TILLITEN SOM FÖRSVANN – HANS LI ENGNELL

I otakt presenterar återigen och inte utan stolthet Hans Li Engells senaste krönika på I otakt, Tilliten som försvann. 

Hans Li Engnell driver och skriver den egna bloggen Motpol – som alltid är väldigt läsvärd och välskriven. Har Du missat den sidan så har Du missat väldigt mycket. Då är det tid för bot och bättring, nu på det nya året.

Dagens text blir den första nyårskaramellen från Hans och redan imorgon sägs Tapani Juntunen bjuda på sina tankar. Vem som får utrymmet nästa helg får de två krönikörerna slåss om…

 

Tilliten som försvann

Det finns en film som heter The Invention of Lying med komikern Ricky Gervais i huvudrollen. Filmen visar en alternativ samtid där ingen förmår säga annat än sanningen. Detta ger inte endast upphov till pinsamma situationer vid dejter och kontakter med kollegor och anhöriga (vars pinsamhet ingen utom tittaren begriper) utan innebär också att alla litar blint på varandra.

Eftersom ingen kan ljuga måste ju allt som sägs vara sant. Hela tiden. Detta fungerar ypperligt tills den dag då Ricky Gervais karaktär inser att han till skillnad från alla andra faktiskt kan ljuga. Och att alla tror på honom utan att tveka. Detta medför stora fördelar för honom personligen  – om hans bankkonto har mindre pengar än vad han vill ta ut måste det ju vara fel på bankens system. Men inte för någon annan, och verkligen inte för samhället i stort.

Månne är det ett tecken på min växande cynism, men när jag såg filmen kom jag att tänka på Sverige.

Sverige är ett tillitssamhälle. Våra system och institutioner bygger på en gemensam förståelse och en tillit mellan människor och mellan människor och myndigheter. Så länge alla eller nästan alla lever i enlighet med denna överenskommelse, är det möjligt att ha generösa regler och tolkningar av såväl välfärdstjänster som annat. Då kan legitimiteten i systemet upprätthållas.

Härom dagen berättade Försäkringskassan att de lyckats spåra rekordmånga som systematiskt fuskar med ersättningen för vård av barn. Alla vet att det fuskas friskt med VAB, men de som myndigheten avslöjade var de värsta och mest systematiska bedragarna. Sannolikt skulle siffrorna bli på en helt annan nivå om alla som fuskade med VAB ibland också åkte fast – men det skulle kräva en övervakningsstat som inte står i proportion till det fusk som stävjas.

Det är inte bara välfärdssystemet som präglas av en tillitsnaivitet. Det gäller förbluffande nog även Kriminalvården, den myndighet som alltså arbetar med människor i samhället som visat att de inte riktigt går att lita på, som har begått brott mot andra. Vi har i många år kunna läsa om hur dömda på permission inte återvänt för att tjäna av resten av straffet, trots att personen enligt Kriminalvården ”lovat” att komma tillbaka. Varför fängelser över huvud taget ska ge permissioner är en annan fråga värd att ställa.

Ni anade kanske att jag skulle komma till Migrationsverket förr eller senare. Sällan har det svenska tillitssamhället varit så smärtsamt blottlagt och slaget i bitar som när vi diskuterar Sveriges oförmåga att hantera migranter som inte har det minsta incitament att tala sanning. Sverige har varken haft ett fungerande system för åldersbedömningar eller för utvisningar av den som fått avslag. Effekten har blivit att vuxna och barn blandats på boenden och i skolor, att fullvuxna fått asyl som minderåriga, att personer utan asylskäl har fått stanna ändå och att legitimiteten för hela det svenska asylsystemet har havererat. Med enorma kostnader, både ekonomiska och sociala, som följd.

Ett samhälle byggt på ömsesidig tillit är i grunden något gott och eftersträvansvärt. Det är egentligen en perfekt grund för ett harmoniskt och bra samhälle att människor i gemen litar på varandra. Men det får inte bli så blåögt att det inte finns en beredskap för att alla faktiskt inte är ärliga. Att alla inte är beredda att leva efter reglerna.

Sveriges oförmåga att hantera personer som bryter mot normer i stort och smått går mig på nerverna. Oförmågan att straffa unga kriminella, att ge brottsoffer upprättelse, att ha ett välfungerande asylsystem som lägger bevisbördan på den som söker asyl och inte minst visa någon förbannad respekt för alla skötsamma och hårt arbetande människor som faktiskt betalar för hela kalaset, är oacceptabel.

Det svenska tillitssamhället är på väg att gå förlorat. Frågan är vad som ska komma i dess ställe. Ett kontrollsamhälle där ingen litar på någon och där du alltid bemöts med misstänksamhet i myndighetskontakter? Eller ett samhälle där politikerna fortsätter intala både sig själva och medborgarna att alla egentligen är ärliga men där alla inser att det är den som ljuger och bedrar som i slutändan drar vinstlotten?

12 svar på “TILLITEN SOM FÖRSVANN – HANS LI ENGNELL”

 1. Terroristen som mördade människor på en julmarknad i Berlin hade minst 14 identiteter! Mängder av asylsökande i Tyskland använder flera identiteter för att få ut extra bidrag.
  Vi har fått in personer från helt andra kulturer än vår västerländska. De använder sig av taqiyya, vilket betyder att de anser sig ha rätt att ljuga för att tillskansa sig fördelar eller försvara sin kultur.
  Hur skall vår kultur kunna överleva mot denna invasion?

 2. Den korruption som breder ut sig i det svenska rättsväsendet (Hilda & Ruben) leder till att vi svenskar kommer förlora all tilltro till lag och rätt. Medborgargarden blir nästa steg, domare, jury och bödel i ett.

 3. Fool me once shame on you
  Fool me twice shame on me

  Den stackars svensken har blivit lurad så oändligt många fler gånger

  1. Javisst, så numera känner många utav oss vaknare, bara ett växande förakt för dessa (oftast lågutbildade) naiva lurade löneslavar som blint fortsätter att tro på våra vänskapskorrupta politiker och kriminella PK-medier; såsom Dagens lögnNyheter (DN) med sin medvetna politiska agenda.

   Fråga en svensk pensionär om de överhuvudtaget har läst något om Bilderbergsklubben i DN; vet de ens om vad/vilka de är…etc. En ung receptionist på ett stort svenskt sjukhus, visste inte ens en gång om vem demokratihjälten & whistleblowern Snowden var, etc.

   De som fortfarande läser & prenumererar på (enbart) vilseledande lögnaktiga PK-tidningar som SvD & Aftonbladet, DN & Expressen, can havet it! Så trötta på dessa sovande idioter.

   Sorry, men så känner jag mfl numera.

   Här är den senaste desinformationen från de dåliga förlorarna, over there, in JewSA:

   Mediernas desinformation om påstådd rysk datahackning avklädd
   avpixlat.info/2017/01/07/mediernas-desinformation-om-pastadd-rysk-datahackning-avklatt/
   Russia DID NOT Hack The DNC – John McAfee Lays It Out
   http://www.youtube.com/watch?v=E7t5zbKnvQk
   WikiLeaks: Ett barn kunde listat ut lösenordet som blottade Clintons korruption
   avpixlat.info/2017/01/08/wikileaks-ett-barn-kunde-listat-ut-losenordet-som-blottade-clintons-korruption/

 4. ”Ett samhälle byggt på ömsesidig tillit är i grunden något gott och eftersträvansvärt.”

  Det tycker vi, men det är en renodlad kulturell norm. Många andra kultur ser med förakt på folk som visar tillit.

  ”Sverige har varken haft ett fungerande system för åldersbedömningar eller för utvisningar av den som fått avslag. ”

  Det har medvetet och avsiktligt varit så. Folk har uppmärksammat dessa problem hela vägen, men mötts av rena illvrål med okvädningsord. Som värst var det under alliansen, 2006-2014. Jag gick själv in i debatt med flera av politikerna och det är ingen tvekan om att de kände till vad som pågick, men de tvärvägrade att ens prata om saken.

  De ”ensamkommande” fanns nästan inte innan 2006, men inledde sen en explosiv tillväxt. År efter år efter år… Det var hela vägen uppenbart att det till stor del handlade om rena bedrägerier och de flesta andra västländer införde ålderskontroller för länge sen. Men svenska politiker bara bevittnade den ökade tillströmningen och VÄGRADE att prata om den eller bemöta fakta från andra länder.

  De politiker som satt och tryckte på JA knappen till detta måste straffas. Det är en förbannad plikt mot alla offren för våldtäkter, misshandel, rån etc.

 5. Ja lögnen har blivit norm för asylsökanden som vill få PUT i Sverige. Med lögnen som vapen har den asylsökande större chans att få PUT än om hen talar sanning. Svenska myndigheter har, till skillnad från motsvarande myndigheter i Europa, av någon djävla anledning alltid utgått ifrån att den asylsökande alltid talar sanning.

  Därför har de unikt svenska rövarhistorierna om de så kallade apatiska flyktingbarnen varit framgångsrika murbräckor för att komma in i Sverige och åtnjuta de svenska välfärdsförmånerna.

  De apatiska flyktingbarnen är fake!! De är suggererade simulanter!!
  http://www.svd.se/apatiska-barn-ofta-inte-sjuka

  Gellert Tamas, som har gått i god för och skrivit om dessa simulanter, som om de är verkligt sjuka, är för alltid ihågkommen som ett onyanserat gående journalistiskt lågvattenmärke i seriösa kretsar.
  Sidan 32 i:
  http://www.svenskpsykiatri.se/documents/2009/SP4_2009.pdf

  1. @ GRUELSE,

   Man kan se de ”apatiska” som en generalrepeditin innan de ensamkommande. Samma metoder, men hundra gånger mer skada.

   En ensam läkare stod upp publikt och utmanade media och 7 K angående de apatiska. Hans namn är Thomas Jackson och han fick betala ett högt personligt pris. Men han är en hjälte!

   Men precis som jag fick han lämna landet för många år sen…..

 6. Bedrägerierna är oräkneliga och helt oförsvarliga! En stor del av de nyanlända har kommit bara med det syftet; att utnyttja ett korrumperat och naivt system, vilket de lyckas med. De har stor hjälp av ett antal profitörer som gjort sig till miljardärer med att tillhandahålla redskapen. Asylboenden, gode män, HVB-hem m.m som upphandlas av en korrumperad myndighet, central eller regional! Det strösta bedrägeriet består dock i att en korrumperad politisk elit gör allt för att dölja det faktum att Sverige dräneras på ekonomi och välfärd, samtidigt som laglöshet tilltar och i många områden lett till anarki! Att motståndslöst låta Islam etablera sig är inte bara bedrägligt, det är förräderi mot våra demokratiska värderingar!

 7. Det allt överskuggande grundläggande problemet är ett hopplöst föråldrat ekonomiskt tänkande och agerande – som jag ser det. Om hur det kan vridas rätt på min URL-länk.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *