VÄLJARFÖRAKT

Partiledardebatt på SVT. En oordning i klassrummet som hos vilken svensk mellanstadieklass som helst. Tjafs. Käbbel. Stök. Folk som avbryter. Folk som mobbar. Folk som inte förstår. Folk som inte vill förstå. Folk som hånflinar. Två personer framme vid ”katedern” som verkar ha gett upp. Det är en föreställning i väljarförakt, på bästa sändningstid…

Jag låg i badkaret, tittade och lyssnade på partiledardebatten på mobilens lilla skärm. Vattnet värmde mer än debatten. Det var en partiledardebatt som sannolikt satte tonen inför det kommande valåret. Det var en partiledardebatt som förmodligen fick både tusen och en väljare att fundera på om inte soffan kommer att vara en skön plats den andra söndagen i september 2018. Vuxna människor som inte ens klarar av att visa motståndaren eller TV-tittaren ens ett kryddmått av respekt. Att Fridolin pratar med maten i mun och att Löfven hånflinar när fru Ulla ber honom dammsuga är jag numera övertygad om. Det fanns så mycket att störa sig på, men man var ändå tvungen att se på skiten. Ungefär som TV4 och deras program ”Syrror”, fast på riktigt.

Hade jag varit Veronica Palm hade jag stört mig på att Fridolin stod där istället för Isabella Lövin, att Ulf Kristersson hade fått ersätta Anna Kinberg Batra. Hade jag varit som Palm hade det värsta varit att det bara var två kvinnor av åtta i panelen av partiledare. Nu störde jag mig på ett väljarförakt, som när man använde den tid som borde användas till en vettig debatt om svensk sjukvård till en ovettig pajkastningsorgie om regeringsbildning och blockpolitik. Annie Lööf sade i från, som klassens ordningsflicka – och fick en av få utdelade guldstjärnor av mig.

Ulf Kristersson var ny. Kristersson var bra, en avsevärt mycket bättre debattör än Anna Kinberg Batra. Stefan Löfven har efter några år med politisk afasi utvecklats mycket som debattör, från en mycket låg nivå till en inte lika låg – men ändå låg – nivå. Stefan Löfven hittar inte balansen. Antingen osäker eller dryg. Antingen förvirrad eller förbannad. Antingen med en kåldockas uppsyn eller hånflinande åt motståndaren, som oftast är överlägsen statsministern retoriskt. Annie Lööf är ordningsflickan, och spelar den rollen bra. Det betyder inte att jag kommer att rösta på Centern. Aldrig någonsin faktiskt. Den dagen jag skulle ha hamnat så vilse lovar jag att äta upp min högra raggsocka.

Jimmie Åkesson, som vanligt ensam och utstött – men ärligt talat som alltid en av de bästa debattörerna i gänget, idag med konkurrens från Kristersson. Sjöstedt brukar pendla mellan sansat balanserad och spritt språngande galen. Den här gången var han mer galen än på länge. Fridolin var sitt vanliga mähä, medan Ebba Busch Thor var den lilla pudeln som försökte skälla som en Doberman. Björklund var sitt vanliga jag, varken sämre eller bättre än vanligt. Hela debatten blev en uppvisning i väljarförakt, där den normala TV-tittaren – den som inte är partist eller med i ett ungdomsförbund – måste ha rynkat på näsan och frågat sig: ”Är detta verkligen de bästa politiker vi har? Är dessa personer hoppet om en bättre framtid?”

Valåret står för dörren. Månader, veckor och dagar av våldsamt gapande ligger framför oss. Tonläget kommer att vara bisarrt skruvat. Ambitionen att sätta dit meningsmotståndarna kommer att ta sig alla uttryck. Om ett år sitter vi med någon sorts regering. Vägen dit kommer att vara som en lång golgata-vandring. Tyvärr. Väljarna förtjänar bättre än detta tjafs och detta käbbel…

13 svar på “VÄLJARFÖRAKT”

 1. Som av en lycklig slump kolliderade partiledardebatten med The Jesus And Mary Chains första spelning i Sverige på 25 år.
  Jag känner mig oerhört nöjd över att jag valde det senare alternativet…

 2. Det som störde mest tycker jag var de två programledarna som inte kunde få stopp på Gustav Fridolin, med en sådan skolminister kan det inte bli annat än stökigt i klassrummen.

  Att programledarna dessutom tillät pittbullterriern Sjöstedt skälla iväg sitt hat mot den väldresserade polischäfern Åkesson istället för att hålla sig till ämnet var bedrövligt.
  (Ursäkta stölden med hundliknelsen)
  Dessa två flinande och helt okapapla programledare tycker jag har diskvalifiserat sig själva från liknande jobb.

  Finns säkert en hel del lik i den Sjöstedtska garderoben som Jimmie Åkesson skulle kunna ta fram, bra att det inte görs utan att han håller en hög svansföring i debatten.

 3. Helt rätt analys, det förakt som dessa politiker har för svenska folket och de problem vi har är helt overkligt. När åt minstone 7 av partierna ställt till detta. Är detta de politiker som partierna ser som deras bästa så är Svedala riktigt illa ute.

 4. När jag genomled debatten så tänkte jag att om dessa personer är gräddan av svenska politiker så är läget verkligen illa för landet Sverige. Man avbryter, pratar i mun på varandra och skyller ifrån sig. Man skrävlar om att mitt partis budget ger si eller så mycket mer pengar till område A än ditt partis budget. Så det så! Där fick du! Pilutta dig! Sandlåderetoriken är förhärskande och dessa pellejönsar till politiker tror att allt löses med att pytsa ut skattebetalarnas pengar lite här och där. Verklighetsförankringen bland dessa politiker, var finner man den? Lever vi i samma land?

 5. Tragiskt att se, total pajkastning, avsiktliga feltolkningar och ett konstant undvikande att svara på en enda ställd fråga.
  Att dessa människor styr Sverige är högst beklagligt.
  Inte undra på att samhället ser ut som det gör när dessa ledare är så dåliga förebilder.
  Ljug och förvanska för du behöver aldrig ta ansvar för dina uttalanden.
  Känns som de är största hot mot demokratin när de avsiktligt misstolkar istället för att bidra med en konstruktiv dialog med varandra.

  1. Min upplevelse är att de speglar svensken, räddhågsen, feg, stolt och präktig som aldrig tar ansvar för den skada de åsamkar andra eller någonsin erkänner misstag etc…

 6. Det är deprimerande att Sverige styrs av dessa ansvarslösa och infantila politiker. Hur fan ska utvecklingen kunna vändas med dessa babblande sopor vid rodret?? De är ju en del av problemet. Godnatt Sverige…

 7. Mitt förakt för svenska politiker minskade INTE efter denna debatt..
  Som påpekades, är detta gräddan inom svenska poltikerkåren – må då högre makter bevara vårt land!

 8. Dessa partiledardebatter som SVT håller är urusla, tack vare programledarnas val av frågor. Jag saknar vettiga debattfrågor från programledarna. Istället kör de samma gamla frågor.

  Aldrig någonsin har jag hört programledarna fråga vad partiledarna vill med EU. Vad är viktigt att driva inom EU? Ska vi överhuvudtaget var med i EU (som 2015 kostade 45,232 GSEK)? Varför är EU-medlemskapet bra?

  Sedan vad är partiledarnas framtidsvision för Sverige? Vilken säkerhetspolitik ska vi ha? Vad är fördelarna med att Sverige är ett ett Multikulti-samhälle kontra nationalstat? Ska Sverige prioritera lågkvalificerade yrken eller ska vi vara en kunskapsnation?

 9. Som tur är var det två ypperliga valdebatter på österrikes orf 2 så jag slapp ens fundera på att se skräpet.
  Sorgligt nog är den ynkliga nivån på svensk politisk debatt i paritet med kvaliten på svensk regerings och till största delen riksdagspolitik. Patetiskt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *