U-SVÄNGEN

Veronica Palm är inte vemsomhelst, trots att hon har lämnat det mesta av det bästa i politiken. Som suppleant i sosseriets verkställande utskott spelar fröken Palm i samma division som statsråden Magdalena Andersson, Peter Hultqvist och Margot Wallström. När Veronica Palm twittrar som bara hon kan om u-svängen så gör hon det fortfarande som en av de mest betydelsefulla sossarna.

Häromdagen twittrade Veronica Palm om den där dagen för lite mer än ett år sedan då Löfven stod och välkomnade all världens flyktingar till Sverige. Det var dagen då några tusen gapade ”Refugees Welcome!” över Medborgarplatsen och Löfven lovade att man i hans Europa minsann inte skulle bygga några murar Veronica Palm rördes över det ögonblicket, men inte på det sättet en normal människa skulle reagera.

Den som såg Löfven på Medborgarplatsen och några veckor senare bredvid en rödgråten och hulkande vice statsminister Romson på Rosenbad hade sett den värsta u-svängen i svensk politik. Det som sades på Medborgarplatsen kom ut som tomma ord. Det som lovades av statsministern där och då var bara tomma löften. Men Veronica Palm valde att inte komma ihåg u-svängen. Palm valde att minnas det enorma engagemang som någon vecka senare inte betydde ett smak när verkligheten hann ikapp Löfven…

Det fanns folk som hade synpunkter på att Palm valde att blunda för u-svängen. Palm försvarade sig på ett sätt som var lika lyckat som om man ett år efter att man hade tänt eld på sitt hus i ett försök till försäkringsbedrägeri hade lagt upp en bild på kåken när den var fin och nybyggd. Palm försvarade sig men det blev inte bättre.

I Palms värld kvarstod ”S-partiets grundhållning” att man i Löfvens Europa minsann inte byggde murar. Att Löfven sett till att det blev gränskontroller i svenska hamnar och vid Öresundsbron betydde noll. Det var ju S och MP-regeringen som hade ansett att det var nödvändigt med en u-sväng. Eftersom S-partiets grundhållning var som den var enligt Palm så var det tydligen MP som drev på för u-svängen. Alla som såg Romson, alla som hörde Fridolin vet att det var precis tvärtom.

Palm försvarade dessutom u-svängen, gränskontrollerna och lagändringarna med att allt bara var tillfälligt. Även det känns ju som en dåres försvarstal, med tanke på att värnskatten har levt vidare i decennier trots sin tillfällighet eller med tanke på att Perssons pensionssnattande också var en tillfällig lösning som skulle korrigeras så fort tiderna förändrades. Alla vet hur tillfälliga sossarnas tillfälliga lösningar brukar vara. Alla utom VU-suppleanten Palm.

6 svar på “U-SVÄNGEN”

 1. Glöm inte momsen, den var också tillfällig och låg, nu är den enorm och permanent.
  Det finns inga tillfälliga skatter, bara tillfälliga avdrag.

 2. Inte att förglömma momsen!

  Från Wikipedia
  Vardagligt kallas mervärdesskatten nästan alltid moms. Ibland används också förkortningen MVS. Före den 29 maj 1968 hette det bara ”oms”, som 1960 infördes som en tillfällig omsättningsskatt på 4,2 procent och som togs ut i konsumentledet.[1] Momsen ligger för närvarande (2015) på 25 %

 3. Hej.

  Det är bara tillfälligt? Aj då.

  Om Palm talar sanning så betyder det att hennes parti fortfarande har obegränsad invasion som mål.

  Känns litegranna som pulsåderblödning; det är också bara tillfälligt, eller som när man blivit ’knivad’ – bladet sitter ju bara tillfälligt i såret…

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *