VÅLDSGÄSTERNA

Edit 14:45: Fick en kommentar på bloggen, från någon som utger sig tillhöra den inblandade/drabbade familjen. Det finns inga skäl till att inte tro att det inte skulle stämma. Om det stämmer så finns det annat som inte alls stämmer i texten nedan. Det är dynga.

Tydligen är det så att man inte kan lita på tre av varandra oberoende källor som borde ha bra koll på vad det var som hände, hur och varför det hände. Tydligen hände det inte på det sättet som beskrivs nedan. Det är ”dynga” och jag skäms inte så lite över att ha bidragit till det som kan kallas ”fake news”. Jag blev blåst.

Något hände. Någon blev skjuten. Någon blev gripen. Några tänker inte alls sälja huset. Texten ligger kvar som ett bevis på hur ”Fake news” kan se ut och kommer till, när nätet och källor i omgivningen berättar om något som de drabbade inte alls känner igen…

En villa i de norra utkanterna av Gävle lär snart vara till salu. Det är en fin villa, mittemellan Gävles rätt dysfunktionella sjukhus och det heliga hockeytemplet på Sätraåsen, Gavlerinken. Villan borde ligga bra till, men den gör det inte. Den ligger lite för nära utanförskapet i stadsdelen Sätra. Det är därför villan skall säljas – på grund av våldsgästerna som dök upp på kräftskivan, för den otrygghet som har skapats.

Det har inte blivit några jättestora rubriker om skjutningen i Sätra i lördags. Ännu en skjutning, ännu en uppgörelse bland gängen i utanförskapet tänkte jag, suckade tungt och bläddrade förbi. Men den här gången var det inte så. Offret och gärningsmannen var inte av samma skrot och korn. Offret var han som bodde i den där villan som snart skall säljas. Gärningsmannen var en ung man, känd av polisen sedan tidigare. Skjutningen i Sätra var en annan typ av uppgörelse, en variant av hämnd än den vanliga. Just för att denna skjutning var så mycket mer annorlunda än alla de andra skjutningarna borde den ha fått lite mer uppmärksamhet. Det handlar om en vanlig villaägare,och våldsgästerna.

Villaägaren och hans vänner har kräftskiva. Det är lördag och det är kväll i Gävle. Ett gäng ungdomar passerar förbi, kanske samma ungdomar som av någon anledning kastat stenar på några kåkar i kvarteret tidigare under dagen. Ungdomarna tycker att den där kräftskivan även är deras kräftskiva. De tar sig in på tomten och våldsgästar festligheterna som om det vore det mest naturliga i hela världen. Villaägaren ser inte det naturliga utan avhyser med vännernas hjälp våldsgästerna från sina domäner.

Men våldsgästerna kommer tillbaka. Denna gång med ett skjutvapen. En av våldsgästerna tycker att ett skott i benet är en rimlig reaktion och en lagom markering på avhysningen. Ännu en skjutning i Sverige, men en annorlunda skjutning – där våldet flyttar från gängets gatumiljö in i en villaträdgård. Den skjutande våldsgästen brottas ner av de riktiga gästerna medan värden ligger mitt i kräftskivan, skjuten i benet. Polis anländer, och tar med sig våldsgästen till sin alltid välkomnande miljö i Gävle polishus…

Familjen i villan – med den skottskadade pappan – landade snabbt i slutsatsen att det inte går att bo kvar. Tryggheten är borta. Säkerheten existerar inte. Man vågar inte lämna sina barn ensamma i kåken när man jobbar.

Sätra i Gävle är inget särskilt utsatt område, inte riskområde eller ens ett utsatt område enligt polisens defintioner. Inte än. Men det är område där en kräftskiva våldsgästas, där värden skjuts i benet för att han har fräckheten att kasta ut våldsgästerna. Det är ett område där den lokala ICA-butiken får hjälp av stamkunder för att hålla buset i schack, minska snatterier och vandalisering. Det brinner bilar i Sätra, och det är stökigt. Men det räcker inte för att räknas som ett av de där jobbiga områdena med sina ”utmaningar”. Lik förbannat så säljer vanligt folk i kvarteren sina villor för att otryggheten har tagit över, säkerheten försvunnit.

En kräftskriva. En skjutning. En kommande framtvingad fastighetsaffär. Sverige sommaren 2017. ”Vi har aldrig varit tryggare än nu…” 

44 svar på “VÅLDSGÄSTERNA”

 1. Går dagligen förbi en av stadens större skolor,där kryllar det av svenska elever,men de pratar oftast inte svenska med varandra,utan ett av de otaliga språk som är förekommande i landet. Jag undrar varje gång hur den eftersträvansvärda integreringen skall bli möjlig.

 2. Samma attityd som förväntar sig att bli bemött med blind lydnad.
  Skolan har inte haft någon inverkan i respekt för andra, ingen värnplikt som har kamratfostrat. Så nu när vårdpersonal på akuten inte lyder minsta vink, uppstår konflikt. Dessutom börjar nu vanliga svenskar att motsätta sig att bli trampade på. Hur skall det här sluta, ja i valet 2018?

  1. Så är det, bilar eldas upp var vecka, droger säljs rätt ogenerat i centrum, ett par stadsdelar är helt enkelt olämpliga att vistas i nattetid.

   Staden är inte längre säker.

 3. Hej!

  Finns det någon sammanställning av alla dessa skjutningar, granatkastningar och gänguppgörelser – kulturgåvor från våra fina utsatta områden?

  På jobbet idag nämnde en kollega att det har skjutits i Eriksberg, där personen ifråga bor – ingen annan kollega har hört om denna skjutning. Jag informerade om att det ett par dagar sedan kastades granat mot en lägenhetsdörr på Östermalm – samma reaktion där, ingen som har hört om den händelsen. I söndags berättade en kompis att det har brunnit bilar i Årsta – inget som jag snappade upp i media. Alltför många medborgares ”sjukdomsinsikt” om förfallet av nationalstaten är obefintlig. Jag vill ändra på det.

 4. Reflektion har jag haft en tid, ”när ska det ske”… tragiskt.
  Som vanligt den oskyldige som får ”flytta sig.
  Bristen på handfast ingripande, bristande personal numerär, våldscirklen får mig att fundera, ”När tröttnar medborgarna?”
  Vilka framtida åtgärder/metoder kommer att då krävas för att återställa lag och ordning (inte bara snack), när dessa gäng vant sig att få ”rätt”.
  Det har ju varit en sund uppmärksamhet utomlands på situationen, detta kan förhoppningsvis få våra blåögda politiker att inse det ohållbara.
  Om inte…. är det dags att lämna riket?

 5. Vilket hån mot civiliserade människor, att DE ska behöva lämna hus och hem, hals över huvud, för att de – bokstavligen – har våldgästats av ofattbart hänsynslösa barbarer.

  Vilket hån, att svenska villaägare ska tvingas evakuera de (plötsligt närmast värdelösa) bostäder man investerat ansenligt kapital, tid och energi åt att skaffa och sköta om.

  Blod, svett och tårar tycks vara skyddslösa svenskars otacksamma lott… åtminstone fram till nästa val, då vi har (sista?) chansen att rösta bort mardrömmens skapare.

 6. Igår visades UG del 2 om Bergsjön i Gbg. Som avslutning hade Janne Josefsson en kort intervju med Ibrahim Baylan (S), Tomas Tobé (M) och SDs talesman för rättspolitiska frågor. IB hävdade att S har gjort en jättesatsning på Polisen. Kolla gärna antalet poliser i Sverige, det har sjunkit på senare år. Tomas Tobé ville satsa rejält. SD killen fick skäll av IB för att man ville stoppa invandringen och dessutom inte hade ett förslag som kunde lösa problemet som S och M skapat. Uppochnervända världen vill jag lova.

  1. Inslagen handlar om Biskopsgården inte Bergsjön. Första gången förre kommunalrådet i GBG Göran Johansson (S) lyfte frågan om att vi riskerade att utveckla ghetton i Sverige om vi tillät invandrare att själva bestämma var de skulle bo var 1987 (google). Tillsammans med Ilmar Reepalu tog han upp frågan åtskiliga gånger under 90-talet och de blev alltid bemötta med att de var anti- invandrare och rasister. Nu står Morgan Johansson och förklarar att EBO-lagen lett till dessa problem och kan förstärka dem i framtiden. Varför leds landet av de efterkloka?

 7. Vad jag förstått så beväpnar sig nu helt ordinära medborgare med illegala vapen då de inte litar på att polisen legalt kan skydda dem. Farten i ”spiralen” ökar.

 8. Skjutvapen, batong, planka, invandrare eller svensk spelar egentligen ingen roll.
  Vi har i vår närhet en fastighetsägare som hotar de närmsta grannarna med hammare och tillhyggen, misshandlat en granne med batong så denne flyttade. Kört iväg andra grannar genom hot och anmälningar till polis, kommun och socialtjänsten.
  Förföljer hundägare fram till deras dörr, måttar sparkar mot hundar om han får chansen. Övervakningskameror som anmälts och befinns olagliga men som sätts upp så fort Länsstyrelsen vänder ryggen till.
  Listan kan göras hur lång som helst och personen i fråga har haft samma beteende vid sin tidigare bostad.
  Vad har samhällets resurser gjort för att trygga de närboende? Ingenting

 9. Alltså, varför sprids denna dynga!?! Det är mig, min sambo, vår fest, vårt hus och vår familj ni pratar om. Det är nästan inte en siffra rätt i det som artikelförfattaren förmedlar. Förutom felaktigheter kring i princip hela händelseförloppet tänker vi inte heller sälja huset. Herregud.

   1. Jag har haft en konversation med ”Besviken” och landar i att det finns en del sakfel, men att det finns en hel del läskigheter i händelsen. Tills dess FUP – Förundersökningsprotokollet – är klart får vi nöja oss med det. Visa den hänsynen för en familj som är brottsoffer. Tack.

    1. Tack iotakt. Som jag skrev till dig så är texten välskriven. Reflektioner och tyckande får stå för var och en så det kan man inte kalla fake news. Jag håller också med dig i flera av dessa reflektioner men jag måste reagera när det står att vi inte vågar bo kvar och ska sälja huset. Det är det sista vi kommer att göra. Har också läst trådar på Flashback (vilket jag vet att jag inte borde) och det här med källkritik måste vi ta på lite större allvar.

 10. Intressant att se vad straffet blir för att tränga sig in i en främmande människas hem och skjuta en person jämfört med de som försvarat sig vid inbrottsförsök kombinerat med mordhot.
  Tänker på den äldre mannen som fick fyra års fängelse för att ha skjutit två personer genom dörren då de mordhotade honom i hans bostad (han fick sedan sänkt till två års fängelse på grund av åldersskäl i nästa instans).
  Rimligen borde straffet för att oprovocerat skjuta någon i dennes hem vara minst tiofalt hårdare.

 11. Begåvat Antonsson,
  Vi får lite mer information när förundersökningsprotokollet blir offentligt. Väl värt att vänta på.

   1. Att du låter detta ligga kvar är begåvat. Som ett exempel för hur mediemiljön faktiskt ser ut idag. Det är inte lätt och veta vad man skall tro på.

 12. Trots detaljfel i bloggkrönikan, såsom att familjen ska sälja vilket de tydligen inte ska enl kommentar ovan från ”Besviken”, så sätter faktiskt krönikan fingret på något nytt.

  Ett nytt fenomen att invandrargängens våldsverkande nu flyttar ut från no-go-zonerna och drabbar ”medel-svenssons” i villaområdet. detta är den viktiga nyheten som måste förmedlas av media. Därför är det bra av dig Antonsson att du lifter fram detta nya fenomen.

  1. Är du helt säker på att det var ett ”renodlat” invandrargäng?
   Såvittjagvet så är det en hel del ”svennegäng” som härjat i Gävle.

 13. Min analys och spådom, är att även om dom inte tänker sälja huset nu, så kommer dom bli tvingade att göra det inom en snar framtid, var så säkra på det.
  Framtiden får visa om jag kommer att få rätt eller fel.

 14. Jag har läst blogginlägget och jag har läst kommentarerna från ”Besviken”, jag har dessutom läst på Polisens hemsida om aktuell händelse som betecknas som grov misshandel:” Under en fest i stadsdelen Sätra i Gävle blir en man skjuten i benet.”

  Mannen har ju helt uppenbart blivit skjuten i benet så där finns ju inget ”sakfel,” att det rörde sig om ett ungdomsgäng har ju även Expressen skrivit.

  Tycker inte du Fredrik Antonsson ska känna att du blivit ”blåst” och levererat ”fake news” men det kommer säkert att bli intressant att läsa FUP:en.

 15. Att göra sig omaket att dölja en skrämmande utveckling genom att sälja fake stories som sen kan dementeras och överbevisa alla om att allt srämmande utveckling är fake news…
  Håhåjaja.

  1. Jag tycker nog inte den här sidan döljer så mycket. Läs gärna andra postningar Lena. Den här gången blev det inte 100% rätt, och det är på den nivån jag har ambitionen att ligga.

 16. Det verkar som allt fanskap som drabbar alla beror på ”invandrare”. Så var det även med mordet på en ung flicka i Hudiksvall….sen visade sig att det var en svenneunge. Då vart det helt tyst om det.

  1. Det blev inte tyst om Volvo-raggaren i de kanaler jag hämtar mina nyheter. Det slogs upp rätt stort. Men du kanske konsumerar dina nyheter på andra platser?

 17. Expressen Publicerad 7 sep 2017 kl 21.37:
  JUST NU: Stenkastning mot räddningstjänsten

  ”– Det har varit stökigt på platsen, de har kastat sten på oss och det har varit allt möjligt där, säger Torbjörn Krokström, inre befäl vid räddningstjänsten Syd.”

  Att det kanske blev fel spelar ingen som helst roll. Det är petitesser i sammanhanget. Förstörelsen av landet pågår dygnet runt.

  Backa aldrig!

 18. Fast detta är inte fakenews, det var inget nyhetsreportage, utan mer en krönika.

  Krönikor ska va subjektiva och kan ej va fakenews.

  Sen tycker jag besviken ska va glad om någon bryr sig om vad som hände dom.

 19. Men alltså. Den lilla frågan är väl om de bor kvar eller inte. Däremot, om denna familj våldgästats på det sätt som beskrivs, är det mer än bara en händelse. det är ett oacceptabelt beteende som samhälle, myndigheter och medborgare INTE skall tolerera!

 20. Besviken skriver:
  ”Det är nästan inte en siffra rätt i det som artikelförfattaren förmedlar. Förutom felaktigheter kring i princip hela händelseförloppet tänker vi inte heller sälja huset.”

  Förutom reflektioner och egna tankar förmedlade artikelförfattaren följande ungefärliga händelseförlopp:
  En vanlig svensk familj hade en vanlig fest i sin vanliga villa. Ett gäng objudna gäster från områdets lägenhetsområde trängde sig in, en konfliktsituation uppstod varvid värden och familjefadern sköts i benet. Därefter övermannades GM av andra gäster tills polisen kom till platsen.

  Besviken – vad i detta beskrivna förlopp är så totalt fel? Saker många av oss nog skulle vilja veta är även:

  1. Vilken typ av vapen användes? Grovkalibrigt eller av typen soft air gun?
  2. Motiv? Var det en hämnd för att gänget blev avhysta eller uppstod en hotfull stämning mot ungdomarna där vapnet användes som ett (förvisso överdrivet) sorts självförsvar?
  3. Var GM en total främling för er eller inte?

 21. Signaturen ”Besviken” tycker inte att någon siffra är rätt i blogginlägget. Det förekommer endast en siffra i blogginlägget, nämligen årtalet 2017. Då påstår ”Besviken” att den eventuella händelsen timade år 2016 eller ännu tidigare.

 22. Svar till sant! De kom från somalia de som sköt å talade inte så mkt svenska, punkt!
  Källa 100% tillförlitlig!

  De var inte bjudna å blev avhysta å det accepterades inte….

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *