DEN SJUKA VÅRDEN

Situationen på landets akutmottagningar börjar att slå igenom. Vården möter sina ”utmaningar” stående på knäna, och bakbunden. Kris, kaos, kollaps och katastrof är fyra ord som täcker in hela skalan av akutmottagningarnas verklighet vintern 2017. Dygnslånga köer. Överfulla korridorer. Patienter som väntar på att bli inlagda på en vårdplats som inte finns eller är belagd av någon annan. Vårdkrisen har blivit ett vårdkaos, kollapsen och katastrofen sitter bredvid patienterna i väntrummet…

Att något måste göras borde vara uppenbart till och med för en inskränkt politiker med en släng av både selektiv dövhet och blindhet. Problemet för oss i vården är att det som måste göras är av akut karaktär, medan de hållbara lösningarna kommer att ta lång tid att realisera. Några felaktiga och förhastade beslut idag kan innebära att ännu fler vårdanställda lämnar vården.

I Svenska Dagbladet kan vi läsa om en akutläkares förslag att ta bort Arbetsmiljöverkets viteskrav på sjukhus som överbelägger vårdavdelningarna för tungt och grovt. Läkaren är säkert desperat, och medveten om att akutmottagningarna måste få i väg sina inläggningsfall till avdelningarna för att kunna bedriva någon sorts ursäkt till vård.

Problemet är att situationen på vårdavdelningarna inte är ett dugg bättre än på akutmottagningarna. Överbeläggningarna är kroniska. I varje skrymsle där man kan lägga en patient ligger det redan en patient. Beläggningsgraden på sjukhusen är oftare 120% än 90%. Förmågan att hantera en katastrof/masskadesituation i princip obefintlig. Marginalerna har utplånats av politiska beslut. Personalen går på knäna, och mår dåligt av känslan att aldrig räcka till…

I detta läge tycker alltså akutläkaren att det är läge att trycka in ännu fler patienter på vårdavdelningarna, för att avlasta akutmottagningarna. Det är detta som kallas att flytta ett problem. Problemet är att problemlösningen är lika effektiv som att bota en hjärnblödning med några Läkerol. Att rucka på kravet om 80 centimeter mellan sängarna på vårdsalar, i korridorer och andra olämpliga utrymmen löser noll. Om inte svensk sjukvård kan erbjuda sina patienter mer än några centimeter av personlig integritet eller personalen en dräglig arbetsmiljö, är det då den sjukvård i världsklass som statsråden i regeringen Löfven twittrar och tjatar om?

Framförhållning i vården?

Stockholm växer med en medelstor svensk stad per år, och så har det varit länge nu. Samtidigt minskar vårdplatserna i huvudstaden. När det gamla slitna Karolinska helt har flyttat över i det Nya fina Karolinska så försvinner drygt 20% av vårdplatserna i Solna. De andra sjukhusen i huvudstaden skall kompensera detta med om- och tillbyggnader, som alla är försenade. De platser som skapas med nya flyglar på Södersjukhuset, Danderyd och på Karolinska i Huddinge väger bara upp bortfallet när gammalt blir nytt. Det blir inte fler platser, och samtidigt växer Stockholm ännu mer…

I mitten och slutet på 90-talet lade huvudstadens politiska majoritet ner två välfungerande akutsjukhus. Nacka sjukhus och Löwenströmska lasarettet försvann som sjukhus. Södersjukhuset fick täcka upp för Nacka. Danderyd, Karolinska och Akademiska i Uppsala fick göra detsamma för ”Löwet”. Drygt 500 vårdplatser försvann, i ett storstadsområde som växte lika mycket då som nu.

Speciellt mycket växte storstaden i just de områdena där sjukhusen låg. Nackas folkmängd har ökat med drygt 30.000 sedan man blev av med sitt akutsjukhus. Grannkommunen Värmdö i samma upptagningsområde har hunnit få ytterligare 15.000 innevånare medan Tyresös befolkning har ökat med ungefär 10.000 sedan det sjukhus som var förstahandsalternativet lades ned. Ett nedlagt sjukhus med 250 vårdplatser, en välfungerande förlossningsavdelning, ett populärt och fungerande BB, operationsavdelning, intensivvård, akutmottagning – och 55.000 nya innevånare till de 130.000 som redan bodde i trakten när politikerna bestämde sig för att Södersjukhuset kunde ta över Nackas patienter, förlossningar och verksamhet.

Med det i bakhuvudet har politikerna mage att förundras över varför det ser ut som det gör idag? Är de verkligen så dumma, på gränsen till debila? Att de inte förstår att fler människor som lever längre, som överlever livets skeden i större utsträckning behöver mer vård, fler vårdplatser och mer sjukvårdspersonal? Tydligen inte. Precis som med så mycket annan politik ligger alltid den svenska politikern ett sjumilakliv efter verkligheten och utvecklingen.

Nu handlar det om sjukvården. Tidigare låg politikerna efter när det gällde försvaret, polisen, skolan och allt annat där man kunde ligga efter. Det gör de fortfarande, men sjukvården är i fokus. Det finns ingen quick-fix för svensk sjukvård överhuvudtaget, och frågan är om man kan hålla den allt sjukare vården under armarna innan alla vitala funktioner lägger ner. Man måste vara en obotlig optimist för att tro på något sådant.

Kollegorna flyr. Ersättarna knappt hinner bli varma i bussarongerna innan de drar vidare medan några av oss kämpar vidare. Vi är rejält trötta på politiskt munväder och politikernas oförmåga att planera en sjukvård som kan möta framtiden. Vi lider när de leder. Patienterna lider – men inte länge i det tysta. Det börjar mullra ordentligt nu. I alla led.

 

Gå väldigt gärna med i Facebook-gruppen Rädda Vården!

11 svar på “DEN SJUKA VÅRDEN”

 1. Och, inte att förglömma, om Reepalus vinststopp i vården blir genomfört så försvinner samtliga Capios (bland annat) vårdcentraler, och vart ska då dessa människor söka sig – jo till de stora sjukhusen. Det kommer bli en katastrof.

  1. Vinststoppet kommer bara att innebära att man skapar andra bolag för t ex konsulting gentemot sitt eget vårdbolag, där konsultbolaget fakturerar bort all vinst som då bara flyttas från ett bolag till ett annat. En annan variant är att starta ett personaluthyrningsbolag, flytta alla läkare dit och sen hyra ut dem dyrt till den egna vårdcentralen.

   En klurig affärsjurist löser vinstproblemet lätt. För 3000:-/timme.

 2. Det blir säkert mycket bättre när 163.000 mycket kvalificerade läkare och sjuksköterskor som välde in 2015 kommer in på arbetsmarknaden!

  1. För att inte tala om de 370 000 anhöriginvandrare som väntas till Sverige till och med 2019. Med alla dessa kulturberikare och pensionsräddare som enligt Löfven alla är välutbildade kommer vi får en sjukvård som är outstanding i världen. Det blir förmodligen en läkare och sjuksköterska per patient framöver. Halleluja, halleluja.

 3. Vi har ju den ack så viktiga invandringen att lägga pengarna på…..
  Kommer den att göra Sverige friskt?

  Fy fan! Alliansen och den RödGröna röran skulle kölhalas en kall Januarinatt. Gärna direktsänt…..

 4. Nu går det inte längre att dölja effekterna av den totalt oplanerade och överdimensionerade befolkningsökningen om 1-1,5 miljoner personer som skett de senaste 15 åren.

  Skattebetalarna och den kvalificerade arbetskraften är fortfarande till antalet densamma som för 15 år sedan – allt medan behovet av infrastruktur, vård, skola och bostäder naturligtvis exploderat under samma tidsperiod.

  Samhällsförändringen känns mer och mer oåterkallelig. Det har gått för långt. Det facit vi nu ser av en fullständig omedveten, känslostyrd och utopisk politik hade nog vem som helst egentligen kunnat räkna ut…

  Domen i historieböckerna över 2000-talets politiker, det hittills rådande debattklimatet och den aningslösa godhetspsykosen kommer bli skoningslös.

  Insatsen var välfärdsnationen Sverige – tyvärr satsade makten allt på ett kort. Och förlorade… Medvetet eller omedvetet – det lär historikerna tvista om.

 5. ”Precis som med så mycket annan politik ligger alltid den svenska politikern ett sjumilakliv efter verkligheten och utvecklingen.”

  Tänk om det vore så väl ändå?

  Faktum måste vara att man som i så många fall använt GSG-principen . . .
  . . . för att dämpa kostnadsökningen . . . åtminstone den initialt synliga . . .
  Om något är berikande ger det ett plus . .
  om något inte är berikande men man vill övertyga folk att det är riktigt berikande gör man på detta sätt och sedan förvånas man.

  Borde benämnas med sitt rätta epitet/beteckning/namn:
  Blåljuga……

 6. Citerar: ”Sedan 1990 arbetar han inom sjukvården och är i dag undersköterska vid Astrid Lindgrens barnsjukhus. Han driver ”Rädda vården” tillsammans med två vårdkollegor. Han har också en blogg där han vid ett tillfälle har uppmanat sina läsare att gilla sidan ”Rädda vården”. Utan den förkunskapen är det mycket svårt att koppla ihop Fredrik Antonsson med ”Rädda Vården”.

  – Fantastiskt att du hittade mig, men jag har väl skrivit att jag står för den här sidan, säger han till SVT Nyheter.”

  BRA JOBBAT – KEEP UP YOUR GOOD WORK!
  Stasi-televisionen ska inte tillåta oss vaknare medborgare från att läsa din/er blogg.
  http://www.svt.se/nyheter/inrikes/fd-moderatpolitiker-bakom-radda-varden-stottas-av-stod-svenska-polisen

 7. Det gläder mig att någon på Astrid Lindgrens barnsjukhus säger ifrån. Jag lämnade sjukhuset relativt nyligen, delvis på grund av den korkade styrningen av inte bara barnsjukhuset utan av hela sjukhuset. Att SVT misstycker är inget stort problem, de går ju alltid statsmaktens ärenden, det ingår ju i deras uppdrag. Vi som arbetar i vården måste lyfta blicken, inte bara vår egen utan gärna även omvärldens. Befolkningen invaggas i en sorts falsk trygghet att allt egentligen är bra, det behövs bara lite ytterligare skattehöjningar och lite mer hallelujastämning så är vi världsbäst igen. Fortsätt kämpa!

 8. Sjukvårdskrisen är som bekant utbredd i vårt land. Den som vill stifta närmare bekantskap med själva definitionen av ”kaos” kan med fördel besöka SöS-akuten där patienter ligger huller om buller i korridorerna, flera patienter delar emellanåt samma övervakningsbås, sekretessen är noll eftersom läkare ofta tvingas ta känsliga uppgifter med patienten ute i korridoren, äldre patienter får spendera upp till 11/2 dygn på akuten, dörrarna ut från akuten fungerar hjälpligt och godtyckligt, larmklockor saknas och toaletterna är ofta avstängda pga att de är trasiga eller fullständigt nedsmutsade.

  Miljön är mycket smutsig och otrygg. Det saknas ofta fungerande arbetsutrustning såsom ekg-apparater. Gapiga, störande missbrukare tillåts leva om bland svårt sjuka människor och det händer att opåtittade patienter avlider i korridoren.

  Personalbemanningen är ett dåligt skämt och trots att de gör så gott de kan räcker det inte till på långa vägar.

  En kan utan överdrift säga att det är direkt farligt att ligga som patient på SöS-akuten. Det är extremt trångt, dåligt med syre och kallt för patienterna. Hela akutmottagningen osar ”vi bryr oss inte om arbetsmiljön överhuvudtaget”.
  Det är tragiskt för det finns många där med starkt engagemang för de svaga i samhället.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *