TANKEVURPA

Man kan tänka fel och man kan tänka rätt. Man kan tänka stort och man kan tänka litet. Man kan strunta i att tänka alls eller alldeles för mycket. Hur man än tänker så kan man råka ut för en tankevurpa.

En akutmottagning i storstaden är en spegelbild av storstadens verklighet. När otryggheten, våldet och kriminaliteten breder ut sig i allt större cirklar med utanförskapsområdet som ett epicentrum så märks det också på akutmottagningen, för akutmottagningens anställda. Otryggheten på arbetsplatsen ökar. Känslan av säkerhet minskar. Våldet finns ofta på armlängds avstånd. Resultaten av en allt grövre kriminalitet är ständigt närvarande.

Det är då sjukhusets säkerhetschef tänker tanken att ta bort ordningsvakterna från akuten. Det är ordningsvakterna som triggar buset. Det är ordningsvakterna som skapar konflikter. Det är ordningsvakterna som underblåser otryggheten. Så säger en säkerhetschef på ett svenskt storstadssjukhus, om inte rakt ut så väl läsbart mellan raderna. Om inte det är en tankevurpa så finns det inga andra tankevurpor…

Akutmottagningen på Skånes Universitetssjukhus i Malmö har länge haft en stökig arbetsmiljö för personalen. För några år sedan blev konsekvensen av stöket att väktare med få befogenheter ersattes av ordningsvakter med fler befogenheter. Med det skulle man få bättre ordning. Några år senare så sitter säkerhetschefen i sin bubbla och analyserar om det blev som tänkt. Säkerhetschefen landar i ett nej. Det är fortfarande stökigt. Faktiskt ännu värre. Säkerhetschefen funderar på om det kan vara så att det är ordningsvakterna som är delaktiga i utvecklingen, om inte säkerheten skulle bli bättre om de bara försvann och ersattes av väktare med färre befogenheter. Om inte det är en tankevurpa så kan man inte vurpa i tanken.

Att det skulle kunna vara ännu värre utan ordningsvakterna på plats, på akuten, är ingen insikt som säkerhetschefen på SUS har fått. Att utvecklingen utanför sjukhusväggarna har spårat ur alltmer sedan man plockade in ordningsvakter på akuten är i säkerhetschefens ögon ingen förklaring till varför ordningsvakternas närvaro inte har fått önskvärt resultat. Tänk nytt. Tänk om. Ta bort de personer som trots allt skänker en känsla av trygghet för personal och andra patienter än buset. Tankevurpornas tankevurpa…

Samma tankevurpa på andra platser och i andra miljöer

Det har blivit stökigare i utanförskapsområdena. Fler bilar brinner. Fler stenar haglar när polisen och annan blåljuspersonal visar upp sig. Närvaron av polis provocerar uppenbarligen de kriminella gäng som avser ta över såväl styre som våldsmonopol i sitt kvarter. Skulle säkerhetschefen på Skånes Universitetssjukhus ha headhuntats för sin analysförmåga av allas vår Rikspolischef Dan så vet vi resultatet. Polisen skulle naturligtvis låta bli att åka in i förorterna och provocera fram allt detta våld. Nattvandrare skulle funka bättre.

Det har blivit oroligare i vår nära omvärld. De ryska beredskapsövningarna är alltid stora och oannonserade, och kommer allt oftare. Det ryska styret är alltmer oförutsägbart. Skulle säkerhetschefen på Skånes Universitetssjukhus få något att säga till om i svensk försvars- och säkerhetspolitik skulle vi göra allt i vår makt för att minska spänningen. Vi skulle låta bli allt som kunde provocera Ivan. Vi skulle inte köpa nya vapen, vi skulle inte öva så mycket och vi skulle definitivt låta bli att återskapa ett embryo till ett försvar på Gotland. Undfallenhet skulle funka bättre än bäst.

Men nu handlar det inte om Polisens eller Försvarets arbete och insatser för allas vår gemensamma säkerhetskänsla. Nu handlar det om ordningsvakternas arbete för att ge personal och patienter på en akutmottagning lite bättre trygghet. Räcker det inte till, så in med fler ordningsvakter. Inte färre. Att anpassa sig efter vad som provocerar buset är att kapitulera för kriminalitet och hot. Tänker man i de banorna borde man göra något annat än att vara säkerhetschef. Landar inte sjukhusledningen i samma slutsats så har de gjort en tankevurpa, även de…

 

Länkar till Sydsvenskans artiklar i ämnet hittar Du HÄR och HÄR.

4 svar på “TANKEVURPA”

  1. Undfallenhet är just det som utövas av stora delar av de tre statsmakterna och nu även kyrkan….. Vill man veta hur bra det går är det bara att titta ut genom fönstret…..

  2. Jag orkar snart inte mer. Sverige håller på att bli ett totalt sinnesjukt land där i stort sett inget fungerar i framtiden. Jag har varit lite skeptiskt mot tankegångar om ev. systemkollaps, men det börjar se ut, att något sådant kommer onekligen att hända inom kort. Valet 2018 kommer alldeles försent för att man ska kunna ändra riktningen något märkvärt. De som har/tar över makten 2018 får befinna sig i en väldigt ansträngt situation i flera år framåt. Jag siar tyvärr, att idag lever vi i såna tider, som kommer att hänvisas som ”good old days”.

  3. Ja naturligtvis är det ordningsvakternas fel att våldet eskalerar på akuten och också tjejernas fel som blir våldtagna när de går otäckta utomhus eller hur?

    Var hittar dom alla knallkorkar som tillsätts som myndighetschefer, politiker, domare och journalister. Inte konstigt att det ser ut som det gör i samhället.

    Vart tog det sunda bondförnuftet vägen?

    Tack för ordet

  4. Öh, jag håller med du till 100% men det skrämmande är ju att dina exempel är som tagna ur verkligheten. Vänstern i Sverige har länge förespråkat att om man inte provocerar åker man inte på stryk. Tyvärr vet ingen innan vad som ”provocerar” och ibland kan det räcka att bara finnas till.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *