SOSSEN I SUNNANSJÖ

Du har precis svängt av länsvägen mot Fredriksberg och Säfsen, och hamnat i Sunnansjö. Den ena skylten pekar mot ”Centrum”, den andra mot ”Tallmogården”. ”Centrum” är en lika liten som dyr Coop Nära-butik, ett apotek med allt annat generösa öppettider, en järnhandel och en kombo av ett café, en frisör, en heminredningsbutik, lite kläder och souvenirer -allt i en gammal kiosk. Mittemot ”kiosken” bor en av nazisterna, i det gamla posthuset. I närområdet finns det några till…

De kom från andra hållet, de svenska nazisterna. De var på väg från Hagfors-hållet i riktning mot Borlänge när de passerade Sunnansjö. En liten idyll, där nästan varenda innevånare känns som en riktig arier. Ett samhälle som kändes som det gamla Sverige, med idel faluröda hus med vita knutar. Sunnansjö var nazisternas paradis, och enligt de sägner som cirkulerar i bygden var det där och då – vid Coop Näras bensinpump i byn – de bestämde sig för att flytta dit. Det var en miljö där de skulle kunna stå ut.

Enligt samma sägner så köpte nazisterna sina nya bostäder i Sunnansjö, nöjda och tillfreds med att bo helt rätt. Sedan kom Migrationsverket på att det gamla övergivna hälsohemmet Tallmogården mitt i byn skulle passa bra, bättre, bäst som asyloboende. De drygt 600 innevånarna, varav en handfull höga nazister, fick hastigt och lustigt sällskap av först 100, men till slut närmare 200 asylanter – från Syrien, Eritrea, Afghanistan, Somalia. De 600 innevånarna i Sunnansjö markerade tydligt att de hellre stöttade asylanterna än nazisterna. Empatin flödade, nästan vartenda hjärta var vidöppet vintern 2013/2014. Men sedan hände något som hände i nästan hela Bergslagen. Var och varannan mas och kulla i Sunnansjö gick och blev sverigedemokrater…

Valnatten 2014. I Sunnansjö och byarna runtomkring hade 743 av 878 röstberättigade gått och röstat. Som vanligt blev sossarna störst, med 227 röster. Men sossarna hade tappat, stort. Sosseriet i Sunnansjö hade tappat nästan 10% av sina väljare. För de ständigt nyare moderaterna var det ännu värre. Av de 175 röster Reinfeldtarna fick 2010 var bara 129 kvar 2014. Sverigedemokraterna däremot, de hade ökat stort – och gått från fjärde största partiet till näst största i valdistriktet. Plus 16 procentenheter och upp med 120 röster. Från ett 6%-parti till ett 22%-dito. Folket i Sunnansjö hade öppnat sina hjärtan, tagit avstånd från nazisterna och slutligen röstat på SD i en väldigt stor utsträckning.

En kaffe med en byinnevånare, en av de som fortfarande kallar sig sosse. Ett par frågor om hur en by som var så öppenhjärtig och inbjudande kunde skapa ett valresultat som såg ut som det gjorde. Sossen sörplade och svarade på sjungande dalmål. ”Därför”. Sedan pekade han på fem-sex unga män med en mörkare ton på hudkostymen som drev iväg ner mot Coop. ”Därför”. De var för många, de gjorde noll och intet för att bli en del av byn. De enda byborna de var intresserade av var de unga flickorna, som fick höra busvisslingar och brunstläten när de stod och väntade på bussen. Det hade slutat med att föräldrarna hade börjat skjutsa sina döttrar dit de ville eller var tvungna att åka. I Sunnansjö hade det blivit en variant av utegångsförbud för urbefolkningen medan asylanterna drev omkring planlöst hela tiden.

Jag frågade sossen om han skulle fortsätta med att vara sosse även efter nästa val, och det skulle han. Sunnansjö-sossen berättade att han litar på att Löfven skulle kämpa för att bevara folkhemmet och fixa till ”kaoset”. Jag frågade lite spydigt ”Bevara vadå? Vilket folkhem?” Han svarade sorgset ”Jadu… Det som finns kvar.” Jag frågade ännu spydigare ”Vad finns kvar?” Han suckade och tänkte efter innan han svarade med ett ledsamt leende ”Mitt hem…”

Vi kom in på nazisterna i byn. De är galna, berättade sossen. De har noll stöd bland byinnevånarna. De betraktas bara som pajasar, men farliga pajasar. Som Clownen Manne på metamfetamin. Deras närvaro i byn gör varken till eller från för hur folk röstar, även om de flesta är mer skeptiska till att rösta SD i kommunvalet än i riksdagsvalet efter det att en av nazisterna kapade ett SD-mandat nere i centralorten Ludvika och kommunfullmäktige. Sossen tror – eller tror sig veta – att det kommer att vara ännu färre som röstar på hans parti nästa val. Ännu färre kommer rösta på Moderaterna i Sunnansjö.

Väldigt många i byn har svårt att förlika sig med hur Reinfeldts politik påverkade deras bygd. Det är en känsla som är ständigt närvarande i den här delen av Sverige. Känslan är att de allra flesta man får chansen att prata med har tappat tron på de som styr nu och styrde då – utom sossen i Sunnansjö som fortfarande hoppas på att Löfven skall rädda situationen. Vi sörplar i oss den sista skvätten kaffe, och jag sitter där och tycker synd om honom, sossen i Sunnansjö…

 

Imorgon hoppas jag kunna leverera något helt annat, om något helt annat. Kram på er!

17 svar på “SOSSEN I SUNNANSJÖ”

 1. Den hen på transportstyrelsen som bröt mot lagen ock lät utländska företag glutta på svenska hemliga uppgifter,fick böta 70 tusen kronor.De hens på migrationsverket som bryter mot utlänningslagen och beviljar PUT och medborgarskap till migranter utan att de genom id eller pass kan styrka sin identitet,hur kommer de att straffas?Sunnansjö och hundratals andra svenska orter och städer ges bort till fuskare med Iphonen i handen.Reinfeldts ord,”de som kommer nu äger landet”borde leda till galgbacken för de ansvariga!

 2. Sunnansjö, Ställdalen… – det är inte svårt att hitta sådana platser.
  Det är betydligt svårare att inte hitta dessa platser. Tyvärr.

 3. Måste bara skriva. Tragisk sosse det där. När man ser vad ”sitt” parti har gjort, över hela Sverige i gamla bruksorter, och man fortsätter att rösta i ”hopp” om att det skall bli bättre är man hjälplöst förlorad tycker jag. Jag bor själv i en grannby och vet hur det ser ut. Och hur kan han veta att nationalsocialisterna som bor där är ”galna pajaser på metamfetamin”? Har han suttit och pratat med dom över en kopp kaffe och delat olika värderingar? Nä, jag tror inte det. Annars tycker jag det är bra reportage du gör, i våra gamla bruksorter.

  1. Historielösheten är påfallande i Sverige, inte många i Bergslagen vet att det var en av de rikare landsändarna för bara fyrtio år sedan och varit så sedan Engelbrekt.

   Tänker alltid på den gamle hästen i djurfarmen i samband med sådana trogna människor.

 4. Tack, Fredrik, för ännu ett väl genomtänkt, välformulerat och tänkvärt bidrag till den allt överskuggande migrationsdebatten.

  Jag har själv svårt att tycka synd om människor som, likt din sorgsna sosse, förslösar sin påverkansrätt genom att vanerösta.

  Den självklart självständiga och myndiga, svenska kvinna, som inte röstar på Sverigedemokraterna nästa år får skylla sig själv!

 5. Ja det är ju inga nyheter precis, som herr Antonsson skriver om i sin resa genom det som en gång var Sverige och svenskt.
  Signaturen FDL ställer en mycket berättigad fråga: ”Vad tycker DU att man skall göra med de hundratusentals utlänningar som lever på vår bekostnad och tar över vårt land?”
  Herr Antonssons svar på frågan säger väl allt. Att fortsätta med blommor och handhjärtan tycks vara synnerligen aktuellt i herr Antonssons värld.
  Håhåjaja.

  1. Kram på dig med. Om du hade back-trackat FDL:s kommentarer så hade du – kanske – fattat hur jäkla trött jag är på insinuationer och krav på att jag skall skriva om ditt eller datt, redogöra för allt och lite till. Läs någon annan blogg som ger er det ni vill ifall den här inte duger. Ingen tvingar er hit.

   1. Ånä, jag hänger allt kvar ett tag till och JAG vet vad som måste till för att räta upp landet. Frågan är om vi har politiker som vågar sätta ner foten..?

 6. Hej, utmärkta reportage., du alltid skriver. Vi som inte och aldrig kommer att swicha, har du något konto som inte används till något annat, så det kan komma in ett uppmuntrans bidrag då o då.
  Sossen verkar inte gå till Folktandvården, ett års väntetid på vissa behandlingar i vissa områden i Sverige, men det stör förmodligen inte honom! Har säkert inga barn, barn-barn som skall föda barn i en fullständigt kaotisk miljö och med förlossnings skador till följd.

  1. Bästa Mm. PayPal på sidan går att använda med valfritt bankkort. Annars funkar konto 8327-9 0147688493 alltid om man skulle vilka stötta enmanstankesmedjan. Tack!

 7. Det är väl bara att inse … först som sist … det är inte ryssen eller kinesen som är fienden … det är och var ”alliansen” och det är och var sossar och miljöpartister … och vänster och feminister …

 8. Den inkompetenta regering vi har måste ersättas.
  Vi behöver politiker som kan samtala med varandra. Intelligenta människor som lyssnar på varandra och till folket.

  Inte politiker som ser det som en merit att inte skapa goda villkor för att lösa det som de ställt till med.

  De kommer aldrig att klara av åtgärda det underminera de samhälle som skapats av dem.

  Rättegångar för att ställa dem till ansvar. Reinfeldt har en del att betala för. Obegåvad uselt skött. En fullständig brist på omsorg om och respekt för landets medborgare.

  Det finns bara en väg att gå. Och där platsar inte nuvarande regering. Vi måste ha politiker som har kontakt med verkligheten.

  Jimmie är den intelligentaste av de partiledare vi har nu. Intelligenta människor får betala ett högt pris i vårt land. Däremot förs ofta mindre begåvade fram. Just nu slår s och mp rekord?

  Och hur ska alliansen kunna styra landet? De klarar ju ibte ens av att vara i opposition? De kunde med sd ha använd dessa 3 år till att bromsa fördärvet i stället för att förnöjt se på.

  Annie Lööf verkar glädjas enorm åt den apati hon uppvisar inför det som sker k vårt land. C är det nya mp. Muhammedanerna infiltrerade mp och blev avslöjade. De söker vidare i C. Muhammedaner som kommer till vårt land har i första hand ibte höga utbildningar i bagaget. De har en djupt religiös tro vars skrifter är några hundra år gamla. Där finns ibte mycket vetenskap. De vägleds av annat. Som att Muhammed gillade grönt. Både mp och C har gröna symboler. Den gröna färgen finns i länders flaggor där muhammedanismen dominerar. Det är inga djupare politiska resonemang som lockar dem till dessa partier. Det är den gröna färgen. Och att deras partiledningar är så naiva (oerfarna om omvärlden osv)?. MP trodde att intresset för deras politik sköt i höjden. Men det var inte handen de ville ha, det var handsken. Det är samma med C. På samma sätt ökar de i undersökningar och det är fortfarande handsken som är det intressantaste för dem. Inte allt det andra, politiken, som de inte förstår. Många jan inte ens vårt språk. Men de känner igen den gröna färgen. Så enkelt är det om de som bestämmer inte tänker i särskilt avancerade banor. Både skolresultat och utvecklingsnivåer i deras hemländer talar för att hjärnstimulansen i skrifterna snarare utvecklar bristande förmåga att tolka omvärldsskeenden.

  Politikerna kommer att önska att de fick använda burka i riksdagen? Men det kanske de redan får? Konstigt att ingen gör det då? Annie? Fridolin? Varför har Annie aldrig slöja om det nu är så frivilligt? Varför avstår hon från denna ”frihet”? Friheten att få dölja sin kropp och utestänga alla ljud?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *