TREÅRINGEN

De firar tydligen födelsedag nu, den rödgröna feministregeringen. De fyller tre år. Tre år med Miljöpartiet i regeringen, och tre år av ökade klimatutsläpp. Tre år med en feministisk regering vid rodret, tre år då sexualbrotten ökar och könssegregerade badhus blev verklighet. Men det tillhör god ton att gratulera någon på födelsedagen, så Grattis Regeringen och treåringen!

Det finns mycket som synkar mellan den vanliga treåringen och treåringen regeringen. Treåringar har ett rikt inre liv sägs det. Hur det ser ut på Rosenbad och departementen kan vi inte veta säkert, men likheter med en förskolegrupp av treåringar lär finnas. För treåringen är det ibland svårt för att skilja mellan fantasi och verklighet, och där är både det treåriga barnet och den treåriga regeringen väldigt lika. Treåringar använder enkla meningar och budskap. Det händer rätt ofta att treåringen snubblar på sina egna ord. För att förstå en treåring är det viktigt att lyssna noga och tålmodigt. ”Många döda försöker fly” är en sådan enkel mening men som förutsätter att man förstår vad treåringen vill säga egentligen…

Treåringar är ofta mörkrädda. Skillnaden mellan det treåriga barnet och den treåriga regeringen är att barnet visar och erkänner att han eller hon är mörkrädd. Treåringen – både barnet och regeringen inför ett stundande valår – delar gärna ut och med sig av saker. I barnets fall kan det handla om kex eller godisbitar. I regeringens fall handlar det om folks skattekronor till bidrag och annat valfläsk. Treåringar börjar få begrepp om mängder och volymer. För barnet går det ofta rätt lätt medan regeringen inte vill förstå vad många, mycket och massor är innan man har överbevisats om motsatsen.

Treåringar älskar att leka, gärna kurragömma. Vår treåriga statsminister leker alltid kurragömma när det är lite jobbigt och folk har jobbiga frågor – om Transportstyrelsen till exempel. Efter tre år börjar man förfina sina färdigheter genom annan lek, repetitionslekar där man gör samma sak gång på gång på gång tills det blir rätt. Att kalla ett annat parti för fascister är en sådan repetitionslek.

I treårsåldern är fantasin på topp. Fantasifigurer och fantasivärldar finns nästan alltid i treåringens sinnesvärld. På samma sätt som en trehjuling kan vara en brandbil för treåringen så kan en vuxen man med lite fantasi bli en ung pojke. En analfabet kan bli en neurokirurg eller professor i partikelfysik i treåringens värld.

Sveriges regering fyller tre år. De firar sig själva som om de vore något bättre, något unikt. Det är de inte.  Regeringen är precis som vilken annan treåring som helst, minus treåringens charm…

10 svar på “TREÅRINGEN”

 1. Tack, Fredrik, för ett riktigt gott skratt… som förstås fastnar i halsen, när man betänker hur oerhört mycket skräp, kladd, kras och konflikter de vuxna måste ta itu med efter ett fyra år långt barnkalas med över 20 fantasifulla småttingar, som har fått tillgång till ”extra allt”.

 2. Det finns en rejäl skillnad mellan en verklig 3-åring och vår 3-åring till regering. Den verkliga kan man lyfta undan med hyfsad lätthet. Vår 3-åriga regering tycks vara svårare att flytta på då det finns tillräckligt många sopprötter som röstar på deras kvarsittande, fortsatta kladdande och krävande beteende (med allt högre skatteuttag till exempel). Lyft undan dem!!!

 3. Underbart!
  En treåring växer både i längden och förståndet. Jag tvivlar att Regeringen gör det. Men folk älskar (=röstar) på dem ändå.

  1. Ja, folk är antingen inskränkta eller så har folk helt gett upp kampen och insett att sossarna alltid kommer att Sveriges största parti oavsett vem som är partiledare. Detta är en oskriven regel och inget annat.

 4. Glöm inte godnattsagorna! Man vill gärna höra samma saga i veckor i sträck, tills man plötsligt bestämmer sig för att en annan saga är bättre. Det kallas ideologi.

 5. Härlig jämförelse Fredrik!

  Dessa båda treåringar leker och har kul i varsin sandlåda, skillnaden är att den lilla goa treåringen såsmåningom växer upp och kliver ur sandlådan och tar nya steg ut i livet.
  Den andra treåringen, oavsett om han får bestämma i sin sandlåda eller inte när han fyllt fyra, kommer alltid att bete sig som en tjurig, bortskämd, lillgammal treåring som vet bäst vad alla andra i sandlådan ska tycka.

 6. Tack för skratt och ett extra tack till bildillustrationen! En treåring bygger gärna höga torn men hos treåringen rasar dem gärna p.g.a överambition i byggandet.

 7. Höjdarinlägg!

  ”En analfabet kan bli en neurokirurg eller professor i partikelfysik i treåringens värld.”
  Riktigt kul!

  Men idag finns det också en annan jubilar än regeringen. Idag för sextio år sedan skickades den första konstgjorda kanelbul… f’låt satelliten -Sputnik – i omloppsbana runt jorden. Med Sputnik inleddes rymdåldern.

 8. Precis så!
  Sedan svarar barn gärna ”ja” på frågor av en viss typ.
  – Kommer det här att lyckas?
  – Kommer det att bli bättre?
  – Är de verkligen högutbildade?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *