ett typexempel på (s) politik. Inga bidragande människor kommer vilja bo där men väl bidragstagande. Blir självgående åt det hållet. till slut. Vi kollar utvecklingen säg om 8 år bara. Spännande : / Först förstör de en f d vacker villastad sedan ändrar de etniciteten, bort med svenskar el 50 / 50 i framtiden. Så där som ett konstprojekt bara.. Socialism. Det har tyvärr skett på fler ställen. (s) politik kommer drenera Sverige på pengar, driftiga människor och skönhet. Det går fort nu. Bara kolla styret i de olika kommunerna o se hur d ser ut. Vem ska betala till slut? Gå mot vänsterns ideologier med full kraft.

   3. Utmärkt analys och beskrivning och glöm inte att de ansvariga hela tiden betecknas som ”icke längre närvarande” när man frågar

  2. Jo men Flen ägs snart av f.d. kommunalrådet i Nynäshamn Ilja Batljan med sitt företag ”Samhällsbyggnad AB” ett holdingbolag med brevlådeadress i Västerås eller nåt sånt tillsammans med sina andra nästan 400 AB:n där han utgör styrelse ex.vis Lästen 10 AB så nog är det lugnt för Flens fortbestånd alltid och inga dåliga grejor kan jag försäkra hyr ut till kommunen den tidigare gallerian som kommunen gjorde sig av med på 80-talet, då den var outhyrbar, nu hyrd på 25års kontrakt för mer än 5 mille om året och hela klabbet såldes till Batjlan för 140 mille sägs det av Möller &Partner. Men Flens kommun har aldrig haft problem att sätta sprätt på skattebetalarnas pengar som nu när man nästan ”ger bort” ”Borga bygget” för nästan ingenting trots hyreskontrakt om 2 mille/år och inneliggande kassa på 4 mille med bokfört värde på en fastighet på 15 mille det sälj nu långt under värdet utan att ta in anbud som fullmäktige bestämt att man ska göra, men det skiter kommunen fullständigt i. Kan också påminna hur kommunen skötte sig när rivningscentrum fick namnet ”lilla Beirut” i slutet på förra seklet se DN:s arkiv intressant läsning finns även på nätet! Så vill man ha sin fastighet uthyrd vänd er med förtroende till Flens kommun dom hyr vad skit som helst till höga hyror genom FKAB:s VD

 5. Min antifavorit är nog Lilla Edet. Åker man dit får man känslan av ett samhälle i aktivt förfall. Till och med parkeringsplatsen känns aggressivt tråkig.

 6. Som föredetta Flensbo kan jag bara instämma med beskrivningen. Även runtliggande orter är inte minst hopplösa. Men jag ber dig att ändå att ta in även människors strävan och kärlek för sin ort.
  Den vänlighet (alla hälsar på varandra, även de som inte känner), den värme och hjälpsamhet, hittar man inte så lätt på ett annan stad eller ort.

  1. Ingen har någonsin hälsat på mig, när jag har varit i Flen… Men det beror nog mer på mig än på Flens-borna. 😉

 7. Om Flen är sämre att bo i än Malmö, så är det illa ställt. 40% av de som arbetar i Malmö väljer att bo i en kranskommun och pendla, vilket säger en del om stadens repellerande effekt på produktiva människor. Finns det någon siffra för hur det är i Flen?

 8. Bloggaren sprider en nid bild byggd på fördomar och önskan att skriva nåt.
  Som Boende i Flen centralort har jag 4 livsmedelbutiker inom ca en km. Jag har också 2 st vårdcentraler och järnvägsstation lika nära. Jag har en bit urskogs liknande / john Bauer typ skog utanför dörren. Likaså motionsspår and idrotts anläggning med gym, sporthallar, pool och bowling hall inom kort avstånd. Stenhammar slott med omgivning är ca 2 km bort. Det känns tryggare här än i sthlm. Grannar tar hand om sinna tomter och är gammaldags vänliga. Listan är längre.
  Var annars hittar man så många kvaliteter samlade??

  1. Precis vad jag trodde om flen. Har bara varit där en gång men var.nöjd med vad jag såg då

  2. Bäste bloggare, det är vanskligt att vara för glupsk 🙂

   (Men vi förstår att du ivrigt slukade den goda gatuköksmåltiden)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *