TRYGGARE KAN INGEN VARA

Imorgon har ett år har gått sedan det hemska knivmordet på två oskyldiga kunder inne på IKEA i Västerås. Om tre dagar har det gått ett år sedan komikern Magnus Betnér gav sig ut på sin YouTube-kanal för att berätta att det aldrig någonsin har varit tryggare i Sverige. Mordet på IKEA var ”astragiskt”, några andra färska mord var också ”astragiska” men budskapet från Betnér gick inte att missförstå. Tryggare kan ingen vara, än Svenssons familjeskara…

Ett år har gått och mycket vatten har runnit under broarna i svenska städer och samhällen sedan Betnér intygade oss att den farligaste platsen för dig, mig och oss var hemma med någon vi känner. Ett år har gått och mycket blod har runnit ut över gatorna i svenska städer och samhällen. Ett år har gått och polisen går på knäna mellan kravaller, upplopp och stenkastningar. Ett år har gått och några tusen bilägare har fått se sin bil förvandlad till ett rykande vrak. Ett år har gått och mordstatistiken har börjat skena. Ett år har gått och i Sverige har vi blivit varse hur perversa alla män blir när de kommer till en musikfestival, eller något i den stilen. Ett år har gått och känslan hos gemene man och gemena kvinnor är att det var väldigt länge sedan Sverige kändes mer osäkert än nu. Ett år har gått sedan Betnér borde ha knipit igen.

Om en vecka är det ett år sedan jag skrev ett inlägg om Betnérs YouTube-klipp med titeln ’Astragiskt’. Bokstäverna, meningarna och styckena i den texten är ännu mer aktuella då än nu, vilket jag tycker är astragiskt. På ett år har Sverige inte blivit ett dugg tryggare men väldigt mycket otryggare. Av ren lättja saxar jag in hela det inlägget nedan bara för att visa att jag är mer Nostradamus än Betnér kan drömma om att bli – tyvärr och astragiskt nog.

”Polisbussen rullar upp mot Storvreten, på höjden ovanför centrala Tumba. Någon har försökt tända eld på poliskontoret. Polisbussen rullar fram mot det brinnande poliskontoret och någon kastar en handgranat mot polisbussen. Granaten briserar, polisbussen rullar inte men har fått ett utseende mer likt ett durkslag på ena sidan – 105 splitterhål i karossen. De fyra poliserna klarar sig utan fysiska skador, men de känner sig otrygga där de sitter.

De fyra poliserna ropar skärrade upp ledningscentralen på Kungsholmen. Tänk om det hade varit en dryg stand-up:are med mer hår än hjärna som hade suttit där inne i värmen och svarat “Det är inte farligt! Sverige har aldrig varit tryggare än vad det är nu. Jag upprepar: Sverige har aldrig varit tryggare än vad det är nu.”

Medan Magnus Betnérs YouTube-klipp cirkulerar om det Sverige som aldrig någonsin, någon gång eller även faktiskt någonstans har varit tryggare. Och ja – det är astragiskt att en svensk stå-uppare skall behöva berätta för landets poliser att de aldrig någonsin, någonstans eller någon gång har haft ett lugnare jobb än nu. Det är astragiskt att det finns folk som vägrar se varthän Moder Svea är på väg. Men ni får sluta nu, med det där tramset…

Sist det hände – innan den här aktuella episoden då det kastades en skarpladdad handgranat mot en polisbuss i det aldrig någonsin, någon gång så trygga Tumba – så var det ett gäng galna nazister som försökte ta livet av Kisas enda närpolis med samma typ av vapen. Året var 1999, och sedan dess har Sverige bara blivit tryggare. Sverige idag är otroligt tryggt, du kommer inte att bli mördad för det säger Betnér in i sin kamera. Nästan ingen kommer att bli våldtagen, och om hon som gruppvåldtogs i Ludvika i helgen råkade se Betnérs filmklipp alldeles innan så är jag övertygad om att Betnér skulle trösta med “Astragiskt, men du kanske är nästan ingen?”

Betnér fortsätter att konstatera att det enda stället i landet Fläsklägg där man kanske skall känna sig lite otrygg så är det hemma. Sedan är det ju astragiskt att poliserna i polisbussen hade sitt hem i sin polisbuss, Lisa Holm sitt hem i skogen utanför Kinnekulle eller en mördad joggare sin bostad i elljusspåret. Det är ju hemma det kanske är otryggt, i det aldrig så trygga Sverige. För det har Betnér sagt, och vi som har sett den självsäkre ordbajsaren i aktion vet ju att Betnér vet allt och kan allt. Betnér vet bättre än poliser, räddningstjänst och ambulans-/vårdpersonal att Sverige aldrig någonsin har varit tryggare.

Jag är nära bekant med en polis. Jag och min nära bekanta polisen skulle ha umgåtts en hel del i helgen, men så blev det inte. Min kompis polisen fick jobba i Tumba hela helgen för att någon inte hade fattat vad Betnér hade sagt med en allvarlig min in i sin kamera. Men för de som jobbar i polisen, som väktare, på akuten eller i “sjukvagnen” är bilden inte alls densamma som Betnér.

När ambulanspersonal och brandmän börjar prata om personlig skyddsutrustning, hur mycket tryggare har då inte Sverige blivit? När ambulansen tvärnitar för att invänta poliseskort till patienten bara för att patienten bor i ett “No-Go-område”, hur mycket tryggare har då inte Sverige blivit? När stenarna regnar över räddningstjänsten medan de försöker släcka en av otaliga anlagda bilbränder på miljonprogrammets parkeringsplats, hur mycket tryggare har då inte Sverige blivit? När nederbörden i Malmö under sommaren redovisas under regn och handgranater, hur mycket tryggare har då inte Sverige blivit? Färre har dött, men är det den enda parametern som Betnér kan ta till sig.

Sanningen är jobbig, den gör ont. När sanningen gör ont och blir jobbigare kan man ägna sig åt att självbedrägeri – att mala på om att Sverige minsann aldrig har varit tryggare. Man kan stå som en vilsen konstapel och vifta avvärjande medan man halvskriker “Cirkulera. Cirkulera. Här finns ingenting att se!” Eller så kan man se sanningen för att kunna dra rätt slutsatser.

Jag rekommenderar Betnér ett studiebesök på SöS-akuten valfri onsdags-, fredags- eller lördagskväll, en tur med valfri city-ambulans i Malmö eller ett pass med ett arbetslag på brandstationen i Angered, utanför Göteborg. Sedan kan Betnér spela in ett nytt filmklipp, och be verklighetens folk om ursäkt. Det vore passande. Det är ju inte bara döden som skapar otrygghet.”

Ett år senare. Har det blivit bättre eller sämre? Funkar Tryggare kan ingen vara fortfarande?

10 svar på “TRYGGARE KAN INGEN VARA”

 1. Bra skrivet som vanligt.

  Betner är ett praktexempel på en godhetsapostel som behöver bli kliad på ryggen lite då och då av vänstermedia. Några sekunders rampljus är vad han, Schyffert, Ernman och K Bergqvist mfl behöver med jämna mellanrum.

  Jag törs slå vad om en hel del pengar att alla dessa godhetsapostlar bor långt långt ifrån mångkulturen.

  För mig är de rena hycklare och bidrar till landets förfall. Det fattar väl en femåring att välfärden i ett litet land inte räcker till hundratusentals nya människor som aldrig någonsin kommer att komma i arbete. Återstår då bara två saker, bidrag eller brott.

  Detta är ren fakta men vänsterfolket får det till rasism.

  Valet 2018 är ett ödesval på riktigt. Tänk på det gott folk.

  Idag åtnjuter inte något sjuklöverparti något som helst förtroende hos mig. Tillsvidare är det Sd som gäller 7 dagar i veckan. Blir det ingen förändring då så kommer planerna för exit från detta land att påbörjas på allvar.
  Känns inte som att det finns plats för en ansvarskännande, skötsam och laglydig medborgare längre i detta land.

  Tack för ordet

 2. Skulle vara kul att vara en fluga på väggen när någon länkar detta blogginlägg till honom. Stabilt intryck har han ju inte ingett.

 3. Ur djupet av sin grundliga kriminologiska forskning konstaterar Betnér att Sverige är tryggare än någonsin. Samtidigt kan Zara Larsson se tillbaka på sin långa livserfarenhet och säga att taharrush och gruppvåldtäkter alltid har förekommit med exakt samma omfattning.

  Jag förstår inte riktigt. Hur kan Sverige vara tryggare ån förr, när det samtidigt är exakt som det alltid har varit?

  (Gåtan besvaras förstås med motfrågan ”Ställer du godhets-kändis mot godhets-kändis?”, ställd med tillräckligt hotfull ton för att alla ska förstå att den som svarar ”ja” hamnar på kättarbålet.)

 4. Du raljerade i ett tidigare inlägg om att signalement på vittnen beskrivs i detalj. Nedanstående exempel är provocerande då 65-åringen sannolikt gett ett lika uttömmande signalement på gärningsmannen.

  ”Målsägaren lämnar följande beskrivning på kvinnan som polisen söker:
  Kvinna, runt 40-45 år gammal, ljus hy, blont ganska kortklippt hår, medellång, smal kroppsbyggnad, klädsel okänd. Ev. gick kvinnan mot tågstationen i Sandviken.”

  https://polisen.se/Gavleborg/Aktuellt/Handelser/Gavleborg/2016-08-09-0953-Stold-Sandviken/

 5. ”Astragiskt, men du kanske är nästan ingen?”

  Som Adams sade i Liftarens guide till galaxen: ingen bor i universum. Ändlig befolkning delad med oändlig volym blir nästan noll, så om man träffar folk när man åker omkring är det bara som de tror.

  Snart verklighet i granskogen.

 6. Hej iotakt! Vi har alla, inklusive Betnér, möjlighet att kolla utveckling av brott i Sverige. Har själv köpt larmarmband, som så många andra. Betnér och Sven Melander vill bara marknadsföra den egna personen, vilket de inte lyckas särskilt bra med!

 7. Det fanns en tid som man kunde ha sin framdörr olåst och sina cyklar olåsta under carporten, utan att något blev stulet; och då pratar jag inte om ngn Bullerby ute på landet, utan om en folkrik villa-förort till Stockholm.

  Det kan ni glömma idag.

 8. Jag är människovän och ser Betnérs youtube inspelning som ett just vad det är – ett komiskt skämt från en komiker.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *