TOMMA ORD

De var så stolta. De var så nöjda. De var den första regeringen i hela världen med en feministisk utrikespolitik. Ingen annan hade kommit så långt som den svenska regeringen. En feministisk regering med sin feministiska utrikespolitik skulle göra avtryck i världen. Margot Wallström skulle bli den feministiska utrikespolitikens galjonsfigur. Men var allt bara tomma ord?

” – Jämställdhet mellan kvinnor och män utgör en grundläggande målsättning för svensk utrikespolitik. Uppfyllandet av kvinnors och flickors grundläggande mänskliga rättigheter utgör såväl en skyldighet inom ramen för internationella åtaganden som en förutsättning för att nå Sveriges bredare utrikespolitiska mål om fred, säkerhet och hållbar utveckling.” – Regeringens hemsida om den feministiska utrikespolitiken.

En grundläggande målsättning? Uppfyllandet av grundläggande mänskliga rättigheter för kvinnor och flickor? Sedan lyfter inte den feministiska regeringen med sin feministiska utrikespolitik för att markera sitt feministiska missnöje med att Saudiarabien väljs in i FN:s kvinnokommission. Alla tomma ord om grundläggande målsättningar för uppfyllandet av kvinnors och flickor grundläggande mänskliga rättigheter får samma värde som en av utrikesministerns använda pappersnäsdukar…

Kanske var landet med den feministiska utrikespolitiken tvunget att rösta ja, eller lägga ner Sveriges röst. Vad Sverige gjorde eller inte gjorde får vi kanske aldrig veta. Det enda vi med säkerhet vet är att feministisk utrikespolitik inte fungerar i praktiken, som när man skall hantera länder med en extremt patriarkal inrikespolitik – som Saudiarabien. Det är då det blir tomma ord av allt det som var så fantastiskt och glädjande tidigare.

När man sedan försöker gömma sig bakom att borgarna minsann inte gjorde ett dyft för att stoppa Iran från att kliva in i FN:s kvinnokommission för några år sedan så visar det hur lite man har förstått i den feministiska regeringen. Alliansregeringen stod inte och slog in bröstkorgen på sig själva medan de stötte fram ”feministisk utrikespolitik” i varje utandning. De placerade sig inte på den högsta hästen, och såg sig inte själva som unika och bäst i världen. Det kan betraktas som äckligt att inte markera mot Iran i en kvinnokommission. Men det var inte lika äckligt som när en feministisk regering med en feministisk utrikespolitik inte lyfter ett finger för att markera mot Saudiarabien. Det borde vara höjden av politiskt äckel, men det fattar inte den svenska feministiska regeringen med sin feministiska utrikespolitik.

Men alla andra länder då? Alla de andra som röstade ja till Saudiarabien, eller lade ner sina röster? De då? Är inte de hemska, och inte ett dugg bättre än Sverige? Jo, alla andra har en bättre ursäkt oavsett vilken ursäkt det är. De är inte Sverige. Den svenska feministiska utrikespolitiken är ju unik, säger den feministiska regeringen själv. Då får man banne mig vara unik också, sticka ut och visa att utfästelser om ditt och datt inte bara är tomma ord. Men det är allt den svenska utrikespolitiken mäktar med just nu. Tomma ord.

9 svar på “TOMMA ORD”

 1. Men de måste väl helt enkelt ha sett att männen egentligen betraktar sig som kvinnor? Alternativt att de skiftar genus relativt vad övriga länder önskar att de ska åstadkomma?

  Vi kan skicka Kawesa dit för att introducera genustänket (ev plagiat men ändå) bland dessa herrar. Här kan vi ju hoppas på ett rikt kultur utbyte och en djup tacksamhet för att vi delar med oss av de banbrytande upptäckterna?

 2. ”Tomma tunnor skramlar mest och högst” utan all jämförelse i övrigt. Så ser det tyvärr ut.

 3. Varje lands politiker borde göra vad som är bäst för sitt land och om Sverige har nytta av goda förbindelser med handelspartnern Saudi så är det fullt ok att rösta som man gjorde.
  Floskler och högtravande tal ger inte Sverige några exportinkomster, vilket den svenska regeringen verkar ha insett.

 4. Jamen, om saudierna m fl är med kanske de till sist börjar fatta ett och annat som idag är otänkbart för dem. Är de inte med cementeras ju allt! Viktiga frågor kan ju fördröjas men man får ta et onda med det goda ibland. De gammalmodiga är väl inte i majoritet?

 5. Sveriges feministiska regering är ett skämt, ”feministisk snöröjning” säger väl hur illa ställt det är i det här landet.
  Vad kommer framöver, feministisk asfaltering av vägarna, feministisk klippning av fotbollsplaner, feministisk flygledning, feministiskt ubåtsförsvar, feministisk tv-reklam osv osv…….slutar väl med feministisk feminism….?
  Att sätta ned foten och visa lite stake, hoppsan, vad gäller den sk feminismen lär vi få vänta på.

 6. Hej.

  Ingvar Carlsson hade gott om målsättningar han också, när han pressades om varför löften inte uppfyllts.

  Fortfarande någon som tror att det räcker med att rösta för att rädda Sverige?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  1. @Rikard:
   Ja, vi dödliga har bara ett ord: löfte.
   De mer sofistikerade har flera ord som täcker ett större spektrum: löfte, målsättning, bindande löfte …

 7. Vi får väl hoppas i utbyte mot Sveriges välvilliga röst i den hemliga voteringen till Saudiarabiens plats i FN:s kvinnokommission, att genusinstitutionen vid Södertörns högskola lokaliseras i den efter det avbrutna pansarvärnsprogrammet övergivna fabriken i Saudiarabien. Och varför inte samlokalisera Försvarsmaktens Gendercenter där.

 8. Det var på USA:s begäran som det blev en hemlig omröstning om vilka kandidatländer som skulle sitta i United Nations Women’s Rights Commission (UNWRC) 2018-2022. 54 länder i United Nations Economic and Social Council (ECOSOC) var röstberättigade. Man kunde antingen rösta för att ett kandidatland skulle få plats eller lägga ned sin röst. Man kunde således inte rösta mot ett kandidatland.

  Resultat:
  47 av 54 röstberättigade länder röstade för att det kvinnodiskriminerande Saudiarabien skulle få en plats i UNWRC.

  Enligt
  https://www.unwatch.org/no-joke-u-n-elects-saudi-arabia-womens-rights-commission/
  röstade 15 av följande demokratiska röstberättigade länder i ECOSOC för att Saudiarabien skulle få en plats i UNWRC:

  Andorra, Argentina, Australia, Belgium, Brazil, Chile, Colombia, Czech Republic, Estonia, France, Germany, India, Ireland, Italy, Japan, Norway, Republic of Korea, South Africa, Spain, Sweden, UK, USA.

  Det oljeexporterande Saudiarabien och det oljeimporterande USA har mycket starka lojalitetsband sedan 70-talet, som bottnar i försvaret av petrodollarn och försvaret av dollarn som världens reservvaluta, samt i hegemonin i Mellanöstern. Saudiarabien köper vapen, säkerhet och politiskt stöd från USA för sin olja

  Eftersom det til syvende og sidst handlar om stödet för petrodollarn och att slicka Uncle Sam’s röv så bör alla Natoländer (inklusive Sverige) plus allsköns USA-vänliga länder ha röstat som USA. Då svensk realpolitik överflyglar svensk feministisk utrikespolitik, bör Sverige i likhet med USA ha röstat för det kvinnodiskriminerande Saudiarabien i United Nations Women’s Rights Commission 2018-2022. Detta skulle innebära enligt mig att följande länder ur ovanstående lista på länder, lade ned sin röst:

  Argentina, Brazil, Chile, Colombia, India, antingen Andorra eller Ireland, South Africa.

  Bakgrunden är att Sverige har avhänt sig ett eget försvar, och kan inte på egen hand garantera sin egen säkerhet. USA garanterar numera Sveriges säkerhet genom det bilaterala säkerhetsavtalet med de hemliga tilläggsprotokollen mellan USA och Sverige. Med avtalet följer villkor. Det närmast försvarslösa Sverige är således en av USA:s mest hängivna undersåtar, och kommer att försvara USA:s intressen i världen.

  Enligt realpolitiken kommer Sverige dansa efter USA:s och Trumps geopolitiska pipa i viktigare utrikespolitiska frågor. Se bara på USA:s biträdande utrikesminister Carl Bildts USA-lismande piruetter på den utrikespolitiska scenen, och hens försvar av bygget av den svenska pansarvärnsfabriken i Saudiarabien, som var i linje med USA:s geopolitiska intressen i Mellanöstern.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *