STENADE BLÅLJUSHJÄLTAR

Lätt bakfull och med spår av rejäl sjögång i Finska Viken bjuder jag denna söndag på en krönika som jag skrev för Nyköpings-tidningen Se Hit för några veckor sedan, men om ett ständigt aktuellt ämne…

Sverige har sina särskilt utsatta områden, och Sörmland har sina egna områden som är på väg dit om man frågar polisen. Det är några kvarter och stadsdelar i länets största stad – Eskilstuna – där polisen har det jobbigt. Skiftinge, Fröslunda och Lagersberg i Eskilstuna är ”bara” utsatta. I södra Stockholm och Södertälje finns ett flertal särskilt utsatta områdena, Ronna, Alby och Fittja plus några till. I Norrköping sliter polisen hund i ett par stadsdelar. Mittemellan ligger lilla Nyköping, utan några riskområden, utsatta eller särskilt utsatta områden.

Eller…?

De särskilt utsatta områdena brukar kallas för ”No-go”-zoner. Det betyder att polis, ambulanssjukvård och räddningstjänst inte rullar in hursomhelst. En radiobil vill ha en annan radiobil med sig för att säkra att ingen skär sönder däcken medan polispatrullen lämnar sitt fordon. Räddningstjänsten vill ha med sig polisen för att se till att ingen skär sönder slangarna när man jobbar. Ambulanssjukvården vill också ha med sig polisen, för att ingen skall slakta ambulansen eller sno läkemedel medan man jobbar med en sjuk eller skadad medmänniska. Det särskilt utsatta och det utsatta området har sina stora ordningsproblem att hantera. Eller utmaningar som politikern eller polischefen skulle kalla det. I det utsatta området brukar det regna stenar över alla blåljusfordon. Ungdomsgängen gör ingen skillnad på ambulansen, släckbilen eller polisbussen.

Det har varit stökigt i Brandkärr. Buset i Nyköpings mest utsatta stadsdel vill tydligen inte vara sämre än buset i Södertälje, Norrköping eller Eskilstuna. En vandaliserad skola, anlagda bränder och stenar mot polis och räddningstjänst. Ett nytt inslag i arbetsmiljön för blåljuspersonal i den sörmländska residensstaden. Polisen får fundera på nya arbetsmetoder. Räddningstjänsten grubblar över hur de skall agera framöver. Vänta på polisen nästa gång larmet går i Brandkärr, en polis vars resurser redan är på väg att brista? Eller rulla in och riskera att bli stenade igen?

De flesta av oss förknippar blåljuset i fjärran med hjälp på väg. Det kan handla om den egna bilen vid en vägkant och lågor under motorhuven. Det kan handla om att man står i fönstret och hoppar medan man väntar på ambulansen medan farsan ligger i soffan med tydliga tecken på ännu en hjärtinfarkt. Det kan handla om polisen på väg att styra upp en situation som är på väg åt helvete, oavsett om det är i ett trasigt hem eller på torget en fredagskväll. Blåljuset betyder att vi inom kort inte kommer att stå där ensamma i någon sorts kaos.

Sedan finns det tydligen de som anser att blåljuset är något annat, något att hata och jävlas med. Det handlar om människor som har slutat bry sig. De struntar i om grannens bil brinner upp och tar med sig ett gäng andra bilar i eldhavet. De skiter i om någon behöver vård snabbt, eller om polisen behöver avbryta en kvinnomisshandel framför ögonen på några barn. Det handlar om unga människor där empatin saknas helt. Övergivna unga människor där föräldrarna tycks ha gett upp för länge sedan.

Frågan man måste ställa sig är hur man kan överge sina barn? Ge upp? Låta dem bli ett gäng vandaler och vettvillingar som sätter skräck i hela stadsdelar? Som stenar de män och kvinnor som jobbar och sliter för ett tryggare Brandkärr, Nyköping, Sörmland och Sverige. De föräldrar som har gjort det lätt för sig, och kapitulerat, måste straffas för sina ungars illdåd. Man är faktiskt förälder livet ut. Det kommer man inte ifrån. Det skall inte gå att komma ifrån…

13 svar på “STENADE BLÅLJUSHJÄLTAR”

 1. Jag har grubblat över hur mycket resurser man skall lägga på dessa idioter för att få dem på rätt väg innan man ger upp.

  Någonstans måste man ju ge upp och säga att ”De här stolpskotten kommer aldrig att bidra till något bra utan kommer bara att fortsätta att orsaka både kostnader och lidande, nu låser vi helt enkelt in dom.”

  Om dyra åtgärder gör att 1 av 10 i snitt lägger av är det då samhällsekonomiskt att fortsätta vräka ned miljonbelopp ifall det är billigare att låsa in dom? Sen tillkommer det ju att även om det visar sig att vinsten i kr. blir marginell så har man sparat in oskyldigas lidande.

  Det låter hårt men jag har slutat anse att man skall få hur många chanser som helst.

 2. Tror du verkligen att de empatilösa vandalernas föräldrar har ”kapitulerat”? Jag för min del tror att många av dessa föräldrar är precis lika empatilösa och hatfyllda som sina barn. Dessa föräldrar – varav många säkerligen flyttat till Sverige med helt orealistiska förväntningar – skyller sina anpassningssvårigheter och sina tillkortakommanden på den svenska arbetsmarknaden på samhället och ”rasistiska” svenskar. Noll självinsikt, alltid någon annans fel. Många av ungdomarna har troligtvis fostrats hemma vid köksbordet.

  Man kan väl bara krasst konstatera att blåljuspersonalen har ansvarslösa, floskeltuggande politiker att tacka för sin nya ”spännande” arbetsmiljö.

 3. Dagligen hör och ser man journalister och politiker tala om dessa ”utsatta områdena” .
  Nästan aldrig är det någon som berättar vad det är som områdena egentligen är utsatta för.
  Det som områdena är utsatta för är alliansens och de rödgrönas migrationspolitik.

 4. Jag tror att den förändring som skett, är att varken ungdomarna eller deras föräldrar VILL komma in i det svenska samhället. De vill aldrig samarbeta med några slags myndigheter annat än för egen vinning. De står utanför det svenska samhället. Ett omhändertagande eller ett fängelsestraff är bara en tillfällig störning, ett ingrepp av samhället, mot dem och deras barn.

 5. Lokaltidningen brukar hävda att det inte är värre i Brandkärr än i övriga stadsdelar i stan.

  De som inte vill bo i Brandkärr och de är många, undrar vad de snackar om.
  Nu har ju media alltid rätt och därför måste det väl vara så, även om ingen förstår vad de snackar om.

 6. ”De föräldrar som har gjort det lätt för sig, och kapitulerat, måste straffas för sina ungars illdåd.”

  Vad är det som säger att föräldrarna har kapitulerat?

 7. Vi har ju provat klappa-på-huvudet-metoden nu i några decennier och den fungerar ju bevisligen inte.

  Nu är det dags att släppa rehabiliteringsidéerna och låsa in dem för samhällets bästa. Skit i deras eget bästa för det spelar ändå ingen roll.

 8. Empati korrelerar med intelligens. Personer med låg intelligens har svårt att dels förstå, och även sätta sig in i andras situationer.

 9. Fruktansvärt less på detta klemande med vissa grupper, det gör dem fullständigt ansvarslösa och intiativlösa.
  Om inget annat biter, dra in på samhällets tjänster. Är det så att vissa måste riskera sitt liv för dem som inte bryr sig, medans politiker sitter och svamlar om mångkultur i sina kuvöser? Vad är det för idioti?

  1. ”Dra in samhällets tjänster” räcker inte.

   Gör familjerna ansvariga för skadorna. Dra in PUT för HELA familjen. Deportera utan pardon.

   Detta är det enda de är rädda för, inte aina, svenne lr soc.

   Nu kommer detta sannolikt inte hända i tid varför de fredsskadade svennarna ska få smaka på riktigt krig. Detta är bara uppvärming.

 10. Alla förhoppningar om fortsatt frid och fröjd i gamla, fredliga, välskötta Sverige grusas effektivt av ”naiva” sjuklöverfossiler, vars förkrossande, kulturrelativistiska beslut leder till…

  … att vår svenska blåsljushjältar förstenade tvingas se på när vanevåldsamt stenkastande, ”stenade” individer från kroniskt dysfunktionella länder i ogästvänliga ökenområden…

  … förvandlar allt vårt mödosamt ihopsamlade guld till sand.

 11. Hej.

  SGT.

  Jag är förvisso öppen för andra lösningar (och skulle föredra om sådan fanns), men då vill det till att den som förordar den kan med trovärdighet demonstrera och garantera framgång.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *