EN SÄRSKILT UTSATT SITUATION

Det som tidigare kallades för hjälplöst tillstånd kallas nu för en särskilt utsatt situation. En särskilt utsatt situation kan innebära sömn, sjukdom, allvarlig rädsla och fruktan plus berusning. En särskilt utsatt situation förstärks av ett numerärt underläge för offret – flera gärningsmän mot ett offer. Det kan kallas för våldtäkt när offret är oförmöget att bjuda motstånd, på grund av fruktan, sjukdom eller berusning.

Fyra män fyller en förståndshandikappad ung kvinna med alkohol på en kvarterskrog i ett grått, tråkigt, kargt förortscentrum. I ett buskage utanför krogen händer sedan något som Tingsrätten inte vill kalla för våldtäkt, även om rätten konstaterar att det finns ”omständigheter i utredningen som är besvärande för de tilltalade”. Det räcker inte att fem polispatruller kommer till platsen efter larm från flera chockade vittnen. Det räcker inte att polisen på plats avbryter det som det inte finns ”tillräckligt med stöd” för att kalla för våldtäkt enligt Tingsrätten. En ensam, förståndshandikappad ung kvinna. Berusad till ett halvt medvetslöst tillstånd. Fyra män mot den ensamma unga kvinnan. Om det inte kan kallas för en särskilt utsatt situation så finns inte den särskilt utsatta situationen…

De drog henne i håret, men hon skrek inte. Hon tycktes vara paralyserad enligt några vittnen. De höll fast henne i armar och ben medan de turades om att fylla hennes kropp med sina könsorgan. Hon gjorde inte motstånd. Hon var ensam, mot fyra män. Om inte det som hände där och då – i Brandbergen – kan kallas för en särskilt utsatt situation så är det trams och tjoller att ens ha jobbat in det begreppet i lagboken.

Tingsrätten nöjer sig med att landa i slutsatsen att det finns omständigheter i utredningen som är besvärande för de tilltalade. Det måste rimligtvis kännas som en upprättelse för den ensamma, utsatta kvinnan. Eller inte. Det är så våra rättsvårdande institutioner lägger grunden för ett samhälle där tilltron till att de klarar sitt uppdrag urholkas allt mer – och allt snabbare. Ludvika då och Brandbergen nu är två platser i vårt avlånga land som har blivit två bevis på att det inte tycks finnas något som kan kallas för en särskilt utsatt situation.

15 svar på “EN SÄRSKILT UTSATT SITUATION”

 1. Du Antonsson, hur hade Sverige sett ut idag om Anders Klarström rattat landet de senaste tjugo åren?

  Jag läser din blogg och ser vad som bekymrar dig. Jag läser så gott som alla bloggar i Sverige och ser den röda tråden.

  Flickor vars barndom tog slut för tidigt. Gamla som inte vågar gå ut.

  Jag kan titta på svenskar som är 40+ och känna en djup avsmak ibland.
  Ni gav bort landet för att det ”kändes snällt.”

  Jag kommer aldrig kunna ge mina barn det ni fick av era föräldrar.

  (Jag hoppas ingen tar åt sig individuellt, ansvaret vilar såklart på en hel generation eller två)

  1. ”Jag kan titta på svenskar som är 40+ och känna en djup avsmak ibland.”

   Det är helt berättigat. Som grupp betraktat är vi de absolut mest genomruttna figurer som någonsin har vandrat på denna jord.

   ”Ni gav bort landet för att det ”kändes snällt.””

   Ja, en stor majoritet av dagens vuxna svenskar har antingen aktivt arbetat för att eliminera sina barnbarns framtid, alternativ passivt tillåtit det.

   Även de som tydligt såg utvecklingen tidigt har ett stort ansvar. Vi borde ha gjort mycket mer och många av oss, inklusive jag, var för fega för att ens stå upp under eget namn.

   De enda som verkligen kan hålla huvudet högt är väl de som har varit helt öppna SD-supporters. Men gud vilket högt pris de har fått betala! Det är ett rent mirakel att de fortfarande står upp, även om många av dem har knäckts över åren. En del begick även självmord…..

    1. Du skriver en krönika om as som våldtar en förståndshandikappad kvinna och sen ironiserar du över att dina läsare använder känslomässigt och uppenbarligen hjärtligt språk. Det är elakt.

     Man ska inte pissa i motvind.

 2. ”Dels har de sex vittnena i målet haft olika uppfattningar om vad som skett, dels har både de misstänkta männen och kvinnan förändrat flera uppgifter under förundersökningen och målets gång.”

  Det låter ju som en korrekt dom. Om dom inte vet vad som hänt så har inget hänt. Det är inget fel i det alls. Fyllekväll som gick snett. Jag känner minst 5 tjejer som blivit fylleknuXXade, men en sak är säker: Jag avskydde att tanka tjejerna fulla med sprit för att få tafsa men ALLA andra gjorde det. Det var norm. Jag gav mig aldrig på en full tjej, aldrig. Hade chansen med en avdäckad SNYGG tjej i vasaparken i Göteborg, hon somnade och jag backade. Alla gör inte det, men det är mina vänner, många jag känner har gjort detta när vi var 16-17 år gamla. Det är väl där normerna läggs men jag anser iaf att man är ett jävla svin om man försöker ligga med en avdäckad tjej….

  1. Alla gör det inte alls och ditt umgänge bestod av sjuka jävlar.

   (Jag känner personligen till EN person som börjadt tafsa på en avdäckad tjej och han var lika svensk som Robert Aschberg. Har inte pratat med äcklet sen dess)

   Tro inte att sådant beteende är normalt bara för att du krälar i skiten. Byt umgänge, för helvete.

 3. Är det så enkelt att juristerna inte bryr sig längre så länge det inte berör deras egen lilla krets eller familj? Precis som journalister och politiker lever de inte längre på lika villkor med befolkningen i övrigt.
  Det är helt enkelt enklare att fria än att fälla, man behöver arbeta mindre och man kommer snabbare hem till hemmets lugna vrå. Våldtäkt och brott drabbar bara andra… än så länge.

 4. Hej.

  Vilken syn har socialdemokratin och dess kollaboratörer alltid haft på handikapp och funktionshinder?

  Där har du den ena roten till ondskan i det här fallet.

  Den andra är förövarna.

  Den som hävdar att inget blir bättre av dödsstraff kan ju fundera på vilket sätt den tesen relaterar till de fyra förövarnas fortsatta liv.

  Den som begår den här sortens våldtäkter ser det inte som våldtäkt, ser det inte som fel, och kommer aldrig att sluta.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 5. Tänk på Assange. Han har suttit inspärrad på en ambassad i London i flera år. Brottet han begick, om det nu var ett brott, var att inleda sex med en tjej som han haft sex md kvällen innan lite innan hon var klarvaken morgonen efter. Allt handlar om hur väl ”offren” kan beskriva situationen. Rättvisa finns knappast.

 6. Okej, så trots att tingsrätten konstaterar att alla inblandades berättelser har ändrat sig över tid, är sinsemellan icke överensstämmande, att vittnet har olika uppfattningar om vad som hänt så ska de dömas för att ”alla vet” att de är skyldiga och att pöbeln kräver det? Det är just i de fallen man ska tillämpa principen hellre fria än fälla för att osäkerheten finns där. I ett rättssamhälle är det så det fungerar.

  Du var personligen knappast där och kan ha en bättre uppfattning än vad tingsrätten har. Varför börjar du inte skriva på Avpixlat? Det verkar mer passa din nuvarande nivå

 7. Åklagaren verkar ha gjort det svårt för sig med alla vittnen. Ett av vittnena är för fan en polis som var i tjänst och såg det hända innan han ingrep. Poliser som tar folk på bar gärning — det ska för helvete räcka för fällande dom.

  Men i Sverige verkar vi helt ha slutat döma för våldtäkt. Statistik över anmälningsbenägenhet visar att väldigt få våldtäkter numera anmäls (bara var elfte). Polisen är numera under isen, men rättsväsendet i övrigt är ännu värre. Anarki.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *