SVART OCH VITT

Det finns några goda och ännu godare vänner som brukar höra av sig och ventilera att den här bloggen har gått och blivit gravt dystopisk. Det kommer meddelanden och mess med artiklar och nyheter som visar att allt minsann inte är nattsvart i Sverige. Det mesta funkar bra, bättre och bäst i Sverige – allt är vitt, frid och fröjd. Vissa är mer ihärdiga än andra, och igår lyckades en av dessa vänner få igång mig ordentligt. Det blev svart mot vitt, dystopin mot utopin.

Det ramlade ner en artikel i flödet. ”Skrivtipset” var en artikel i Business Insider Nordic med rubriken ”Sweden is the best in the world at pretty much everything”. Budskapet i artikeln var alltså att Sverige var bäst i världen på i princip allt. Svart och vitt, i svart på vitt. Det var inte första gången det kom en hyllningstext om Sveriges utveckling från den avsändaren, och en uppmaning om att skriva mer positivt om Sverige. Vännen är utan tvekan en fin människa, ett bra bollplank och underbar på alla sätt och vis. Men det brann till och jag svarade syrligt ”Du skall få läsa ingressen till mitt kvällsinlägg här…”

Sedan gick jag loss, svart i sinnet och brutalt bitter med ett svavelosande svar.

”Jag har en god vän som heter ”N”. ”N” är en underbar man, på alla sätt och vis, delvis för att han inte är jag. ”N” har ett bra liv, har jag fått för mig. Han har en lika underbar fru, några fantastiska barn och verkar må bra. ”N” bor i villa och jobbar på bank.

Det finns bara en sak som stör mig. Att han vet allt bättre än mig. Jag kan köpa att han är avsevärt mycket bättre på det här med sport, såväl taktik som lagbyggande. Jag kan erkänna att han är en mycket bättre idrottsledare än jag kunde drömma om att bli – att han förädlar talanger på löpande band. Men så har vi det där med att ”N” alltid tycker att allt är så fantastiskt i Sverige.

Jag kan inte köpa att han – bankmannen – berättar för mig att allt går åt rätt håll, att vi är ”bäst i test” när min tidigare arbetsplats är på väg att kollapsa under vårdtyngd och personalbrist. Jag kan inte förstå hur han vet bättre än mig hur det ser i den svenska vården, och hur mycket – eller lite regeringens tillskott på några få miljarder skall kunna fixa till det som redan är bäst. Jag kan inte förstå hur han kan tjata om Sveriges förträfflighet när min egen son har fått avsevärt sämre barnpsykiatrisk vård det senaste året, på grund av belastningen på hans klinik. Men ”N” vet alltid att allt är frid och fröjd.

”N” vet även att den svenska skolan levererar. ”N” har en underbar svärfar som skolade mig i SO-ämnena, som fick mig samhällsengagerad. En fantastisk lärare på alla sätt och vis. ”N” är gift med en lärare. Men min son har ett helvete i skolan. Väldigt många av mina kompisar – som inte är bankmän eller bor i villa – har ungar som har det jäkligt jobbigt i skolan och inte får det stöd de behöver. Men ”N” vet att Sverige är bäst på i princip allt…”

Jag lade ner tangentbordet efter att ha skickat svaret och kände mig nästan smutsigt socialistisk. Det kändes konstigt efter den goda, underbara vännen ”N” är den som är vänster medan jag alltid är höger. Här hade jag gått loss med den värsta vänsterjante-retoriken och satt arbetarklassen mot överklassen ur ett eget och bittert perspektiv.

Min underbara och härliga vän ”N” fick ta min reaktion. Men han är långtifrån ensam om att reta upp mig när det gäller tillståndet i Sverige. Det är svart mot vitt, och jag kan ärligt erkänna att jag själv är värdelös på att tillämpa den gråskala som stämmer mycket bättre än den svarta och vita paletten.

De vänner som ofta kommer med uppmaningar om att se ljusare på framtiden, se allt bra vi har och allt fint med Sverige har några gemensamma nämnare. De bor i en fin villa i en lugn, trygg villaförort eller en paradvåning i innerstaden. De har välavlönade arbeten och en skön trygghet- vilken i sin tur skapar en trygg uppväxt för deras barn. Skolan i närheten levererar ofta riktigt bra också. De ser ett annat Sverige än undertecknad i sin vardag. De ser ett bra land, och de ser rätt. Deras Sverige är oftast bra, bättre och bäst.

Jag har andra vänner också, som tycker att jag är mer realistisk än dystopisk i mitt gnäll. De bor – oftast – i förorten, i en lägenhet. De ser brinnande bilar ibland, de upplever en skola som inte fungerar som den har gjort eller borde göra. Deras ungar har samma problem som mina. De jobbar inte sällan i vårdsvängen eller någon annan verksamhet med sina utmaningar. Någon är polis, någon annan lärare i utanförskapet. Deras bild av Sverige synkar betydligt bättre med min bild, apropå svart och vitt. De ser det jag ser, mer åt de mörka nyanserna på gråskalan.

Sverige har sina fördelar. Allt är inte skit med fosterlandet. Det finns en hel del som är bra. Men mycket av det som är bra har varit bättre tidigare. Mycket går åt fel håll. Skall vi lägga fokus på det som inte fungerar, lyfta fram och gnälla om – eller nöja oss med att det fortfarande finns det som är bra med Sverige? Jag kommer fortsätta att vara dystopisk, trots att ”Sweden is the best in the world at pretty much everything”. Jag kommer att fortsätta älska dem som har ynnesten att se något annat, som min rakt igenom underbara vän ”N”…

4 svar på “SVART OCH VITT”

 1. Jag kan i vissa avseenden identifiera mig med Fredriks vän N. Boendesituation, skola för barnen, bra inkomster för mig och min fru och en ekonomi som vi(just nu) inte behöver oroa sig för. I andra avseenden är min identifikation med Fredriks kompis lika med noll. Hade en diskussion med min bror igår om att man inte precis behöver vara raketforskare för att förstå att den samhällsmodell vi har i Sverige inte är långsiktigt hållbar på något sätt. Man behöver inte heller vara bankman för att förstå hur ohållbart det är som pågår i det här landet. Jag tror det räcker med att ha klarat mellanstadiematte, ungefär, för att förstå att 100000-tals nya bidragstagare varje år eller folk med låtsasjobb inte långsiktigt kan försörjas av resten. Nåt måste ge vika. Vilket det redan gör. Vi behöver fler skolor, fler sjukhus, mer infrastruktur, fler bostäder, fler poliser, mer brandkår, fler RIKTIGA jobb. Vi behöver mer VATTEN, inte ens detta klarar vi. Har N inte hört talas om krisen inom dessa områden?

 2. Fortsätt Fredrik! Ty, liksom droppen urholkar stenen, icke genom sin tyngd, utan genom att ofta falla…
  Så behöver jag Dina ilskna formuleringar för att på något sätt försöka härda ut.

 3. Rätt på det som vanligt Broder!

  Rättvisan i världen blir knappast större av att vi får det relativt sämre än vad vi har haft det eller hur vi skulle kunna ha det med tanke på hur mycket pengar staten har att leverera tjänster för!

 4. Hej.

  ”Vad spelar det för roll om du i övrigt är frisk när du har fuktig brand i ett sår?”

  Kanske dina vänner utanför ghettot förstår den liknelsen?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *