TERRORDÅDET – STOCKHOLMSSNUT

Stockholmssnut delar generöst med sig av sina funderingar i spåren av terrordådet i Stockholm. Det är en text om en polis upplevelser och reflektioner efter en fredag ingen av oss lär glömma. 

Terrordådet i Stockholm

På eftermiddagen fredagen den 7 april kördes flera människor skoningslöst ihjäl och flera skadades svårt efter att en person kört in med en lastbil på Drottninggatan i Stockholm city.

När den första nyhetsnotisen påkallade min uppmärksamhet i mobiltelefonen kände jag på mig att detta var långt mer än en olycka, dock utan att veta säkert. Kort därefter ringde tjänstetelefonen. Informationen jag mottog gjorde mig inte förvånad och jag ställde mig genast till förfogande.

Jag har motvilligt väntat på dagen då detta skulle hända. Samtidigt har jag gått omkring och hoppats på att mina nära och kära inte skall vara de som får betala priset för någons hat och obarmhärtighet. Lika mycket som jag känner tacksamhet över att jag idag inte behöver vara utom mig av sorg känner jag med de människor som förlorade en anhörig igår, samt för de som nu vakar över skadade dito.

Den svenska polisen må ha sina stora problem att brottas med. Det handlar om att hantera vardagsbrottsligheten med massiva problem i ett flertal områden i Sverige. Men när saker och ting ställs på sin spets är vi ofta bra. Varför? För att vi är mentalt förberedda på ett worst case scenario.

Efter att självmordsbombaren Taimour Abdulwahab al-Abdaly försökte spränga julhandlande människor i Stockholm i december 2010 insåg de flesta poliser att vi fortsättningsvis inte skulle vara förskonade från denna vidriga verksamhet.

Få lär ha undgått att se bilderna på fokuserade och tillskyndande poliser. Poliser som tar sig fram mot hotet, beredda att nedkämpa och undsätta. Även om jag inte är förvånad över beslutsamheten, så känner jag en stor stolthet över mina kollegor idag. Polisen gjorde det alla vill att vi ska göra. Tyvärr tror jag inte att alla förväntade sig det efter ett par år av dålig publicitet till följd av strukturella problem internt.

Polisen har mötts av en fantastisk respons – en respons som har träffat oss rakt i hjärtat. Jag har vid flera tillfällen känt en klump i halsen när mängder av människor har visat sin tacksamhet mot poliskåren. Även om tillfället är sällsynt illa valt, så känns det som att polisen fick en välbehövlig chans att visa vad vi går för när det är allvar. En chans att förmedla att vi finns här för er när katastrofen är ett faktum. Behåll den känslan. Vi behöver ert stöd.

Vidare vill jag vända mig till de politiker som tycks ha förstått innebörden av en väl förberedd poliskår – hjälp oss nu. Det finns mycket att göra gällande terrorberedskapen och förebyggande åtgärder i Sverige. Det är dessutom bråttom nu när tärningen återigen har kastats.

De politiker som hävdar att man bekämpar terrorism genom öppenhet och kärlek bör snarast tänka om. Ni är en belastning i debatten. En debatt som för övrigt torde vara över nu.

Den politiska debatten i stort måste ta sig ur ängsligheten om vem den gynnar och vem som missgynnas. Framför allt måste det bli ett slut på vurmandet för ”sverigebilden”. Sverigebilden är en bild som för övrigt kopplas samman med underlåtenhet och naivitet i många delar. Det alla måste förstå är att bilden av Sverige inte är så smickrande längre. Vill man återställa detta till en respektabel nivå är det således dags att sticka hål på den rosa bubblan och se verkligheten för vad den faktiskt är.

Under den tid ni inte kan enas om den reella problembilden rustar fler terrorister och deras anhängare för ytterligare ett dödligt angrepp. Var så säkra.

Slutligen vill jag vända mig till er medmänniskor som på ett eller annat sätt agerade för den goda saken i fredags. Fortsätt att visa handlingskraft och omtänksamhet. Var stolta över er insats!

/ @stockholmssnut

22 svar på “TERRORDÅDET – STOCKHOLMSSNUT”

 1. Stockholmssnut! Du har helt rätt! s k ’öppenhet och kärlek’ (?) hjälper inte men opolitiserad/kritisk genomgång av de stora brister Sverige har relaterat till migration o säkerhet osv osv. Sverigebilden är den att vi har katasrofala problem nu o framöver bl a jobb vs invadndring, kulturkrockar inkl religionskrockar, ett oförberett samhälle både ekonomiskt för stroa utmaningar och viktigast; brist på ett brett samtal. Finns ingen annan Sverigebild än verkligheten. Och vi ska vara rädda o arga för det som händer det är en överlevnadsstrategi. Likaväl vara kalla och sobra. Det ena utesluter inte det andra i lagom dos. Ingen ska diktera din eller min upplevelse av terror eller verklig vardag som stats-tv gör. Vi ska kräva granskning av de styrande (alla politiska partier och vad de gjort o undlåtit). Vidare media (särskilt Svt o Sr och de större tidningarna)..belysning av vad de tillfört medborgarna eller undanhållit samt den hets mot enskilda medborgare som ’rasister’ och ’fientliga’. Jag vet många som är upprörda på dem som styr landet just nu och jag är en av dem som pekar rakt mot politker och större media. För de är ansvariga för det som gäller sammhällsklimat och säkerheten som sviktar rejält. Lyssna inte på politiker eller journalister för tillfället. De skyddar bara den dåliga utvecklingen. Lita på vad du tänker och känner själv. Ställ frågor redan nu. Det har strypits så länge nu..

  1. Så väldigt bra av polisman Antonsson. Bra att det kommer från en källa som ser den verklighet som förnekas att finnas, av viss pk media, vänsterradikala, FI, SVT och naturligtvis den sk regeringen. Tack för detta. Håller även med Lars i hans beskriving. Det finns ingen mer ansvarig för uppkommen situation än regeringen. Absolut ingen annan än dessa och alla nekade till den verklighet Antonsson och hans kamrater vistas och arbetar i. Precis sån som just nu i natt upplevts i Göteborg,, där inte polisens närvaro godkändes av ett större antal ligister. Som sagt rosa bubblan, ” öppna era hjärtan” osv har totalt havererat. Skärpning, kraftigt, och det bums. Ch

   är regering

 2. Mycket moget beskrivet hur vår verklighet ser ut. Inte minst det tragiska i att ha politiker som sålt ut landet till fortsatt terrorism. Jag för min del önskar slippa se Löfven hycklande resa runt o låtsas medkännande. Vår sk Stadsminister har absolut inget intresse av att lyssna på oss Folket.

 3. Förstå att de vi röstat på till delar är medansvariga till dagens Sverige. Statsministern med ministrar m fl har monterat ned försvaret och polisen. Att polisen gör jobbet att leta terror-mördaren är en självklarhet. (Jag beundrar enskilda poliser!) Men polisen är så belastad att den vardagsvis inte klarar uppgiften att uppklara brott eller ingripa tillräckligt. (S) rikspolischef är otillräcklig mer än att följa ekonomiska ramar satta av regeringen. Förtroendet är lågt. Statliga tv o radio har sviktande förtroende hos allmänheten och anses av många vara politiserad åt vänster istället för att allsidigt beskriva ex invandring och politiken kring detta. De hänger ju t o m ut privatpersoner som anses främlingsfientliga. Vilken j*vla stämpling av medborgare. Det är politiker som borde reagerat för längesedan på allt men allt bara..beror? De borgeliga (med Reinfeldt i spetsen) gick ihop med (S+V) och (Mp) om fortsatt höga nivåer på invandring där 80 till 90 procent inte har pass och till stor del består av män från Mellanöstern med annan syn på demokrati och kvinnor. De fick av politiker som Löfven rätt också att stanna kvar och kallas papperslösa trots avslag. Alltså inga asylskäl alls. Med ett sånt beslut upphävs säkerhet och Sverige som nation eftersom en nation har gränser. S k återvändare, lyssna på ordet.. Återvändare.. från en charteresa eller från vad? Återvändande Is-terrorister är det fullständiga ordet, som våldtar och mördar och torterar människor. Det finns nu ca 150 i Sverige. Eller är de fler efter att Morgan Johansson (S) sagt att ..vi dömer inga retroaktivt. Johansson är inte med i verkligheten eller är..totalt likgiltig här. Alice Bah Kuhnke (Mp) satt i Tv och ljög om rehabilitering av ’återvändare’. Ylva Johansson (S) satt i BBC-tv och framförde lögner om våldtäktsläget i Sverige. Fridolin sa att han skulle fixa svenska skolan (där Is-sympatisörer finns redan som elever) på 100 dagar. Har inte hänt – men det värsta är hans bild av skolproblemet. Åsa Romson (Mp)..äh jag slutar här. Förstår ni inte att dessa styrande måste ifrågasättas! i relation till våld och terror i Sverige. Lyssna inte på Tv och radio och politiska tidninngar om hur Du ska känna eller tycka efter 7 april terrorn.  Ställ dem till svars för den politik och det åsiktaförtryck de genomför i Sverige. För dig, dina barns och alla som är offer för denna politik. Klart saker går att förändra eller minimera. Lyssna på din egen kunnighet och frågeställningar. Vägra låta dig dikteras av sittande politiker o media hur du uppfattar terrorn. Ställ frågor om vad de tänkte och tänker om den politik vi ser följderna av. Så kanske vi kan minimera dödstalen som antagligen kommer framöver. På dem bara. Nu!

 4. Min kritik har inte riktas mot polisinsatser på olycksplatsen, det har fungerat.
  Sedan tycker jag att detta ständiga fokus på polis och sjukvård gör att allmänhetens situation inte diskuteras. Terrorangrepp är inte samma problem som kriminalitet/stenkastning i förorter.
  Enskilda poliser och enskilda civila har gjort osjälviska insatser. Det betyder inte att kritik mot polisinsatser förvinner eller att mitt förtroende för rikspolischefen är bra.
  Som om Stockholms snut tar åt sig av vad enskilda poliser gjort är anmärkningsvärt.
  Det är klart att polisen har mitt oreserverade stöd, men kvar finns en hel del kritik.

 5. ”Men när saker och ting ställs på sin spets är vi ofta bra. Varför? För att vi är mentalt förberedda på ett worst case scenario.”

  Hade vi klarat av 40 döda , hundratals skadade och flertalet gärningsmän ( som i Belgien ) ?

  ”De politiker som hävdar att man bekämpar terrorism genom öppenhet och kärlek bör snarast tänka om. Ni är en belastning i debatten. En debatt som för övrigt torde vara över nu.”

  Dom politiker och journalister som är ansvariga för utvecklingen i landet har målat in sig i ett hörn och kommer fortsätta att argumentera för vansinnet. Dan Eliasson och Ynkeman borde varit avskedad för flera år sedan om det fanns någon omtanke om medborgare och landet.

 6. Vi människor har inget emot er poliser utan det är den inkompetenta ledningen som inte tar åt sig problemet lika så vår regering som inte inser faran, släppa en människa som står under utvisning säger det mesta om deras befarande, vi skal inte ha hit sådana som har ett samröre med IS.

 7. Jag har i åratal, efter resor runt i världen, alltid hävdat en den svenska poliskåren är i absolut i världsklass. Tack!

 8. Tack. Håller med om Sverigebilden.

  Är vi förberedda? Sverige, menar jag. Israel har två sådana här attacker i veckan.

 9. Det fanns en i en tidig presskonferens som ville skörda lagrar på uppskattningen för polisen. Men han är inte polis. Bara rikspolischef.

 10. Jag är djupt bedrövad över, att också Sverige har råkat ut för ett av alla grymma terrordåd, som går som en pandemi i Europa och övriga världen. Jag är inte heller positiv till öppna gränser, som fått till följd en okontrollerad invandring, som har skett de senare åren.

  Däremot är jag djupt imponerad av alla snabba, professionella och väl samordnade insatser som gjorts av alla samhällets parter när detta terrordåd skedde fredagen den 7 april 2017. Jag vill berömma regeringens kristeam, alla olika polisenheter, SÄPO, räddningspersonal och inte minst alla civila, som reagerat och hjälpt skadade personer på gatan. Polisorganisationen har visat att vi har en mycket skicklig kriminalpolis, som med hjälp av SÄPO snabbt kan identifiera och spåra potentiellt farliga personer.

 11. Dom dysfunktionella NOGO områden har missuppfattat att det är blommor man skall kasta,och inte sten på utryckningspersonal…Håkan

 12. Islamistiska extremisters terrorattentat kan kanske vara tillräckligt enkla att förstå, men de djurrättsextremistiska terrorattentaten som dödar och skadar ännu många fler människor måste också bekmpas.

  Framför allt så måste en ängslig och naiv ledning för Polismyndigheten sluta sponsra terrorismen med miljarder och sluta skicka ut poliser att delta i terrordåd!

 13. ”Putin: 95% Of World Terrorist Attacks Are Made By The CIA”
  http://www.geopolitica.ru/en/news/putin-95-world-terrorist-attacks-are-made-cia
  Vladimir Putin yesterday said that “95% of the world’s terrorist attacks are orchestrated by the CIA,” and the St. Petersburg metro bombing must be investigated “with this in mind.“

  Putin said: “If the CIA have Russian blood on their hands, they will forever regret stirring the Russian bear from its peaceful slumber.”

  When questioned by a top aide as to whether the 95% figure was accurate, Putin sighed heavily and fixed the assembled group with his trademark stare before explaining that in regards to how the world is run, all is not how it seems.

  Putin affirms that the CIA is a rogue element of THE DEEP STATE , and “an expression of the will of world oligarchy and their vision for a New World Order.“

  He claimes that CIA exists today as part of America – but it is certainly not American. “The CIA does not work on behalf of the American people or act in their interests.” (wow)

  Asked if he thought the St Petersburg bomb was the beginning of a CIA plot to oust him from power, as has been suggested in the media, Putin answered, “It will take more than a bag of tricks in a subway to make me blink.“

  Putin also told: ”mankind has been manipulated to become “unconscious” through the use of programming by media and politics.

  1. Wishful thinking – men denna ”artikel” är sannolikt bara en s.k. ”Fake News”.
   http://yournewswire.com/putin-terrorist-attacks-cia/
   Lots of quotes by Putin, but nor a single link to a source…

   Citerar: ””Speaking at a BEHIND CLOSED DOORS forum for the highest echelons of government and staff in his home city of St. Petersburg, Putin responded to questions about the metro blast by pointing out who is responsible for the vast majority of world terror attacks: the U.S. deep state, and the radical Islamic groups they sponsor to destabilize key regions in the world.”

   But, I would have put it higher – I make no distinction between CIA and MOSSAD.

  2. Här kommer dock ett mer tillförlitlig uttalande apropå false flag, som Stasiteven i morse också refererade till, samt som jag med flera tidigare också misstänkt vara, just en false flag:

   Putin säker: Påstådda gasattacken en ”false flag”
   https://www.rt.com/news/384333-putin-idlib-attack-provocation/
   Den gasattack som syrisk militär anklagas för att ha utsatt civila för var en så kallad false flag-operation med syftet att misskreditera Syriens regering. Det hävdar Vladimir Putin, som uppger sig ha information om att liknande operationer planeras på andra håll, rapporterar RT

   – Vi har fått rapporter från flera källor om att false flags som denna – och jag kan inte kalla det något annat – förbereds i andra delar av Syrien, inklusive i Damaskus södra förorter. Där planerar man att plantera kemikalier och anklaga den syriska regeringen för en attack.

   Det sade den ryske presidenten Vladimir Putin under en gemensam presskonferens med Italiens president Sergio Mattarella i Moskva, enligt RT.

   Dussintals dödades för en vecka sedan i Idlib¬provinsen i norra Syrien i vad som beskrivits som en attack med kemiska vapen. I västerländsk media pekades den syriska regeringen omedelbart ut som ansvarig för dödsfallen, och trots att ingen utredning ännu gjorts om incidenten valde USA redan i slutet av förra veckan att bomba en syrisk flygbas i området. 15 dog i den attacken, enligt syriska källor, varav 9 civila.

   Syrien har nekat till anklagelserna och istället beskyllt jihadisterna för att medvetet ha lagrat kemiska vapen i den anläggning som det syriska flygvapnet slog till mot.

   Putin jämför situationen med hur det såg ut inför Irakkriget, då USA fabricerade fram bevis för så kallade massförstörelsevapen.

   – President Mattarella och jag diskuterade detta, och jag sa till honom att det påminner starkt om händelserna 2003 då USA:s representanter visade upp påstådda kemiska vapen i Irak under ett sammanträde i FN:s säkerhetsråd. Därefter lanserades den militära kampanj i Irak som resulterade i att landet förstördes, terroristhotet växte och att Islamiska staten trädde in på världsscenen, sade den ryske presidenten enligt RT.

   För att återgå till lilla Sverige: så noterade jag att man nu ska dokumentera terrorhändelsen i fredags: Dokument 14:53, har man döpt det till. 1+4+5+3=13…ett typiskt s.k. secret society nummer, som också brukar förknippas med olika ”händelser” där man ”in plain sight”, vill lämna sitt signum (dock bara ett utav flera)… Vilket ”man” (frimurarna) även gjorde vid terrordådet i Norge, som – också – försiggick av en ”övning” (drill) strax innan. Noterade dessutom att Spendrups (en till frimurare) chaufför, tydligen bott granne med terrorförövaren, ett kort tag bara, 4 mån. Hata slumpen? Dörren till lägenheten där Rakhmat Akilov var skriven, och som polisen slog till mot med insatsstyrka i fredags kväll, ligger bara 30 meter från chaufförens dåvarande trappingång (källa: Expressen).

   Orsak och verkan.
   Problem => Reaction => Solution (Order out of chaos / Latin: Ordo ab Chao)
   Cui bono…

   Slutligen noterat:
   Tydligen en vredgad (och vi är många nu) Pierre som polisanmält regeringen:
   https://www.flashback.org/sp60433866
   Citerar: ”Jag har idag polisanmält den Svenska regeringen för vållande till annans död och kroppsskada samt tjänstefel. Enligt 3 kap 7 paragrafen brottsbalken är det ett brott att av oaktsamhet varit orsak till en annan människas död. Regeringen har genom oaktsamhet begått tjänstefel när man inte verkställt utvisandet av Rakhmat Akilov. Även om det inte funnits uppsåt till brott har regeringen stått likgiltig inför konsekvenserna av ett icke verkställt beslut. Oaktsamhet är tillräckligt för straffansvar. Regeringen har gjort sig skyldig till försummelse av allvarligt slag.

 14. fortsättning: (detta föll bort):
  Min förhoppning med detta är att få till en lagändring för hur man hanterar avvisning av personer som uppehåller sig i landet illegalt.

  Ett stort skadestånd till de skadade och de omkomnas anhöriga vore också på sin plats. Och en ursäkt från regeringen över att man misslyckats med avvisningen av den här personen. Hade så skett hade detta aldrig behövt hända. Om fler gör en anmälan ökar chansen att detta tas på allvar. Har ett brott begåtts ska också vederbörande ställas till svars. Jag vill se en förändring för att kunna känna trygghet i att låta mina två flickor, 9 och 12 år gamla, växa upp i det här landet.”

  Källa fb & FB: Pierre som polisanmält regeringen:
  https://www.flashback.org/sp60433866

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *