SVERIGE ÄR INGEN LEKSTUGA – HANS LI EGNELL

God Jul kära läsare! Det har hunnit gå två veckor sedan jag presenterade Hans Li Egnell som gästkrönikör. Det inlägget som blev Hans premiär uppskattades av läsarna, och jag hoppas att denna ”julklapp” till er faller i samken. Ni har ingen bytesrätt. Ni kan bara gilla läget. Det är jag säker på att ni gör.

Hans Li Engnell driver och skriver den egna bloggen Motpol – som alltid är väldigt läsvärd och välskriven. Har Du missat den sidan så har Du missat väldigt mycket. Då är det tid för bot och bättring, nu.

Även fortsättningsvis kommer Du att kunna läsa Hans texter på den här sidan varannan helg, och när Hans har fått ledigt så helg kommer Tapani Juntunen att vara din och bara din på den här platsen.

Sverige är ingen lekstuga

Sedan allianspartierna förlorade valet har oppositionsarbetet huvudsakligen bestått i att göra verkningslösa tillkännagivanden. Regeringen har, som kan förväntas, mestadels ignorerat dem. Nu, två år senare, kommer Anna Kinberg Batra till slutsatsen i Dagens industri att ”det är för många tillkännagivanden som inte leder till konkreta resultat”.

Moderatledaren tillägger att om Stefan Löfven låter åren gå utan att bry sig om att lösa viktiga samhällsproblem, kommer hennes tålamod ”definitivt att minska”. Jag har svårt att föreställa mig att statsministern darrar när han läser den så kallade oppositionsledarens hot. Löfven har aldrig suttit så tryggt som nu.

Ska Kinberg Batra plötsligt börja bedriva oppositionspolitik knappt två år före valet? Ursäkta, men det är lite för sent för det. Inte ens elchocker och ohemula mängder adrenalin kan få liv i det lik som är Alliansen i dag. Tåget har gått och kvar på perrongen står en vilsen moderatledning och drömmer om egen majoritet. Väljarna som förlorat tron på Moderaterna som en positiv kraft i samhällsutvecklingen har dragit, och de är många.

Det hade inte behövt bli så här. Alternativ fanns. Anna Kinberg Batra har haft flera utmärkta tillfällen att avsätta Stefan Löfven med utlovat stöd från Jimmie Åkesson. Men hon har avstått. Inte för Sveriges bästa utan för att hon har trott att det gynnat det egna partiet i ordinarie riksdagsval 2018. Partitaktiserande har gått före landets väl.

Kinberg Batra har tagit väljarna för givna, och sådant brukar sällan ske ostraffat. I tron att väljarna är lika intresserade av Alliansen nu som 2006 har hon fortsatt att satsa allt på detta fyrpartialternativ. Det kan visa sig vara en rejäl felbedömning.

Sverige leds av en mycket svag minoritetsregering. Den är befolkad av impopulära ministrar. Landet genomgår en kris på en rad viktiga och grundläggande områden. Ändå lyckas inte de borgerliga entusiasmera väljarna. De lyfter inte. En förklaring till det är att väljarna av en opposition faktiskt förväntar sig lite oppositionsarbete då och då. Det är inte så komplicerat, egentligen.

Moderaternas upprepade ovilja att ta ansvar för landet skapar inga incitament att stödja partiet i nästa val. Ty låt oss vara tydliga med en sak: Att vara statsministerkandidat är inte på skoj. Att göra anspråk på att vilja styra landet är inte på låtsas. Sverige är ingen lekstuga. Det kommer nog Anna Kinberg Batra bli varse ganska snart.

10 svar på “SVERIGE ÄR INGEN LEKSTUGA – HANS LI EGNELL”

 1. Batra och övriga i partiledningen sitter förmodligen rätt löst på nästa partistämma. Jag tror inte alla moderata kommunpolitiker som sett sina samhällen och sin kommunala ekonomi rasat på grund av moderaterna i riksdagen vägrar avsätta Löfven, är särskilt glada.
  Samt att de på kommunal nivå har fått ta skeden i vacker hand och samarbeta med SD.
  Riksdagens sandlåde agerande imponerar inte.

 2. Det är väl fortfarande föräldrafritt?
  Det svenska folkhemmet leds väl fortfarande av ansvarslösa, okunniga, ”naiva” som bjuder in alla sina FB-vänner att att ta del av allt som de som byggt upp folkhemmet har skapat – utan att fråga dem om lov?

  Hur vi ska få ordning på detta nu när alla FB-vänner är här – och anser sig (och sina anhöriga) inbjudna till folkhemmet – är mer än vad jag kan förstå

  Och det verkar ju vara valfritt att tolka vad som är ”ordning”, lagarna anses ju av många inte gälla om de drabbar de inbjudna FB-vännerna

 3. ”Moderatledaren tillägger att om Stefan Löfven låter åren gå utan att bry sig om att lösa viktiga samhällsproblem, kommer hennes tålamod ”definitivt att minska”. ”

  Ett folk som knyter handen i fickan , med ett ledarskap som beslutsamt knyter handen i fickan.

 4. Det verkar vara på modet att gå full sd-retard nu. Att göra sig beroende av ett parti som skanderade ”Give´em hell” och hotade med regeringskris varje gång regeringen inte dansade efter deras pipa när det gäller flyktingpolitik – vad är det om inte lekstuga? Fast färgen på den lekstugan tilltalar talar tydligen allt fler som förr stod för någon slags anständighet.

 5. AKB har ju gjort gällande att de intellektuella förutsättningarna skiljer sig människor emellan. Jag vet inte om hon anser sig tillhöra de ”smartare” Stockholmarna, men om så är, borde hon inte då se till verkligheten ?
  Sverige är ingen ”skyddad verkstad” som kan kosta på sig ett helt ”förarlöst” tillstånd som DÖ har inneburit.
  Kan vi hoppas på en ”tillnyktring” , där politiker i allmänhet och partiledare i synnerhet visar väljarna sitt ansvarstagande för förestående arbetsuppgifter?
  Tills dess; God Jul och ett gott nytt val 2018.

  1. Jag tycker vi kan sluta upp med att sprida lögnen att stockholmarna är smartare än lantisar. Det är tvärtom!

   För i EMU-omröstningen 2003 var det på länsnivå bara i Stockholms län, som en majoritet röstade ja till det kontinentaleuropeiska, dysfunktionella stolleprojektet Eurozonen.

   Stockholm verkar ju också vara en inskränkande och intellektuellt utarmande miljö, speciellt för det svenska journalistiska och politiska etablissemanget, med tanke på den utformade destruktiva massinvandringspolitiken, och dess hårdnackade försvar av sagda etablissemang. Ingen sund människa skulle slå vakt om den destruktiva massinvandringspolitiken.

   För att inte tala om DÖ-presskonferensen för två år sedan i Stockholm, där den uppradade Sjuklövereliten utstrålade svärminkompetens* i sin mest renodlade och övertygande form.
   https://www.youtube.com/watch?v=oeLs5B11kZQ

   *) Som ett antiintellektuellt hån mot den zoologiskt intressanta svärmintelligensen hos bisamhällen, uppvisar den Stockholmsbaserade Sjuklövereliten svärminkompetens. Svärminkompetens är ju också en demokraturens viktigaste grundvalar.

   (Obs, ingen ironi!)

 6. Min uppfattning är att AKB inte bryr sig ett dugg om Sverige. Det är ju faktiskt fult att säga att man gör just det.
  Köttgrytan är det enda som hägrar för dessa broilers.
  Ett rätt som Göran Persson haft.

 7. AKB är fullständigt pålitlig.

  Hon bryr sig föga om Sveriges väl och ve utan hennes enda ambition är att utveckla det politiska taktiserandet i förhoppning om att det skall gynna hennes privata karriärplaner.

  Kvinnan är helt vidrig. Och fullständigt pålitlig.

 8. Att hennes tålamod kommer ”definitivt att minska” påminner mig om ”stilgrodor” En lokaltidning i Hälsingland skrev något i stil med: ” Vi har upprepade gånger varnat Bismarck och vi göra det ännu en gång”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *