VEMSOMHELST

Läser man Somar Al-Nahers ledarkrönika från söndagen den 16 oktober kan man få för sig att vemsomhelst kan jobba i vården närsomhelst och hursomhelst. Ledarskribentskan på Aftonbladet har funderat på det här med vården och bristen på personal.

Somar Al-Naher skriver att man skall anställa invandrade och lösa vårdkrisen. Ledarskribentskan på Aftonbladet stör sig på att invandrade kvinnor hänvisas till typiska mansjobb och inte till vården. Jag som trodde att det låg i Somar Al-Nahers och Aftonbladets ledarredaktions intresse att få in fler kvinnor i de mansdominerade yrkena, och fler män i de kvinnodominerade ditona. Men så är det tydligen inte.

Jag är en man i vårdsvängen. Jag gör mitt arbete . Trots att Somar Al-Naher tycks tro att vemsomhelst kan göra mitt jobb så är jag oftast stolt över det jag har lärt mig, det jag kan och det jag gör. Jag vet att språket är ett av mina viktigaste instrument för att göra ett bra jobb. Kommunikationen mellan vårdgivare och vårdtagare är avgörande för att kunna göra ett bra jobb. Bristande kommunikation skapar ofta smärta och lidande i olika tempus.

Inte nog med att språket är viktigt på jobbet. Det är en förutsättning för att lära sig jobbet. Man behöver språket för att ta till sig den utbildning som Somar Al-Naher tror att vem som helst klara av. Man behöver språket, ett bra språk.

Jag är så trött på att höra och läsa att vem som helst kan göra det jobb jag gör. Jag är så matt på att det finns tyckare och tänkare utan någon större koll som tror att man kan ta vemsomhelst från gatan och skicka in i vårdsvängen utan några större problem. De som tänker och tycker det pissar på det arbete som alla vi i vården gör dagar och nätter året runt.

Landets statsminister har också filosoferat runt det där. Löfven har också grubblat om att man skall kunna fylla personalbristen i vården med vemsomhelst närsomhelst. Stefan Löfven har tänkt högt om i exakt samma banor som Somar Al-Naher. Statsministern har landat i att analfabeten från Långtbortistan blir ett suveränt vårdbiträde bara för att han säger så. Det spelar ingen roll att statsministern då och då hyllar de som sliter i vården. Synen på vår kompetens ligger i de politiska utspelen om att vemsomhelst kan göra mitt jobb. Alla funkar i vården med lite improvisation och lite utbildning enligt statsministern. Tomma politiska ord möter ett illa dolt förakt för det vi gör under vår arbetstid.

Skulle Löfven eller något annat statsråd göra studiebesök på min arbetsplats skulle säkert mitt käbbel mötas med ”…men vill du inte fler kollegor?” Jo, det vill jag. Men jag vill ha fler kollegor med rätt utbildning, med rätt motivation, med rätt förutsättningar. Jag vill inte ha vemsomhelst, bara för att det råkar fattas folk hos oss i vården eller bara för att det finns massor av folk i utanförskapet.

Löfven kan tycka att vemsomhelst kan göra mitt jobb. Somar Al-Naher kan tro att alla kan jobba i vården bara viljan finns. Själv tycker jag att vemsomhelst skulle göra Löfvens jobb lika bra eller bättre än han själv. Hänger statsministern ut den och urinerar på alla oss i vården kan jag göra likadant. Så omogen är jag.

Själv tycker jag att vemsomhelst skulle kunna göra Somar Al-Nahers arbete på Aftonbladets ledarredaktion med mer begåvade texter än de vi ser idag. Om nu Somar får för sig att mitt jobb är okvalificerat och hennes är kvalificerat kan jag svara att försöker mig på båda. Vårdjobbet är långt mycket jobbigare än att tycka, tänka och spy ur sig åsikter. Vemsomhelst kan tycka och tänka, men alla passar inte för att vårda…

 

23 svar på “VEMSOMHELST”

 1. På min flickväns sjuksköterskeutbildning har de studenter, typ tonårsinvandrade, som knappt gör sig förstådda på svenska men som släpps igenom på kurs efter kurs. Min flickvän är själv utlandsadopterad och har dyslexi men hon har visat en text från en av dessa tonårsinvandrare som hon har opponerat på och jämfört med den är min tjejs texter nobelprisalster. Om dina krokar får tag i någon som skulle vilja granska ett sådant case handlar det om sjuksköterskeprogrammet i Karlskrona på Blekinge Tekniska Högskola.

  Tjejen menar själv att de inte vågar kritisera folk för bristande språkkunskaper då det skulle kunna uppfattas som rasistiskt. Det gör mig rädd.

  1. Du är en bra skribent och skulle säkerligen klara ett journalistliknande jobb utmärkt, däremot måste det till en hel del kvalifikationer i vården och där bör inte vemsomhelst vara. Håller med dig fullständigt!
   Tack för din ärliga och intressanta blogg!

 2. Det verkar inte krävas någon som helst kompetens att vara vare sig riksdagspolitiker eller tabloidkolumnist – kan asylanterna inte ta dessa jobb?

  Det är en viktig fråga, tycker jag.

  1. – ”Det verkar inte krävas någon som helst kompetens att vara vare sig riksdagspolitiker eller tabloidkolumnist ”

   INSTÄMMER!

 3. No-go-zoner är egentligen områden med annat språk, där talas befolkningens språk. Egen sjukvård och egen polis egen skatt och egen välfärd egen bilprovning och TV-sändningar.
  Mixen i Sverige blir inte muli-kulti utan mellan-kulti. Det är i det gränslandet som Tolk-industrin växer. Den gemensamma Riksdagen borde frångå Svenska och skapa grupper med olika språk som genom tolkar diskuterade politik och stiftade lagar. Det skulle avspegla det Svenska samhället.

 4. Tack för att du skriver det här! Jag har haft äldre släktingar som har behövt uppsöka vårdinrättningar ofta de senaste åren och det är så otroligt viktigt att kommunikationen fungerar och att den kulturella förståelsen finns där.
  Det är riktigt illavarslande att inte politiker och journalister förstår det.

  De verkar också förutsätta att alla nyanlända kvinnor fungerar i vården. Jag har en vän som är chef på ett stort gruppboende för äldre och där man deltagit i just projekt som går ut på att få ut fler nyanlända kvinnor i äldrevården. Där har det havererat nästan omgående när kvinnorna vägrar att arbeta i kortärmade blusar eftersom deras religion säger att de måste täcka sig ner till handlederna. Att det inte tillåts på grund av hygienskäl spelar ingen roll. De har krävt att få riskera patientsäkerheten genom att få arbeta i långärmade tröjor (hygienreglerna kräver att man tvättar och spritar armarna upp till armbågen mellan varje boende) eller få använda engångsärmar i papper som då ska bytas mellan varje vårdtagare, något som det inte finns budget för i en redan ansträngd verksamhet.
  Många av dem vägrade också att gå in till männen på boendet och eftersom den snålt tilltagna personalstyrkan inte direkt tillåter att man får välja vilka boende man vill hjälpa eller inte så fungerade inte heller det. Men jag antar att Löfvén och Al-Naher inte funderar över sådana trivialiteter. Huvudsaken är att det låter bra.

 5. Har egen erfarenhet efter att ha legat inne några dygn för en trasig kroppsdel. Några i personalen hade dåliga svenska kunskaper, ingen trevlig känsla att inte kunna göra sig förstådd när man ligger som ett paket och har förjävligt ont.

  Undrar också hur man tänker sig att manliga biträden med en viss tro ska hjälpa kvinnor med lite mer privata saker, eller bara nåt så enkelt som att mata dem med fläsk.

  Är det någonstans man måste kunna känna ett 100 procentigt förtroende för personalen är det i vården – då man ofta inte kan resa sig upp och gå därifrån.

 6. För ca 15 år sedan blev det allt mer okej att VEM SOM HELST kunde göra utbildade journalisters arbete. Slutade därför som journalist för ca 10 år sedan när man inte fick/kunde vara objektiv journalist längre och särskilt inte som ung kille då varje chefsredaktörs drömrekrytering var en ”ung arg tjej” som kunde skriva vasst. Gjordes faktiskt en undersökning av SJF/Journalisten i slutet av 1990-talet om detta så inget hitte-på. Och de senaste åren har vi sett resultatet av detta i svensk media…att det närmast är FULT att som journalist vara logisk tänkande numera, dvs tänka till en gång till, ifrågasätta och om detta jag verkligen skriver är realistiskt/fungerar i verkligheten? Allt ska bygga på känslor….och arga sådana i rätt riktining, oavsett om det finns någon logik i det eller inte…för känslor var det som gick hem hos läsare/tittare enligt chefredaktörerna och det är ju även svårt att ifrågasätta känslor…svårare att komma undan med felaktig fakta när tidningarna äntrade internetåldern på allvar och allt skulle ske blixtsnabbt…och även locka läsaren fortsätta läsa lika snabbt…

 7. Jag kan mycket väl tänka mig att vem-som-helst blir jobbarkompis med Somar Al Naher på Aftonbladet och skriver ledare i denna tidning. Jag kan till och med tänka mig att dessa ledare skrivs på skribentens hemspråk. Det ger nog ungefär samma behållning för mig som Somar
  Al Nahers intellektuella haverier.

 8. Hej.

  al-Naher kan ju själv besvara frågan om hon anser det relevant att vårdpersonalen kan förstå patienter, anhöriga, chefer, instruktioner, och juridik kring arbetssituationen.

  Själv begär jag alltid numera svensk läkare. Efter lite dispyter med VC och annan vårdinrättning så behöver jag inte tjafsa om det längre, utan blir per automatik erbjuden svensk läkare.

  Anledningen är att jag har tre erfarenheter av utländska läkare; en iranier, en afrikan och en rumän, och samtliga var mycket dåliga erfarenheter: lyssnar inte, jobbar med annat, förstår inte vad man beskriver, blir arg och talar i affekt när man ifrågasätter om RLS verkligen skall behandlas med benzoediazepiner, osv.

  Antar att det är statistisk otur.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 9. Det är ett oerhört viktigt ämne du lyfter i denna krönika då språkförbistringar kan få ödesdigra konsekvenser för patienterna.

  En avlägsen yngre släkting till mig hade diarré i över två veckor och sökte läkarhjälp. En manlig läkare med arabiskt ursprung stod för undersökningen. Ingen av parterna förstod den andra. När receptet skulle hämtas ut på apoteket ställde apotekaren frågan om någon information hade lämnats ut om hur detta laxermedel skulle användas. Ja du läste rätt. Läkaren hade skrivit ut laxermedel till en patient som hade haft diarré i två veckor.

  Ca 2 år senare avled den unge mannen. Hans kropp var utmärglad och magen var full av cancerknölar som också spridit sig till flera andra organ i magsäcken. Hade en ordentlig undersökning utförts så hade förmodligen den unge mannens chanser till överlevnad ökat markant.

  Mångkulturen skördar offer på många olika sätt.

  Tack för ordet

 10. Jo vi vet ju att vemsomhelst skulle kunna vara politiker.
  I den sittande regeringens parti eller dess stödtrupper.
  Vi vet ju också att vemsomhelst skulle kunna skriva skruvade ledare på AB:s ledarsida.
  Men!
  VI vet ju också att Hr Antonsson är överkvalificerad för AB:s ledarsida!
  Skulle kunna tänka mig att Antonsson är en bättre svetsare dessutom!

 11. Knappt 5000 träffar på hälso och sjukvårdsjobb på platsbanken för ca 400 000 arbetslösa att slåss om. det är nog så att vården skriker efter mer personal men det finns inte pengar att anställa fler för.

 12. Jag jobbar själv inom verkstadsindustrin. Ett inte särskilt glamouröst eller välbetalt jobb, men inte ens här kan vem som helst kliva in och göra de jobb arbetsgivaren kräver.

  Har ni lagt märke till att Aftonbladet blivit än märkligare den senaste tiden?

  Måste bero på något…

 13. Vården behöver ha mer kvalificerad arbetskraft, inte vem som helst som saknar jobb! Det är människor man arbetar med inte robotar.

 14. väntar på framtida krönika dör hon högmodig berättar om hur vi ska lösa krisen i min yrkeskår, lärarkåren.
  Bekymrad lärare, sambo till en usk.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *