UTANFÖR MANUS

Statsministern och landsbygdsministern skulle presentera regeringens så kallade satsning på den svenska landsbygden. Det slutade med att statsminister Löfven skapade måndagens snackis när han fick svara på en fråga, och fick agera utanför manus. Alla förslag försvann i glömskan. Vad var det statsministern sade egentligen när han svarade på en fråga om urbaniseringen?

– Jag är helt övertygad om att vi alla vill se att landet överlever. Inte minst, som sagt var, när storstadsbor och – och – kanske få koppla av ute i… på landsbygden. Då måste det fungera där.”

Många lyfte fram det ogenomtänkta sättet att motivera en satsning på svensk landsbygd. Några tyckte att det var fånigt att skjuta in sig på en mening, tagen ur ett större sammanhang. Men hur man använder ord betyder något. När Löfven sticker i väg utanför manus blir det ofta svårt att förstå vad han menar och vad ha vill ha sagt.

Hade bara Löfven undvikit att koppla satsningar på landsbygden med att storstadsbor måste få ha en fungerande landsbygd att koppla av i och på så hade han inte blivit måndagens snackis. Nu blev han det, och allt för att han använde fel ord på fel plats och i fel sammanhang. Det finns nämligen två ord som kan få en språkpolis att dra slutsatsen att det viktigaste skälet till en landsbygdssatsning är just det som Löfven nämner i sina numera omtalade meningar. Orden är ”Inte minst”.

Inte minst är det viktigt att landsbygden fungerar när storstadsborna hälsar på ute på landet. Inte minst.

När Löfven håller sig till manus brukar det nuförtiden och efter viss träning fungera okej. När Löfven får frågor, och skall ge sig ut – utanför manus – så fungerar det inte lika okej.

Löfven är uppväxt på landet. Jag är helt övertygad om att Löfven vill att svensk landsbygd skall fungera. Löfven har ju sommarställe uppe vid Höga Kusten, i det som är svensk landsbygd. Problemet för Löfven är att han inte kan formulera sig på ett sätt som inte får oss att tro att han vill att landsbygden skall fungera när statsministern och fru Löfven hälsar på i obygden. För det var ju det han sade, att landsbygden måste fungera, inte minst när storstadsborna hälsar på.

Han är ett under av otydlighet, och när han är tydlig så blir det fel. Så fort statsministern lämnar tryggheten i en färdigskriven textmassa och tvingas utanför manus är det som att skicka in Löfven i ett minfält. Efter snart fyra år skall det inte behöva vara så…

12 svar på “UTANFÖR MANUS”

 1. ”De som får uppehållstillstånd får stanna, de andra skall lämna Sverige.”
  Ett under av tydlighet liksom att utlänningslagen säger att den som söker asyl skall kunna bekräfta sin identitet.
  Vad skall Löfven säga nästa gång när han skall förklara vilka regler som gäller för invandring?
  De s k ensamkommande flyktingbarnen är det största bedrägeri som Sverige har utsatts för. Det sätter all vår respekt för lagen ur spel.

 2. På högsta nivån i ett rikes maktcentrum är det ett basalt krav att man ska kunna uttrycka sig begripligt även när man tvingas improvisera.

  Att det tycks trixas bakom kulisserna för att ta från folk viktiga rättigheter när det gäller vad man får säga känns också obehagligt i sammanhanget.

  Glädjande dock att det ser ut som om statsministern vill att hela landet överlever – även om det mynnar ut i en trivselfråga.
  mvh

 3. Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta, eller var det tvärtom.
  Det sagda är en groda vi kan skratta åt ett tag men viktigare är att dra kretsen bakom sprattellgubben fram i ljuset.
  Samma personer som välte Juholt överände så det sjöng om det, ja han var ju inte så svårvält.
  Stadssekreterarna, talskrivarna, folket på UD, folket i VU. Hela denna hydra av identitetspolitiker som håller på att sänka hela SAP

 4. Hej.

  Vad bra att det skall fungera för stadsborna.

  Då kanske de tre decimeter djupa tjälskotten blir lagade.

  Eller så blir vägen överförd till oss kringboende att sköta – utan att vi får sänkt skatt för det.

  Det är inget under att inget parti driver på för beslutande lokala folkomröstningar där politiker är de som ser till att tjänstemän verkställer det som beslutats.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 5. Om man verkligen vill att landsbygden ska få leva så måste man tillåta sig att ha jordbruk där. Men jag har inte sett några ärliga viljeyttringar i den riktningen från vårt EU-vurmande och de facto fosterlandshatande politiska etablissemang sedan inträdet i den gigantiska kontinentaleuropeiska jordbrukskolchosen, som kallas EU. (Mer än hälften av EU:s budget gick till bidrag till jordbruk.)

  Sverige, som styrs av EU, vill ”vara bäst i klassen”. Därför är Sverige det mest lydigaste landet i EU, och följer i det närmaste blint alla EU:s nycker. Vilka livsmedel som får produceras och vilka som inte får produceras i Sverige bestäms i det stora hela av EU. Sverige är också en stor nettobetalare till EU:s gemensamma budget.

  Eftersom alla andra EU-länders regeringar är fosterlandsälskande och självfallet månar om sin inhemska jordbruksproduktion, som i många fall är en överproduktion, så har vårt fosterlandshatande politiska etablissemang sett till att Sverige har blivit en tacksam avnämarmarknad för EU:s jordbruksöverskott av skiftande kvalitet. Många av våra svenska jordbruk har följaktligen slagits ut. På kuppen har Sverige fått en av EU:s lägsta självförsörjningsgrader (räknat på värdet) på livsmedel. Därför drabbades de svenska konsumenterna så hårt av den hästköttsskandal, som var ett resultat av den förda politiken i den kontinentaleuropeiska jordbrukskolchosen.

  I EES-landet Norge och i EFTA-landet Schweiz, å andra sidan, tillåter man sig att ha mer eller mindre rationella jordbruk litet var stans på landsbygden. Dessa rika länders landsbygder lever. Men så hyser regeringarna i dessa länder, till skillnad från dito svenska, fosterlandskärlek. Att ha hög självförsörjningsgrad på livsmedel gynnar välståndet tillika krisberedskapen, vilket Norge och Schweiz är bevis på. Denna insikt försvann hos det svenska politiska etablissemanget med den EU-vurmande Bildtregimen 1991-94.

  SWEXIT nu!

  Men först måste vi radera det grundlagskyddade EU-medlemskapet, lämpligen i samband med 2018 års grundlagsändring. Stryk all klåfingrig inskränkning av yttrandefriheten, meddelarskyddet och offentlighetsprincipen och ersätt dessa med att ta bort EU-medlemskapet i Regeringsformen 1 kap 10 § i den proposition som ligger till grund för 2018 års grundlagsändring.

 6. Hehe, ja, han var den som var kvar när alla som kunde, och alla som ville, och alla som kanske eventuell kunde tänka sig var borta.
  Då får man hålla till godo med vad man har.

 7. Att Löfven har svårt att uttrycka sig och ofta framstår som lite bakom flötet är – tyvärr – ett av hans mindre problem. Långt värre är den politiska utvecklingen i det parti han leder, de rådgivare han omger sig med, de ministrar han utsett, samt det parti med vilket han valt att ingå i en regeringskoalition.

 8. Är ingen vän av Stefan Löfven men det han sa ”landsbygden måste fungera, inte minst när storstadsborna hälsar på” var ju ett försök att skoja till det. Det ser man på hans ansiktsuttryck.
  Men i det medieklimat som råder i Sverige är det livsfarligt som politiker att skoja då varje ord vägs på guldvåg och vänds emot en.

 9. Ingen kunnig som fixar översättningar på youtube, så vi åtminstone kan glädja engelskspråkiga människor med vad vår feministiske statsminister vill åstad komma?
  Vi måste ju alla arbeta för att stärka Sverigebilden!!!

  1. You mean it´s something wrong with the Sweden-picture? Sweden is a very feministic country but where do all the what we in Sweden call gubbar come from? Like our state-minister Löfvén.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *