SÖRMLÄNDSK SNIPPA

Säg Södermanland och socialdemokrater, och de flesta tänker nog på Göran Persson – landskapets son och mest kända sosse. Men nu utmanas Göran Persson av snippmätande sossar i hemlänets största städer. Eskilstuna är Södermanlands största stad, och med den största snippan innanför stadsgränsen. Kommunalrådet Jimmy Jansson är stolt, och ger sig ut på de sociala medierna för att håna partikamraten och kollegan i den mindre residensstaden Nyköping för att Nyköpings tidigare största snippa inte var i närheten så stor som Eskilstunas snippa.

Nu är Kent borta, Jocke Berg har gått i ide och musiken som beskriver livet i den stad där jag föddes för snart 49 år är bara musikaliska minnen. Tydligen behövde Eskilstuna något annat som satte staden på kartan. Svaret blev en 48 kvadratmeter stor snippa på Eskilstunas konstmuseum. En färggrann snippa, ett gigantiskt sköte och det svenska kulturlivet visar framfittorna igen.

Det har gått inflation i stora snippor i Södermanland, och det tycks alltså ha gått prestige i ämnet. Kanske är det så att Jimmy Jansson i stora Eskilstuna är lite bitter på att lilla Nyköping har är residensstad och har landstinget, länsstyrelsen, regionförbundet och en internationell flygplats i Skavsta, medan Eskilstuna bara har ett länssjukhus med platsbrist och köer, fyra ”no-go-zoner” och en flygplats ingen flyger från eller till. Det är kanske då man tycker att det är skönt att med en 48 kvadrat stor snippa på konstmuseet?

Året var 2014. En nybyggd högstadieskola i Nyköping och samma konstnär som nu gått upp i storlek i Eskilstuna fick lyfta fram sitt skapande med ett mindre groteskt snippkonstverk på en vägg i skolan. Det var för tre år sedan, och tydligen har sossen Jimmy i Eskilstuna bara gått och väntat på att få en egen, större snippa i sin stad. Nu har han det, ett tag till.

Eskilstunas största snippa skall målas över när utställningen ”Ord ljud kön” är slut i april. Vad Jimmy Jansson skall skrävla med och skoja om med sina politikerkollegor efter det är okänt. Det lär med till visshet gränsande sannolikhet inte handla om banbrytande politiskt hantverkande, lösningen på någon så kallad utmaning. Chansen – eller risken – att det skall handla om något konstprojekt med det mest privata i fokus är avsevärt mycket större…

”Vi har en större snopp än Strängnäs”?

 

Länk till Eskilstunakurirens nyhet hittar Du HÄR.

Ett svar på “SÖRMLÄNDSK SNIPPA”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *