VIRTANENS VÄRLD

Det var en gång och det var såpass länge sedan att det bara är ett vagt minne. På besök hos farsans underbara moster Vega i Västerås, på Bomansgatan. En sommarvecka med en krutgumma, sagotant och en helt underbar kärring. Vega och jag gjorde Västerås, och vi träffade på ett av stadens fyllon nere vid varuhuset Punkt. Lilla oskyldiga jag, runt 10 år, lyckades uppröra fyllot på något sätt. Kanske lyckades jag sparka omkull hans ölburk. Kanske passerade jag rakt igenom hans egen komfortzon på parkbänken. Fyllot tjoade något om att jag minsann var en ful unge, ett spinkigt fanskap och något mer. Vega svor så det osade svavel åt fyllot som såg blev lika mållös som generad. Sedan lommade vi iväg på gågatan medan fyllot satt kvar som en fågelholk.

”- Du skall aldrig bry dig om vad en fullgubbe säger. De saknar omdöme och vett. De vet inte själva vad de säger och gör. Bry dig inte om det där” sade Vega, och det luktade fortfarande svavel ur hennes mun. Jag hade inte tagit speciellt illa vid mig. Gubben var ju helt väck, och han hade trots allt lite rätt. Jag var ju spinkig – då – och jag var ingen skönhet i min pottfrilla och mina bruna utsvängda manchesterjeans.

En av mina söner skickade ett mess. Det vibrerade till i mobilen. Det jag läste fick mig att fundera på om BUP-akuten tar emot tonåringar som har traumatiserats av en text.  Sonen hade råkat läsa Virtanen i Aftonbladet, bara det ett skäl till en barnpsykiatrisk akutinsats. Vilket friskt  barn läser Aftonbladets ledare i allmänhet och Virtanen i synnerhet? Sonen kopplade Virtanens text till mig. Sonen tyckte att Virtanen pekade ut mig bland sina bosktäver, ord och försök till meningar. Kanske var det SVT-uthängningen av mig som stor och viktig opinionsbildare, som medial maktspelare med en skum agenda som spelade in när sonen drog sina slutsatser.

Virtanen skrev om Sverige i spåren av terrordådet. Om att Svensson hade börjat genomskåda det han kallar för ”antiintellektuella strömningar”. Virtanen fick ihop en text om det som av Virtanen och Co av ”artighetsskäl” kallas för ’högerpopulism’”men som bland lekmän mer råbarkat kallas ’ljugande rasister'” 

” – Många av dem verkar i det fördolda som så kallade troll, andra är halvoffentliga på de alternativa ”nyhetssajterna” och vissa av dem är högst offentliga i egna bloggar och ibland även i riktig press.” – den så kallade Kollapsminoriteten som Virtanen har lyckats att fiska upp. Virtanen landar i slutsatsen att svensken är mer kärleksfull än rädd, och det gör Virtanen medan Miljöpartisterna börjar gapa efter fotbojor och massutvisningar.

” – Och högerpopulisterna kommer fortsätta skrälla och gnälla. De kommer ha sina fans, högljudda och intensivt brinnande. De kommer formulera problem efter problem och delas tiotusentals gånger på Facebook. De kommer starta nya ”Stå upp för”-grupper. De kommer berätta hur eländigt allt är, hur farligt det är i orter de aldrig satt sin fot i och hur mesiga lagar vi har i Sverige. De kommer peka finger mot minoriteter, ljuga ihop nyheter och leta syndabockar. De kommer göra allt för att skrämmas och de kommer retweeta varandra tills korna går hem.” – Virtanens slutkläm som sannolikt fick min son övertygad.

Sonen såg mig i de högst offentliga, i en egen blogg och ofta malande om det som inte fungerar i Sverige. I Virtanens värld började allt från skolor, migration, sjukvård, trygghet och brottslighet rätta till sig den dagen Löfven flyttade in i det där hörnrummet på Rosenbad. Jag skulle ha känt mig träffad av Virtanens text om jag inte hade gnällt och skällt lika mycket på regeringen Reinfeldt.

Det skulle vara så enkelt att göra som Vega gjorde med mig, lyfta fram något om att han inte skulle bry sig om vad en fullgubbe skriver. Det skulle vara så lätt att svara med ett mess och förklara att Virtanen helt saknar omdöme och vett. Men jag gjorde inte det. Virtanen har ju rätt att tro, att tänka och tycka vad han vill – även om det i 11 fall av 10 är osammanhängande svammel i mina ögon.

Allt det som Virtanen anklagar troll, högerpopulister och rasister för idag är exakt det som Virtanen och vänsterns åsiktsmaskin höll på med när sosseriet var i opposition. Det var skäll, det var gnäll, det var ett maniskt berättande om eländet i det kalla, trasiga Sverige. De problemformulerade dagarna i ända. De kom aldrig med något konstruktivt överhuvudtaget. Bara gnäll, bara skäll.

När Virtanen idag kräver konstruktiva förslag av oss som ser moder Svea i en brant utförsbacke skall man minnas att fanskapet själv aldrig har levererat ett kryddmått konstruktivitet i debatten och diskussionen. Virtanen saknar allt vad trovärdighet är när han skall försöka hyfsa den svenska vardagsdebatten. Virtanen lever i en egen värld, ett eget töcken – och vägrar att förstå att det finns en annan verklighet än Virtanens värld.

11 svar på “VIRTANENS VÄRLD”

 1. Helt otroligt att denna megalomaniska kolatorsk tillåts breda ut sig som han gör, med sina litterära härdsmältor.

  1. Ehmmm, ordet ”litterär” indikerar något av bestående värde,
   det kan knappast vara din avsikt, eller??

 2. Virtanen är vad som kallas en presstitute. Det gick inte så bra när han av girighet försökte spekulera i aktier, han brände en miljon. Nu försöker Virtanen bräcka sin kollega Lena Mellin i floskelfabriken och gärna bräcka tantens lön på över 100 000 i månaden. Schibsted och de andra skitföretagen i branschen vill ju inte göra rätt för sig genom att betala den moms som behövs för att finansiera den vanvettspolitik de själva förespråkar så pengar finns över till fantasilöner.

 3. Ett land som inte önskar att människor skall fortsatt kallas för främlingar , oavsett var de lever, gör stor nytta genom att tillhandahålla kända och tillförlitliga fakta om de sk främlingarna.

  Islam, muslimer, Mohammed ner t ex. Varför finns ingen faktasida tillgänglig från myndigheterna. I syfte att eliminera främlingsskapets eviga existens och lära känna dessa för att kunna ta ställning för och emot baserat på fakta?

  Där det klart framgår religionens inställning till våld, vad som händer den som vill lämna religionen osv.

  Likväl som vi tycks ha skyldighet att sörja för att de som kommer hit får mat och boende, välfärd, rättshjälp, tolk hjälp, språkundervisning osv. vore det minsta man kan begära att de presenterar den bok de valt att leva sitt liv efter. Lära känna vad det är för några.

  Naturligtvis ska det presenteras på ett objektivt vetenskapligt sätt. Enklast är att flera länder i världen samverkar för att framställa dessa fakta.

  Då behöver ingen längre fasta i begrepp som främlingsfientlighet och -kärlek.

  Då kan man även fundera kring om det någonsin skulle kunna fungera i Sverige?

  Att beskylla människor för att de inte gör som aningslösa politiker försöker styra dem till genom känslomässig utpressning låter så ovuxet och opassande för en demokrati. Här har vi möjlighet att välja utifrån kända fakta. Men styrande politiker verkar inte vilja bidra till att främlingarna (som de t o m kallar människor som bott här i flera decennier) avfrämliseras och blir välkända.
  Det behövs fakta på bordet och här vill de inte leverera. Är drt för att kunna påstå att människor för evigt är att anse som främlingar?

 4. Normalt brukar jag inte kommentera Virtanens stolligheter, men det so fick mig att gå igång var när han använde ordet antiintellektuell – Virtanen i ett nötskal – på andra än sig själv. Så jag skrev: ”Peter Springare är enligt Virtanen en polis som inte gör sitt jobb utan en som sitter och gnäller vid skrivbordet. Hans brott var att redovisa att en klar majoritet av de brott han utreder gjorts av invandrare. Nu har Virtanen identifierat antiintellektuella strömningar inom högerpopulismen. De senaste exemplen på högerpopulism jag sett är Morgan Johanssons plötsliga omvändelse till att kriminalisera medlemsskap i terrororganisationer och att Gustaf Fridolin över natten ändrar åsikt och vill utvisa alla illegala. Eller tror Virtanen att invandring och integration har blivit de frågor som medborgarna tycker är viktigast beror på att de sköts bra? Anders Lindberg, Virtanens chef beskrev högerpopulismen så här: ”Man skulle kunna säga att Socialdemokraterna går åt höger i dessa traditionellt ”hårda” politikområden. Att Stefan Löfven höll sitt första kongresstal framför en enorm svensk flagga var ingen slump. Det finns inget svenskare än Socialdemokratin, var budskapet.” I fortsättningen tycker jag att Virtanen ska begränsa sina intellektuella analyser till sin specialitet, priset på rödvin på box.”

 5. – ”Och läser du för oss nå’t ur Virtanens värld?”
  – ”Jaha, nå’t ur Virtanens värld! Där kan man läsa hur allting är, och hur det står till med både folk och fä.”

 6. I Virtanens värld håller alla varandra i handen och sjunger ”We shall overcome”. Allt från queerfeminister till IS-krigare. Alla utom de som kallar sig själva ”Sverigevänner”.
  Notera att han också brukar publicera sina artiklar natten mellan fredag och lördag. Inte undra på hur mycket skit som kommer ut med tanke på hur mycket rödvin? han måste konsumera under skrivandet.

  I Virtanens värld = I fablernas värld. ?

 7. Jag vet inte ett skvatt om denne Virtanens privatliv. Men vi får väl försöka vara snälla mot honom och anta att han var på pickalurven. Bra dragen. För sådan antiintellektuell rappakalja kan väl inte ens en mycket svagt begåvad person åstadkomma på nykter kaluv.

  Låt oss därför ta varandra i hand, sluta våra ögon och tillsammans tänka på hur vi ska kunna hjälpa denne Virtanen. Vi ska inte heller lasta denne Virtanen för det han möjligen åstadkommit då han, likt skalden Wennerbom levt i sin egen lilla värld, den värld där denne Virtanen för en stund fått känna sig som den intellektuellt överlägsne giganten, han bevisligen inte är. Men låt oss av finkänslighet inte låtsas om det verkliga förhållandet, då det skulle kunna göra denne Virtanen stor skada och till och med kunna radikalisera honom ytterligare. Den text denne Virtanen åstadkommit utesluter heller ingalunda att han även varit insvept i Morphei ångor. Tankefigurernas brist på stringens skulle kunna förklaras av detta.

  Vi sluter ånyo våra ögon, kramar om varandra och med kärlek innesluter denne Virtanen i vår stora gemenskap och storsint unnar honom lyckan av att för en kort stund fått känna sig betydande.

  Vi måste tillsammans visa att kärlek är det bästa botemedlet för såväl dummerjönsar som terrorister. Vi skulle kanske, om ovanstående kärleksbetydelser inte är tillräckliga, anordna en manifestation i Kungsträdgården. En rätt utförd manifestation i kärlekens tecken leder ofelbart till stor uppmärksamhet i Statstelevisionen.

 8. Hej.

  ”De kommer berätta hur eländigt allt är, hur farligt det är i orter de aldrig satt sin fot i och hur mesiga lagar vi har i Sverige.”

  Vad menar ’Vittunen’? Jag har levt dryga tjugofem år i Sveriges mest kulturberikade områden i två av tre storstäder – skulle jag inte veta hur där ser ut?

  Skulle jag inte veta att attityden ”Vad skall hända?” som gensvar på polis och sociala myndigheters arbete är legio?

  Skulle jag inte veta att socialtjänst och polis ofta har dussinvis, om inte hundratals, anmärkningar mot en del familjer som samtliga har det gemensamt att de är kulturberikare?

  Skulle jag inte veta att du i många klasser och skolor inte kan undervisa om Förintelsen eftersom stora delar av klassen, av föräldrarna och ibland även elevassistenter och kollegor antingen protesterar och kallar det judisk konspirationsteori eller jublar; ibland samtidigt?

  Menar ’Vittunen’ att jag hallucinerar muslimska elever och föräldrar när jag hört och sett dessa mordhota rektorer och lärare för att rektor för en gångs skull kallar till samtal efter upprepade fall av misshandel, trakasserier, hot, och liknande riktade mot judiska elever, mot elever med transpersona och mot elever med ej heterosexuell läggning?

  Är det han som fått förklara för libaneser, araber, palestinier, etiopier, perser, afghaner osv. varför Sverige inte kastar ut de som söker islamisera landet, kastar ut de kriminella; varför Sverige inte kontrollerar vem som kommer eller ens identifierar dem?

  Tjugofem år har jag levt i konsekvenserna av svenska politikers kompetens och svenska väljares envetna röstande på sagda politiker – ’Vittunen’ vet inte vad han pratar om.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *