TRUMPET

Spelbolagen hade sagt sitt när jag stängde av TV:n. Det skulle bli trumpet för Trump – inte blåsinstrumentet utan sinnesstämningen alltså. Trump var mannen som utanför de egna gränserna bara var populär i Putins Ryssland. En natt passerade här. En dag och en kväll passerade där. Vår del av världen vaknade till något som många känner som ett skamgrepp i grenen…

Katastrof. Clown. Pajas. Skämt. Stolle. Allt det där har den amerikanska presidentkandidaten Donald Trump kallats av svensk och i svensk media. Jag säger inte emot. Inte alls. I mina ögon är Trump allt det där, och lite till. Han är mannen som med till visshet gränsande sannolikhet blir president. Inte för att han nödvändigtvis var den som var bäst, eller klokast i väljarnas ögon. Han var inte Hillary och det räckte för katastrofen och clownen. Trump är pajasen och skämtet som vinner som ett resultat av motståndarens oförmåga snarare än sin egen förmåga. Det amerikanska valet är unikt på det sättet att just den meningen skulle funka lika bra med ett omvänt resultat.

Galning. Idiot. Det är två andra, mindre smickrande beskrivningar av Donald Trump som passerat förbi i olika artiklar i svensk press. Galningar har styrt stormakter tidigare. Idioter har världen sett i olika ledande positioner under hela historiens gång. Donald Trump blir bara varit en i mängden, men mer utåtagerande än de flesta andra galna idioter som tagit sig fram. Kanske för att Trump redan fanns i rampljuset och var känd redan innan han blev republikanernas presidentkandidat.

Men vilka är vi i Sverige att idiotförklara USA för att Trump kom så långt som han gjorde? Har inte vi vår egen katastrof, clown, pajas och skämt att hantera? I Konungariket ”vann” också vår egen variant av pajas valet. Vilka är vi att döma amerikanerna egentligen? Vara chockade och uppgivna?

Nej. Löfven är inte Trump. Trump är inte Löfven. Tack och lov för båda två ärligt talat. Löfven är inte ogenerat vulgär och inte alls ett likadant skämt som Trump. Men Löfven är ändå ett skämt, en pajas. Medan Trump pratar om hur man bäst tar tar kvinnor i grenen och kvinnor köar för att berätta om hur presidentkandidaten tafsade nöjer sig Löfven med att halvbryskt putta bort rödhåriga oppositionspolitiker under en TV-debatt. När Trump gapar om att den politiska motståndaren är en ”nasty woman” käbblar Löfven maniskt på om att det snabbast växande oppositionspartiet är nazister och fascister. Skrattretande eller tragiskt?

Rösterna räknas fortfarande i USA. Det finns någon mikroskopisk chans att det inte blir Trump, men den är minimal enligt en lika exalterad som underbar expertkommentator med fantastiska ögonbryn på TV4. Det är Hillary Clinton som blir trumpen, hos Demokraterna som det är trumpet. Missnöjet segrar. Det spelar ingen roll vilka skandaler man dragit fram och upp. Det rinner av. Det spelar ingen roll vad massmedia skriver. Får det någon effekt är det den motsatta än den tänkta.

Har vi sett det här? Kommer vi att se det igen hemma i ”Old Sweden”?

You bet. Brexit. Trump. Det är bara början. Trumpen?

11 svar på “TRUMPET”

 1. Hej.

  Lite trumpen, ja. Inte ett enda skämt om domedags[Trump]eter? Eller mexikanska sådana, med mariachi-musikens ’plåtiga’ ljud á la Morricones filmer?

  Se det såhär – den mest korrupta kandidaten sedan Nixon förlorad. Alltid något.

  För att hålla metaforen – Löfven liknar instrumentellt en kam med blött dasspapper, AK-B en oboe utan rörblad, Sjöstedt en fagott (förkortar livslängden hos användaren…), Lööf en hundvisselpipa, vem-det-nu-är hos KD blott en ekande brons, Björklund en sälgpipa, Fridolin ett dragspel och Åkesson en nyckelharpa – svår att tillverka och som två instrument i ett (dubbel i sin natur…).

  Fast jag tror som du – nu blir det åka av i USA; drag under galoscherna.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  1. Fridolin är väl en triangel eller en Casio-keyboard från 80-talet efter att man tryckt på ”demo”-knappen.

   (Tack för att jag fick slå upp ”ekande brons”, förresten. Missade den i skolan.)

 2. Jag hoppas att alla de invektiv du nämner om Trump inte är sådant som du står för.
  I så fall har jag fått helt fel uppfattning om dig.
  Att ens tillåta sig att jämföra Trump med ”miffot” Lövfen är ju närmast en skymf mot Trump.
  Personligen har jag försökt att efter bästa förstånd följa kampanjen inför USA-valet och har hela tiden trott att Trump skulle ta hem segern.
  Detta efter att Hillary Clinton är förbrukad som politiker och därmed
  förlorad.
  Det är amerikanska folket som sagt sitt, jag tror också att detta kommer att sätta stora avtryck inför kommande val i Europa och inte minst då i Sverige 2018.
  Härligt med en riktig saftig käftsmäll mot Pk-ister och journalister.

  1. Som den halv-est jag är så är jag genuint oroad över kommentaren från hans kompisar om att Estland är att betrakta som en förort till Sankt Petersburg och att Estland inte bör vara helt säkra på att få militärt stöd enligt artikel 5 om något händer. Sådana kommentarer betraktar jag som galenskap. Kan du inte förstå det så får du jättegärna ha en felaktig uppfattning om mig.

   Däremot respekterar jag amerikanernas val fullt ut. Jag kan till och med förstå att de valde som de gjorde. Men det finns som sagt några drag hos Trump som gör att jag har svårt med honom. Men det är ju inte jag som väljer där…

 3. You can always count on the Americans to do the right thing, once they tried all other options. (Winston Churchill)

  Just idag är jag stark, just idag mår jag bra
  Jag förs framåt av kraftiga vindar
  Just idag är jag stark. just idag mår jag bra
  Jag har tron på mig själv på min sida

 4. Very presidential speech Mr. Trump.
  https://www.youtube.com/watch?v=cL_wh-d1pP4
  My very best wishes and congratulations to the American people; G-d bless and god speed.

  Visserligen är President Trump, ett oskrivet blad. Men idag står hela PK etablissemanget i en snöstorm nakna och undrar varför det blåser så kallt. Bästa av allt, senaten är Republikanskt vilket innebär att han kommer ha större chans få igenom det mesta, (till skillnad mot stackars motarbetade Obama).

  NU SKA VI FIRA!

  SD in i Riksdagen. Check.
  Bortröstandet av Ruinfeldt, Check.
  Brexit. Check
  Trump’s känga till ett genomkorrupt etablissemang & zionistmedierna. Check

  Bortröstningen av landsförrädarna (7-klövern), nästa…
  Swexit, nästa…

 5. Trump höll ett mycket bra segertal,ödmjuk inför uppgiften att täta hålen som hotar att sänka USA skutan.Duterte president Filippinerna synes ha samma syn på vad som skall göras,diplomati inte krig,bygga upp inte riva ner, något USA väljarna tagit fasta på men inte Clinton med sina vänner i USA och Saudi Arabien.

 6. Men när Max Keiser intervjuade en t-shirt säljare i New York, sa han att ENDAST Trump-t-shirterna sålde… INGEN köpte en Hillary-t-shirt. Money talks…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *