VERKLIGHETEN

”- Det finns bara en verklighet. Det borde inte skilja sig mellan partierna.” – Aftonbladets inhyrda förstå-sig-påare inför valet, Staffan Landin, förklarar att den genomsnittliga SD-väljaren har sämst verklighetsuppfattning. En riktigt bra verklighetsuppfattning har man om man är sosse, miljöpartist eller vänsterpartist – säger Landin. Det finns bara en verklighet, men frågan är hur man ser på den verkligheten? Har man dålig verklighetsuppfattning bara för att man fokuserar på det som inte fungerar, framför det som faktiskt fungerar?

Enligt färska opinionsundersökningar skall någonstans mellan var femte och var tredje svensk väljare leva i en parallell verklighet, en overklighet. Iallafall om man skall få tro Aftonbladets inhyrda förstå-sig-påare Stefan Landin. Oavsett vilket problem Landin tar upp i sina korta filmklipp, så är allt frid och fröjd i Sverige. Fattigpensionärer? Bara ett sett att räkna. De har inte blivit fler, egentligen. Och om din mormor samlar tomburkar för att kunna variera blodpuddingenså lever hon i overkligheten. Så låter det även om de kriser som inte finns enligt Landin. Vård, skola, omsorg, kriminalitet. Det finns bara en verklighet.

Själv har jag sett en verklighet då vården fungerade rätt bra, då personalen faktiskt trivdes bra – trots dåliga löner och obekväma arbetstider. Byter man arbetsplats är verkligheten en annan. Personalen vantrivs. Sjukskrivningarna ökar och vårdens hjältar orkar inte längre. Jag har sett patienter bli omhändertagna på ett fantastiskt sätt, och jag har sett andra patienter få lida i onödan. Allt har varit verkligt, för mig – och för dem jag har sett.

Att ungefär var fjärde svensk har gått och blivit Sverigedemokrat har med de egna upplevelserna av verkligheten att göra. De har skapat sin bild av verkligheten, efter egna upplevelser och intryck. Nu kommer det en kuf på Aftonbladet – som en korsning mellan Marcus Oscarsson och Staffan Westerberg – och säger att deras verklighet är en overklighet. Det som de har sett, hört och varit med om stämmer inte. Bara om man är sosse, miljöpartist eller vänsterdito kan man se verkligheten som den ser ut. Härligt mysig, skön och lycklig.

Om någon tror att de som redan nu har valt att vilja välja Sverigedomokraterna kommer att ändra sig för att det kommer någon viktigpetter och säger att de lever i en overklighet och har fattat sina beslut därefter – så kommer det ingen sådan reaktion. Snarare tvärtom, skulle jag tro – med tanke på att sossarna anammat den verklighetsbild SD har målat upp.

Myspys-Staffan Landin kom ut som ännu en valarbetare för Sverigedemokraterna. Det är och blit en konsekvens när verkligheten stöts och blöts av rätt många som inte vill bli idiotförklarade, bara för att de lyfter det som inte fungerar i deras egen verklighet…

13 svar på “VERKLIGHETEN”

 1. Första avsnittet av Weissensee säsong 3. Det börjar den 9 november 1989 och hur DDR kollapsade på en dag. Scenen med militärerna på kontoret kan mycket väl bli en ny ”Hitler i bunkern”

 2. Hej.

  En rimligare tolkning: en stor av den svenska svenska befolkningen har tills nyligen levt avskild och skyddad från direktkontakt med andra mångkulturella yttringar än exotisk mat, musik och evenemang.

  I takt med att andelen svenska svenskar som nu direkt upplever mångkultur ökar andelen svenska svenskar som ändrar sin verklighetsbeskrivning, detta då nya erfarenheter och ny empiri erhållits.

  Kombineras detta med att allt fler svenska svenskar söker kunskap och rapportering emanerande från utanför statens media (och media som agerar som alibi åt statens media – Aftonbladet, DN m fl), och dessutom ett ökat intresse för de få datasamlingar/-källor om finns, så blir den rimligaste förklaringen till Landins material inte förvrängd verklighetsuppfattning utan helt olika uppsättningar källor till verklighetsformering hos de undersökta personerna.

  Alltså: Landin och Aftonbladet har inte belagt annat än att de som röstar på vissa partier och tar del av vissa media saknar kunskap och erfarenheter som andra har – oavsett i vilken riktning pilen går.

  Man måste nog tillhöra klicken från Södermalm och Kungsholmen för att finna den självklarheten häpnadsväckande.

  Vi andra veta att man först måste veta vad man mäter, och hur metoden påverkar resultatet, innan man ens vet vad man har mätt. Landin skulle mycket väl kunnat göra en seriöst menad sociologisk studie med ett urval tänkt att påvisa likheter och skillnader – men det är inte vad Landin gjort.

  Allt han gjort är att ytterligare dra Aftonbladet i smutsen (kan tidningen sjunka djupare eller rör det sig om kräftgång?) och ytterligare underminera förtroendet för stora rikstäckande publikationer; han har hamrat frenetiskt på den kil som slås in allt djupare mellan svenskar och svenskar av media, politiker och deras knektalump.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 3. Men vänta lite här nu. Kan man inte bara höja skatterna lite till ? Det har ju fungerat förut. Med varje rödbetonad regering har ju nirvana av rättvisa och välfärd uppstått bara genom lite högre skatter, eller ? Funkar inte det längre i ett land med några av världens högsta skatter där man är att betrakta som höginkomsttagare om man är sjuksyrra (eller bara har ett jobb egentligen) ? Verkligheten är för verklig helt enkelt.

 4. Så Staffan Landin hävdar på fullt allvar att X som bor i Husby och lyfter 3.800 kronor i månaden i försörjningsstöd upplever precis samma verklighet som X som bor i Djursholm och lyfter 358.309 kronor i månaden i lön… ?

  :/

 5. Med tanke på alla kriser som pågår i Sverige just nu, inte minst den senaste med bränder och livsmedelskris så är det förståeligt om man vill lämpa över ansvaret på någon annan, apropå valarbetare för SD, jag tror nämligen fortfarande att vare sig de rödgröna eller de blå vill ha makten och ansvaret efter den nionde september.

  Jag kan ha fel(?)

 6. Alla dessa figurer som nu dyker upp och vill idiotförklara oss som inte väljer sjuklövern verkar ju själva inte vara ena riktiga ljushuvuden. Några vill dessutom hävda att vi inte kan tänka själva utan är inspirerade av ryska troll. Nåja, på sig själv känner man andra brukade mamma säga.

 7. OFF TOPIC
  Hej
  Hur åstadkommer du dom , i mitt tycke, fina modifieringar av foton ?
  Manuellt eller med software?
  Får man höra ?
  Med vänliga hälsningar
  Carsten

  1. Hej Carsten!

   Det är ingen hemlighet. Googla rätt på sidan Lunapic så kan du sätta igång… Sålunda med Software, men med en del manuella moment.

   MVH

 8. Fakta kvarstår från Aftonbladets undersökning hur mycket du än smutskastar den.
  Sverigedemokrater har notabelt sämre verklighetsuppfattning än normala svenskar.

  1. DDR-vibbar från E-mannen. Sverigedemokrater är inte normala svenskar. Glidning till sinnesjuka som var vad motståndare till DDR-regimen var enligt propagandan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *