UNDERLIVET

Precis innan den bastanta, härliga och helt underbara barnmorskan hade fått läkaren att tappa luften hade den där läkaren sagt något som kanske inte var rätt och riktigt just där och då. Efter mer än ett dygns förlossningsarbete hade kvinnan i sjukhussängen framför mig nyss kämpat fram vår förstfödda son. Hon hade blivit mamma, och jag hade blivit pappa. Livets under, och det där underlivet som läkaren hade stått och tittat på från olika vinklar i någon minut.

”Bara det kommer fungera så är jag nöjd” sade den svettiga, trötta men överlyckliga mamman i sängen. Läkaren höll nyss på att hämta sig efter barnmorskans vassa armbåge i solar plexus. Alldeles innan och medan han kliade sig på hakan hade han sagt ”Jaha du… Här nere kommer du aldrig att bli dig lik igen.”  Ruptur och bristning, en herrans massa syslöjd på förlossningssalen – då operationsavdelningen hade knökfullt redan då, för 22 år sedan. Där stod jag som ett vilset fån och tänkte ”Ja, bara det kommer fungera är jag nöjd.” Själv var jag mer fokuserad på det lilla livet på mammans bröst, än på det där underlivet som skulle lagas…

Socialminister Annika Strandhäll har skrivit en debattartikel igen. Skall man tro på budskapet i den kommer en av sossarnas valfrågor att vara rätten till ett helt underliv. Det känns ju som en valvinnare, eller något. Det lär inte finnas någon kvinna som har fått se spricka upp under en förlossning – eller som kan tänka tanken hur det känns – som inte har sympatier för Strandhälls engagemang. Jag tror att vi män också gillar det där, att kvinnan minsann skall ha rätt till ett helt underliv. Valaffischen känns given. Strandhäll i knytblus, och texten ”Ett starkare Sverige för alla – och helt underliv efter förlossningen”.

Strandhäll avslutar sin debattartikel med meningarna: ”Även kvinnor som har fött barn ska kunna njuta av sex, gå på toa som vanligt och inte behöva oroa sig för att kissa på sig – det är faktiskt en rimlig ambition för ett välfärdssamhälle som Sverige. För det krävs fortsatta välfärdsinvesteringar – inte stora skattesänkningar. Så bygger vi ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige.”

Jag håller med Strandhäll. Även en kvinna som har fött barn skall kunna kunna njuta av sex och gå på toaletten som vanligt. En mamma skall inte behöva bli inkontinent bara för att hon har blivit mamma. Det är en rimlig ambition. Men att Strandhäll inte med ett enda ord lyfter fram de där 40-50 000 könsstympade kvinnorna som finns i landet, vars underliv förstörts och skändats i religionens namn – det tycker jag är direkt stötande faktiskt.

En svensk förlossningsskada, hur illa och hemsk den än må vara – är en västanfläkt mot en vidrig könsstympning. Det hade varit läge att lyfta fram även de kvinnorna när man skriver debattartikel om sargade underliv, tycker jag iallafall. Men Strandhäll väljer den enkla vägen, där ingen kan säga emot. Det är rätt skamligt, faktiskt…

12 svar på “UNDERLIVET”

  1. Jo, om det gäller satsningar på försvaret. Då ställs grupp mot grupp omedelbart, och vi har INTE råd!
   Men jag håller med i sak här. Det är skamligt tyst. Att svika denna grupp kvinnor är fruktansvärt fegt. Så fort frågan kommer upp flyttas fokus till något annat. Fulast är Schyman, som jämförde svenska män med talibaner! Så fult. Och väl medveten om att nu hamnar debatten långt från där den borde vara.

 1. ”Socialminister Annika Strandhäll har skrivit en debattartikel igen. Skall man tro på budskapet i den kommer en av sossarnas valfrågor att vara rätten till ett helt underliv”

  Jag har inte läst Strandhälls artikel och när jag läste det där så blev jag väldigt förvånad.
  Först trodde jag att undrens tid inte var förbi och att Strandhäll talade om könsstympningarna.
  Men det hon talade om var alltså förlossningsskador.
  Då är frågan…; hur tänkte Strandhäll se till att kvinnor slipper sådana i fortsättningen ?
  Har den fantastiska forskaren Strandhäll uppfunnit någon tidigare okänd mirakelmedicin som förhindrar förlossningsskador ?
  Nej, det är som vanligt bara ännu en hög med socialdemokratiska populistiska floskler.

  Ett bra tips om du nu värnar om födande kvinnor, fru Strandhäll, är att du börjar med att se till att dom får föda på sjukhus istället för i taxibilar.

  1. @weasel

   Tja, det lär ju knappast bättra på statistiken över förlossningsskador att föda i en bil mitt ute i ingenstans en svinkall vinterdag/kväll,

 2. Jag har märkt att du/ni undviker på DN-vis att skriva ut ursprung på gärningsmännen på andra sidan NB. Det känns lite väl övertydligt för mig som läser nyheter på fler ställen. Är det för att undvika fler drev från statsmedia?

 3. Dessvärre har vi fått vänja oss vid att Strandhällskans tankeverk(s)amhet inte tillhör dagens klaraste ljusglimtar!
  Men vi kanske ändå ska glädja oss åt hennes ständigt lika märkliga debattinhopp. Varje gång hon öppnar näbbet förlorar ju sosseriet minst 10000 röster!???

 4. Hej.

  Jag har knäckt ryggen på kroppsarbete.
  Jag har PTSD av mitt lärararbete.

  Många andra har skadat sig betydligt mer och värre på arbete.
  Många, många andra har skadats fruktansvärt av hänsynslösa gärningar.

  Varför till en (S)trandhäll inte prata om varför så har skett?

  Vilka är det som tjänar pengar på livsfarliga arbetsmiljöer?
  Vilka är det som skapat en byråkrati där människor med funktionshinder kan utnyttjas som statare?
  Vilka är det som begår hänsynslösa brott?
  Vilka är det som skjuter, spränger, rövar och våldtar?

  Varför vill inte en (S)trandhäll tala om det?

  Vilka är det som svälter till döds på äldreboenden?
  Vilka är det som felbehandlas av icke-svensktalande personal?

  Varför är det som det är, (S)trandhäll?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 5. Vem tror på sossarnas starka och trygga samhälle efter den här katastrofveckan då t o m de hemska polackerna måste komma och rädda oss?
  Strandhäll har rejäl uppförsbacke nu och bara sex veckor till valet. Dessemellan skall hon dessutom hinna med den högprioriterade prideveckan. Det blir svårt att komma över 20 %.

 6. Medicinskt omotiverad, rituell könsstympning på småpojkar (omskärelse) tillämpas inom den ansträngda svenska skattefinansierade sjukvården, till ett subventionerat pris. Apropå rätten till sitt underliv och det politiska etablissemangets prioriteringar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *