STARK MEDVIND

Malmö är en stad i stark medvind. Det finns faktiskt de som säger så, och kanske kan de bevisa sin tes just idag – när stormen Urd drar in över Sverige och Malmö. Vänd dig rätt i vinden och du får medvind. Vänd dig fel och du har en storm som kan blåsa dig halvt fördärvad. Malmö är en stad som alltid är i medvind när det gäller kvantitativ exponering i media, men som alltid är i motvind när det gäller den kvalitativa exponeringen. Malmö är en stad som sällan eller aldrig omnämns i positiva ordalag här och nu, där de negativa nyheterna istället dominerar flödet.

Sydsvenskan den 8 augusti 2016, med feta bokstäver, en närmast euforisk rubrik. Malmös hotell slår rekord. Det jublades i landets tredje stad över att beläggningen på stadens hotell ökade rejält – till och med och trots att Malmö hade fått ännu fler hotellrum inom stadsgränsen. Rekordbeläggningen tolkades som att Malmö är en stad i stark medvind. Jaha?

Sydsvenskan den 26 december 2016, en annan nyhet om bland annat det där med Malmös hotellrum och andra rekord. Annandagens nyhet i Sydsvenskan handlar om ett annat rekord. Aldrig någonsin har socialen i Malmö hyrt så många hotellrum för så många hotellnätter åt stadens hemlösa som 2016. Innan året är slut om några dagar och nätter kommer Malmö stad ha köpt 350.000 hotellnätter av stadens hotell åt stadens allt fler hemlösa. För den nätta summan av 386 miljoner skattekronor för de hemlösa kommer Malmös stad bland annat att ha fixat rekord åt Malmös hotell. Beläggningen ökade rejält, trots att hotellrummen blev fler. Malmö – en stad i stark medvind? Nähä.

Socialen i Malmö befinner sig i ungefär samma situation som stadens polis. Man står mitt i en flodvåg av arbete, med näsan nätt och jämt över vattenytan – ibland. Ofta händer det att det inte ens räcker att stå på tå för att känna sig översköljd. Malmö har fått alltfler hemlösa, och då främst människor som inte är svenska medborgare – som har kommit till Sverige för att de har hört berättelser om våra skyddsnät, vår trygghet, vår fred. Och så blir de hemlösa det första de blir, i Malmö – staden med stark medvind.

Malmö har drygt 4000 hotellrum och 7500 hotellbäddar i staden. Med lite basal grundskolematematik kommer man utan större svårigheter fram till att 350.000 hotellnätter för de drygt 1800 hemlösa vuxna och 900 hemlösa barnen i Malmö är nästan 1000 hotellnätter per dygn. Skall man vara noga är det 960 hotellnätter per dygn som socialen har bokat upp – om man slår ut nätterna jämnt över året. En genomsnittlig beläggning på 63% i Malmös hotellbäddar innebär att det i snitt finns drygt 4700 gäster på Malmös hotell, per dygn. Av dessa är då alltså 960 inkvarterade hemlösa, där socialen står för betalningen av hotellnotan – och därmed du, jag, vi skattebetalare. Malmö, en stad i stark medvind – i Sverige ett land där bruttonationalprodukten ökar och finansministern jublar. Är det bara jag som är en dum skattebetalare som inget förstår och som inte får ihop notan?

Är Malmö unikt, eller är Stockholm och Göteborg också städer i en ”stark medvind”? Är det bara i Malmö som den ökande hemlösheten kostar skattebetalarna över en miljon kronor per dygn? Är landets tredje största stad unik i sin medvind medan den största och näst största staden har lite motvind när det gäller att öka beläggningen på städernas hotell?

6 svar på “STARK MEDVIND”

 1. För en månad sen var det fullbelagt på alla hotell Växjö trotts att inga event eller mässor pågick.
  Hotellpersonalen visste inte varför.

 2. Hej.

  Byggkutsar, vinterbonade och förberedda för att kopplas direkt till VA-nätet samt elnätet och även till internätet, med pentry, toalett & dusch samt sovplats för fyra går att hyra för under tvåhundra kronor per dygn.

  Men då måste det ju vara ens egna pengar man spenderar förstås.

  Fråga varje politiker, tjänsteman inom relevant verk, samt god människa du känner: varför gick det inte att göra såhär för svenska missbrukare, psykiskt sjuka och gamla alkoholister? Varför kunde man inte spendera hundratals miljoner kronor på hotellboende till dessa?
  #gruppmotgrupp, typ, som ungdomen säger…

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 3. Lugn bara. Vi kommer att se samma fina utveckling för hotellnäringen i hela landet. Det går bra för Sverige. Det sa både Löfven och Magdalena så det måste vara sant. Inte kan så fina, goda människor stå och blåljuga?

 4. ”En genomsnittlig beläggning på 63% i Malmös hotellbäddar innebär att det i snitt finns drygt 4700 gäster på Malmös hotell, per dygn. Av dessa är då alltså 960 inkvarterade hemlösa,”

  Ja, men sen tillkommer asylanterna! Jag tittade lite på hur många hotellnätter som konsumerades av ”flyktingar” för några månader sen men har tappat bort beräkningarna nu.

  Men SvD hade en hygglig artikel om saken i mars. Man pratade då om totalt kring 100 tusen bäddar för asylanter och att en majoritet kom från hotell. Totalt finns det cirka 200 tusen hotellbäddar i Sverige, så vi pratar minst en fjärdedel i hela landet. I Malmö är det väl ganska troligt att det är en ännu högre andel, kanske upp mot hälften. I vissa kommuner var 100% av alla hotell bokade enbart av asylanter.

  http://www.svd.se/turism-hotas-nar-migrationsverket-soker-hotell/om/svenskt-flyktingmottagande

 5. Usch, nu blev det sådär jobbigt igen. Det är precis sådana här inlägg som gör att du är stendöd inom moderaterna, körd inom all medial offentlig verksamhet och tvingas få sura blickar från medpassagerare på bussen in till stan.
  Fast du är älskad av din familj och gamla stofiler från ”old school” moderaterna. Kämpa !

  Gott nytt år !

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *