”VÄGVÅLDET”

Det var i början till mitten på 90-talet, och vi var på väg mot Frihamnen och färjan till Estland. Vi var alltid sent ute, så även den här gången. På Valhallavägen hamnar vi bakom en taxi, som kör alldeles för sakta för att vi skall kunna ligga kvar där i kölvattnet på en väglus. Tanten, som var en tjej då, trycker ner gaspedalen och kör om, till höger om taxin. Taxichauffören blr tydligen upprörd över att en blond, ung kvinna kör om honom. Han accelererar och kör upp jämsides med oss, hytter med näven och artikulerar tydligt. Det är inga som helst problem att läsa läpparna. Det börjar med ett F, slutar med ett A och så finns ett I och två T däremellan…

Tanten, som var en ung tjej då, skickar upp långfinget och gasar på medan taxin bromsas upp av annan trafik vid Östra Station. Vi ser båda i backspegeln hur taxichauffören kastar sig ut och följer efter oss i avsevärt högre fart än när vi körde om honom. En nervositet och olustkänsla sprider sig i bilen. Framme vid Stadion är det dessutom rött, men vi står trots allt längst fram i den högra av två filer som svänger till vänster.

Taxin kör om oss med skrikande däck, svänger in framför oss och slår på sina varningsblinkers. Ur taxin kliver en skrikande, viftande och galen taxichaufför. Han ger oss par i långfingrar och en spottloska på vindrutan. Tanten, som var en tjej då, är inte alls lika kaxig längre. Själv funderar jag på om jag har någon chans mot snubben i grenarna våld och misshandel. Det har jag nog inte. Ännu lite mer underlägsen känner jag mig när han öppnar bakluckan och tar fram ett fälgkors.

”Kör mot rött för fan, och rakt fram istället!” skriker jag. Tanten, som var en tjej då, lyssnar för en gångs skull på mig. Hon svänger ut till höger, snabbt och så långt det går. Hon nöjer sig inte med rakt fram. Vi hamnar på Sturegatan, Karlavägen och Brahegatan innan taxichaffören ens hinner skrika klart ”Elif air ab tizak!” Vi lyckas finta bort taxin i gyttret på Östermalm, innan vi kan styra mot Frihamnen ännu lite mer stressade och uppjagade. Vi är i chock när vi kliver ombord på Regina Baltica och en resa till Tallinn.

Idag var det dags för en ”flashback”, via Flashback. En nyhet från norra Sverige och staden Piteå om en tjej som hade misshandlats och skurits. Nyheten fanns i lokalpressen. Enligt tjejen hade hon kanske gjort en lite vild omkörning. Bilen hon körde om på ett olämpligt sätt hade hängt på och efter, fram till hennes parkering och port. En av de fyra unga männen i den omkörda bilen hoppade ur och misshandlade tjejen grovt, med nävar och tillhygge. Allt för en omkörning, där en kvinna kör om en grupp män på ett inte helt riktigt sätt – enligt kvinnan själv. En omkörning slutar med en grovt misshandlad kvinna. För två år sedan knivmördades en man vid en korsning i Tullinge av ungefär samma orsak.

Trafiken skapar sina monster, och samhällsutvecklingen ger skapandeprocessen en turbomotor att ta till. Någon känner sig kränkt över hur någon annan kör. Någon tycker att det är rätt att spöa upp den där, alternativt ta registreringsnumret på bilen för att senare punktera däck eller slå sönder en ruta. Trafikmiljön är faktiskt en rätt bra bild av hur lugnt och sansat ett land är. Vi är på väg åt fel håll, tycker jag iallafall…

12 svar på “”VÄGVÅLDET””

 1. Efter att i 20 år passerat Södertälje på E4E20 till å från jobbet i Stockholm kan jag med fog påstå att tempot och det hotfulla körsättet ökat.
  Omkörningar hur fan som helst exempelvis i vägren , upp i bakluckan på bilen framför för att visa att du vill om, snabba riskfyllda filbyten för att hinna av i Hallunda å Södertälje.
  Nästan alltid har ovan utförts av unga män med invandrarbakgrund, nästan alltid i svart BMW och nästan alltid har detta upphört när man passerat Södertälje.
  Känns bra att ha gått i pension och slippa riskera hälsan på E4E20.

  1. En annan Freddie har gästspelat på motgift med en text om skillnader. Jag hoppas att folk läser den och inte dömer zebran efter ränderna.

   https://www.motgift.nu/2017/11/08/ar-svenskar-onormala/

   Det är bara vi nordeuropéer som tycker omotiverad aggressivitet i trafiken är konstigt. Det är VI som är undantaget.
   T.o.m våra nära släktingar i södra Europa skiljer vi oss från på den punkten.

 2. Vad gör de här alla dessa sanslöst obehärskat lättkränkta ”män” från dysfunktionellt våldsamma ”kulturer” i tredje världen?

 3. Jag funderade på det där med självkörande bilar. Kanske skulle just MENA-folket ha nytta av dessa. Jag har också noterat vilka avfarter tokdårar svänger ner på.

 4. En händelse i Göteborg slutade med en skjutning på Vasagatan i centrala ”Götet” – mitt på dagen. Någon ung man hade fått ett anfall på någon som inte tyckte som han (om hur man skulle framföra sitt fordon). Ytterligare ett problem med asylanter…

  1. Grotesco hade undertiteln ”Humor sanktionerad av Staten” på något av sina första verk som sändes av SVT.

   Då var det lustigt, nu vet jag inte längre.

 5. En bil vinner alltid mot en människa. Står någon framför mig och hotar med ett fälgkors och jag känner att det här blir inte roligt så får jag väl nyttja det vapen jag sitter i mot hans. Jag tror jag vinner.

 6. Har nu fattat. Lägg ner polisen, åklagarna och domstolarna. Så får ”folket” ta hand om ”problemet”. Hur demokratiskt är inte detta?

 7. Att trafikvettet i Stockholms innerstad gått från illa till sämst har jag också sett med egna ögon, trots att jag inte åker ofta. Men för varje gång blir man vittne till att fler trafikbrott, som om de skulle begåtts när en annan var ung, hade renderat i böter och draget körkort. Kanske rent av fängelse.
  Senast, vid korsningen mot Henriksdal, Danvikstull, fyra män i gammal Toyota kombi (OBS! ingen BMW) korsar två filer från längst till vänster, in i högersvängsfilen, rundpall på Kvarnholmsvägen och ut igen på Värmdövägen i motsatt riktning som de kom ifrån.
  Samtliga bilister som bevittnade uppvisningen kom av sig totalt. När det slog om till grönt stod flera kvar utan att ha uppmärksammat att det blev deras tur att köra.
  Bara ett exempel. Filkörningen på E4:an uppvisar ständigt flagranta exempel på hur man inte gör.
  Vi har fått en trafikmoral som passar bättre i Beirut eller Kirkuk.

 8. Inte bara på vägarna. Fråga vem som helst som spelat fotboll i de lägre divisionerna senaste 10-20 åren. Vilka personer och lag är det som signifikant mer ofta än andra känner sig kränkta och hotar, eller våldför sig mot, domare, mot- eller medspelare? Självklart inget media tar upp. Undrar varför.

  1. I Göteborgsregionen har man kunnat läsa om flera domare som avslutat mångåriga karriärer av rädsla efter allvarliga hot under sommarsäsongen. Cynikern blev inte förvånad när han sökte fram namn på de skyldiga lagen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *