STATYERNA OCH SNUSKET

Expressens Lars Lindström ger sig på de sexuella övergreppen i en krönika. Krönikör Lindström är upprörd. Bort med övergreppen. Ta upp kampen mot det obehagliga maktspråket. Slå tillbaka mot tafsande och kladdande män. Problemet är att krönikör Lindströms krönika inte handlar om de riktiga övergreppen, inte om de riktiga kladdande och tafsande männen. Lindström skjuter in sig på ett gäng statyer vid det kungliga slottet. Lindström väljer att lägga fokus på annat än det obehagliga maktspråk som vi kan se på gator och torg, utförda av människor av kött och blod. Lindström skjuter in sig på en situation där den tafsande kladdande är en man av sten eller brons, en staty…

Jag vet inte om Lars Lindström har besökt det framgrävda Pompeji, strax utanför Neapel och i skuggan av vulkanen Vesuvius. Året var 79 när Pompeji begravdes av stoft och lava, och hela stadens befolkning dog där de befann sig. Det dröjde lite drygt 1600-1700 år innan man började gräva fram Pompeji, men när man gjorde det upptäckte man att männen som strök med då i Lindströms värld hade varit perversa, kladdande och tafsande. Kvinnorna i staden var tydligen dubbla offer. Det var så mycket synd och snusk att man enligt krönikör Lindströms sätt att se på konst och kultur med kladd och tafs förmodligen skulle ha låtit Pompeji vila under lavan och askan.

Det var – och är – bilder på män som tog kvinnor framifrån, bakifrån, upp-och-ner, på brösten, i skrevet. Bilderna från Pompeji visade bilden av sexualiteten för ungefär 2000 år sedan. Vi kan konstatera att det kunde ha hänt mer på 2000 år.

Sanningen ligger i betraktarens ögon, och Lindströms ögon vilar nu på det kungliga slottets statyer. Statyerna är våldtäktsstatyer. Män av sten eller brons som håller hårt i en kvinna – också av sten eller brons. En man av sten som använder sin manliga urkraft till att tafsa, kladda och kränka en kvinna –  också av sten. Våldtäkt i sten, med ett ursprung ur mytologin. Det är statyer från en svunnen tid. Om några hundra år kommer statyerna av tafsande män sannolikt finnas utanför Aftonbladets redaktion, om tidningen finns kvar då. Om några hundra år kommer statyerna av vår tids mansbild föreställa män som dammsuger, diskar och sorterar strumpor medan kvinnan sitter nöjd i soffan och tittar på.

Lindström vill ha bort statyerna. Nu bör kungen ta bort våldtäktsstatyerna skriver Lindström, inspirerad av någon konstprofessor som uttalat sig i samma riktning. Det passar sig inte. Kanske kan någon staty-onanist bli inspirerad att göra samma sak som statyerna. Eller inte. Själv tycker jag att kampen mot dagens sexuella övergrepp sker bäst i vår tid, med vår tids lösningar på vår tids problem. Lindström tycks tro att en bortplockad staty eller sex på något sätt skall bidra till att kvinnor inte behöver oroa sig i huvudstadens utemiljöer. Det är faktiskt ett tankesätt som är så perverst korkat att det är mer perverst än all konst i Pompeji och alla statyer runt kungliga slottet tillsammans…

23 svar på “STATYERNA OCH SNUSKET”

 1. När Irans president för inte allt för länge sedan besökte Rom så täckt man över misshagliga statyer.

  Man kan gissa att mullorna gläds åt den nyttige Lindström.

 2. PS föreslår att du kör en stavnings- och grammatikkontroll på din text. Det ser ut som att bussen skumpade en del medan du knackade ner texten på mobilen ?

 3. Du drar hans inlägg för långt. Jag tror han siktar in sig på att makten måste ta sitt ansvar och montera ner det som är motbjudande. Det kommer givetvis inte hända, Kungen kommer inte dra sitt strå till stacken. Däremot ska alla andra ändra sina levnadsmönster, sätt att tänka och agera.

  Jag tycker det är helt korrekt att sikta in sig på den absoluta toppen och se hur den reagerar. Ungefär som att politiker inte lever som de lär. Eller att kultureliten inte är så goda som de försöker verka när de skriker om ”allas lika värde”. Eller när media avslöjas med att mörka fakta eller skydda sina egna från drev.

 4. Jävla dumheter. ..???Dags att sluta vara så lättstötta och plocka bort statyer, böcker, film, tv-serier…använd den energin på att förändra det som händer här och nu istället!!!

 5. Sverige kanske inte är som Afghanistan men vi kan bli! Talibanerna förstörde Buddha-statyer i Afghanistan. ISIS rev templen i Palmyra och Boko Haram förstörde delar av Timbuktu. Varför ska vi vara sämre? Krossa statyerna!

 6. Sätt upp en liten flaggstång bland statyerna. På denna kan Gudruns trosor, de som hon lär ha slängt blöta in i biosalongen, hängas upp för att visa att det inte bara är mäns (o)gärningar som åskådliggörs för allmänheten.

 7. Hej.

  Undrar jag hur många av mina böcker i konsthistoria jag skall slänga på Expressens bokbål enligt mulla Lindström?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  1. Leda og svanen….
   Også alle de greske mytene da! Her blir det mye å fjerne fra bibliotekene. Hva gjør vi med stjernebildene på himmelen?!

 8. Har ingen närmare kunskap om just dessa statyer, men håller det inte för otroligt att de kan ha inspirerats av romarnas halvmytiska berättelse om sabinskornas bortrövande. Denna legend har genom århundradena gett upphov till otaliga konstverk:
  https://tinyurl.com/yc7gobhg
  Varför stannar Lindström vid statyerna? Varför inte utplåna allt som anknyter till denna ”händelse”. Okunnigt, obildat och idiotiskt!

 9. Hela upplägget verkar gå ut på att inte behöva ta upp riktiga övergrepp. Våldtäkter som anmäls men inte utreds, blir plötsligt mindre viktiga för journalisterna än vem som tafsade på vem för 20 år sedan. Allt är ett försök att skuldbelägga alla män. Normalt i debatten låter det att alla brott skall bedömas individuellt, men när det gäller män dras plötsligt alla över enkam.

 10. Under tjugofyra högvakter har jag traskat runt slottet fler gånger än jag kan räkna men aldrig sett de där statyerna.
  Borde ha intresserat mig mer för konsten och mindre för skoputsen.

 11. Det här har man ju väntat på. Snart kommer väl krav på att ta ned alla kungastatyer samtidigt som man skriver om historien, så att den krigiska delen bantas rätt så ordentligt. Klart, det blir ju svårare att förneka att Gotland tillhör Sverige. Det går ju inte att ändra historien.

  1. Får vi Båhuslen og Herjedalen/Jentland tilbake ?! Karl Johans gate må selvsagt døpes om, og Bernadottes statue foran Slottet må vekk.
   (OBS ironi). Vi har også ganske mange høner å plukke med Danmark. Vi er såre (’krenkede’ heter det!) over vår sørgelige historie som koloni og underlegent unionsmedlem mellom 1319 og 1905. ”Norge er et lite land i verden”. Vi vil ha en ny historie!!! Skrik.

   Oj – glemte å nevne Karl den XII…

 12. Ett mycket bra förslag av Lars Lindström.
  Jag har svårt att så här på rak arm komma på något mer effektivt sätt att komma till rätta med våldtäkterna i Sverige.
  Förflyttande av statyer borde en gång för alla lösa problemet.

  Och sedan,
  när vi väl har nollat våldtäktsstatistiken genom statyreformen så kan vi komma till rätta med gatuvåldet genom att avlägsna statyn där Karl XII håller i ett svärd.

  Häromdagen läste jag om en man som fick 160 timmars samhällstjänst och permanent uppehållstillstånd som belöning för att han hade våldtagit en fjortonåring.
  Men vem bryr sig om sådant som riktiga människor och brottsoffer när man istället kan fokusera på statyer som blir ofredade ?

  Det vore önskvärt om dom kunde införa någon slags gräns för dumhet.
  Exempelvis kunde dom på journalisthögskolan höja kraven och kräva att den ansökande klarar 70, eller åtminstone 65, på ett intelligenstest .

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *