UNDERBARNET

När Miljöpartiet valde Gustav Fridolin till sitt manliga språkrör var det nog många i de gröna leden som jublade inombords. Det var dags för det politiska underbarnet att äntra scenen, för den retoriska naturbegåvningen att ta över föreställningen. Fridolin skulle bli och vara den som gjorde Miljöpartiet till en maktfaktor i svensk politik. Med underbarnet Fridolin som språkrör skulle de gröna bli Sveriges tredje största parti – och ett regeringsparti.

” – Det är ju så att Sverige på många sätt är ett tryggare land än vi varit…” – utbildningsminister Fridolin i SVT Agenda 20 november 2016.

Kanske var det så att Fridolin en gång i tiden var i närheten av allt det där som han skulle vara. Frälsaren. Underbarnet. Stjärnan. Idag är han det inte. Fridolin är förvisso statsråd i en lika rödgrön som dysfunktionell regering, men stjärnglansen finns inte kvar. Miljöpartiet har förvisso blivit ett regeringsparti med Fridolin, men aspirerar idag mer på att rasa ur riksdagen än att bli landets tredje största parti. Ge underbarnet och utbildningsministern lite mer TV-tid att spåna om trygghet så kommer Miljöpartiet att bli historiska som det första partiet som har försvunnit ur Riksdagen två gånger.

I Fridolins portfölj finns ansvaret för landets skolor. I Fridolins skalle finns illusionen om att hans Sverige på många sätt är ett tryggare land än vi har varit. Finns det en otrygghet så är det en illusion, något man kanske upplever men som inte stämmer med verkligheten. När landets utbildningsminister använder sin TV-tid att imitera Magnus Betnér så ger statsrådet ett långfinger i plytet åt en stor del av landets föräldrar. De tycker inte att dagens skola är tryggare, och deras barns upplevelser i skolan är på riktigt i deras värld.

Det finns bra tajming och det finns dålig tajming. När Fridolin i egenskap av utbildningsminister och politiskt underbarn pratade trygghet i TV hade nyheterna om tryggheten på några skolor i Malmö snurrat i medierna ett par dagar var det extremt dålig tajming. Kränkningar som inte anmäls av elever av rädsla för repressalier. Lärare som inte orkar, kan eller vill ta tag i problemen med en skola i ett anarkistiskt tillstånd. Sexåringar som misshandlar andra sexåringar. Sparkar i huvudet, våldsamheter på rasterna och lektion. En rektor som inte vill hålla med om att skolan är otrygg men som ska analysera varför barn inte berättar för de vuxna vad som händer ute i tryggheten. Och som grädde på moset, det ansvariga statsrådets mantra om det aldrig någonsin så trygga Sverige.

Fridolin har gått från frälsare till sänke, från underbarn till någon som underpresterar grovt. När den lillgamla figuren dyker upp i TV och berättar för väljarna att de har fel, att de inte ser hela bilden så skapas ett politikerförakt med nya rekordhöjder.

3 svar på “UNDERBARNET”

 1. Få kan som Anton göra det trygga underbarnet till nutidens clown då alla skrattar åt hans fulla händer av illusioner om verktyg och tid när han syns och hörs i hans trygga värd som höglönepresterande

 2. Fridolin och de som säger att Sverige är tryggt, har förmodligen inte alla hästar i stallet. Deras glättiga vrångbild av Sverige torpederas bryskt av United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC:s) statistik över:
  Assault (=misshandel) at the national level, number of policerecorded offences 2014:

  Sverige ligger i Europatopp med 858,7 polisanmälningar/100000 invånare. På andra plats kommer UK (här England+Wales) med 649,1 och på tredje plats Belgien med 616,1.

  Definitions: ”Assault” means physical attack against the body of another person resulting in serious bodily injury, excluding indecent/sexual assault, threats and slapping/punching. ’Assault’ leading to death should also be excluded. Data supplied by countries may not exactly reflect the definition provided by UNODC.
  https://data.unodc.org/#state:0

  Jag tror att åtminstone min skadeglädjebägare kommer rinna över när PISA 2015-rapporten dimper ned i knät på Fridolin i början av december. Fast hen kommer nog skylla PISA-resultatet på föregående skolminister.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *