EN MINISTER I MÄNGDEN

Ingenting borde vara så förödande för väljarens syn på sina politiker som politiker som utan att skämmas, utan att tveka och utan att röra en min ändrar åsikt som andra byter strumpor. När en minister i mängden mitt under en kris väljer att idiotförklara de som för krisen på tal för att ett halvår senare med allvarsam min ta samma kris på allvar blir det riktigt pinsamt. När ett statsråd flabbar bort larmrapporter inifrån en verksamhet som falska nyheter, som alternativt fakta för att sex månader senare tycka att det är en extremt bekymmersam situation så är det patetiskt. Det där händer nu, och politikerföraktet späds på.

Den 10 juli twittrade statsrådet Strandhäll om att vi svenskar måste röra mer på oss. Strandhäll vikarierade då som sjukvårds- och folkhälsominister. Sedan dess har Strandhäll fått plocka upp sjukvårdsportföljen på riktigt. Efter statsminister Löfvens rockader är Strandhäll vår nya socialminister, ansvarig för den svenska sjukvården. Strandhäll rör på sig ordentligt – från overkligheten till verkligheten, från den ena kanten till den andra…

Häromdagen intervjuade Svenska Dagbladet socialminister Strandhäll om krisen i svensk sjukvård. Strandhäll tar situationen på allvar. Det är ett extremt bekymmersamt läge. Det är en situation som regeringen inte kommer att kunna vända på en femöring. Socialminister Strandhäll har stor respekt för att personalen i vården är frustrerad och arg, uppgiven och upprörd.

I slutet av januari var inte Strandhäll socialminister, inte ens vikarierande sjukvårdsminister. Då var Strandhäll en minister i mängden, men hon visste att den svenska sjukvården var i världsklass. De som sade något annat sysslade enligt statsrådet med alternative facts. Den som såg en svensk vårdkris i januari var enligt vår nuvarande socialminister faktaresistent.

”  – Ja, sjukvård i världsklass faktiskt. Allt annat är faktaresisitens. Eller alternative facts som en del säger.” – Strandhäll på Twitter 24 januari 2017, klockan 21:18 om den svenska sjukvården. Felstavningen är statsrådets egen…

Vill man vara elak kan man tolka Strandhälls åsikt då med hennes insikt nu med att regeringen och landstingen har kvaddat svensk sjukvård i det närmaste totalt på lite mer än ett halvår.  Vården var ju i världsklass då. Nu är den i ett extremt bekymmersamt läge. Nu kan man inte kan vända den jobbiga situationen på en femöring. Men så är det naturligtvis inte. Krisen är inte färsk. Den har funnits länge, mycket längre än sedan den 24 januari klockan 21:18.

Vill man vara ännu mer elak kan man då välja att tolka Strandhälls tweet som ett påhopp på alla de och dem som lyfte vårdkrisens utmaningar. Skrev man om den brist på vårdplatser som Strandhäll idag oroar sig över så var det på den tiden alternativa fakta. Allt var bra, bättre och bäst. Sjukvården var i världsklass. Det fanns ingen anledning till oro. Sade man något sådant eller skrev man något liknande sysslade man med desinformation. Strandhäll kanske inte hade koll. Dåvarande sjukvårdsministern kanske inte ville prata med de andra statsråden om verkligheten i fikarummet eller på regeringssammanträdena? Hursomhelst var Strandhälls tweet en spark i ansiktet på oss som slet och svettades i en arbetsmiljö med en arbetssituation som absolut inte var världsklass – i den svenska sjukvården…

Vi har alltså fått en socialminister som för lite mer än ett halvår sedan inte ville veta av någon vårdkris, som hånade de som förde den på tal. Vi har fått en socialminister som rör sig och rör sig mycket i sin värld av insikter. Det hon hånade oss för då, är idag hennes sanningar. Det är ett hån, det också.

18 svar på “EN MINISTER I MÄNGDEN”

 1. Hej.

  Om något, så visar Sverige varför meritokratiska värden är de bästa värdena:

  Folk som fått sitt jobb på grundval av partibok och äggstockar levererar efter förmåga.

  Folk som jobbar i verksamheten, helst sådana som äger den och har den som sitt livsverk, levererar också efter förmåga.

  Vem är bäst på att driva en klinik egentligen: en politiker eller en senior-läkare med trettio år i yrket?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  1. ”Folk som fått sitt jobb på grundval av partibok och äggstockar levererar efter förmåga.”
   Inte utan att man drog lite lätt på smilbanden där ???

 2. Hmm… man kan väl också tolka det som att Strandhäll levde i verkligheten i januari 2017, men i Juli 2017 blev hon plötsligt en faktaresistent foliehatt som sprider fake news – förmodligen på uppdrag från Putin eller Trump … ? 🙂

  Och lite mer seriöst;
  Väldigt bra skrivet och det bör delas överallt.

 3. Vad kommer ytterligare hundratusentals anhöriginvandrare göra med en sjukvård som nu inte kan vändas på en femöring.

 4. Såna här manövrer är väldigt svåra om man inte har massivt stöd från korrupt dominant media med ett dynamiskt minneshål.
  Det är en orsak till att makten vill ha alternativ media död.

 5. Jag har inga problem med att folk ändrar uppfattning, verkligheten förändras ju också. Jag har heller inga problem med att någon ändrar uppfattning även om verkligheten inte förändrats. Däremot har jag problem med politiker som Strandhäll och en lång rad av hennes gelikar, som gör kovändningar utan att låtsas om det. De byter bara åsikt och låter som om de alltid haft den åsikten, vilket är oärligt och ryggradslöst.
  Men nu finns ju internet och där sparas allt. Fast det har de inte fattat ännu.

  1. Jag har också omprövat en hel del av mina tidigare ställningstaganden och åsikter, men över tid och moget tankearbete. I detta fall saknas allt sådant.

  2. Hon kan ha lämnat in fel tweet. Det var bara ett arbetsmaterial, och det märkte hon inte ….?
   Populär pudel bland sossar.

 6. Ja,
  alla normala människor har väl omprövat ställningstaganden och bytt åsikt några gånger.
  Men inga normala människor har gått från åsikten ”världsklass” till åsikten ”extremt bekymmersamt” på endast ett halvår.

  Jag vet att det var någon annan som gick från åsikten ”alla är välkomna och vi bygger inte murar och vi behöver invandrare för att klara välfärden” till åsikten ”Vi måste minska invandringen och därför inför vi gränskontroller eftersom vi inte klarar skola, vård och omsorg med en så här hög invandring” .
  Och denna omprövning av åsikten skedde bara under 2 månaders tid – september 2015 – november 2015 .

  Men så är ju denna person inte direkt själva definitionen av ”normal”
  :/

 7. Strandhäll är dum på riktigt, en sossebimbo som på allvar kan aspirera på den ”nya Sahlinskan”. Hur många BJ:s har hon fått göra innan hon fick tjänsten?
  Dessvärre är hon långt ifrån ensam om hur oomkullrunkeliga åsikter byts över natten. Tex Magdalena Andersson som sa att ladorna var tomma då hon tillträdde efter valet, numera är de överfulla. Eller varför inte moderaternas eget svar på fröken Strandhäll: Tomas Gunnar Tobé, mannen, makan, myten som ibland vill ha ökad invandring, ibland vill ha tuffare tag mot de som kommer hit.

 8. Hej, jag läser ofta dina krönikor eller artiklar. Jag har stor respekt för ditt arbete inom sjukvården. En märklighet, måhända till synes nedlåtande mot det täcka könet, det är att endast män kan sticka mig rätt och ta blodprovet rakt av och I enkelt utförande . Kvinnorna fumlar och måste försöka en, två eller tre gånger, tills jag måste säga: ”vill ni göra mig spruträdd ?” Då kallar de på en annan van sköterska eller skötare som kan sin sak. Ofta, men inte alltid en man.

  Jag har nämligen djupa vener och är ”svårstucken”. Men varför kan vissa göra rätt från början, medan andra fattar noll ?

 9. Hon var själv lite faktaresistent, men blev senare exponerad för lite mer fakta än hon var resistent mot?

  Så som ordet ’faktaresistent’ används vore ett mer korrekt ord ’propagandaresistent’. För de som använder det handlar ofta om de som framförallt litar på den allt annat än sanna bild som förmedlas av mainstream media idag och vägrar lyssna på faktiska källor eller göra egen efterforskning.

  ” – Ja, sjukvård i världsklass faktiskt. Allt annat är propagandaresisitens. Eller ’facts’ som en del säger.” – Strandhäll på Twitter 24 januari 2017, klockan 21:18 om den svenska sjukvården.

  Se, det funkar mycket bättre, och då hade det inte verkat som hon ändrat uppfattning alls.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *