STATSRÅDET OCH SVERIGEBILDEN

Nu sprids det falska nyheter om Sverige igen, och till råga på allt i främmande lands TV-kanaler. Uppenbara felaktigheter om vårt land, rakt in i medvetandet på TV-tittarna i utlandet. Sverigebilden som målas upp stämmer inte. Regeringen måste agera för att korrigera felaktigheterna som trummas ut i världen.

Statsrådet Ylva Johansson mötte BBC med ett leende som skulle kunna smälta all is över Antarktis på en kvart. Det var dags för den svenska regeringen att rätta till president Trumps påståenden om Sverige, via den brittiska statstelevisionen BBC och till de brittiska TV-tittarna. Problemet var att Ylva Johansson spred falska nyheter och uppgifter rakt ut i etern.

Ylva Johansson sade det rakt ut och rakt in i de brittiska TV-tittarnas vardagsrum. UKIP-legendaren Nigel Farage visste inte vad han pratade om när han smutsade ner Sverigebilden med påståendet att anmälningarna i Sverige rörande våldtäkter och andra sexuella övergrepp skenade.

Ylva Johansson hade rätt, och hade sin bild klar för sig. ”The level is going down and going down and going down…” var Ylva Johanssons budskap till britterna, om den sanna Sverigebilden och där ”level” var nivån på antalet anmälda sexualbrott. Ylva Johansson hade fel där och då, och det tvingas hon erkänna här och nu.

Hur skall regeringen hantera detta debacle? Kräva att BBC låter Ylva Johansson rätta sina felaktiga uppgifter i en ny intervju på bästa sändningstid? Skicka någon sorts diplomatisk not till britterna för att de har så dålig koll på sanningshalten det som sänds ut i TV? Be ambassaden annonsera i de brittiska tabloiderna om de uppenbara felaktigheterna som har spridits?

Ylva Johansson har backat, och hon har erkänt att det inte blev så bra. Statsrådet har gjort det i svensk media. Hur hon hanterar det i förhållande till den utländska TV-kanalen där hon spred sin ”fake news” återstår att se. Ylva Johansson erkänner att det hon sade var fel, men att hon sade det hon sade för att det var den informationen hon hade den 22 februari – när hon pratade om den korrekta Sverige-bilden med BBC.

Den 22 februari – för tio dagar sedan när det skrivs – hade alltså statsrådet med ansvar för integration noll koll på de siffror som BRÅ – det brottsförebyggande rådet – slängde fram över en månad innan Ylva satt och fabulerade fritt i BBC. Några timmar och dygn efter det att BRÅ körde den tredje statsmakten ut nyheten som Ylva Johansson tydligen hade missat – eller valde att missa – med rubriker som ”Sexualbrotten ökar kraftigt: Chocksiffra!”.

En månad senare står en av regeringens statsråd i utländsk TV för att putsa upp Sverigebilden. Ylva Johansson gjorde det genom att sprida falska uppgifter om hur det verkligen ser ut. En månad efter det att våra inhemska medier släpper nyheter om sexualbrott som ökar kraftigt och chocksiffran pratar Ylva om samma siffror som ”går ner och går ner och går ner”.

Att ta kampen mot falska nyheter med egna fake news är inget framgångsrecept. Det är snarare pinsamt värre för de som säger sig bry sig om den sanna Sverigebilden…

13 svar på “STATSRÅDET OCH SVERIGEBILDEN”

 1. Hej.

  Berättelsen om verkligheten är verkligheten.

  Istället för att klaga på att härskarklassen, de orättfärdiga despoterna och anti-demokratiska partigängarna, hänger sig och hemfaller åt dylikt sofisteri och semantisk sokratisering skall vi alla lära oss att vända deras egna svärd mot dem själva – eggen bryr sig ej om vem den biter trots allt.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 2. Förr var sanning en dygd. Nu verkar lögnen vara det. Åtminstone hos våra högsta företrädare i landet.

 3. Det äcklar mig, det äcklar mig så mycket att jag får spykänslor. Vilka tror de att de är när de lever med en helt verklighetsfrånvändande agenda?
  Det talas hela tiden om att brottsligheten minskar över tid och det jämförs med siffror från dömda. Hur kommer det sig att man vill bygga ut tingsrätter i många städer!?
  Att man säger att det bör anställas mer poliser?
  Givetvis kan man inte se brottsstatistiken gentemot de som dömts för ett brott.
  Uppklarningsnivån av brott har ju sjunkit till ett pinsamt lågvattenmärke.
  Att de godhetsknarkande inte fattar vad som händer är för mig en oförklarlig gåta.
  Kan de inte se att extremt många av de brott som begås i form av bilbränder, vandalisering, stenkastning etc. aldrig leder till några fällande domar och därför inte faller inom statistiken?
  Man kanske skulle basera statistiken på antalet anmälda brott istället?
  Men det tillkommer ju även brott som begås och som aldrig anmäls.
  Jag menar: Inte anmäler polisen varje gång de utsätts för stenkastning m.m.

  1. Framförallt ett hån mot alla brottsoffer och de kvinnor som råkat ut för övergrepp, sexuellt våld och ett hån mot de kvinnor som inte vill eller vågar gå själva på kvällen. Hur kan ett statsråd uppträda på detta sätt?

 4. Det skall bli spännande att se hur hon klarar att sysselsätta analfabeter från ökenländer. Mitt tips är att det kommer att misslyckas totalt.

 5. Det var en fantastisk scen, den där när Statsrådet bryter sig in på Fox News får Tucker Carlsons fingeravtryck från en penna. Adjunkt Persson hjälper för omväxlings skull till genom sin kunskap om olika typer reservoarpennor.

  (Jag skall inte avslöja vem mördaren är, men det rimmar på ”mjärdebrunden”.)

 6. Vem vet, kanske lögnen var medveten. Vi i Sverige vet att hon ljög, men vet britterna det? Nu tror man på de brittiska öarna att Ylva talade sanning ( hon är ju minister trots allt) och var inte det syftet?

 7. Ylva Johansson kom in i politiken som kommunist och har hela tiden fortsatt sitt totalitära beteende.
  Nästa höst är hon statsminister i Sverige.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *