”SPEGEL, STUDS, SPEGEL…”

Det får bli en liten kortis den här onsdagen, om den utrikespolitiska debatten i den svenska riksdagen och några ord från den svenska utrikesministern som gav mig lite skrivlust. När jag var liten och ännu mer omogen än idag hände det att man sade ”Spegel, studs, spegel” när någon sade något som man tyckte borde studsa tillbaka till avsändaren. Det skulle funka på Margot Wallström, rätt ofta – men ännu lite mer så nu…

Alla vår utrikesminister, Margot Wallström, satte nog ord på vad många av oss känner. ”Demokratin i världen är på tillbakagång!” berättade Margot Wallström, och det är ju lätt att känna igen sig i det. Valet 2018 är ju inte avklarat fullt ut ännu. I Falun skall väljarna få gå till vallokalerna igen om några månader, då alla röster inte hade räknats. Rapporter om rejält valstrul och sådant som påminde om valfusk fick vi se och höra massor om i spåren av det val som ingen tycktes ha vunnit.

Den svenska demokratin fungerade inte så himla bra i september 2018. Det tog ju sin tid att vaska fram en regering. När vi väl fick samma regering som förra gången så fick den inte stöd av fler än en tredjedel av riksdagsledamöterna.

Men Margot Wallström syftar ju självfallet inte på den svenska demokratin, där det demokratiska huvuduppdraget tycks vara att mer eller mindre ogiltigförklara var femte röst på ett eller annat sätt. Margot Wallström syftar på andra EU-länder, länder där demokratin är på tillbakagång.  Regeringen – som har aktivt stöd av mindre än en tredjedel av parlamentarikerna och utpressas av drygt en fjärdedel av samma gäng – skall nu lära Europa hur demokrati fungerar och ser ut. Jaha?

Det var en gång då de svenska valen inte kantades av valskolor och röstningsutbildningar i regi av socialdemokratins sidoorganisationer, när inte röster glömdes bort att räknas – eller när vissa röster räknades dubbelt. Det var en gång då valsedelsutdelare inte misshandlades eller hotades vid vallokalerna. Det var en gång då skulle ha ansetts upprörande om det tredje största partiet i riksdagen hade behandlats som pestsmittat. Men där är vi nu…

Vi borde renovera den svenska demokratin innan vi ger oss ut för att lära andra hur demokrati skall fungera. Tycker jag iallafall, men tydligen inte Margot Wallström.

10 svar på “”SPEGEL, STUDS, SPEGEL…””

 1. Spegel, spegel på väggen där. Säg vem som fulast, falskast och farligast i landet är?

  De allra grymmaste sagoberättare skulle inte kunna dikta upp något så sagolikt osannolikt som ”det svenska tillståndet”, där Moder Svea likt stackars Snövit har bitit i det sura äpplet och fallit i djup koma. Till synes livlös och bortom räddning medan…

  … sju förvuxna dvärgar kämpar om makten att förhindra hjälten Jimmie från att utföra hjärt- och lungräddning på patienten.

 2. ”Erst kommt das Fressen, dann kommt die Moral”
  -Brecht.

  ”Isne tibi melius suadet, qui ’rem facias, rem, si possis, recte, si non, quocumque modo rem,'”
  -Horatius, ur Epistlar

  En gång hade S så mycket försprång att man kunde kosta på sig att vara statsmannamässig. Idag handlar det om brödfödan.

 3. Margot Wallström delar namn med en annan Margot; Margot Honecker. Socialdemokraterna har dessvärrelyckats med sitt försök att försöka framstå som demokratins försvarare genom att förljuget och helt ohistoriskt referera till 30-talet som ett spöke i samtiden.
  Somliga av oss har inte glömt hur SAP och Rörelsen så sent som på 80-talet hade partikoryfeér som vurmade för DDR. Före detta talmannen Birgitta Dahl försvarade Röda Khmererna och Pierre Shori hyllade Fidel Castro som en renässansmänniska. I den socialdemokratiska biståndspolitiken var det ända fram till början av 90-talet reaktionärt att påtala demokratins vikt för ekonomisk och social utveckling. Ingvar Carlsson gick hand i hand med Robert Mugabe och SIDA stödde helt principlöst flertalet enpartistater så länge de SIDA-anställda kunde få utlopp för ren revolutions-romantik; paradexemplet härvidlag torde vara Nicaragua, vars stat och ekonomi formligen adopterades av Palmes Sverige.

  Under perioden bildade SAP ofta majoritet med stöd av VPK, ett oreformerat kommunistparti, som SAP för säkerhetsskull övervakade med en egen underrätelseavdelning, IB, helt i strid med den liberala demokratins och rättsstatens principer.

 4. Hej.

  Demokrati är du får rösta på politiker.

  Trodde någon att det handlade om nåt annat?

  Som svensk har du (än så länge) fler fri- och rättigheter än vad en sovjetmedborgare hade – men har du mer, samma eller mindre politiskt inflytande? På vilket sätt är partisystemet tvunget att följa, eller ens efterfråga, folkets vilja?

  Demokrati är att du får rösta på politiker, inget annat.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  1. Svensk demokrati är väl att du får rösta på ett parti, inte en politiker. Ett parti som du helt säkert inte vet kommer att agera när valet är över…

 5. Den utrikespolitiska debatten var en riktig fars! Andra länders regimer och ledare blev avhyvlade in på underhuden som bristfälliga, ja skadliga, när det gäller allt. Jag skulle väldigt gärna vilja höra en liknande avhyvling av den svenska sittande pajasregeringen gärna från danskt, finskt eller norskt håll.

 6. Efter att ha observerat hur förtidsröstningen går till så kommer jag hädanefter rösta på själva valdagen. Utesluter i alla fall några riskmoment map ”felräkningar”.

  Det parti som på allvar kommer försöka få till säkrare röstningsförfarande framöver, typ via internet, får en stjärna i kanten så att säga.
  Mvh Fredrik

 7. Svensk demokrati är väl att du får rösta på ett parti, inte en politiker. Ett parti som du helt säkert inte vet hur det kommer att agera när valet är över…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *