SPRICKOR OCH SPLITTRINGAR

Rubriken skriker ut nyheten med stora, feta bokstäver. Fler än sex av tio moderater kan tänka sig samarbete med Sverigedemokraterna i frågor där man ligger nära varandra. Nästan fyra moderater av tio är tveksamma, vet ej eller säger nej. Sprickor och splittringar i det som var Alliansens största parti. Realpolitik inför en jobbig framtid versus de som drömmer något osannolikt.

I Kristdemokraterna är de troende ännu mer övertygade än hos de ständigt nyare Moderaterna om behovet av att behöva göra upp med Åkesson och SD för att få genomslag för en annan politik än den rödgröna. I Liberalerna är en majoritet för samma sak, men inte lika tydligt som i KD eller M. Sprickorna och splittringen skär rakt igenom borgerligheten. Bara hos Annie Lööf och Centern finns det ett litet övertag för de som säger nej till Sverigedemokraterna och ja till alla andra varianter som kommer att erbjudas de folk- och förtroendevalda efter valet 2018. Men det finns sprickor och splittringar även i Annie Lööfs parti, i Centerpartiets fasad…

Politiker som intresserar sig mer över med vem man skall prata och inte istället för vad man skall försöka lösa för problem blir snabbt irrelevanta i väljarnas ögon. Sverigedemokraternas historiska och kommande framgångar har skapat ett helt nytt politiskt landskap. Oavsett vad Annie Lööf tror och tänker om sitt parti och Centerns förhandlingsläge kommer hon och de att vara beroende av en större, starkare partner efter nästa val om hon skall ha något att säga till om. Hon och de kan prata om mål och huvudalternativ, men det är i dagsläget bara önskedrömmar.

Annie kan göra en Olof Johansson, och lägga sig sked med Löfven. Centern kan göra en Maud Olofsson och fortsätta stötta borgerligheten även framöver, även om det innebär ett passivt stöd och lite förhandlande med SD. Ingenstans i dagens opinionssiffror finns möjligheten för Annie Lööf att komma undan ett jobbigt val efter ett jobbigt val. Det kan vara pest eller kolera för Centerpartiet, men de kommer att behöva välja. Någon och några kommer att känna sig svikna.

Det går bra för Annie Lööf i opinionen just nu, men Centerpartiet rör sig fortfarande på rätt låga nivåer. Centerpartiet saknar fallhöjd, och varje misstag i analysen och tänket kan bli förödande. Sprickor och splittringar finns även i Annies gäng- Skulle den tredjedelen av hennes väljare som föredrar att prata med SD istället för att bli ett stödhjul åt S bli så besvikna att de drar så ligger Centern illa till igen. Detsamma gäller ju det motsatta, de som vägrar SD-snack. Skulle de söka sig bort från Centern blir det ju en katastrof.

Sverigedemokraternas framgångar har skapat sprickor och splittring i alla borgerliga partier. Alliansen är att betrakta som död och beröringsskräcken gentemot SD gör bara Stefan Löfven upplyft. Dagens socialdemokrati ser inte skillnaderna mellan en seger och en pyrrhus-dito. Om Löfven tror att det kan räcka med liberalerna i Liberalerna och Centerpartiet som tillägg i den rödgröna röran för att säkra makten efter 2018 så tror jag att Löfven tror fel. Det kommer inte räcka alls. Tro mig…

7 svar på “SPRICKOR OCH SPLITTRINGAR”

 1. Hej.

  Förslag på slogan till AK-B:s troligen enda valkampanj som partiledare för de nyaste moderaterna:

  ”Ny-gammalt, med moderaterna!”

  Intetsägande, nostalgiflörtande och innehållslöst. Kärnväljarna borde älska det, för fega för att tycka annorlunda än regeringspartierna.

  När framkväktes från moderaterna senast ett oppositionellt uttalande som gick ut på, inte att man vill göra samma som sossarna, utan att man inte vill genomföra sossarnas förslag alls?

  Så länge moderaterna, hur nya de än blir, förordar Reinfeldt:sk politik och sosserier så finns det inget skäl att rösta moderat, men väl många mot att så göra – vill jag ha sossepolitik så är sossarna bättre på denna, och vill jag det inte så är moderaterna inte ett oppositionellt alternativ.

  SKP är mer oppositionella mot Löfvens politik än moderaterna, både retoriskt och i sina förslag.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 2. Det är rätt smart av AKB. Nu tvingas ju S att spotta på det som sagts vilket omöjliggör ett indirekt stöd av SD för regeringens del. Man ska ju som bekant ”inte kasta spjut i kontorslandskap”!
  V kommer aldrig acceptera det och förmodligen inte MP heller, Löfven sitter med svetsmunstycket i brevlådan helt enkelt.

  C och L kommer att raderas från den politiska kartan om de sviker Alliansen och sätter sig i en S regering. KD vet det och sitter därför still i båten.
  Nu ligger bollen hos L men framförallt hos C om de ska regera eller inte.

  Tvärtom-politiken som man fört ger ju bara SD mer poänger att plocka när sak efter sak havererar i Sverige. Hade man istället struntat i SD och fört sin egen politik hade vi inta varit där vi tyvärr är idag.

 3. Det är fascinerande att se hur hela det politiska landskapet bara inriktar sig på att förhålla sig till sd.
  Tänker de inga egna tankar om hur Sveriges problem skall lösas? Inom fyra år kommer enligt migrationsverket 350 000 anhöriga. Bostäder, jobb, skolor, sjukhus, vattenverk m m?
  Vem skall betala?

  1. Enligt SCB skall befolkningen i Sverige öka med en miljon innevånare under perioden 2017 – 2014. Eftersom gruppen etniska svenskar ligger stabilt på mellan 7,5 och 8 miljoner skall hela befolkningsökning ske genom invandring av främst asylsökande och deras anhöriga. Vi skall alltså gå från två miljoner (≈20%) med invandrarbakgrund till tre miljoner (≈27%) på sju år.

   En miljon på sju år är i medeltal 140000 per år. Prognosen är alltså en ungefär lika stor invandring som under 2015, fast den här gången sju år i rad. Sedan skall invandringstakten minskas – jag kanske till och med halveras de därefter kommande 10 åren.

   Behovet, enligt Boverket, att till 2025 bygga 700000 ny bostäder byggde på en ”normalinvandring” på cirka 40000 per år. Det behövs alltså _minst_ ytterligare 500000 bostäder, d.v.s. sammanlagt 1,2 miljoner fram till 2025. Men det räcker inte; först skall det vara små lägenheter där det byggs ett underskott av stora. Sedan ökar efterfrågan på stora, medan det bara finns små tillgängliga.

   Just nu byggs knappt 70000 bostäder per år, så framåt 2035 kan i bästa fall behovet för 2025 vara uppfyllt. Men då har det ju kommit nästan en miljon ytterligare som skall ha bostäder…

 4. @Bo, Med nödmynt skola vi betala, upp’å halta Lotta krog.
  @Rikard, Lite kryptiskt framgår att det finns inget annat val att välja än SD, eller är det mittåt?
  @Anton, Lysande, som alltid, men saknar den skarpa satiriska pennan.

 5. Det vi nu ser är så oändligt långt bort från verklig, ansvarstagande demokrati. Politikerna tvekar inte att slå i de sista spikarna i Sveas likkista. Det är viktigare att hålla SD borta än försöka sopa ihop spillrorna av vårt land.
  Men kommunisterna då? De har ju slickat Sovjets ledare i baken och försvarat all ondska, som dessa förorsakat . Tagit emot subsidier och fått kröka till gratis i Kreml. Kännetecknande för (K)/(VPK)/(VP):s ledare är att de verkar ha haft en förkärlek för det senare presenten.
  Vad lever vi i för land?
  Hyckleri, lögn och förnekelse!

  Läs INTE Lars Åberg: ”Framtidsstaden- Om Sverige imorgon blir som Malmö idag, hur blir då Sverige?”
  Det är en fullständigt deprimerande.
  Själv kände jag till mycket om hur det våra öppna hjärtan tas emot, genom min arabiska fru (fd muslim). Men jag är glad att den kunskapen får spridning.
  I Malmö har det varit uppenbart i decennier att det går åt h:e men ansträngningarna har gått ut på att mjölka skattebetalarna för att sopa bort verkligheten. Utåt har man sagt att allt är under kontroll, till regeringen att situationen är katastrofal och Malmö behöver mer pengar. Malmö får c:a 5mdr och landstinget omkring 4mdr. Pengar som skulle gå till glesbygdskommuner med svagt skatteunderlag.
  ANSVARIG POLITIKER HAR VARIT MEDVETNA OM KATASTROFEN!!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *